kourdistoportocali.comNews DeskΗ Deutsche Welle (DW) παρουσιάζει ρεπορτάζ για τα θύματα των εμβολίων COVID-19

Breaking news

Η Deutsche Welle (DW) παρουσιάζει ρεπορτάζ για τα θύματα των εμβολίων COVID-19

Post-vac syndrome —the forgotten COVID victims

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Με σχεδόν δύο χρόνια καθυστέρηση η Deutsche Welle (DW) και ο συντάκτης του ρεπορτάζ Oliver Pieper ανακαλύπτει τα θύματα των εμβολίων COVID-19.

Τον Μάρτιο του 2021, ακριβώς πριν από δύο χρόνια, όταν τα στοιχεία μόλυνσης από τον COVID-19 εκτοξεύονταν στα ύψη στη Γερμανία, ο 30χρονος Sascha Schwartz ήταν πολύ πρόθυμος να πάρει το ραντεβού του για τον εμβολιασμό. Για αυτόν, το εμβόλιο ήταν ένας τρόπος για να ανακτήσει την ελευθερία του, ενώ έκανε τη δική του μικρή συμβολή στο να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία. Τότε, ήταν αθλητικός και δραστήριος, γεμάτος ενέργεια και πάντα σε καλή διάθεση, θυμάται ο Schwartz.

Μέχρι τις 25 Μαρτίου 2021, όταν πήρε το τρύπημα του Astra Zeneca. Από τότε τίποτα δεν ήταν ίδιο.

“Ποτέ δεν ένιωσα τόσο έντονη αδυναμία και αδυναμία όπως ένιωσα τα τελευταία δύο χρόνια. Νιώθω παγιδευμένος στο ίδιο μου το σώμα και έχω την αίσθηση ότι δεν υπάρχω πια”, λέει στη DW.

Την ημέρα που έκανε το εμβόλιο, άρχισε να υποφέρει από πυρετό, ζαλάδες και πονοκέφαλο. Αυτό αργότερα επεκτάθηκε σε μια ατελείωτη ιστορία θλίψης. Ο κάτοικος της Κολωνίας έχει φτιάξει μια λίστα: έχει καταγράψει τουλάχιστον 96 συμπτώματα τα δύο χρόνια. Το χειρότερο, λέει, είναι η «ομίχλη του εγκεφάλου» που του στερεί κάθε συγκέντρωση. Η ανάγνωση ενός βιβλίου του έχει γίνει αδύνατη. “Πηγαίνεις στον αυτόματο πιλότο. Είναι σαν να σου έχει αποστραγγιστεί η ζωτικότητα. Είναι σαν να βρίσκεσαι σε λήθαργο, όπου τα ερεθίσματα δεν καταγράφονται πλέον και νιώθεις ηλεκτρισμό στο κεφάλι σου.”

Έλαβε έναν δεύτερο εμβολιασμό τον Ιούνιο του 2021 με το εμβόλιο mRNA της BioNTech, ελπίζοντας ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Αλλά έκανε τα πράγματα χειρότερα. Ο Schwartz είναι υπάλληλος φροντίδας ψυχικά ασθενών και ανάπηρων ασθενών.

«Μου πήρε έξι μήνες για να βρω έναν ανοσολόγο που θα έπαιρνε εμένα και τα παράπονά μου στα σοβαρά», λέει ο Schwartz. «Πριν από αυτό, πάντα έλεγαν ότι αυτό είναι ψυχοσωματικό, ο εμβολιασμός είναι ασφαλής, αυτό δεν μπορεί να είναι· παρόλο που περιέγραψα τη σύνδεση και είπα ότι δεν έχω κατάθλιψη ή τίποτα τέτοιο».

Ο Schwartz περιγράφει τον εαυτό του ως «θύμα του εμβολίου». Σύμφωνα με τον νόμο περί προστασίας από λοιμώξεις της Γερμανίας, η βλάβη από τον εμβολιασμό είναι «ζημία στην υγεία που προκαλείται από τον εμβολιασμό που υπερβαίνει τη συνήθη έκταση μιας αντίδρασης εμβολιασμού».


“Υπάρχουν μέρες που ξυπνάω και το μόνο που μπορώ να κάνω είναι απλώς να μένω στο κρεβάτι και να κοιτάζω το ταβάνι. Το σώμα μου μου λέει το πρωί όταν ξυπνάω πώς θα είναι η μέρα μου”, λέει ο Schwartz.

Δεν θέλει να παραιτηθεί από τη μοίρα του και ίδρυσε μια ομάδα αυτοβοήθειας για άτομα που ανέπτυξαν σοβαρά προβλήματα υγείας μετά τον εμβολιασμό κατά του COVID-19. Έχει 70 μέλη, τα οποία συνέρχονται μια φορά το μήνα για να ανταλλάξουν ιδέες. Τουλάχιστον όσοι μπορούν να έρθουν. Πολλοί δεν μπορούν, γιατί απλώς είναι ξαπλωμένοι στο κρεβάτι, λέει ο Schwartz.

Βλέπει μεγάλη έλλειψη κατανόησης για τους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε εμβολιασμό. «Όταν δημοσιεύουμε κάτι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λαμβάνουμε πολλά μηνύματα μίσους σύμφωνα με τα εξής: «Φταις εσύ, εμβολιάστηκες, έπρεπε να το περιμένεις» ή «Αυτό που γράφεις δεν είναι αλήθεια», λέει ο Schwartz.

Μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει ούτε σεντ αποζημίωση από το κράτος. Ο ασφαλιστής υγείας του απέρριψε την αίτησή του για θεραπεία καθαρισμού αίματος, η οποία θα κόστιζε 15.000 ευρώ (16.000 δολάρια). Σύντομα θα πρέπει να αντεπεξέλθει στα επιδόματα ανεργίας του, καθιστώντας αδύνατη την εξόφληση του χρέους των 4.000 ευρώ που έχει συσσωρεύσει τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Karl Lauterbach θέλει τώρα να βοηθήσει τους ανθρώπους με τις μακροπρόθεσμες συνέπειες μιας μόλυνσης ή του εμβολιασμού COVID-19. Στόχος του είναι να διασφαλίσει ότι οι βλάβες από τον εμβολιασμό αναγνωρίζονται επίσημα πιο γρήγορα και το υπουργείο του σχεδιάζει έρευνα σχετικά με τις συνέπειες του Long Covid και του συνδρόμου Post-Vac για να βοηθήσει τους πληγέντες.

Πρώτες αστικές αγωγές από εμβολιασμένα

Το δικηγορικό γραφείο του Tobias Ulbrich στο Ντίσελντορφ ειδικεύεται στους τραυματισμούς εμβολιασμού και τις συνέπειές τους. Ο δικηγόρος εκπροσωπεί 750 άτομα και έχει καταθέσει 130 αγωγές κατά των BioNTech και Moderna.

Ο Ulbrich διαμαρτύρεται ότι η γερμανική κυβέρνηση παρείχε ανεπαρκείς πληροφορίες στο κοινό σχετικά με τις παρενέργειες και τις υποβάθμισε σκόπιμα. «Έχουμε έναν ομοσπονδιακό υπουργό που για αρκετό καιρό αποκαλούσε τον εμβολιασμό ως χωρίς παρενέργειες», λέει ο Ulrich στη DW, αναφερόμενος στον Lauterbach.

Στις 28 Απριλίου, θα εκδικαστεί η πρώτη αστική υπόθεση κατά της BioNtech στη Φρανκφούρτη: Μια 57χρονη γυναίκα ισχυρίζεται ότι υπέστη καρδιακή βλάβη ως αποτέλεσμα του εμβολιασμού. Σύντομα θα ακολουθήσουν περαιτέρω δικαστικές διαδικασίες στο Frankenthal το Dusseldorf και το Munich .

«Στην περίπτωσή μας, οι αστικές αξιώσεις είναι πάντα κατά του κατασκευαστή», εξηγεί ο Ulrich. «Και τελικά είναι τότε ο κατασκευαστής που μπορεί να ζητήσει και πάλι απαλλαγή από την ευθύνη, δηλαδή αποπληρωμή από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Άρα από καθαρά οικονομική άποψη, έχουμε την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας ως αντίπαλο και μόνο στα χαρτιά, τον κατασκευαστή του εμβολίου .”

Στη σύμβασή τους με την Επιτροπή της ΕΕ, οι κατασκευαστές εμβολίων απαλλάσσονταν από κάθε ευθύνη. Έτσι, εάν ο πελάτης της Ulbrich κερδίσει στο δικαστήριο, δεν θα είναι η Moderna ή η BioNTech που θα πληρώσουν τον λογαριασμό για νομικές αμοιβές, αποζημιώσεις και αποζημίωση – αλλά μάλλον η γερμανική κυβέρνηση. Ο Ulbrich πιστεύει ότι οι πελάτες του θα κερδίσουν στο δικαστή
Ο γιατρός Jördis Frommhold παρατήρησε ότι τα παιδιά και οι έφηβοι επηρεάζονται επίσης από τις παρενέργειες του εμβολιασμού

Οι ασθενείς μετά τον εμβολιασμό πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη

Ο Jördis Frommhold, γιατρός εσωτερικής ιατρικής και πνευμονολογίας, και αναγνωρισμένος ειδικός στο Long Covid, παρατήρησε ότι τα παιδιά και οι έφηβοι επηρεάζονται επίσης από τις παρενέργειες του εμβολιασμού. Τελικά, λέει, η ιστορία απλώς επαναλαμβάνεται στη Γερμανία: Η αποδοχή για τους πληγέντες είναι σχεδόν ανύπαρκτη – όπως ακριβώς ήταν στην αρχή με τους ασθενείς με Long Covid.

Εκ των υστέρων, θα έπρεπε ίσως η Γερμανία να είχε υιοθετήσει μια διαφορετική στρατηγική εμβολιασμού; Όχι, λέει ο Frommhold. Ο πρωταρχικός στόχος, λέει, ήταν να τερματιστεί η πανδημία COVID-19 και να αποτραπεί σοβαρή ασθένεια ή θάνατος. Μετά από κάθε εμβολιασμό, ωστόσο, υπάρχει δυστυχώς και ο κίνδυνος παρενεργειών του εμβολιασμού, προσθέτει.

«Αν τώρα έχουμε απλώς πάρα πάρα πολλά εμβολιασμένα άτομα, τότε έχουμε επίσης, ακόμη και αν τα ποσοστά είναι χαμηλά, υψηλό απόλυτο αριθμό ασθενών με παρενέργειες εμβολιασμού», λέει. «Η πρόκληση είναι να φροντίσουμε τώρα αυτούς τους ανθρώπους».

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK