kourdistoportocali.comNews DeskΗ Ιαπωνία διορίζει υπουργό μοναξιάς μετά την αύξηση των αυτοκτονιών

Γράφει η Αντιγόνη Τζοβάρα

Η Ιαπωνία διορίζει υπουργό μοναξιάς μετά την αύξηση των αυτοκτονιών

Τον Οκτώβριο, αυτοκτόνησαν 879 γυναίκες στην Ιαπωνία -70% περισσότερες από ό,τι τον ίδιο μήνα το 2019

Μετά την αύξηση των ποσοστών αυτοκτονίας για πρώτη φορά σε 11 χρόνια, η ιαπωνική κυβέρνηση προχώρησε στη ίδρυση υπουργείου μοναξιάς, προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή οι εξειδικευμένες πολιτικές αντιμετώπισης του προβλήματος.

Εδώ και λίγες μέρες η Ιαπωνία απέκτησε υπουργό μοναξιάς, τον Tetsushi Sakamoto, ο οποίος θα αναλάβει να διαχειριστεί το ευαίσθητο ζήτημα των αυξανόμενων αυτοκτονιών στη χώρα.

Το 2020, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία, αυτοκτόνησαν στην Ιαπωνία 20.919 άνθρωποι, δηλαδή 750 περισσότεροι από το 2019, γεγονός που αποδίδεται στην πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα.

Οι γυναίκες και οι νέοι είναι οι πιο ευάλωτες ομάδες.

 

 

 

 

 

 

 

Γράφει η Αντιγόνη Τζοβάρα

Ο πρωθυπουργός της χώρας Yoshihide Suga, ακολούθησε το προγενέστερο παράδειγμα της Βρετανίας (2018) και διόρισε υπουργό μοναξιάς τον Tetsushi Sakamoto, καθώς είναι η πρώτη φορά μέσα σε διάστημα 11 ετών που αυξάνεται το ποσοστό αυτοκτονιών στην Ιαπωνία.

Η ιαπωνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ζήτημα ως επείγον, συνδέοντάς το με την πανδημία και την αναγκαστική απομόνωση των ανθρώπων.

Το γραφείο του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας δημιούργησε επίσης την περασμένη εβδομάδα μια ομάδα εργασίας, η οποία θα επιδιώξει να αντιμετωπίσει το ζήτημα της μοναξιάς υπό τη συναρμοδιότητα μιας σειράς υπουργείων και να διερευνήσει τον αντίκτυπό της.

Ο Sakamoto -ο οποίος είναι επίσης υπεύθυνος για την αντιμετώπιση του μειωμένου ποσοστού γεννήσεων του έθνους και την αναζωογόνηση των περιφερειακών δοκιμαζόμενων οικονομικών- δήλωσε ότι ελπίζει να «πραγματοποιήσει δράσεις για την πρόληψη της κοινωνικής μοναξιάς και της απομόνωσης και για την προστασία των ανθρώπινων δεσμών».

Μόνο τον Οκτώβριο, στην Ιαπωνία έδωσαν τέλος στη ζωή τους πολύ περισσότεροι άνθρωποι από όσους πέθαναν από τον κορωνοϊό καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το μήνα Οκτώβριο αυτοκτόνησαν 2.153 άνθρωποι, ενώ από την αρχή του έτους μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του 2020 είχαν πεθάνει από κορωνοϊό 1.765 άτομα.

Από την έναρξη της πανδημίας ως τις 22 Φεβρουαρίου 2021,  έχουν καταγραφεί 7.541 θάνατοι από κορωνοϊό στην Ιαπωνία. Ο αριθμός αυτός είναι μικρότερος από το σύνολο των αυτοκτονιών που καταγράφηκαν το 2020.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Japan Times η πρωτοφανής αύξηση των αυτοκτονιών, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των αυτοκτονιών μεταξύ γυναικών και νέων. Το γεγονός αποδίδεται στον αυξανόμενο αριθμό ανύπαντρων γυναικών που ζουν μόνες στην Ιαπωνία, ενώ πολλές από αυτές δεν έχουν σταθερή απασχόληση.

«Πολλές γυναίκες δεν είναι πλέον παντρεμένες. Πρέπει να αυτοσυντηρηθούν και δεν έχουν μόνιμες θέσεις εργασίας», ανέφερε μιλώντας πρόσφατα στο  BBC ο Michiko Ueda, καθηγητής που μελετά τις αυτοκτονίες στην Ιαπωνία και εξήγησε: «Έτσι, όταν συμβαίνει κάτι, φυσικά, χτυπιούνται πολύ, πολύ σκληρά».

Τον Οκτώβριο, αυτοκτόνησαν 879 γυναίκες στην Ιαπωνία -70% περισσότερες από ό,τι τον ίδιο μήνα το 2019.

«Οι γυναίκες υποφέρουν από απομόνωση περισσότερο (από ό, τι οι άνδρες), και ο αριθμός των αυτοκτονιών αυξάνεται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Yoshihide Suga, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά το διορισμό του υπουργού μοναξιάς στις 12 Φεβρουαρίου. «Ελπίζω να εντοπίσετε τα προβλήματα και να προωθήσετε συνολικά τα μέτρα πολιτικής αντιμετώπισης», είπε απευθυνόμενος στον Tetsushi Sakamoto.

Αν και η ανησυχία αφορά στον αυξανόμενο αριθμό αυτοκτονιών σε συγκεκριμένες ομάδες, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα επηρεάζει ανθρώπους όλων των κοινωνικών ομάδων. Στο σημείο αυτό έκανε ειδική μνεία στους ηλικιωμένους που έχουν κλειστεί στα σπίτια τους και στους φοιτητές που δεν μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους δια ζώσης, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων λόγω πανδημίας.

«Υπάρχουν πολλά είδη μοναξιάς» που πρέπει να αντιμετωπιστούν, κατέληξε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, ο οποίος ανέλαβε τη διακυβέρνηση από το Σεπτέμβριο του 2020.

Ο νεοδιορισθείς υπουργός μοναξιάς από την πλευρά του, δεσμεύτηκε ότι σκοπεύει να πραγματοποιήσει ένα φόρουμ έκτακτης ανάγκης εντός του τρέχοντος μηνός, προκειμένου να αφουγκραστεί τις ανησυχίες των ατόμων που βρίσκονται αντιμέτωπα με τη μοναξιά.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η Ιαπωνία ανέκαθεν αντιμετώπιζε τη μοναξιά ως κοινωνικό ζήτημα σε τμήματα του πληθυσμού της, γι’ αυτό και έχει καθιερωθεί στη χώρα ο όρος «hikikomori», που αναφέρεται σε ανθρώπους οι οποίοι ζουν σε ακραία απομόνωση, κάτι σαν ερημίτες.

Ανάμεσα σε μια σειρά λύσεων που επεξεργάζεται το ιαπωνικό κράτος, συγκαταλέγεται και η διάθεση ενός ρομπότ που έχει σχεδιαστεί για να κρατά το χέρι κάποιου όταν είναι μόνος.

Ο Yoshihide Suga έχει κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω κορωνοϊού, η οποία παρατάθηκε ως τις 7 Μαρτίου. Παρ΄όλα αυτά, τα περιοριστικά μέτρα στη χώρα είναι πιο χαλαρά σε σύγκριση με ό,τι επικρατεί στην Ευρώπη.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Νew York Times> Τρόφιμοι γηροκομείου πέθαναν παρότι είχαν εμβολιασθεί με το εμβόλιο της Pfizer
Ο Bill Gates την αποθεώνει αλλά δεν έχουν όλες οι ζωές (των μαύρων) την ίδια αξία
Για πρώτη φορά ο Economist μετρά τους πραγματικούς θανάτους παγκοσμίως από Covid-19
Eπιτέλους μεταρρυθμίσεις στη σωστή κατεύθυνση. Στο 22% ο φορολογικός συντελεστής
Γιατί η δικτατορία τύπου Πούτιν είναι μονόδρομος για την Ελλάδα. Πάνω από 4.000 ευρώ οι μισθοί στη ΔΕΗ!
Στη Σχοινούσα ο Βασίλης Κικίλιας συνάντησε τη μούσα των εμβολίων
Εις το όνομα του πατρός
Mία ανθρώπινη ιστορία στους καιρούς της πανδημίας
Η προπαραλήγουσα ποτέ δεν περισπάται όταν η λήγουσα είναι μακρά
Δρ. Alex Spyropoulos για τα εμβόλια> Ο σπουδαίος Έλληνας γιατρός δίνει απαντήσεις για τις θρομβώσεις
Summer 2021> Θα πεθάνουμε εμείς ή θα πεθάνει ο Τουρισμός. Αυτή είναι η επιλογή
Do you want to buy property in Greece? We are going to tell you where!