kourdistoportocali.comNews DeskΗ Μέρκελ άφησε εκτός τον Μητσοτάκη από την διάσκεψη του Βερολίνο για τη Λιβύη

Στείλαμε διάβημα. Το αγνόησαν

Η Μέρκελ άφησε εκτός τον Μητσοτάκη από την διάσκεψη του Βερολίνο για τη Λιβύη

«Ελπίζουμε ότι οι κοινές προσπάθειες της Ρωσίας και της Τουρκίας θα οδηγήσουν σε επιτυχία»

H Mέρκελ με απαξιωτικό τρόπο άδειασε για μία ακόμη φορά την ελληνική κυβέρνηση και άφησε έξω την Ελλάδα από την διάσκεψη του Βερολίνο για τη Λιβύη.

Η ελληνική κυβέρνηση έστειλε διάβημα προς τη Γερμανία για να λάβει πρόσκληση και μέρος στο θέμα της Λιβύης αφού αφορά έμμεσα τη χώρα μας, όμως η απάντηση ήταν αρνητική, επιβεβαιώνοντας πλήρως το πρωινό ρεπορτάζ του Euro2day.gr και της εξαίρετης Αγγελικής Παπαμιλτιάδου η οποία περιγράφει τον τρόπο και τους λόγους για τους οποίους η Μέρκελ άδειασε την ελληνική κυβέρνηση.

Η ελληνική κυβέρνηση έστειλε διάβημα προς τη Γερμανία για να λάβει πρόσκληση και μέρος στο θέμα της Λιβύης αφού αφορά έμμεσα τη χώρα μας, όμως η απάντηση ήταν αρνητική, επιβεβαιώνοντας πλήρως το πρωινό ρεπορτάζ του Euro2day.gr.

Οι χώρες που έχουν κληθεί εκτός από την Τουρκία και τη Ρωσία, είναι η Ιταλία, η Γαλλία, η Βρετανία, η πρόεδρος της Κομισιόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από πλευράς ΕΕ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κίνα και κάποιες αφρικανικές χώρες.

Νωρίτερα, το Euro2day.gr μετέδωσε:

Η απότομη κλιμάκωση των Ηνωμένων Πολιτειών με το Ιράν κατέδειξε για ακόμα μια φορά τα αργά αντανακλαστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της νέας ηγεσίας τόσο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσο και της Κομισιόν.

Η εσωστρέφεια του Λευκού Οίκου, η προτίμηση Τραμπ για την Τουρκία, το κάλεσμά του στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ να λάβει μέρος στην κρίση με το Ιράν (κάτι που περιορίστηκε σε δηλώσεις και ανακοινώσεις) φέρουν τις λεγόμενες μεγάλες χώρες της ΕΕ στο προσκήνιο, με πρώτη και καλύτερη τη Γερμανία.

Η συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ως αποτέλεσμα μια συνάντηση για τη Λιβύη «με προσκλήσεις», κάτι που ελλοχεύει κινδύνους.

Ήδη τα τουρκικά μέσα ανέφεραν ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα παρευρεθεί, κάνοντας την παρουσία της Ελλάδας στη συνάντηση όλο και πιο επιτακτική.

Διπλωματικές πληροφορίες από την Αθήνα αναφέρουν ότι δεν έχει γίνει ακόμα κρούση για συμμετοχή του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στη συνάντηση αυτή. Μήπως όμως δεν πρέπει να περιμένουμε αλλά να ζητήσουμε και να επιβάλουμε την παρουσία καθώς έχουμε άμεσο ενδιαφέρον σε όλα τα θέματα της ατζέντας;

Ήδη, με τη στήριξη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Τούρκος πρόεδρος έχει πλέον κεντρικό ρόλο στα δρώμενα, τα οποία η χώρα μας έχει καταγγείλει επανειλημμένως, όμως η συμπαράσταση των εταίρων στην ΕΕ περιορίστηκε σε ανακοινώσεις.

Η κ. Μέρκελ το δήλωσε ευθαρσώς μετά τη συνάντησή της με τον Ρώσο πρόεδρο. Είπε: «Ελπίζουμε ότι οι κοινές προσπάθειες της Ρωσίας και της Τουρκίας θα οδηγήσουν σε επιτυχία».

Ο κύριος λόγος της συνάντησης είναι να τερματιστεί η σύγκρουση στη Λιβύη. Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι για τους οποίους «καίγεται» η Γερμανία.

1. Το προσφυγικό. Η συνεχιζόμενη αναταραχή στην περιοχή φέρνει όλο και περισσότερους πρόσφυγες προς την ΕΕ. Όπως είχαμε γράψει στο παρελθόν, μπορεί σε πρώτη ανάγνωση οι χώρες που επηρεάζονται από τη Λιβύη να είναι κυρίως η Ιταλία και η Μάλτα, όμως, όπως μας μετέφεραν διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες, το «σύστημα» των δουλεμπόρων έχει οργανωθεί παντού, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, με αποτέλεσμα η διακίνηση να αφορά και τη χώρα μας.

2. Η Γερμανία αναμένει το δεύτερο εξάμηνο του 2020, όταν θα αναλάβει την 6μηνη προεδρία της ΕΕ. Οι πηγές μας αναφέρουν ότι μεθοδεύεται η «λύση» ή καλύτερα η παγίωση των όρων του προσφυγικού. Σε αυτή τη λογική φέρεται να συγκλίνει και η νέα πρόεδρος της Κομισιόν, Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν.

Δεν είναι λίγοι οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες που θεωρούν ότι επί της ουσίας το relocation για πρόσφυγες και μετανάστες προς τον Βορρά θα πεταχτεί από το παράθυρο, κάτι που θα ασκήσει έντονες πιέσεις στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της ΝΑ Μεσογείου. Βεβαίως, υπενθυμίζουμε ότι οι υπόλοιπες χώρες, σε μίνι σύνοδο στη Μάλτα τον Σεπτέμβριο, είχαν προχωρήσει σε χρονοδιάγραμμα συμφωνίας επαναπροώθησης προσφύγων. Η Αθήνα επέλεξε να μην παρευρεθεί, θεωρώντας ότι η συνάντηση δεν την αφορούσε.

3. Η Ανγκελα Μέρκελ αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει ως μεσάζοντα τον Βλαντιμίρ Πούτιν για να καταφέρει ένα τετ-α-τετ με τον Ερντογάν στο Βερολίνο και όχι στην Τουρκία, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Σκοπός και πάλι κυρίως το προσφυγικό.

4. Οι πληροφορίες μας από τη Γερμανία αναφέρουν ότι ναι μεν τα ενεργειακά γύρω από την Κύπρο (κυρίως) και την ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο θα είναι στην ατζέντα των συζητήσεων, όμως εάν αναμένουμε την κ. Μέρκελ να πιέσει τον Ερντογάν για τις ελληνικές (και τουλάχιστον στα χαρτιά ευρωπαϊκές) θέσεις, είτε στα ελληνοτουρκικά, είτε στα ενεργειακά, είτε στη συμφωνία με τη Λιβύη, θα διαψευσθούμε. Η εσωτερική πολιτική κατάσταση στη Γερμανία έχει μετατρέψει την κ. Μέρκελ σε μια πολιτικό που την ενδιαφέρει πλέον μόνο η υστεροφημία της, που χτυπήθηκε κυρίως από τις αποφάσεις της για το μεταναστευτικό. Και ο χρόνος που έχει στη διάθεσή της είναι λίγος.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK