kourdistoportocali.comNews DeskΗ ισραηλινή startup "Yo! Egg" και η παγκόσμια αγορά vegan τροφίμων των 22,27 δισ. δολαρίων

Από τον Ricky Ben-David/Times Of Israel

Η ισραηλινή startup “Yo! Egg” και η παγκόσμια αγορά vegan τροφίμων των 22,27 δισ. δολαρίων

Η εταιρεία επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη της εμπειρίας απόλαυσης «ολόκληρου του αυγού», με ασπράδι και κρόκο, αλλά χωρίς χοληστερόλη

Μια ισραηλινή startup τεχνολογίας τροφίμων σερβίρει αυτό που αποκαλεί τα πρώτα φυτικά αυγά ποσέ και τηγανητά στον κόσμο (επίσης γνωστά ως sunny-side-up eggs), με στόχο να κάνουν το ντεμπούτο τους σε εστιατόρια στις ΗΠΑ, αργότερα φέτος, μετά από έναν κύκλο παραγωγής 5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Από τον Ricky Ben-David/Times Of Israel

Η Yo! Egg (επίσης Yo-Egg) ιδρύθηκε το 2019, αναπτύσσοντας ένα προϊόν χωρίς αυγά που παράγει… «αυγά» ποσέ και τηγανητά, με ασπράδι αυγού και κρόκο, αλλά χωρίς χοληστερόλη, αναφέρει η εταιρεία. Χρησιμοποιεί ένα μείγμα φυτικών πρωτεϊνών, νερό, ηλιέλαιο, σόγια, αλεύρι, «και μερικά ακόμη απλά συστατικά», όλα 100% vegan.

Η startup, που εδρεύει στην πόλη Pardes Hanna, δραστηριοποιείται σε μια παγκόσμια αγορά vegan αυγών που αναμένεται να αυξηθεί σε 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία έως το 2026, από περίπου 650 εκατομμύρια δολάρια το 2019, σύμφωνα με έκθεση του 2022 από την Research and Markets.

Η εταιρεία είναι επίσης μία από τις πολλές παγκόσμιες φίρμες, συμπεριλαμβανομένων των Vegg, Just Egg, Crackd και της ισραηλινής startup Zero Egg, που ήδη προσφέρουν φυτικά προϊόντα αυγών, όπως υποκατάστατα αυγών ή μείγματα για ομελέτες. Ωστόσο, η Yo! Egg επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη της εμπειρίας απόλαυσης «ολόκληρου του αυγού» για όσους προτιμούν τη γεύση και την υφή των μαγειρεμένων αυγών. Η startup έχει επίσης μια σειρά από βραστά «αυγά» σε ανάπτυξη.

«Η ομάδας της Yo! Egg διαθέτει ένα μοναδικό μείγμα εξαιρετικής τεχνογνωσίας στην καινοτομία προϊόντων και ταλέντου μηχανικής που πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει την εταιρεία μας να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος παράγει και καταναλώνει αυγά», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Eran Groner, ο οποίος είναι συνιδρυτής της Yo! Ο Egg μαζί με τον Yosefa Ben Cohen, ο οποίος υπηρετεί ως CTO, και τον Nisim Ben Cohen, COO.

Ήδη, τα προϊόντα της Yo! Egg είναι διαθέσιμα στο Ισραήλ στα εστιατόρια Benedict, μια αλυσίδα που επικεντρώνεται σε μενού πρωινού (όπως τα αυγά Benedict), και η εταιρεία είπε ότι ελπίζει να είναι επίσης σε μενού σε εστιατόρια στην ευρύτερη περιοχή του Λος Άντζελες μέχρι το τέλος αυτού του έτους.

Στην αρχική επένδυση των 5 εκατομμυρίων δολαρίων της startup πρωταγωνίστησε η εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Stray Dog Capital που εδρεύει στο Κάνσας, η οποία ασχολείται με την τεχνολογία τροφίμων και η επενδυτική εταιρεία NFX ΗΠΑ-Ισραήλ, που ιδρύθηκε από τον διάσημο επενδυτή Gigi Levy-Weiss.

«Με εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να ζητούν φυτικές πρωτεΐνες, τα πρώτα στο είδος τους αυγά της Egg θα κάνουν επιτυχία στα εστιατόρια σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο Levy-Weiss, ο οποίος είναι γενικός συνεργάτης στην NFX. Παράλληλα, το μεγαλοστέλεχος της Stray Dog Capital, Johnny Ream, ανέφερε για την εταιρεία ότι «με περισσότερα από 95 δισεκατομμύρια αυγά να καταναλώνονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ και με το κάθε αυγό να απαιτεί 200 λίτρα νερού για να παραχθεί, χρειαζόμαστε μια καλύτερη λύση».

«Το όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε τη μεγαλύτερη εταιρεία αυγών στον κόσμο, όχι μία εταιρεία εναλλακτικών αυγών και όχι τη μεγαλύτερη εταιρεία αυγών με βάση τα φυτά, αλλά τη μεγαλύτερη εταιρεία αυγών χωρίς τη χρήση κοτόπουλων», είπε ο Groner στο TechCrunch. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει κεφάλαια για να δημιουργήσει παραγωγικές και εμπορικές δραστηριότητες στις ΗΠΑ.

Παγκόσμια αγορά

Τα φυτικά αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας —γνωστά και ως εναλλακτική αγορά πρωτεϊνών— είναι όλο και πιο δημοφιλείς επιλογές με ένα αυξανόμενο μερίδιο καταναλωτών που θεωρούν τους εαυτούς τους vegan, χορτοφάγους ή «λάτρεις της ευεξίας» ή άτομα που ακολουθούν διατροφή κυρίως φυτικής προέλευσης, ακόμα και περιστασιακά, αποφεύγοντας τα ζωικά προϊόντα. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση στις ΗΠΑ δείχνει ότι περισσότεροι από τους μισούς νεαρούς Αμερικανούς ηλικίας 20 ετών θεωρούν τους εαυτούς τους «λάτρεις της ευεξίας». Επίσης, ο αριθμός των vegans στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά περίπου 600% από το 2014.

Αυτοί οι καταναλωτές στρέφονται σε φυτικές δίαιτες για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων οι αλλεργίες ή οι ευαισθησίες στα γαλακτοκομικά, οι περιβαλλοντικές ανησυχίες, η καλή διαβίωση των ζώων και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τέτοια ζητήματα οδηγούν τον ηθικό καταναλωτισμό παγκοσμίως.

Η παγκόσμια αγορά τροφίμων vegan αναμένεται να αυξηθεί από 15,77 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 σε 22,27 δισεκατομμύρια δολάρια το 2025.

Εναλλακτική αγορά πρωτεϊνών

Ο τομέας εναλλακτικών πρωτεϊνών του Ισραήλ αυξήθηκε κατά περίπου 450% το 2021 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με ισραηλινές νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα να συγκεντρώνουν περίπου 623 εκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Good Food Institute Israel (GFI Israel). Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός επιδιώκει να προωθήσει την έρευνα και την καινοτομία στην τεχνολογία τροφίμων.

Το Ισραήλ φιλοξενεί επί του παρόντος περισσότερες από 400 εταιρείες στον τομέα της τεχνολογίας τροφίμων, που περιλαμβάνει τη διατροφή, τη συσκευασία, την ασφάλεια των τροφίμων, τα συστήματα επεξεργασίας, τα νέα συστατικά και τις εναλλακτικές πρωτεΐνες.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Ο Αλέξης Τσίπρας στο πλευρό του Αθανασίου Πλεύρη και εναντίον των εξαθλιωμένων υγειονομικών
40.000 ελληνικές οικογένειες περιμένουν κάποιον δικό τους που δεν θα επιστρέψει ποτέ στο σπίτι
Μαρία Δεναξά> Κι όμως ο Τσιτσιπάς είπε το αυτονόητο
Mνήμες από τις πιο σκοτεινές μέρες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ξύπνησε η συνέντευξη Μιωνή στον ΑΝΤ1
Δημοσκόπηση Marc> 10 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με αυξητικές τάσεις
ISRAEL>COVID-19 vaccine reduces sperm concentration, but effect is only temporary
Μα πού πρέπει να απλώσω την πετσέτα θαλάσσης μου;
Ακόμα μία ηχηρή παραίτηση στη Silicon Valley> Αποχωρεί ο CEO του Pinterest, Ben Silbermann
Yossi Amrani> Οι Συμφωνίες του Αβραάμ είναι ένα περιφερειακό αποτέλεσμα πραγματικής πολιτικής
To Aνώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επιχειρεί να διασώσει τα κουνούπια (fan club του dj Valentino) από την μαζική εξόντωση και τη προθυμία αυτοχειρίας τους
O Kωνσταντίνος Τζούμας έφυγε ξαφνικά μετά την ξαφνική επιστροφή του καρκίνου που είχε νικήσει ήδη από το 2004
New York Times> Γιατί οι πλούσιοι Νεοϋορκέζοι εγκαταλείπουν την παγκόσμια πρωτεύουσα του πλανήτη