kourdistoportocali.comNews DeskΗ νέα αύξηση επιτοκίων από τη FED απειλεί τράπεζες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Breaking News

Η νέα αύξηση επιτοκίων από τη FED απειλεί τράπεζες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Η έκταση αυτών των επιπτώσεων είναι αβέβαιη

Tετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες την Τετάρτη μετά τις πολυάριθμες καταρρεύσεις στον τραπεζικό τομέα που είχαν ωθήσει ορισμένους αναλυτές στη Wall Street να ζητoύν αναστολή των αυξήσεων.

Η απόφαση την Τετάρτη σηματοδότησε την ένατη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων της Fed με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού κατά το περασμένο έτος. Θα φέρει το βασικό επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε ένα εύρος μεταξύ 4,75% και 5%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2007.

Η δήλωση πολιτικής ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε πόσο το πρόσφατο τραπεζικό στρες θα επιβραδύνει την οικονομία. «Το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι υγιές και ανθεκτικό», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις είναι πιθανό να οδηγήσουν σε αυστηρότερους όρους δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα, τις προσλήψεις και τον πληθωρισμό. Η έκταση αυτών των επιπτώσεων είναι αβέβαιη».

Και οι 11 ψηφοφόροι στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς για τον καθορισμό των επιτοκίων συμφώνησαν με την απόφαση.

Νέες προβλέψεις έδειξαν ότι 17 από τους 18 αξιωματούχους που συμμετείχαν στη συνάντηση αναμένουν ότι το επιτόκιο των Fed-funds θα αυξηθεί σε τουλάχιστον 5,1% και θα παραμείνει εκεί μέχρι τον Δεκέμβριο, υποδηλώνοντας μια ακόμη αύξηση κατά ένα τρίμηνο.

Η νέα αύξηση των επιτοκίων είναι η ένατη συνεχόμενη από τον Μάρτιο του περασμένου έτους ως μέρος του προγράμματος ποσοτικής σύσφιξης της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ που αναλήφθηκε ως απάντηση στον υψηλό πληθωρισμό. Το βασικό εύρος επιτοκίων της Fed έχει οριστεί τώρα στο 4,75 έως 5%.

Η κίνηση δείχνει ότι η πρώτη προτεραιότητα της Fed παραμένει η μείωση των υψηλών επιπέδων τιμών, ακόμη και όταν οι αυξήσεις των επιτοκίων της τράπεζας έχουν φτάσει στα άκρα τα χαρτοφυλάκια στον τραπεζικό τομέα, προκαλώντας την κατάρρευση ορισμένων τραπεζών με κακή διαχείριση.

Στο ανακοινωθέν της η FED υπογραμμίζει ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες αυξήσεις επιτοκίων στο μέλλον. Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε ότι το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι «υγιές και ανθεκτικό. Ανέφερε επίσης ότι η έκταση των οικονομικών επιπτώσεων των πρόσφατων τραπεζικών προβλημάτων δημιουργεί αβεβαιότητα.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις είναι πιθανό να οδηγήσουν σε αυστηρότερους πιστωτικούς όρους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα, τις προσλήψεις και τον πληθωρισμό», ανέφερε η FED.

Οι αξιωματούχοι της Fed κατά καιρούς κατά το παρελθόν έτος έχουν αναγνωρίσει τον κίνδυνο να αναγκαστούν να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα δύο προβλήματα – τη χρηματοπιστωτική αστάθεια και τον πληθωρισμό. Αρκετοί είπαν ότι θα χρησιμοποιούσαν εργαλεία έκτακτης δανειοδότησης, όπως αυτά που παρουσιάστηκαν αυτόν τον μήνα, για να σταθεροποιήσουν τις πιστωτικές αγορές ώστε να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια ή να διατηρούν τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά την απόφαση, ο πρόεδρος της Jerome Powell δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι εξέτασαν το ενδεχόμενο να διατηρήσουν τα επιτόκια σταθερά, αλλά επέλεξαν να τα αυξήσουν, δεδομένου των ενδείξεων για ακόμη υψηλό πληθωρισμό και οικονομική δραστηριότητα.

Διαβάστε τι δημοσίευσε το ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ πριν από λίγες ώρες…

Tετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Πριν από μια εβδομάδα, έγραψα για το πώς η Wall Street περνούσε μια περίοδο Ζεν. Ήταν Τρίτη. Οι αγορές είχαν ηρεμήσει, φαινομενικά έτοιμες να προχωρήσουν μετά την αναταραχή της προηγούμενης εβδομάδας, η οποία είδε την κατάρρευση τριών διαφορετικών τραπεζών και πυροδότησε φόβους για γενικότερη τραπεζική κατάρρευση.

Από την Allison Morrow/CNN

Αλλά αυτη φούσκα ηρεμίας έσπασε με κρότο μόλις λίγες ώρες αργότερα, φυσικά, όταν η νέα αναταραχή στην Credit Suisse άνοιξε ένα εντελώς νέο ασκό του Αιόλου τρομάζοντας τους επενδυτές.

Τι έχει αλλάξει μέχρι σήμερα; Είναι Τετάρτη. Οι μετοχές ανέβηκαν χθες από το Χονγκ Κονγκ μέχρι το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη. Η Credit Suisse είναι ασφαλής στην (δύστροπη) αγκαλιά του απρόθυμου διασώστη της, της UBS. Ακόμη και η First Republic (FRC), η τράπεζα που θεωρείται πιο πιθανό να καταρρεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, είδε τη μετοχή της να αυξάνεται για λίγο περισσότερο από 50% την Τρίτη, μετά την πτώση κατά το ίδιο ποσό την προηγούμενη ημέρα.

Είμαστε, σαν, όντως έξω από το πρόβλημα σήμερα; Η απάντηση, σύμφωνα με ανθρώπους πολύ πιο έξυπνους από εμένα, είναι ένα πολύ σίγουρο… ίσως.

Στο αισιόδοξο στρατόπεδο: «Η τραπεζική κρίση τελείωσε», ανέφερε ο Daniel Alpert, διευθύνων σύμβουλος της Westwood Capital. «Η αγορά έχει χωνέψει το γεγονός ότι δεν πρόκειται (ακόμη) για πιστωτική κρίση και ότι αυτό που οδήγησε στην κρίση ρευστότητας —μία παλιομολδίτικη απόσυρση καταθέσεων— έχει τελειώσει με ρυθμιστικά μέτρα».

Από την άλλη πλευρά: Ο ανώτερος αναλυτής της Oanda, Craig Erlam, έγραψε ότι ελπίζει ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας, αλλά «δεν μπορώ να πω ότι είμαι ιδιαίτερα σίγουρος». Η ταχεία ανταπόκριση από τις κεντρικές τράπεζες και τις ρυθμιστικές αρχές ήταν εντυπωσιακή και «αν και μπορούμε να τους επαινέσουμε για τις δεξιότητές τους στην… πυρόσβεση, μόνο ο χρόνος θα δείξει εάν κατάφεραν να σβήσουν τις φλόγες».

Ένα πράγμα στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν οι αναλυτές είναι ότι αυτό που θα συμβεί στη συνέχεια εξαρτάται από τη Fed, η οποία θα ανακοινώσει την τελευταία της πολιτική απόφαση σήμερα, Τετάρτη, το απόγευμα.

Η συνεδρίαση της Fed μπορεί να είναι η πιο σημαντική στην καριέρα του Jerome Powell. Και θα είναι η πρώτη φορά που ο κόσμος θα ακούσει αξιωματούχους της Fed μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Κατά πάσα πιθανότητα, η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας, ή 25 μονάδες βάσης, υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή της για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Όμως, λόγω της τραπεζικής αναταραχής, υπάρχει πιθανότητα η Fed να αποφασίσει να μην αυξήσει τα επιτόκια αυτή τη φορά. Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι αναμένουν ότι η… Powell and Company θα διατηρήσουν τα επιτόκια σταθερά.

Αυτό θα οφείλεται στο γεγονός ότι οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Fed το περασμένο έτος έχουν διαβρώσει την αξία των ομολόγων που αποτελούν μεγάλο μέρος των χαρτοφυλακίων των τραπεζών και οι άνθρωποι της Wall Street ανησυχούν για αυτές τις απραγματοποίητες ζημίες που αυξάνονται. Εάν η Fed νιώσει ότι η κρίση έχει περάσει, είπε ο Alpert, θα ενθαρρυνθεί να προχωρήσει στην αύξηση του ενός τετάρτου. Εάν όχι, αναμένει από την επιτροπή να πει ότι κάνουν παύση.

«Έχουν ένα επιχείρημα για παύση που είναι αρκετά ισχυρό», ανέφερε ο Alpert σε ένα email, σημειώνοντας ότι οι τιμές των τροφίμων και της στέγασης ξεπερνούν τα πρόσφατα υψηλά.

Πρόσθεσε: «Αλλά δεν θα είναι καθόλου ένα εύκολο απόγευμα για τον Jerome Powell στην συνέντευξη Τύπου» —καλύπτοντας την τραπεζική κατάσταση, τις αυξανόμενες απολύσεις, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την απασχόληση κ.λπ. «Ελπίζω ότι θα τα καταφέρει!»

Το ΤΕΛΟΣ του δωρεάν χρήματος;

Tρίτη 21 Μαρτίου 2023

Το πανδημικό project έχει κοστίσει ως τώρα την εκτύπωση 8-10 τρις ευρώ πληθωριστικού χρήματος.

Το αποτέλεσμα του project είναι μάλλον διφορούμενο και τώρα μας χωρίζουν λίγες ώρες από την απόφαση της FED που θα αφορά μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων ή ένα διάλειμμα στις αυξήσεις τους.

Κατά τη γνώμη μας η FED θα προχωρήσει σε νέα αύξησή τους.

Κι αυτό γιατί το μήνυμα όλων όσων βιώνει ο δυτικός κόσμος τα τελευταία χρόνια είναι ότι το πάρτι του δωρεάν χρήματος τελειώνει. Η διήμερη συνεδρίαση των αξιωματούχων της Fed ολοκληρώνεται την Τετάρτη.

Πάμε όμως να δούμε πως προσεγγίζει το θέμα ο Nick Timiraos στη The Wall Street Journal.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell και οι συνάδελφοί του αυτή την εβδομάδα αντιμετωπίζουν μία από τις πιο σκληρές προκλήσεις εδώ και χρόνια: να αυξήσουν ξανά τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τον πεισματικά υψηλό πληθωρισμό ή να πάρουν ένα timeout εν μέσω της πιο έντονης τραπεζικής κρίσης από το 2008.

Η απόφαση για την αύξηση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας είναι πιθανό να εξαρτηθεί εν μέρει από το πώς οι αγορές αφομοιώνουν τον αναγκαστικό γάμο της Κυριακής δύο ελβετικών τραπεζικών κολοσσών, της UBS και της Credit Suisse, και άλλα βήματα για να κατευνάσουν τους φόβους μετάδοσης στον τραπεζικό τομέα. Σύστημα.

Η Fed προσπάθησε τον περασμένο χρόνο να τηλεγραφεί τις κινήσεις των επιτοκίων της για να αποφύγει εκπλήξεις και να ελαχιστοποιήσει τη μεταβλητότητα. Μέχρι τώρα, δεν έχει αντιμετωπίσει μια απότομη και ρευστή κρίση την παραμονή μιας συνάντησης πολιτικής. Τη Δευτέρα, οι επενδυτές ανέμεναν ότι η Fed πιθανότατα θα προχωρούσε σε άνοδο των επιτοκίων, με τις αγορές προθεσμιακών συμβολαίων επιτοκίων το μεσημέρι να υπονοούν περίπου τρεις στις τέσσερις πιθανότητες αύξησης κατά τέταρτο της μονάδας, σύμφωνα με την CME Group.

Αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας που πιστεύουν ότι ο δανεισμός και άλλες χρηματοοικονομικές συνθήκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο απότομης σύσφιξης λόγω του τραπεζικού σοκ θα μπορούσαν να ευνοήσουν την εγκατάλειψη μιας αύξησης. Όσοι βλέπουν τις επιπτώσεις ως πιο πιθανό να είναι προσωρινές, συγκρατημένες ή μέτριες θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι θα προχωρήσουν στην επόμενη αύξηση, με στόχο την ψύξη της οικονομίας, εν μέσω υψηλού πληθωρισμού.

«Θα είναι μια δύσκολη απόφαση με πολύ δύσκολες επικοινωνίες», δήλωσε ο William English, πρώην ανώτερος οικονομολόγος της Fed, καθηγητής στο Yale School of Management.

Η Fed αυξάνει τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό επιβραδύνοντας την οικονομία μέσω αυστηρότερων χρηματοοικονομικών συνθηκών —όπως υψηλότερο κόστος δανεισμού, χαμηλότερες τιμές των μετοχών και ισχυρότερο δολάριο— που περιορίζουν τη ζήτηση.

Η αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να υπογραμμίσει τη δέσμευση της Fed να καταπολεμήσει τις πιέσεις των τιμών σε μια οικονομία που έχει αψηφήσει τις προβλέψεις πολλών οικονομολόγων για επικείμενη επιβράδυνση. Ωστόσο, κινδυνεύει να επιδεινώσει την αναταραχή της αγοράς, μια οδυνηρή ύφεση και ενδεχομένως πιο εξαντλητικές παρεμβάσεις, εάν οι αξιωματούχοι δεν υπολογίσουν σωστά.

Στη photo η FED της Νέας Υόρκης

Οι αξιωματούχοι της Fed επιβράδυναν τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν αύξησαν τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο σε ένα εύρος μεταξύ 4,5% και 4,75%, επεκτείνοντας την ταχύτερη σειρά αυξήσεων επιτοκίων από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Η κίνηση ακολούθησε αυξήσεις κατά μεγαλύτερη μισή μονάδα τον Δεκέμβριο και 0,75 μονάδες το Νοέμβριο.

Πριν από δύο εβδομάδες, ο κ. Powell πρότεινε ότι οι αξιωματούχοι θα συζητούσαν εάν θα αυξήσουν τα επιτόκια κατά τέταρτο ή μεγαλύτερη μισή μονάδα, αφού οι οικονομικές εκθέσεις αποκάλυψαν ότι οι προσλήψεις, οι δαπάνες και ο πληθωρισμός ήταν ισχυρότεροι από το αναμενόμενο.

Έπειτα, ακολούθησε ένα κραχ στην Silicon Valley Bank, η οποία κατέρρευσε στις 10 Μαρτίου αφού οι πελάτες τράβηξαν σχεδόν το ένα τέταρτο των καταθέσεων της τράπεζας σε μια μέρα. Για να αποφευχθεί ένας ευρύτερος πανικός, οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές εγγυήθηκαν τις ανασφάλιστες καταθέσεις της τράπεζας της Καλιφόρνια καθώς και της Signature Bank. Η Fed άρχισε επίσης να προσφέρει δάνεια έως και ενός έτους στις τράπεζες με πιο γενναιόδωρους όρους.

Άγνωστο είναι αν αυτά τα βήματα έχουν εξουδετερώσει ευρύτερες ανησυχίες για την υγεία άλλων περιφερειακών τραπεζών. Οι μετοχές της First Republic Bank έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 80% αυτόν τον μήνα.

Οι κραδασμοί του τραπεζικού τομέα είναι πιθανό να οδηγήσουν σε μικρότερο δανεισμό -ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση όπου η κρίση δεν επιδεινώνεται- επειδή οι δανειστές θα αντιμετωπίσουν αυξημένο έλεγχο από τις εποπτικές αρχές των τραπεζών και από τις δικές τους ομάδες διαχείρισης για να μειώσουν την ανάληψη κινδύνου.

Οικονομολόγοι της Goldman Sachs εκτιμούν ότι η αυστηροποίηση των προτύπων δανεισμού λόγω της πίεσης του κλάδου θα ισοδυναμούσε με αύξηση κατά ένα τέταρτο ή μισή μονάδα στο επιτόκιο αναφοράς της Fed.

Οι αξιωματούχοι της Fed κατά καιρούς κατά το παρελθόν έτος έχουν αναγνωρίσει τον κίνδυνο να αναγκαστούν να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα δύο προβλήματα – τον πληθωρισμό και την οικονομική αστάθεια. Αρκετοί έχουν πει ότι θα χρησιμοποιήσουν εργαλεία έκτακτης δανειοδότησης, όπως αυτά που παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα, για να σταθεροποιήσουν έναν ασταθή χρηματοπιστωτικό τομέα, ώστε να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν υψηλότερα επιτόκια για να μειώσουν τον πληθωρισμό.

«Η χρήση της νομισματικής πολιτικής για τον μετριασμό των τρωτών σημείων της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενή αποτελέσματα για την οικονομία», δήλωσε ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης John Williams σε ομιλία του Νοεμβρίου. «Η νομισματική πολιτική δεν πρέπει να προσπαθεί να είναι ο γρύλος όλων των συναλλαγών και ο κύριος του κανενός».

Πρόσφατα στοιχεία υποδεικνύουν ακόμη ισχυρές πιέσεις στους μισθούς και τις τιμές. Η πτώση του πληθωρισμού στα τέλη του περασμένου έτους σταμάτησε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Αρκετοί, πρώην στελέχη της κεντρικής τράπεζας βλέπουν ότι είναι ισχυρό το ενδεχόμενο να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο ή 25 μονάδες βάσης, εάν μια πιστωτική κρίση δεν επιδεινωθεί ουσιαστικά.

«Θα τους συμβούλευα να προχωρήσουν με το 25. Εάν σταματήσουν, μπορείτε να μπείτε στο εξής: «Τι ξέρουν που δεν ξέρουμε εμείς», είπε ο Richard Clarida, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος της Fed από το 2018 έως το 2022.

Άλλοι επίσης φοβούνται ότι ένα timeout στις αυξήσεις των επιτοκίων θα κινδύνευε τη λεγόμενη χρηματοπιστωτική κυριαρχία, στην οποία η νομισματική πολιτική επικεντρώνεται υπερβολικά στην αποφυγή του στρες της αγοράς εις βάρος της καταπολέμησης του πληθωρισμού.

«Ο Powell έχει αγωνιστεί τόσο σκληρά για να κερδίσει την αξιοπιστία ως μαχητής του πληθωρισμού», είπε η Ellen Meade, οικονομολόγος στο Duke University, πρώην ανώτερη σύμβουλος στη Fed. «Το να μην κάνω τίποτα απλώς μου φαίνεται λάθος σε αυτό το πλαίσιο, ειδικά δεδομένων των δεδομένων».

Εάν η τραπεζική κρίση περάσει πιο γρήγορα, μια απόφαση για παύση των αυξήσεων των επιτοκίων κινδυνεύει να επιδεινώσει το πρόβλημα του πληθωρισμού πυροδοτώντας ένα ράλι της αγοράς που χαλαρώνει αντιπαραγωγικά τις χρηματοοικονομικές συνθήκες. «Το ζήτημα με τη μη πεζοπορία είναι ότι η αγορά θα μειωθεί στην επόμενη συνάντηση», δήλωσε ο Angel Ubide, επικεφαλής οικονομικής έρευνας για παγκόσμιο σταθερό εισόδημα στη Citadel, μια εταιρεία hedge fund.

Άλλοι πρώην υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βλέπουν μια πειστική υπόθεση κατά της αύξησης αυτή την εβδομάδα.

«Δεν θα έβαζα λάδι στη φωτιά αυξάνοντας τα επιτόκια, την ίδια στιγμή που υπάρχει ήδη μια αυστηροποίηση των οικονομικών συνθηκών που προκαλείται από ένα οικονομικό σοκ», δήλωσε ο Eric Rosengren, πρώην πρόεδρος της Fed της Βοστώνης. «Μια αύξηση 25 μονάδων βάσης τώρα θα έχει μια αρκετά μέτρια επίδραση στον πληθωρισμό, αλλά θα μπορούσε να έχει ενισχυμένη επίδραση στις χρηματοοικονομικές συνθήκες».

Οι αξιωματούχοι της Fed νωρίτερα φέτος υποστήριξαν ότι θα μειωθεί ο ρυθμός των αυξήσεων των επιτοκίων για να δοθεί περισσότερος χρόνος για την ανάλυση των επιπτώσεων των ραγδαίων αυξήσεων του περασμένου έτους. «Αν βρίσκεστε σε οδικό ταξίδι και αντιμετωπίζετε ομιχλώδη καιρό ή έναν επικίνδυνο αυτοκινητόδρομο, είναι καλή ιδέα να επιβραδύνετε», είπε η πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Lorie Logan, σε ομιλία του Ιανουαρίου

Πρώην αξιωματούχοι αμφισβήτησαν την ιδέα ότι μια παύση στις αυξήσεις επιτοκίων θα πυροδoτούσε ανησυχίες για τον τραπεζικό τομέα ή θα υπονόμευε την αποφασιστικότητα της κεντρικής τράπεζας για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

«Οι άνθρωποι μιλούν για την αξιοπιστία της Federal Reserve με τον πληθωρισμό, αλλά η αξιοπιστία της Federal Reserve διατηρείται καλύτερα κάνοντας αυτό που έχει νόημα για την οικονομία», είπε ο κ. Rosengren, ο οποίος είναι επισκέπτης καθηγητής στο MIT Golub Center for Finance and Policy.

Ακόμη και αν έχουν εξαλειφθεί όλοι οι κίνδυνοι από περαιτέρω τραπεζικές καταθέσεις, περισσότερες τράπεζες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν άγχος εν μέσω πίεσης για αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει την επέκταση της πίστωσης, η οποία ήταν ένας από τους στόχους της Fed για την αύξηση των επιτοκίων, δήλωσε ο Jeremy Stein, πρώην διοικητής της Fed.

Ως αποτέλεσμα, η παράλειψη μιας αύξησης των επιτοκίων δεν χρειάζεται να γίνει σε βάρος της καταπολέμησης του πληθωρισμού. «Θα θέλατε να πείτε, «Αυτό κάνει ένα μέρος της δουλειάς μας στη νομισματική πολιτική για εμάς», είπε ο κ. Stein. «Αν μπορείτε να επικοινωνήσετε τόσο καλά και αποτελεσματικά, η επιλογή μεταξύ 25 και 0 είναι λιγότερο σημαντική από το πώς το εξηγείτε».

Οι έρευνες που παρακολουθούν τις προσδοκίες των καταναλωτών και των επιχειρήσεων για μελλοντικό πληθωρισμό, τον οποίο πολλοί οικονομολόγοι βλέπουν ως σημαντική κινητήρια δύναμη του πραγματικού πληθωρισμού, διατηρήθηκαν σταθερές ή υποχώρησαν τους τελευταίους μήνες. Αυτό θα μπορούσε να υποστηρίξει το επιχείρημα για ένα timeout αυτήν την εβδομάδα.

Ο κ. Clarida, ο οποίος είναι πλέον παγκόσμιος οικονομικός σύμβουλος της Pimco, είπε ότι ανησυχεί ότι θα ήταν πιο δύσκολο να επικοινωνήσει γιατί η Fed δεν αύξησε τα επιτόκια, δεδομένης της πρόσφατης ισχύος της οικονομικής δραστηριότητας και του πληθωρισμού. Αλλά πρόσθεσε: «Αν πίστευα ότι θα μπορούσαν να κάνουν μια παύση, θα ήμουν ανοιχτός να το συζητήσω».

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK