kourdistoportocali.comNews DeskΗ 44χρονη Ιταλίδα Cinzia Pennino πέθανε 11 μέρες μετά το εμβόλιο της AstraZeneca

Παγκόσμια αμηχανία

Η 44χρονη Ιταλίδα Cinzia Pennino πέθανε 11 μέρες μετά το εμβόλιο της AstraZeneca

Γιατί το Bloomberg υποστηρίζει ότι η Βρετανία κακώς κάνει άρση του lockdown

Η Cinzia Pennino, μια 44χρονη δασκάλα από το Παλέρμο της Ιταλίας, τηλεφώνησε στον πατέρα της στα τέλη Μαρτίου 2021 και του ζήτησε να την παραλάβει από το σχολείο.

Από την Ιόλη Πιερίδη

Το σπίτι της βρισκόταν σε απόσταση περιπάτου από το σχολείο αλλά εκείνη τη μέρα η ίδια δεν μπορούσε να σηκωθεί από την έδρα της στη τάξη λόγω έντονου πόνου στο στομάχι.
Ήταν μόλις 11 ημέρες αφότου η κυρία Pennino έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου AstraZeneca για την Covid-19.

Μια εβδομάδα αργότερα, πέθανε στο νοσοκομείο από έναν εξαιρετικά σπάνιο συνδυασμό σοβαρού θρόμβου αίματος ή θρόμβωσης και χαμηλών επιπέδων αιμοπεταλίων, ενός συστατικού του αίματος που παίζει βασικό ρόλο στην πήξη. Ο θανατηφόρος συνδυασμός είναι τόσο σπάνιος που οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πόσο συχνά εμφανίζεται στον γενικό πληθυσμό.

Οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρώπης καθώς και επιστήμονες που παρακολουθούν την εξέλιξη των εμβολιασμών έχουν εντοπίσει θρομβώσεις σε περισσότερα από 350 άτομα που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Δεν έχουν προσδιορίσει εάν η το εμβόλιο προκαλεί τους θρόμβους, αλλά έχουν πει ότι μπορεί να υπάρχει σύνδεση και έχουν διατάξει την AstraZeneca να αναφέρει την πήξη ως μια σπάνια παρενέργεια. Εκπρόσωπος της περιφερειακής υπηρεσίας που διαχειρίζεται τη διάθεση εμβολίων στη Σικελία δήλωσε ότι υπάρχει μια συνεχιζόμενη έρευνα για την υπόθεση της κυρίας Pennino και αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Η AstraZeneca υποστηρίζει ότι συνεργάζεται με τις ρυθμιστικές αρχές για να διερευνήσει περαιτέρω τα προβλήματα πήξης του αίματος, συμπεριλαμβανομένων μεμονωμένων περιπτώσεων και πιθανής σύνδεσης με τον τρόπο λειτουργίας του εμβολίου. Η AstraZeneca αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση της κυρίας Pennino.

Η οικογένειά της όμως πρέπει να ξέρει αν το εμβόλιο ευθύνεται για την απώλεια της ζωής της. Στις αρχές Απριλίου, οι συγγενείς της  υπέβαλαν αίτημα σε μια δικαστική αίθουσα στο Παλέρμο ζητώντας έγγραφα από τον Ιταλικό Οργανισμό Φαρμάκων ώστε να διαπιστώσουν τον τρόπο με τον οποίο αποφασίστηκε ποιοι θα έκαναν το εμβόλιο AstraZeneca.

Η οικογένεια έχει επίσης εξουσιοδοτήσει τους δικηγόρους της να εξακριβώσουν εάν είχαν υιοθετηθεί οι σωστές ιατρικές διαδικασίες κατά τη διάρκεια της χορήγησης του εμβολίου και εάν ήταν σωστή η μετεμβολιαστική παρακολούθηση.

«Όταν ένα νέο και υγιές άτομο, όπως η αδελφή μου, κάνει το  εμβόλιο και μετά  λίγο πεθαίνει η οικογένειά της έχουμε καθήκον  να αναζητήσουμε ακριβώς τι συνέβη», δήλωσε η Lucia Pennino, αδερφή της Cinzia.

Οι περισσότερες κυβερνήσεις, εκτός από το AstraZeneca, λένε ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολίου, μαζί με την ασφάλεια έναντι απώλειας ζωής και το ακραίο Covid-19, υπερτερούν σε μεγάλο βαθμό από τυχόν κινδύνους και ότι η Covid-19 παραμένει πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος για τη ζωή.

Σύμφωνοι αλλά οι άνθρωποι δεν είναι στατιστικές και στη συγκεκριμένη περίπτωση η Cinzia Pennino δεν βρίσκεται πλέον ανάμεσα στους αγαπημένους της.

Την ίδια στιγμή ο αρθρογράφος του Bloomberg  Sam Fazeli υποστηρίζει ότι η Βρετανία κάνει λάθος σ΄αυτή τη συγκυρία που προχωρά σε άρση των περιοριστικών μέτρων ανοίγοντας την αγορά, την εστίαση, το clubbing,  τον τουρισμό, κλπ.

H M. Βρετανία υπήρξε ένα είδος “αποστάτη” ως προς το εμβολιαστικό της πρόγραμμα κατά της covid-19. Στην έναρξη της παγκόσμιας εκστρατείας, το Ηνωμένο Βασίλειο -σε μια προσπάθεια να εμβολιάσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους το συντομότερο δυνατόν- επιμήκυνε το χρονικό διάστημα μεταξύ της 1ης και της 2ης δόσης περισσότερο από αυτό που υποδείκνυαν οι δοκιμαστικοί έλεγχοι μέχρι τότε.

Αντί για την προτεινόμενη “απόσταση” τριών εβδομάδων ανάμεσα στις δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech ή των 6 έως 12 εβδομάδων για το εμβόλιο που ανέπτυξαν από κοινού AstraZeneca και Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η βρετανική κυβέρνηση όρισε το μεσοδιάστημα στις 12 εβδομάδες για όλα τα εμβόλια. Ήταν ένα ριψοκίνδυνο στοίχημα που δέχθηκε επικρίσεις τόσο από ειδικούς σε θέματα υγείας όσο και από αναλυτές (ανάμεσά τους και εγώ), καθότι ανησυχούσαν ότι αυτή η κίνηση (που δεν είχε “τεσταριστεί”) θα αποδυνάμωνε την προστασία από τον ιό και θα “έδινε χώρο” στα μεταλλαγμένα στελέχη.

Ευτυχώς, το στοίχημα απέδωσε: Η εκστρατεία εμβολιασμών πήγε εξαιρετικά καλά. Σε αυτό συνέβαλε εν μέρει και το ταυτόχρονο “σκληρό” lockdown 4 μηνών που είχε ως αποτέλεσμα να υποχωρήσουν οι αριθμοί των μολύνσεων αλλά και να μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης μεταλλάξεων που θα ήταν πιο ανθεκτικές στα εμβόλια. Αποδείχθηκε ότι έκανα λάθος που ανησυχούσα για την προσέγγιση της κυβέρνησης. Θα πρέπει να αποδώσουμε τα εύσημα στους επιστήμονες και στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Βρετανίας, αφού κατάφεραν να φτάσει η χώρα σε πολύ χαμηλούς αριθμούς νέων μολύνσεων, παρά τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Την περίοδο αυτή, όμως, το Ηνωμένο Βασίλειο “εκτρέπεται” πάλι. Και μάλιστα με τρόπο που εγκυμονεί νέους κινδύνους. Και αυτήν τη φορά, οι αρμόδιοι ίσως να μην εκτιμούν σωστά το ρίσκο.

Η Μ. Βρετανία περιορίζει σε μικρό βαθμό τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, συνιστώντας στα άτομα κάτω των 30 ετών να μην τo κάνουν. Πρόκειται για τη νεότερη ηλικιακή ομάδα στην οποία γίνεται αυτή η σύσταση, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της δυτικής Ευρώπης, παρόλο που δυνητικά το υψηλότερο ποσοστό σπάνιων περιστατικών θρομβώσεων (που τώρα ονομάζεται θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοπενίας ή TTS) εμφανίζεται στους νεότερους. Όλες αυτές οι χώρες έχουν πρόσβαση στα ίδια δεδομένα όσον αφορά τα ποσοστά εμφάνισης των σπάνιων θρομβώσεων και μπορούν να κάνουν τους ίδιους υπολογισμούς όταν καλούνται να αποφανθούν για το ισοζύγιο κινδύνου-οφέλους. Ποιος έχει δίκιο, λοιπόν; Νομίζω ότι και οι δύο έχουν άδικο.

Στην εκτίμηση του ισοζυγίου μεταξύ κινδύνου-οφέλους που έχουν τα εμβόλια, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το ιστορικό του αριθμού των μολύνσεων, αφού αυτό το στοιχείο είναι ζωτικής σημασίας για να φανεί αν οι κίνδυνοι από τις παρενέργειες υπερτερούν έναντι του κινδύνου να νοσήσει κάποιος. Όταν υπάρχει υψηλότερος αριθμός μολύνσεων, αυξάνεται αντίστοιχα και ο κίνδυνος να νοσήσει κάποιος σοβαρά από την covid-19, και αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα επιχείρημα υπέρ του μικρότερου κινδύνου που υπάρχει δυνητικά από τις παρενέργειες του εμβολίου. Όταν οι αριθμοί των κρουσμάτων κινούνται σε χαμηλά επίπεδα και οι κίνδυνοι δεν είναι ανομοιογενείς, συμβαίνει το αντίθετο. Αυτή είναι και η ουσία του ζητήματος.

Τόσο η Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (ΜΗRA) όσο και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχουν δημοσιεύσει infographics που δείχνουν αυτή την αλληλεπίδραση. Με τους αριθμούς των μολύνσεων να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, όπως σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο MHRA επισημαίνει ότι τα περιστατικά σπάνιων θρομβώσεων που συνδέονται με τη λήψη του εμβολίου ανέρχονται σε 0,8 ανά 100.000 άτομα για την ηλικιακή ομάδα των 30-39 ετών, την ίδια ώρα που 2,7 ανά 100.000 άτομα εισάγονται σε ΜΕΘ covid. Ασφαλώς, υπάρχει διαφορά. Αλλά δεν είναι τόσο μεγάλη όσο αυτή που παρατηρούμε όταν οι αριθμοί των μολύνσεων κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα. Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, οι εισαγωγές σε ΜΕΘ covid είναι 24,9 ανά 100.000 άτομα.

Δεδομένων των χαμηλών αριθμών κρουσμάτων, το Ηνωμένο Βασίλειο ρισκάρει υπερβολικά με το εμβόλιο της AstraZeneca. Θα πρέπει να αυξήσει το ηλικιακό όριο στα 55 έτη και άνω, όπου ο κίνδυνος για περιστατικά θρομβώσεων είναι 0,4 περιστατικά ανά 100.000 άτομα και ο κίνδυνος για εισαγωγή σε ΜΕΘ covid ανέρχεται σε 10,5 περιστατικά ανά 100.000 άτομα. Και θα πρέπει να το κάνει, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα καθυστερήσει η επανέναρξη ορισμένων δραστηριοτήτων λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Από την άλλη πλευρά, οι χώρες της ΕΕ κάνουν το λάθος να χορηγούν το εμβόλιο μόνο σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ή 60 ετών, με δεδομένο ότι παρουσιάζονται σχετικά υψηλοί αριθμοί κρουσμάτων και θανάτων σε όλο το ευρωπαϊκό μπλοκ. Μολονότι η ΕΕ δεν εξαρτάται πλήρως από το εμβόλιο της AstraZeneca, το συγκεκριμένο σκεύασμα παραμένει σημαντικό “όπλο” στη φαρέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας και την αποτροπή πολλών θανάτων.

Ασφαλώς, όλα αυτά ωχριούν μπροστά στην τραγική κατάσταση που εξελίσσεται στην Ινδία. Εκεί, ακόμα και μία δόση παραπάνω γέρνει το ισοζύγιο κινδύνου-οφέλους υπέρ του εμβολίου. Στο κάτω-κάτω η μάχη κατά της covid-19 διεξάγεται σε όλη την υφήλιο. Ακόμη και σε χώρες ή περιοχές όπου οι αριθμοί των κρουσμάτων παρουσιάζουν μείωση, η ενδεδειγμένη αντίδραση (εκτιμώντας το ισοζύγιο κινδύνου-οφέλους με βάση τις εκάστοτε τοπικές υγειονομικές συνθήκες) είναι ζωτικής σημασίας για να διατηρηθούν τα πράγματα στον σωστό δρόμο και να περιοριστούν οι απώλειες.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

-Δεν μας αρέσει η κανονικότητα. Θέλουμε νεκρούς σαν την Mαρφίν, θέλουμε Αγανακτισμένους
Τρομάζει η άρνηση των γιατρών να εμβολιαστούν και το παράξενο VIDEO από τον εμβολιασμό του Anthony Hopkins
Το χτένισμα της Jennifer Aniston και γιατί οι εμβολιασμένοι δεν μεταδίδουν τον ιό
Μπορεί η Melinda Ann French να σώσει τον πλανήτη;
Γιατί τώρα;
Οι έπαινοι του Warren Buffet για τους πραγματικούς generators και το σύμπλεγμα του Βill Gates
Μέρκελ> Είναι αυτονόητο ότι και οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να κάνουν διακοπές χωρίς περιορισμούς
Σφοδρές αντιδράσεις στην Αγγλία> Χωρίς λόγο, εκτός πράσινης λίστας διακοπών τα ελληνικά νησιά
Τέλος ταξιδιού για τον Θεόδωρο Κατσανέβα
Ποια η απόσταση του ταξιδεύουν τα μολυσμένα σωματίδια
Oι άνθρωποι που πεθαίνουν από το εμβόλιο όπως το 22χρονο κορίτσι από το Ισραήλ δεν είναι στατιστικές
Είναι ξεκάθαρο> Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για μία τρίτη δόση εμβολίων το Φθινόπωρο