kourdistoportocali.comNews DeskΗ κοινή λογική υποδεικνύει διαρροή εργαστηρίου [The Wall Street Journal]

Βreaking news

Η κοινή λογική υποδεικνύει διαρροή εργαστηρίου [The Wall Street Journal]

Οι πιο παρεξηγημένες λέξεις στην αγγλική γλώσσα τα χρόνια μετά την πανδημία είναι «αξιολόγηση από ομοτίμους».

Οι κυβερνητικές εξαπατήσεις και οι εσφαλμένες κατευθύνσεις, ειδικά σε κρίσεις, είναι καταστροφικές για το μακροπρόθεσμο δημόσιο καλό. Και στο τέλος είναι πάντα καταστροφικές και για τις προσωπικές υπολήψεις.

Από την Peggy Noonan/The Wall Street Journal

Η Journal την περασμένη Κυριακή αναβίωσε μια παλιά συζήτηση μέσω μιας μεγάλης αποκλειστικής είδησης: Το Υπουργείο Ενέργειας είπε στον Λευκό Οίκο ότι πιστεύει πως η εργαστηριακή διαρροή ήταν η πιο πιθανή πηγή της πανδημίας Covid-19. Όπως σημείωσαν οι δημοσιογράφοι Michael R. Gordon και Warren P. Strobel, η νέα άποψη του τμήματος του υπουργείου είναι σημαντική επειδή προκύπτει από νέες πληροφορίες και λόγω της τεχνογνωσίας του οργανισμού —εποπτεύει ένα δίκτυο εργαστηρίων.

Δύο μέρες αργότερα, ο Christopher Wray, διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών, επιβεβαίωσε την άποψη και του FBI, ότι δηλαδή «το πιο πιθανό ήταν ένα περιστατικό στο εργαστήριο, μια πιθανή διαρροή από εργαστήριο που ελέγχεται από την κινεζική κυβέρνηση».

Η είδηση του ιού έγινε γνωστή τον Ιανουάριο του 2020 και σχεδόν από την πρώτη ημέρα οι αρχές φάνηκαν να απομακρύνουν το κοινό από το προφανές. Η δική μου σκέψη ήταν όπως και των περισσότερων ανθρώπων: Μια νέα ιογενής ασθένεια ξέσπασε στη Γουχάν της Κίνας. Αποκαλύφθηκε αμέσως μετά ότι το μεγαλύτερο εργαστήριο ιών της Κίνας βρίσκεται στη Γουχάν. Εάν ο νέος ιός μόλυνε τον κόσμο ακριβώς έξω από το εργαστήριο, το πιθανότερο είναι ότι ξέφυγε από εκείνο. Μάλλον βγήκε μέσω του παπουτσιού κάποιου.

Η Κίνα το αρνήθηκε: Η ασθένεια ξεκίνησε από τις νυχτερίδες σε σπηλιές, ήταν φυσική η μετάδοση, και μετά από νυχτερίδες στον άνθρωπο. Ή ίσως εξαπλώθηκε στους ανθρώπους στην πολυσύχναστη τοπική υγρή αγορά —ωμά τρόφιμα, ζωντανά ζώα, μικρόβια.

Και εσείς το σκεφτήκατε: Πιθανότατα από εκεί εξαπλώθηκε, αλλά όχι απαραίτητα από όπου ξεκίνησε. Ας κρατήσουμε τις απόψεις μας μέχρι να καθαρίσει ο καπνός, ίσως να είπατε.

Σεβόμενοι και τη δική σας σκέψη να περιμένετε, σίγουρα θα σας ενοχλούσε ότι κάθε μήνα οι ανώτατες επιστημονικές και ιατρικές αρχές της κυβέρνησης των ΗΠΑ φαινόταν να αποθαρρύνουν τη συζήτηση ή να την κατευθύνουν επίμονα προς τη θεωρία της φυσικής μετάδοσης. Ο Anthony Fauci, ανακαλύψαμε αργότερα, απέρριψε το θέμα στα εσωτερικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αντάλλαξε λίγους μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, αναφέροντας το ως ένα «λαμπερό αντικείμενο (συζήτησης) που θα φύγει».

Αυτό ήταν μάλλον κάτι σαν χειραγώγηση. Οι άνθρωποι είχαν δικαίωμα να αναρωτιούνται και ήταν σοφό να το κάνουν. Η ασθένεια σκότωσε εκατομμύρια. Ήταν μια παγκόσμια οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική καταστροφή.

Το γιατί συνέβη έχει πράγματι σημασία. Το πού και πώς ξεκίνησε έχει επίσης σημασία. Αύριο μπορεί να υπάρξει άλλη μια πανδημία. Ποια βήματα πρέπει να γίνουν για να είναι σίγουρο ότι δεν θα ξανασυμβεί;

Και υπήρξε μια αίσθηση που προερχόταν από επιστημονικά και ιατρικά ιδρύματα ότι οι άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι ο ιός ξεκίνησε σε ένα κινεζικό εργαστήριο το πιστεύουν, μόνο και μόνο, επειδή είναι ρατσιστές, μισούν τους Ασιάτες ή επειδή είναι συνωμοσιολόγοι.

Πάνω σε αυτό, θα σκεφτόσασταν: Όχι, φίλε, το πιστεύω γιατί είμαι φυσιολογικός. Ο νόμος του Μέρφι. Έχετε 1.000 πρωτόκολλα ασφαλείας και μια μέρα τηρείτε μόνο τα 998 από αυτά. Μόνο αυτό χρειάζεται προκειμένου να συμβεί ένα ατύχημα.

Πριν από την πανδημία υπήρξαν προειδοποιήσεις από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ για επίμονες ανησυχίες σχετικά με τις διαδικασίες ασφαλείας στα εργαστήρια βιολογικής έρευνας της Κίνας. Όπως αναφέρουν οι Gordon και Strobel, η ιδέα του να ξέφυγε ο ιός από ένα εργαστήριο «τροφοδοτήθηκε από τις αμερικανικές πληροφορίες ότι τρεις ερευνητές από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν αρρώστησαν αρκετά τον Νοέμβριο του 2019 και αναζήτησαν νοσοκομειακή περίθαλψη».

Και γιατί υπήρξαν τόσοι πολλοί άλλοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα σχετικά επαγγέλματα στους οποίους επιβλήθηκε τόσο έντονα η ιδέα ότι η προέλευση της covid-19 δεν είχε καμία σχέση με ένα εργαστήριο;

Μέρος όλου αυτού ήταν τα κομματικά παιχνίδια: Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι πιστεύουν ότι συνέβη σε ένα κινεζικό εργαστήριο επειδή είναι ξενοφοβικοί.


Άλλοι σκέφτονταν πιο διπλωματικά: Γιατί να αυξηθούν οι εντάσεις με την Κίνα όταν υπάρχουν ήδη περισσότερες από αρκετές;

Κάποιοι σκέφτονταν πρακτικά: Εάν η Κίνα ξεκίνησει να αμύνεται θα κρατήσει περισσότερο κρυφά τα πιο πολλά δεδομένα και θα συμβεί αυτό όταν τα χρειαζόμαστε περισσότερο.

Άλλοι εμφανίστηκαν μυστηριωδώς αδιάφοροι για τη θεωρία της εργαστηριακής διαρροής, επειδή, όπως γνωρίζουμε σήμερα, υπήρχε κάτι να κρύψουν: Η χρηματοδότηση του εργαστηρίου της Γουχάν από τις ΗΠΑ. Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας παραδέχτηκε τον Οκτώβριο του 2021 ότι χρηματοδότησε έρευνα για τους κοροναϊούς των νυχτερίδων στο συγκεκριμένο Ινστιτούτο Ιολογίας.


Κάποιες από αυτές τις χορηγίες ίσως να περιελάμβαναν έρευνες κέρδους-λειτουργίας, στις οποίες ένα παθογόνο γίνεται πιο επικίνδυνο προκειμένου να μελετηθεί για την ανάπτυξη μελλοντικών θεραπειών. Σε αυτό το σημείο πρέπει να παραδεχτούμε ότι μία τέτοια έρευνα δεν αξίζει τον κόπο. Προϋποθέτει σταθερή τελειότητα στην τήρηση όλων των πρωτοκόλλων ασφαλείας. Και δεν μπόρεί να είσαι σίγουρος όταν πρόκειται για ανθρώπους.

Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί εδώ πως η ιδέα ότι η Κίνα σκόπιμα θα άφηνε να διαρρεύσει έναν ιό δεν μπορούσε ποτέ να περάσει από κάποιο τεστ κοινής λογικής. Η κινεζική κυβέρνηση θα ανέπτυσσε ένα δηλητήριο προκειμένου να αρρωστήσει εσκεμμένα τον δικό της πληθυσμό, να βλάψει τη δική της οικονομία και να καταστρέψει ό,τι έχει απομείνει από τη διεθνή φήμη της με την ελπίδα ότι ο ιός θα εξαπλωθεί πέρα από την Κίνα και θα αναστατώσει και άλλα έθνη; Ό,τι κι αν είναι ο Xi Jinping, δεν είναι ανόητος. Η κυβέρνησή του είναι ιδεολόγοι και δολοφόνοι, δεν έχουν όμως αυτοκτονικές τάσεις.

Ο Dr Fauci, ο οποίος ανέλαβε όλα όσα είχαν να κάνουν με την πανδημία ως άνθρωπος απαράμιλλου επαγγελματικού αναστήματος, δεν απάντησε στη νέα έκθεση του Υπουργείου Ενέργειας με τον αέρα μιας αυθόρμητης υιοθέτησης νέων δεδομένων και γνώμης. Είπε στη Boston Globe ότι η έκθεση είναι ενδιαφέρουσα, αλλά ότι θα πρέπει να «κρατήσουμε ανοιχτό το μυαλό». «Μπορεί να μην μάθουμε ποτέ» την προέλευση της επιδημίας. «Δεν βλέπω δεδομένα που να σχετίζονται με την εργαστηριακή διαρροή. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να συμβεί». Σημείωσε, όπως και στο παρελθόν, ότι οι εξελικτικοί ιολόγοι έχουν παρουσιάσει σε δύο άρθρα, τα οποία έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους, στοιχεία που «μάλλον υποδηλώνουν έντονα ότι η μετάδοση ήταν ένα φυσικό φαινόμενο».

Οι πιο παρεξηγημένες λέξεις στην αγγλική γλώσσα τα χρόνια μετά την πανδημία είναι «αξιολόγηση από ομοτίμους».

Κλείνουμε με τις συνήθεις συμβουλές μας προς τις κυβερνήσεις: Είναι γεμάτες από ανθρώπους που δεν πιστεύουν απαραίτητα ότι η ειλικρίνεια είναι η καλύτερη πολιτική, αλλά πιστεύουν ότι είναι μια πολιτική σταση, μία από τις πολλές που ίσως να επιλέξουν. Πρέπει πάντα να το κάνουν, αλλά ειδικά σε περιόδους κρίσεων πρέπει να είναι ευθείς. Ό,τι δεν ξέρεις, παραδέξου το. Κανείς δεν γνώριζε, καθώς ο ιός μεταδίδονταν, την ακριβή προέλευσή του. Η Κίνα δεν θα βοηθούσε έτσι και αλλιώς.

Παραδεχτείτε ό,τι δεν ξέρετε, κάντε τις καλύτερες εικασίες σας, χαρακτηρίστε τις ως εικασίες και μην επιμένετε στη Βίβλο σας αλλά στην εκδοχή της πραγματικότητας. Δεν υπάρχει ασφάλεια στο να παραδεχτείς αυτό που δεν ξέρεις. Θα τρελαθείτε. Ο κόσμος θέλει απαντήσεις. «Γιατί δεν ξέρουν;» «Μάλλον ξέρουν και φοβούνται να πουν», «Πληρώνω τους φόρους μου για όλο αυτό;».

Αλλά αν είστε ειλικρινείς, ο κυβερνητικός λόγος δεν θα αλλοιωθεί. Και με τον καιρό, με την ανυπεράσπιστη ειλικρίνειά σας -«Δεν ξέρουμε, αλλά προσπαθούμε σκληρά να μάθουμε»- οι άνθρωποι θα δουν την καλή σας πίστη. Θα δουν την ταλαιπωρία σας. Θα καταλάβουν ότι οι άνθρωποι ταλαιπωρούνται γιατί προσπαθούν να είναι ειλικρινείς.

Αυτή είναι η στρατηγική του Λίνκολν: Προχωρήστε, να είστε ειλικρινείς, αφήστε ολόκληρη τη χώρα να σας αποκαλεί χαμένο για τα πρώτα τρία χρόνια της θητείας σας και εν καιρώ, καθώς συνεχίζετε να εργάζεστε εντός της πραγματικότητας παίρνοντας σωστές αποφάσεις και καθώς οι καταστάσεις θα αλλάζουν τον δρόμο σας, όπως θα κάνουν, τελικά θα σας εμπιστευτούν.

Εμφανίστηκε στην έντυπη έκδοση της Τhe Wall Street Journal στις 4 Μαρτίου 2023.

Διαβάστε ΕΔΩ πως στήθηκε η planδημία

> Στη κεντρική photo o επιστήμων Γκίκας Μαγιορκίνης σε προσωπικές στιγμές ανάπαυλας εν μέσω πανδημίας τις οποίες δημοσιοποιούσε ο ίδιος στα social. Ένας από την ομάδα υπό τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα οι οποίοι εκπόνησαν μελέτη υπέρ της φυσικής προέλευσης του ιού COVID-19 μόλις τον Ιανουάριο του 2020. Η μελέτη της ομάδας Τσιόδρα βρέθηκε ως παραπομπή στην πληρωμένη επιστολή Daszak ο οποίος επιχείρησε να εξοβελίσει κάθε αναφορά στην εργαστηριακή φύση του ιού COVID.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK