kourdistoportocali.comNews DeskΗ γαλλική φαρμακοβιομηχανία αντεπιτίθεται> Η Valneva με ένα "παραδοσιακό" εμβόλιο κατά της Covid-19

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Η γαλλική φαρμακοβιομηχανία αντεπιτίθεται> Η Valneva με ένα “παραδοσιακό” εμβόλιο κατά της Covid-19

Ανέφερε ότι το εμβόλιο της, που ονομάζεται VLA2001, «απέδειξε ανωτερότητα» έναντι του σκευάσματος της AstraZeneca

Η γαλλική εταιρεία φαρμάκων Valneva ανέφερε εχθές επιτυχημένα αποτελέσματα από τη δοκιμή του εμβολίου της κατά της Covid-19, καθώς σύμφωνα με την ίδια το εμβόλιο παρήγαγε ισχυρότερη απόκριση αντισωμάτων από το «αντίπαλο» εμβόλιο της AstraZeneca. Προκάλεσε επίσης ισχυρή απόκριση των κυττάρων Τ και λίγες παρενέργειες. Όπως ανέφερε η εταιρεία, δεν εντοπίστηκαν σοβαρές περιπτώσεις Covid μεταξύ των παραληπτών που έλαβαν το εμβόλιο.

Μάλιστα, ο καθηγητής Adam Finn, επικεφαλής ερευνητής και μέλος της Μικτής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης της Βρετανίας που συμβουλεύει την κυβέρνηση Johnson για τους εμβολιασμούς ανέφερε ότι τα αποτελέσματα της Valneva υποδηλώνουν ότι το εμβόλιο «είναι σε καλό δρόμο για να βοηθήσει τα μέγιστα κατά της πανδημίας», συμπληρώνοντας ότι είναι «προσεκτικά αισιόδοξος» ότι το εμβόλιο θα εγκριθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι το τέλος του έτους.

Η γαλλική εταιρεία βιοτεχνολογίας κατασκευάζει το εμβόλιο στο εργοστάσιό της στο Livingston της Αγγλίας, το οποίο είχε επισκεφτεί ο Boris Johnson τον Ιανουάριο. Στη δοκιμή Cov-Compare συμμετείχαν 4.012 άτομα ηλικίας 18 έως 55 ετών από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και στα οποία χορηγήθηκαν εμβόλια κατά της Covid σε δύο δόσεις με διαφορά τεσσάρων εβδομάδων. Περίπου στα δύο τρίτα χορηγήθηκε η γαλλική ένεση, ενώ στα άλλα χορηγήθηκε AstraZeneca. Δείγματα αίματος ελήφθησαν από τους συμμετέχοντες δύο εβδομάδες μετά τον δεύτερο εμβολιασμό.

Στα αποτελέσματα της τρίτης φάσης που δημοσιοποιήθηκαν εχθές, η Valneva ανέφερε ότι το εμβόλιο της, που ονομάζεται VLA2001, «απέδειξε ανωτερότητα» έναντι του σκευάσματος της AstraZeneca, προκαλώντας 39% περισσότερα εξουδετερωτικά αντισώματα. Η εταιρεία δήλωσε ότι το εμβόλιο της προκάλεσε ευρείες αποκρίσεις Τ-κυττάρων, μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος που πιστεύεται ότι εμπλέκεται στη μακροχρόνια ανοσία.

Την ίδια στιγμή, οι παρενέργειες από το γαλλικό εμβόλιο ήταν «σημαντικά πιο ευνοϊκές» από εκείνο της Οξφόρδης, με λιγότερα άτομα να αναφέρουν πονόλαιμο και άλλες αντιδράσεις. Επίσης, ο αριθμός των μολύνσεων από την Covid ήταν παρόμοιος μεταξύ εκείνων που έλαβαν AstraZeneca ή Valneva, υποδηλώνοντας ότι ήταν εξίσου αποτελεσματικά, ενώ η «πλήρης απουσία» τυχόν σοβαρών περιπτώσεων Covid υποδηλώνει ότι και τα δύο εμβόλια προσφέρουν προστασία από τις τρέχουσες παραλλαγές, ανέφερε η εταιρεία.

Ο Βρετανός καθηγητής Finn ανέφερε ωστόσο ότι δεν θα ήταν «ηθικά σωστό» να μετρηθεί η ακριβής αποτελεσματικότητα του εμβολίου επειδή τα άλλα εμβόλια έχουν ήδη κυκλοφορήσει καιρό στο Ηνωμένο Βασίλειο και έτσι θα έδειχναν μειωμένη προστασία. Αντ’ αυτού, σύμφωνα με μια προσέγγιση που συμφωνήθηκε με τον Ρυθμιστικό Οργανισμό Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (MHRA), το εμβόλιο δοκιμάστηκε συγκρίνοντάς το με ένα σκεύασμα που είχε ήδη εγκριθεί.

Στη Βρετανία, για να λάβει άδεια το εμβόλιο της Valneva, πρέπει με βάση τις δοκιμές του να δείξει ότι προκαλεί υψηλότερη ανοσοαπόκριση από το εμβόλιο της AstraZeneca. Αυτή η προσέγγιση χρησιμοποιείται ήδη για την αδειοδότηση νέων εμβολίων μηνιγγίτιδας, είπε ο καθηγητής Finn.

Το εμβόλιο της Valneva είναι το μόνο που αναπτύσσεται στην υπόλοιπη Ευρώπη και το οποίο χρησιμοποιεί έναν απενεργοποιημένο ολόκληρο ιό Covid προκειμένου να προκληθεί ανοσολογική απόκριση. Όταν εγχέεται, το σώμα επιτίθεται στις πρωτεΐνες αιχμής του ιού, τον οποίο χρησιμοποιεί για να εισβάλει στα κύτταρα, δημιουργώντας αντισώματα που μπορούν να συνδεθούν με αυτά, εμποδίζοντας έτσι να συμβεί η μόλυνση. Αυτός ο τύπος εμβολίου χρησιμοποιείται ήδη για την προστασία από την πολιομυελίτιδα και τη γρίπη.

Ο καθηγητής Finn ανέφερε ότι ο εμβολιασμός των ανθρώπων που είναι απρόθυμοι να λάβουν κάποιο σκεύασμα από τις «νεότερες πλατφόρμες εμβολίων» αποτελούν προτεραιότητα του συγκεκριμένου σκευάσματος. «Τα χαμηλά επίπεδα αντιδραστικότητας και οι υψηλές λειτουργικές αποκρίσεις αντισωμάτων παράλληλα με τις ευρείες αποκρίσεις των κυττάρων Τ που παρατηρούνται με αυτό το πρόσθετο απενεργοποιημένο εμβόλιο ολόκληρου του ιού είναι εντυπωσιακά και εξαιρετικά ενθαρρυντικά. Πρόκειται για μια πολύ πιο παραδοσιακή προσέγγιση στην κατασκευή εμβολίων από τα μέχρι τώρα σκευάσματα που έχουν αναπτυχθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική και αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι αυτό το υποψήφιο εμβόλιο βρίσκεται σε καλό δρόμο για να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της πανδημίας».

Ο Thomas Lingelbach, διευθύνων σύμβουλος της Valneva, δήλωσε ότι «τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τα πλεονεκτήματα που συχνά σχετίζονται με τα αδρανοποιημένα εμβόλια ολόκληρου του ιού. Δεσμευόμαστε να φέρουμε το διαφοροποιημένο υποψήφιο εμβόλιο σε άδεια το συντομότερο δυνατό και συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι θα είμαστε σε θέση να συμβάλουμε σημαντικά στον παγκόσμιο αγώνα κατά της πανδημίας της Covid. Είμαστε πρόθυμοι να προτείνουμε μια εναλλακτική λύση εμβολίου για άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη» συμπλήρωσε.

Η Valneva ανέφερε ότι έχει υποβάλει το εμβόλιο της για έγκριση από την MHRA και η απόφασή της θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα μιας τελικής έκθεσης κλινικής μελέτης. Η εταιρεία δήλωσε ότι ετοιμάζεται επίσης να ζητήσει από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων να εγκρίνει το εμβόλιο και θα προσεγγίσει και άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. Εάν εγκριθεί το συγκεκριμένο εμβόλιο, θα επιτρέπεται μόνο για άτομα ηλικίας 18 έως 55 ετών λόγω τεχνικών δυσκολιών ως προς την πρόσληψη μεγαλύτερων ηλικιακών ομάδων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

-Act greedy when others are fearful
Ο νέος “μαύρος χρυσός” του Κατάρ> Πως μια κατάξερη χερσόνησος μετατρέπεται σε επίκεντρο του ενεργειακού κόσμου
Elon Musk [VIDEO]> O πραγματικός Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι αυτός που κοντρολάρει τον τηλεϋποβολέα του Biden…O Biden μετατρέπει τις ΗΠΑ σε Βενεζουέλα
Ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να σταθεί διπλά τυχερός ώστε σε βαθύ γήρας να μεταβιβάσει την εξουσία στα παιδιά του. Γιατί ο Κυριάκος…
Έφυγε μετά από σύντομη μάχη με τον καρκίνο που αντιμετώπισε πρόσφατα ο δημοσιογράφος Κώστας Τσαούσης
New York Times> Οι πραγματικά πλούσιοι δεν είναι αυτοί που νομίζουμε- Η κάστα του 0,1%
Bloomberg > Εφόσον το κόστος στέγασης εκτοξεύεται γιατί δεν χτίζουμε νέες πόλεις;
Ανάλυση-ανατροπή από τους New York Times> Και αν ο Putin πέτυχε ήδη όλους τους στόχους του;
Gilad Atzmon> Putin’s War
ΒΟΜΒΑ του επιστημονικού TΗΕ LANCET στα θεμέλια της Ε.Ε. με μελέτη-σοκ που χαρακτηρίζει τη COVID-19, ΝΟΣΟ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΘΕΝΤΩΝ
Οι άφαντοι ξένοι επενδυτές και η νοοτροπία των συνδικαλιστών της ΟΜΕ-ΟΤΕ
Με 3 ευρώ κέρδισε 200.000 ευρώ στο ΣΚΡΑΤΣ “Διαμαντένια 7άρια”