kourdistoportocali.comNews DeskΗ The Wall Street Journal έχει το λόγο

Βreaking news

Η The Wall Street Journal έχει το λόγο

-Έχετε ανοσοποιήσει τον αμερικανικό λαό ενάντια στην πολιτική. Δώστε σε αυτόν τον άνθρωπο το Νόμπελ Ειρήνης

Oι υπαινιγμοί για το τι μπορεί να συμβαίνει στην ανθρωπότητα αυτή τη φορά από τον Daniel Henninger/The Wall Street Journal.

Οι βιτριολικές αναφορές στις ολοκληρωτικές μεθόδους με τις οποίες φιμώνονται επιστήμονες που δεν συμβιβάζονται είναι χαρακτηριστικές όπως επίσης η αναφορά στο Εργαστήριο της Wuhan.

Βy Daniel Henninger/The Wall Street Journal

Ευχαριστώ, πρόεδρε Biden. Η διοίκησή σας έχει επιτύχει ανοσία της αγέλης. Δυστυχώς, δεν έχει καμία σχέση με την υπόσχεσή σας να «κλείσετε τον ιό» ή να εμβολιάσετε και τα 330 εκατομμύρια Αμερικανούς. Αυτό που κάνατε θεωρείται από καιρό ακόμη πιο αδύνατο από το να βρείτε μια θεραπεία για τον Covid. Έχετε ανοσοποιήσει τον αμερικανικό λαό ενάντια στην πολιτική. Δώστε σε αυτόν τον άνθρωπο το Νόμπελ Ειρήνης.

Αυτά τα ευχάριστα νέα προέκυψαν από μια ερώτηση μέσα στην πρόσφατη δημοσκόπηση Associated Press-NORC, η οποία ρώτησε: «Σκεπτόμενοι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο κόσμος σήμερα, για ποια προβλήματα θα θέλατε να εργαστεί η κυβέρνηση το 2022;»

Φυσικά, περίπου το 68% είπε ότι η οικονομία —με τον χειρότερο πληθωρισμό από το 1982— χρειαζόταν λίγη σκέψη. Αλλά εκπληκτικά, το ποσοστό που θέλουν η κυβέρνηση να εργαστεί για τον Covid-19 είναι μόλις 33%, μια πτώση 20 μονάδων σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Οι παρτιζάνοι-φερέφωνα του Biden των οποίων η δουλειά είναι να στέκονται μπροστά σε ένα μικρόφωνο και να εξηγούν τις πολιτικές του κ. Biden θα πουν: «Βλέπετε, κερδίζουμε. Οι πολιτικές μας έχουν αφαιρέσει τον Covid ως καθημερινή ανησυχία.”

Εμ, όχι. Οι ταυτοποιημένες λοιμώξεις από το Omicron στις ΗΠΑ φτάνουν σε εκατοντάδες χιλιάδες την ημέρα. Οι περιπέτειες αφθονούν από καμένους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και εξαντλημένο εργατικό δυναμικό. Τα αεροπορικά ταξίδια διακοπών ήταν ένας ιστορικός εφιάλτης. Η υποσχεθείσα παροχή γρήγορων δοκιμών αντιγόνου ισοδυναμεί σήμερα με τη γέφυρα πουθενά. Οι υφασμάτινες μάσκες λειτούργησαν, μέχρι που δεν το έκαναν. Το σχολείο τελείωσε – για πάντα.

Ήταν αξιοσημείωτο το πόσο συχνά έβλεπε κανείς ανθρώπους ενώ στέκονταν στις ουρές για να εξεταστούν να λένε: «Δεν καταλαβαίνω πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό μετά από δύο χρόνια». Οι άνθρωποι φέρουν τη λευκή σημαία της πανδημίας: Σταμάτησαν να ενδιαφέρονται για το τι τους λέει η κυβέρνηση, οι πολιτικοί ή η «επιστήμη» για τον Covid.

Η πανδημία του Covid αλλάζει πολλά πολλαπλάσια πρότυπα συμπεριφοράς και ένα από τα μεγαλύτερα, για το οποίο πρέπει να ευχαριστήσουμε τον ιό, είναι ο θάνατος της βεβαιότητας.

Από την έναρξη του Covid το 2020, οι δημόσιες και επιστημονικές αρχές σε όλο τον κόσμο είπαν: «Εμπιστευτείτε μας. Ξέρουμε τι κάνουμε». Βλέπουμε τώρα ότι αυτή η ακλόνητη, δημόσια βεβαιότητα ήταν ψευδής.

Σήμερα, είναι δίκαιο να πούμε ότι κανείς εκτός από τους απελπιστικά εύπιστους δεν πιστεύει πολλά από οτιδήποτε λέει ο  Mr. Biden, η Jen Psaki, ο Anthony Fauci, η Rochelle Walensky για τον Covid και τον Omicron. Ο κατάλογος των αμφισβητούμενων αρχών παγκοσμίως θα μπορούσε να επεκταθεί στον ορίζοντα.

Ο σκοπός μου δεν είναι να δυσφημήσω δημόσια την εξουσία ή την επιστήμη. Χρειαζόμαστε και τα δύο. Οι δημόσιες αρχές το 2020 καθάρισαν το ρυθμιστικό μονοπάτι για το Operation Warp Speed, το οποίο επέτρεψε σε επιστήμονες του ιδιωτικού τομέα να αναπτύξουν προστατευτικά εμβόλια. Πρόθεσή μου είναι να αποκαταστήσω μια αναγκαία αρετή που μοιάζει εντελώς χαμένη για τη δημόσια ζωή και τους επιστημονικούς εκπροσώπους της: την πνευματική σεμνότητα.

Οι πολιτικοί ηγέτες προσπαθούν να μεταδώσουν την εντύπωση του ελέγχου των γεγονότων, στο βαθμό που οι περισσότεροι ισορροπούν πάντα σε λεπτό πάγο με το κοινό. Με την πανδημία, τα πιο ορατά πρόσωπα της αμερικανικής εξουσίας εδώ και δύο χρόνια—οι Donald Trump, Andrew Cuomo, Joe Biden—έγιναν καρικατούρες στα μάτια του κόσμου.

Στο επίκεντρο αυτής της κατάρρευσης της εμπιστοσύνης του κοινού βρίσκεται η επιστήμη, η οποία έχει πολλά να απαντήσει. Το πρόβλημα δεν είναι η διαδικασία της επιστημονικής ανακάλυψης όπως κατανοείται εδώ και αιώνες. Το πρόβλημα είναι η «επιστήμη», ένα πολιτικοποιημένο τοτέμ που χρησιμοποιείται πλέον συνήθως για να αποσιωπηθεί η νόμιμη πρόκληση, για παράδειγμα σχετικά με το τι συνέβη στη Wuhan.

H θριαμβολογία της επιστήμης δεν ξεκίνησε με τον Anthony Fauci του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας. Η επιστήμη ως πολιτικό όπλο προήλθε από τη μάχη για την κλιματική πολιτική.

Οι διαφωνίες μεταξύ των επιστημόνων μπορεί να γίνουν πολύ έντονες, αλλά κάποια στιγμή την περασμένη δεκαετία, οι ανυπόμονοι υποστηρικτές της πολιτικής για την κλιματική αλλαγή στρατολόγησαν τα μέσα ενημέρωσης για να καταστείλουν τη διαφωνία. Οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των οποίων οι υπάλληλοι σίγουρα θεωρούν τους εαυτούς τους ως αυστηρούς απόφοιτους των STEM-Science, Technology, Engineering and Mathematics., επέτρεψαν την πνευματική φίμωση. Η διαφωνία, η οποία είναι ίσως η πιο αξιόλογη πολιτική παράδοση στα ελεύθερα συστήματα, υποβιβάστηκε στη λήθη ως «παραπληροφόρηση» —και πάλι με την υποστήριξη των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Πώς μπορούμε να κερδίσουμε εάν ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει φτάσει να πιστεύει ότι οι αναπαραστάσεις της επιστήμης σχετικά με το κλίμα και τον Covid είναι κυρίως, για να διαλέξουμε μια λέξη, παραπληροφόρηση;

Κάθε εβδομάδα, το New England Journal of Medicine δημοσιεύει τα αποτελέσματα κλινικών μελετών που αφορούν μυριάδες ιατρικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του Covid-19. Το NEJM υπάρχει επειδή λίγες από τις ασθένειες που διερευνώνται στις σελίδες του «λύνονται». Οι αποχρώσεις της ιατρικής θεραπείας, δηλαδή της επιστήμης, συζητούνται σε επόμενα άρθρα και επιστολές.

Από τη φύση της, η δημόσια υγεία είναι αυταρχική, διατάσσοντας τις μάζες να συμμορφωθούν για κάποιο μεγαλύτερο κοινωνικό αγαθό, όπως η υγιεινή κατά τη διαχείριση των τροφίμων. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Η.Π.Α., τα οποία τώρα διοικούνται άψογα από τη Dr. Walensky που συμμορφώνεται με τον Λευκό Οίκο, καταλαμβάνουν ένα γκρίζο βασίλειο μεταξύ της έκδοσης οδηγιών και του επιστημονικού κέντρου εκκαθάρισης! Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σοβαροί επιστήμονες – εντός και εκτός της δημόσιας ζωής – άφησαν την ιδιότητά τους ως ανακαλυπτών σημαντικής αλλά πάντα ενδεχομένης γνώσης να κλαπεί από τους εξουσιαστές της βεβαιότητας. Το Omicron τελείωσε τη βασιλεία τους.

Μπαίνοντας στο τρίτο έτος μας με τον Covid, το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης των Associated Press-NORC ουσιαστικά σημαίνει ότι περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού λέει στην κυβέρνησή του: «Ευχαριστώ για τίποτα». Αυτό είναι υπερβολή, αλλά όχι πολύ. Και δεν θα βελτιωθεί έως ότου η αμφιβολία και η διαφωνία αποκτήσουν περισσότερο σεβασμό από ό,τι έχουν τώρα.

* Daniel Henninger

Deputy editor, editorial page and Opinion Columnist, Wonder Land, The Wall Street Journal

Daniel Henninger is deputy editor of The Wall Street Journal’s editorial page. His weekly column, “Wonder Land,” appears in The Wall Street Journal each Thursday.

Mr. Henninger was a finalist for a Pulitzer Prize in editorial writing in 1987 and 1996, and shared in the Journal’s Pulitzer Prize in 2002 for the paper’s coverage of the attacks on September 11. In 2004, he won the Eric Breindel Journalism Award for his weekly column. He has won the Gerald Loeb Award for commentary, the Scripps Howard Foundation’s Walker Stone Award for editorial writing and the American Society of Newspaper Editors’ Distinguished Writing Award for editorial writing. He is a weekly panelist on the “Journal Editorial Report” on Fox News.

A native of Cleveland, Mr. Henninger is a graduate of Georgetown University’s School of Foreign Service. Follow him @danhenninger.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

O Kωνσταντίνος Τζούμας έφυγε ξαφνικά μετά την ξαφνική επιστροφή του καρκίνου που είχε νικήσει ήδη από το 2004
New York Times> Η νέα μεγάλη “αμερικανική περιπέτεια” να βρεις φτηνή βενζίνη
To Aνώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επιχειρεί να διασώσει τα κουνούπια (fan club του dj Valentino) από την μαζική εξόντωση και τη προθυμία αυτοχειρίας τους
Ξανά με “σκονάκι οδηγιών” ο Joe Biden, ακόμα και για το πότε θα πρέπει να καθίσει
Ο Παύλος Πολάκης υπήρξε ο μόνος Έλληνας πολιτικός που αντιστάθηκε σε κάτι που βρωμάει Έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας. Γιατί η επίθεση στον Στουρνάρα είναι λάθος
Sunday Times> Ο Κάρολος φέρεται να δέχθηκε 1 εκατ. ευρώ σε μετρητά από Καταριανό μεγιστάνα
Έρευνα Wall Street> Αυτοί είναι οι 20 βιομηχανικοί κλάδοι που θα συρρικνωθούν περισσότερο την επόμενη 10ετία
New York Times> Προσπαθούμε να τιθασεύουμε τον παγκόσμιο πληθωρισμό με απαρχαιωμένα “όπλα”
Eurobank> Δέσμη λύσεων για την αξιοποίηση του Προγράμματος “ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΜΜΕ” του Ταμείου Ανάκαμψης
Nomadland> H παγκόσμια Επανάσταση της ζωής σε τροχόσπιτα μόλις ξεκίνησε
Aπόκοσμος χρησμός Putin> Δεν υπάρχει ευτυχία στη ζωή. Υπάρχει μόνο ένας αντικατοπτρισμός στον ορίζοντα. Λοιπόν, αγαπήστε αυτό
Η Οικογένεια Αντετοκούνμπο, οι γονείς που γέννησαν 5 θηρία και το μυστικό τους