kourdistoportocali.comNews DeskΣτη δίνη της κρίσης Apple, Alphabet και Amazon

Η “μαύρη” Πέμπτη των κολοσσών της τεχνολογίας

Στη δίνη της κρίσης Apple, Alphabet και Amazon

Οι τιτάνες της τεχνολογίας στις ΗΠΑ βίωσαν μία πολύ δύσκολη εβδομάδα, καθώς δημοσίευσαν απογοητευτικά τριμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα

Οι τιτάνες της τεχνολογίας στις ΗΠΑ βίωσαν μία πολύ δύσκολη εβδομάδα, καθώς η Alphabet, η Apple και η Amazon δημοσίευσαν απογοητευτικά τριμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα.

Από τους Reuters και Harriet Alexander/Dailymail.com

Την Πέμπτη, η Alphabet Inc ανακοίνωσε κέρδη και πωλήσεις τέταρτου τριμήνου χαμηλότερα από τις προσδοκίες της Wall Street, αφού πελάτες της από το διαφημιστικό χώρο της Google περιόρισαν μεγάλα ποσά δαπανών τους σε σχέση με την περίοδο της υπερβολής λόγω της πανδημίας.

Τα στελέχη του κολοσσού της σημαντικότερης μηχανής αναζήτησης υιοθέτησαν έναν ήπιο τόνο σε μια κλήση τους με τους επενδυτές, υποσχόμενοι μια εκτεταμένη περίοδο σύσφιξης, ιδιαίτερα όσον αφορά τις προσλήψεις, το κόστος των ακινήτων και τα πειραματικά projects που μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να πραγματοποιηθούν.

«Δεσμευόμαστε να επενδύσουμε υπεύθυνα με μεγάλη πειθαρχία και να καθορίσουμε τομείς στους οποίους μπορούμε να λειτουργούμε πιο οικονομικά», δήλωσε ο Sundar Pichai, διευθύνων σύμβουλος της Alphabet, σε μια κλήση με αναλυτές προκειμένου να συζητήσουν τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας.

Στην ίδια γραμμή και τόνο, μία ημέρα νωρίτερα, ο Mark Zuckerberg μιλούσε για την αποδοτικότητα του κόστους, όπως συνέβη και με το αφεντικό της Apple. «Αναγνωρίζουμε ότι το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε είναι δύσκολο», ανέφερε την Πέμπτη ο Tim Cook, Διευθύνων Σύμβουλος της Apple. «Και έτσι μειώνουμε το κόστος. Μειώνουμε τις προσλήψεις, θα είμαστε πολύ συνετοί και στοχοπροσηλωμένοι με τους ανθρώπους που θα προσλαμβάνουμε».

Την Πέμπτη, οι μετοχές της Alphabet υποχώρησαν σχεδόν 5% στις συναλλαγές εκτός ωραρίου, έχοντας ήδη χάσει περίπου το 40% της αξίας τους το 2022.

Η οικονομική διευθύντρια της Alphabet, Ruth Porat, υποσχέθηκε μια πιο μετρημένη προσέγγιση για το 2023 και εστίαση στην «παροχή βιώσιμης οικονομικής αξίας», όχι απαραίτητα χαρακτηριστικό των εταιρειών της Silicon Valley. «Εστιάζουμε στην αύξηση των εσόδων καθώς και στις διαρκείς αλλαγές στη βάση δαπανών», είπε.

Οι διαφημιστές, οι οποίοι συνεισφέρουν στο μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων της Alphabet, έχουν μειώσει τους προϋπολογισμούς τους καθώς ο αυξανόμενος πληθωρισμός και τα επιτόκια τροφοδοτούν ανησυχίες για τις καταναλωτικές δαπάνες.

Sundar Pichai

Πράγματι, ο Pichai επεσήμανε τις πιο μέτριες δαπάνες των διαφημιζόμενων και τον αντίκτυπο των συναλλαγματικών ισοτιμιών στο εξωτερικό ως επιβαρύνσεις στα συνολικά αποτελέσματα της Alphabet. Ανέφερε ότι το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης (AI) θα αποτελέσει σημαντική εστίαση για την εταιρεία και ότι σχεδιάζει να διαθέσει το λογισμικό chatbot LaMDA της στο κοινό τις επόμενες εβδομάδες.

Η Alphabet με έδρα το Μάουντεν Βιού της Καλιφόρνια αποφάσισε να περικόψει 12.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 6% του συνολικού εργατικού δυναμικού της, και δήλωσε ότι διπλασιάζει την εστίαση της στην τεχνητή νοημοσύνη. Σε ολόκληρη την εταιρεία, η Alphabet θα επιβραδύνει «με νόημα» τον ρυθμό προσλήψεών της φέτος, είπε η Porat.

Η Alphabet, εδώ και καιρό ηγέτης στην τεχνητή νοημοσύνη, αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό από τη Microsoft Corp, η οποία φέρεται να θέλει να ενισχύσει το μερίδιό της στο ChatGPT -ένα πολλά υποσχόμενο chatbot που απαντά σε ερωτήματα με απαντήσεις πιο κοντά στην ανθρώπινη νοημοσύνη.

«Παρά το γεγονός ότι θεωρείται μία από τις πιο μη ανταγωνίσιμες εταιρείες στον διαφημιστικό χώρο, το φτωχό τρίμηνο της Alphabet είναι το πιο πρόσφατο σημάδι ότι η επιδείνωση των θεμελιωδών μεγεθών και το σκληρό μακροοικονομικό περιβάλλον ωθούν τους διαφημιστές να περικόψουν τις δαπάνες τους», δήλωσε ο Jesse Cohen, ανώτερος αναλυτής στο Investing.com.

Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας μειώθηκαν στα 13,62 δισεκατομμύρια δολάρια (ή 1,05 δολάρια ανά μετοχή) από 20,64 δισεκατομμύρια δολάρια (ή 1,53 δολάρια ανά μετοχή) ένα χρόνο νωρίτερα. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση για την Alphabet τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα. Το προσαρμοσμένο κέρδος του 1,05 $ ανά μετοχή υπολείπεται του αναμενόμενου 1,18 $ ανά μετοχή, σύμφωνα με τη Refinitiv.

Τα έσοδα από τις διαφημίσεις της Google, η οποία περιλαμβάνει το Google Search και το YouTube, μειώθηκαν κατά 3,6% στα 59,04 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα συνολικά της έσοδα αυξήθηκαν 1% στα 76,05 δισεκατομμύρια δολάρια, η πιο αργή ανάπτυξή που έχει συνέβη ποτέ, αν εξαιρεθεί μια μικρή πτώση το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Οι αναλυτές ανέμεναν 76,53 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Google είναι η μεγαλύτερη πλατφόρμα ψηφιακών διαφημίσεων στον κόσμο με βάση το μερίδιο αγοράς, καθιστώντας την μοναδικά ευαίσθητη στις διακυμάνσεις των δαπανών διαδικτυακού μάρκετινγκ. Το τμήμα του YouTube αντιμετώπισε μια έκρηξη ανταγωνισμού με αντίπαλες πλατφόρμες, ιδιαίτερα το TikTok.

Η Porat της Alphabet ανέφερε ότι οι συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες της εταιρείας φέτος θα είναι σύμφωνες με τις περσινές.

Καθώς περισσότεροι από τους υπαλλήλους της εργάζονται εξ αποστάσεως και ενοποιεί το προσωπικό της, η Alphabet αναμένει να περιορίσει τα έξοδα της ακίνητης περιουσίας της, τα οποία σύμφωνα με την Porat θα οδηγούσαν σε επιβάρυνση περίπου μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους.

Τα έσοδα από τις διαφημίσεις YouTube, έναν από τους πιο σταθερούς κερδοφόρους τομείς της Alphabet, μειώθηκαν σχεδόν κατά 8% στα 7,96 δισεκατομμύρια δολάρια, πολύ κάτω από την εκτίμηση των 8,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το FactSet. Ωστόσο, το Cloud της Google παραμένει ένα φωτεινό σημείο, με τα έσοδα να αυξάνονται κατά 32% στα 7,32 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά με τον πιο αργό ρυθμό από τότε που η εταιρεία άρχισε να αποκαλύπτει τους αριθμούς εσόδων του τμήματος.

==============================================

Τα νέα την Πέμπτη για την Apple ήταν επίσης απογοητευτικά, με τον γίγαντα της Silicon Valley να χάνει όσον αφορά της εκτιμήσεις των εσόδων, των κερδών και των πωλήσεων σε πολλούς από τους τομείς δραστηριότητάς του. Οι συνολικές πωλήσεις της Apple για το εορταστικό τρίμηνο ήταν περίπου 5% χαμηλότερες από πέρυσι, στην πρώτη πτώση των πωλήσεων σε ετήσια βάση από το 2019.

Ο Tim Cook, Διευθύνων Σύμβουλος, ανέφερε ότι τρεις παράγοντες πλήγωσαν περισσότερο τα αποτελέσματα της εταιρείας: Το ισχυρό δολάριο, τα προβλήματα παραγωγής στην Κίνα που επηρεάζουν τα iPhone 14 Pro και iPhone 14 Pro Max και το συνολικό μακροοικονομικό περιβάλλον. «Όσον αφορά τον τρίτο παράγοντα, θα έλεγα ότι ήταν απλώς το δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον, και αυτό το ακούτε, νομίζω, από όλους», είπε ο Cook στον Steve Kovach του CNBC.

Tim Cook

Η εταιρεία εμφάνισε έσοδα 117,15 δισ. δολαρίων (πτώση 5,49% σε ετήσια βάση) και έναντι εκτιμήσεων ότι θα φτάσουν τα 121,10 δισ. δολάρια. Τα έσοδα από το iPhone κατέγραψαν πτώση 8,17% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, στα 65,78 δισ. δολάρια –την ώρα που οι εκτιμήσεις των αναλυτών τα ήθελαν στα 68,29 δισ. δολάρια. Τα έσοδα από Mac έκαναν «βουτιά» 28,66% στα 7,74 δισ. δολάρια –κόντρα στις προβλέψεις που τα ήθελαν στα 9,63 δισ. δολάρια.

Από την άλλη τα έσοδα από iPad έκαναν άλμα 29,66% στα 9,4 δισ. δολάρια, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις (7,76 δισ. δολάρια), ενώ και τα έσοδα από υπηρεσίες ήταν ελαφρώς υψηλότερα των εκτιμήσεων (20,77 δισ. έναντι 20,67 δισ. δολ), έχοντας αυξηθεί κατά 6,4% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Τα έσοδα από άλλα προϊόντα μειώθηκαν κατά 8,3% στα 13,48 δισ. δολάρια και πέρασαν κάτω από τον πήχυ που είχε οριστεί στα 15,23 δισ. δολάρια.

Σε ερώτηση για το τι σχεδιάζει η Apple σε επίπεδο ανθρωπίνου δυναμικού, δεδομένων και των μαζικών απολύσεων, στις οποίες έχουν προβεί άλλοι κολοσσοί της Σίλικον Βάλεϊ, ο Tim Cook σημείωσε πως σχεδιάζονται περικοπές δαπανών και μείωση στις προσλήψεις, αλλά όχι απολύσεις. Στον απόηχο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων η μετοχή της εταιρείας σημείωσε πτώση 4%.

==============================================

Την ίδια στιγμή, η Amazon δεν ανέφερε σχεδόν κανένα κέρδος το τελευταίο τρίμηνο. Το αιφνιδιαστικό αποτέλεσμα εξηγήθηκε από την αδυναμία στις μεγάλες επιχειρήσεις του cloud computing, οι οποίες συνέβαλαν στην επιβράδυνση της συνολικής αύξησης των πωλήσεων σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών. Η εταιρεία ανέφερε πωλήσεις 149,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τρίμηνο που έληξε τον Δεκέμβριο, το οποίο περιελάμβανε τη ζωτικής σημασίας περίοδο αγορών των εορτών -αυξημένες κατά 9% από πέρυσι.

Ωστόσο, ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου απογοήτευσε επίσης την Wall Street με τις προβλέψεις του, εν μέσω της ανησυχίας για την ανάπτυξη του cloud.

Αναλυτικότερα, τα κέρδη δ’ τριμήνου της Amazon διαμορφώθηκαν στα 278 εκατ. δολάρια ή 3 σεντς ανά μετοχή, από 1,39 δολ. ανά μετοχή έναν χρόνο νωρίτερα. Ήταν χειρότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών που τα τοποθετούσαν στα 17 σεντς ανά μετοχή, εξέλιξη που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στη ζημία που σημείωσε η εταιρεία από το μερίδιό της στην κατασκευάστρια ηλεκτρικών φορτηγών Rivian.

Andy Jassy

Τα έσοδα της Amazon ενισχύθηκαν κατά 9% στα 149,2 δισ. δολάρια το τρίμηνο έως τις 31 Δεκεμβρίου, με τους αναλυτές να τα τοποθετούν κατά μέσο όρο στα 145,8 δισ. δολάρια,

Πριν από ένα χρόνο, η Amazon είχε το πιο κερδοφόρο τρίμηνο στην ιστορία της, με 14,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε καθαρά έσοδα. Ωστόσο, οι διακυμάνσεις στην οικονομία, σε συνδυασμό με την απόφαση της να επιβραδύνει τα δικά της σχέδια επέκτασης, μείωσαν τα κέρδη της. Οι τιμές των μετοχών της υποχώρησαν έως και 6% στις συναλλαγές μετά το κλείσιμο.

Ο Andy Jassy, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, παραδέχτηκε ότι υπάρχει ένας δύσκολος δρόμος μπροστά. Ο Jassy, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία από τον ιδρυτή της Amazon Jeff Bezos τον Ιούλιο του 2021, πέρασε τον περασμένο χρόνο πιέζοντας την εταιρεία ώστε να μειωθούν τα κόστη.

Η Amazon ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να απολύσει 18.000 εταιρικούς και τεχνολογικούς εργαζόμενους, να επιβάλει πρόσθετες χρεώσεις για παραδόσεις ειδών παντοπωλείου που κάποτε ήταν δωρεάν και να περιορίσει τις επεκτάσεις των αποηκών. «Βραχυπρόθεσμα, αντιμετωπίζουμε μια αβέβαιη οικονομία, αλλά παραμένουμε αρκετά αισιόδοξοι για τις μακροπρόθεσμες ευκαιρίες», δήλωσε ο Jassy.

Η επιχείρηση cloud της Amazon αυξήθηκε κατά 20% στα 21,4 δισεκατομμύρια δολάρια εν μέσω χαλάρωσης της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης -η πιο αργή ανάπτυξή της στην ιστορία. Τα λειτουργικά κέρδη του τομέα μειώθηκαν ελαφρά, στα 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Και η βασική δραστηριότητα πωλήσεων της Amazon, απευθείας στους καταναλωτές, μειώθηκε κατά 2% στα 64,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK