kourdistoportocali.comNews DeskHerzi Halevi [IDF]> Oι διοικητές της Hamas θα μας βρίσκουν διαρκώς μπροστά τους

Breaking News

Herzi Halevi [IDF]> Oι διοικητές της Hamas θα μας βρίσκουν διαρκώς μπροστά τους

O αρχηγός των IDF είναι κάτοχος πτυχίου στη φιλοσοφία και διοίκηση επιχειρήσεων

Ο αρχηγός του επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού Αντιστράτηγος Herzi Halevi επιβεβαιώνει ότι ο στρατός αρχίζει να επιχειρεί στη νότια Γάζα, καθώς οι χερσαίες επιχειρήσεις συνεχίζονται στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας.

Ο Halevi είναι περισσότερο γνωστός στα μέσα ενημέρωσης ως ο «στρατηγός φιλόσοφος».

Σε μια συνέντευξη του 2013 στους New York Times, ο Halevi είπε ότι βρήκε τις φιλοσοφικές του σπουδές πολύ πιο χρήσιμες από τη διοίκηση επιχειρήσεων στο στρατό.

«Οι άνθρωποι μου έλεγαν ότι η διοίκηση επιχειρήσεων είναι για την πρακτική ζωή και η φιλοσοφία είναι για το πνεύμα», είπε. «Με τα χρόνια, ανακάλυψα ότι είναι ακριβώς το αντίθετο – χρησιμοποίησα τη φιλοσοφία πολύ πιο πρακτικά».

Μιλώντας στα στρατεύματα στη Μεραρχία της Γάζας στο νότιο Ισραήλ, ο Halevi λέει «χθες, σήμερα, σκοτώσαμε διοικητές τάγματος της Hamas, διοικητές λόχων και πολλούς στρατιώτες. Και χθες το πρωί ξεκινήσαμε την ίδια επιχείρηση στα νότια της Λωρίδας της Γάζας».

«Δεν θα είναι λιγότερο ισχυρό από τις επιχειρήσεις στη βόρεια Γάζα, δεν θα έχει λιγότερα αποτελέσματα», λέει ο Halevi.

«Οι διοικητές της Hamas θα συναντήσουν τους Ισραηλινούς Στρατούς παντού».

«Έχουμε τις δυνατότητες να το κάνουμε με τον πιο διεξοδικό τρόπο, και όπως το κάναμε με δύναμη και διεξοδικά στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, το κάνουμε και τώρα στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, και επίσης συνεχίζουμε να εμβαθύνουμε τα επιτεύγματα στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας», προσθέτει.

Μη επαληθευμένα πλάνα που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο την περασμένη ημέρα δείχνουν ισραηλινά τανκς στη νότια Γάζα, βόρεια του Khan Younis.

Η Hamas ισχυρίστηκε επίσης ότι συγκρούστηκε με στρατεύματα στην περιοχή.

Tρίτη 17 Ιανουαρίου 2023

Ο Υποστράτηγος Herzi Halevi ανέλαβε τη Δευτέρα ως 23ος διοικητής των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων και υποσχέθηκε να κρατήσει την πολιτική μακριά από το IDF.

Ο Halevi αντικαθιστά τον απερχόμενο αρχηγό Aviv Kohavi, ο οποίος τελείωσε την τετραετή θητεία του ως ανώτατος αξιωματικός του στρατού σε μια περίοδο αυξανόμενης αβεβαιότητας για τον στρατό και μίλησε κατά των κινδύνων της πολιτικοποίησής του σε μια σειρά αποχαιρετιστηρίων συνεντεύξεων το Σαββατοκύριακο. Αναλαμβάνοντας, ο Herzi Halevi υποσχέθηκε ότι ο Ισραηλινός Στρατός υπό την ηγεσία του θα είναι επαγγελματικός, ηθικός και «ελεύθερος από κάθε άλλο παράγοντα εκτός από την ασφάλεια».

Η παράδοση ξεκίνησε σε μια τελετή στις 10 το πρωί στο Γραφείο του Πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ, όπου η πρώτη ημερήσια διαταγή προήγαγε τον Halevi, 54 ετών, στον βαθμό του αντιστράτηγου.

Ο Halevi, ο οποίος πρόσφατα υπηρέτησε ως αναπληρωτής αρχηγός του επιτελείου του IDF, μια κομβική θέση στην πορεία προς την κορυφή, αναλαμβάνει καθώς το Ισραήλ αντιμετωπίζει αυξανόμενη βία στη Δυτική Όχθη, μια σειρά από προκλήσεις στα σύνορά του με τη Γάζα και τον Λίβανο και εξελισσόμενη εκστρατεία κατά του Ιράν στη Συρία.

Οι προκλήσεις ασφαλείας έρχονται καθώς μέλη της νέας δεξιάς-θρησκευτικής κυβέρνησης του Ισραήλ στοχεύουν στην αλυσίδα διοίκησης του στρατού, με σχέδια για την αναδιάρθρωση της στρατιωτικής εξουσίας στη Δυτική Όχθη.

Ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant στην τελετή είπε ότι θα εργαστεί για να περιορίσει την «εξωτερική πίεση» στον IDF, ώστε ο Halevi να μπορέσει να εκπληρώσει τον ρόλο του, σε μια προφανή αναφορά στους ακροδεξιούς υπουργούς Bezalel Smotrich και Itamar Ben Gvir.

Ο απερχόμενος αρχηγός του επιτελείου του IDF, Aviv Kohavi, ο εισερχόμενος Αρχηγός του Επιτελείου, Herzi Halevi, ο Πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu και ο Υπουργός Άμυνας Yoav Gallant, μια τελετή παράδοσης βαθμών στο Γραφείο του Πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ, 16 Ιανουαρίου 2023.

«Μεταξύ εξουσίας και ευθύνης στον στρατό, υπάρχει μια θεμελιώδης έννοια: η ενότητα της διοίκησης. Για κάθε στρατιώτη και αξιωματικό, υπάρχει ένας διοικητής, και πάνω από όλους είναι ο αρχηγός του επιτελείου, η ανώτατη διοίκηση του στρατού, που υπάγεται στον υπουργό Άμυνας και υπόκειται στην κυβέρνηση», είπε ο Gallant.

«Δυνάμει της θέσης μου και όπως ορίζει ο νόμος, θα ενεργήσω ώστε ο αρχηγός του επιτελείου, Herzi Halevi, να εκπληρώσει τις ευθύνες του. Εν τω μεταξύ, θα βεβαιωθώ ότι οι εξωτερικές πιέσεις —πολιτικές, νομικές και άλλες— θα σταματήσουν σε μένα και δεν θα φτάσουν στις πύλες του IDF», πρόσθεσε.

Μιλώντας στην τελετή, ο Kohavi αποχαιρέτησε τον IDF μετά από περισσότερα από 40 χρόνια υπηρεσίας, μεταξύ των οποίων τέσσερα ως αρχηγός. «Αποχαιρετώ τον IDF, τον οποίο αγαπώ τόσο πολύ. Σας χαιρετώ όλους και σας ευχαριστώ για το προνόμιο να διοικήσω τον στρατό του λαού μας», είπε.

«Ακριβώς αυτές τις μέρες της πόλωσης και της διχόνοιας, η κοινή στρατιωτική θητεία όλων των τμημάτων της κοινωνίας μας υπενθυμίζει ότι είμαστε ένας λαός, με έναν στόχο και ένα κοινό μέλλον», πρόσθεσε ο Kohavi.

Ο Halevi, στην ομιλία του, σημείωσε τις απειλές για την ασφάλεια που αντιμετωπίζει το Ισραήλ. «Οι εχθροί μας πρέπει να γνωρίζουν: Μπορούμε να κάνουμε ό,τι λέμε ότι θα κάνουμε και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε πολλά περισσότερα από αυτά που λέμε», προειδοποίησε.

-Θα προετοιμάσουμε τον Ισραηλινό Στρατό για πόλεμο ενάντια σε μέτωπα μακριά και κοντά. θα επεκτείνουμε την ποιοτική στρατολόγηση στο IDF από όλα τα στρώματα του πληθυσμού, την πηγή της δύναμής μας. θα ενισχύσουμε τον εφεδρικό στρατό και θα διατηρήσουμε έναν ενωμένο, εστιασμένο, ηθικό και επαγγελματικό Ισραηλινό Στρατό, απαλλαγμένο από κάθε άλλη σκέψη εκτός από την ασφάλεια», δήλωσε ο Halevi.

Στρατηγός φιλόσοφος

Σύζυγος και πατέρας τεσσάρων παιδιών, καθώς και ερασιτέχνης σπρίντερ, ο Halevi είναι κάτοχος πτυχίου στη φιλοσοφία και διοίκηση επιχειρήσεων από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο και μεταπτυχιακό στη διαχείριση εθνικών πόρων από το National Defense University των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ζει στον οικισμό Kfar HaOranim, που διασχίζει τα σύνορα της Δυτικής Όχθης κοντά στην πόλη Modiin. Παρά το γεγονός ότι η πόλη βρίσκεται υπό την αρμοδιότητα του Περιφερειακού Συμβουλίου Binyamin, είναι σχετικά αριστερή, με σχεδόν το 80% των ψήφων στις εκλογές του Νοεμβρίου στο Ισραήλ να πηγαίνουν σε κόμματα που βρίσκονται τώρα στην αντιπολίτευση.

Ο Halevi, γεννημένος στην Ιερουσαλήμ, πήρε το όνομά του από τον θείο του, επίσης αλεξιπτωτιστή, ο οποίος σκοτώθηκε στις 7 Ιουνίου 1967, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις ανακατέλαβαν το Δυτικό Τείχος κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών.

Ο πατέρας του Halevi είναι απόγονος του ραβίνου Abraham Isaac Kook. Μεγάλωσε σε θρησκευτικό νοικοκυριό και σπούδασε σε θρησκευτικά σχολεία κατά την παιδική του ηλικία. Σταμάτησε να φοράει κιπά κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας.

Ο Halevi είναι περισσότερο γνωστός στα μέσα ενημέρωσης ως ο «στρατηγός φιλόσοφος».

Σε μια συνέντευξη του 2013 στους New York Times, ο Halevi είπε ότι βρήκε τις φιλοσοφικές του σπουδές πολύ πιο χρήσιμες από τη διοίκηση επιχειρήσεων στο στρατό.

«Οι άνθρωποι μου έλεγαν ότι η διοίκηση επιχειρήσεων είναι για την πρακτική ζωή και η φιλοσοφία είναι για το πνεύμα», είπε. «Με τα χρόνια, ανακάλυψα ότι είναι ακριβώς το αντίθετο – χρησιμοποίησα τη φιλοσοφία πολύ πιο πρακτικά».

Η συνέντευξη σχεδόν μία δεκαετία πίσω ανέφερε ότι ο Halevi «θεωρείτο κορυφαίος υποψήφιος για να ηγηθεί του στρατού κάποια μέρα ως αρχηγός του επιτελείου».

Ο Herzl “Herzi” Halevi γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1967 στην Ιερουσαλήμ. Επιλέχτηκε στον IDF το 1985. Προσφέρθηκε εθελοντικά ως αλεξιπτωτιστής και υπηρέτησε ως αρχηγός της ομάδας. Το 1987, έγινε αρχηγός διμοιρίας και ηγήθηκε της αντιαρματικής εταιρείας της Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών σε αντιανταρτικές επιχειρήσεις στο Νότιο Λίβανο. Στη συνέχεια, διορίστηκε στη Sayeret Matkal, τη μονάδα ειδικών δυνάμεων του IDF. Διοικούσε τη μονάδα κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Ιντιφάντα. Η επόμενη διοίκηση του ήταν η Περιφερειακή Ταξιαρχία Μενάσε. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Cast Lead, ο Halevi διοικούσε την 35η Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών. Το 2013, επιλέχθηκε να διευθύνει το Κολέγιο Επιτελείου και Διοίκησης. Αργότερα διοικούσε την 91η Μεραρχία.

Σύμφωνα με την Jodi Rudoren (Η Jodi Rudoren είναι Αμερικανίδα δημοσιογράφος και αρχισυντάκτρια του The Forward):

Το 2002, κατά τη διάρκεια της δεύτερης παλαιστινιακής ιντιφάντα, οι ανησυχίες που εξέφρασε ο στρατηγός Halevi σχετικά με μια προγραμματισμένη επιχείρηση σύλληψης του Yasir Arafat, τότε προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, από την έδρα της στη Ραμάλα, όπου ο κ. Αραφάτ ήταν υπό πολιορκία, οδήγησαν στην ακύρωσή της. Θαυμάζεται ως δημιουργικός στοχαστής και αγαπητός για τη συμμετοχή του στα ετήσια μνημόσυνα για τους πεσόντες στρατιώτες. Μερικοί, ωστόσο, τον βρίσκουν απόμακρο, τετράγωνο ή φιλάνθρωπο, με ένα ήρεμο στυλ ηγεσίας που μπορεί να μπερδέψει τους νέους νεοσύλλεκτους.

Το 2014 διορίστηκε επικεφαλής της Στρατιωτικής Πληροφορίας, ο πρώτος Ορθόδοξος Εβραίος που κατείχε τη θέση.

Το 2018, ο Halevi έγινε ο διοικητής της Νότιας Διοίκησης του Ισραήλ, επιβλέποντας τη δραστηριότητα των IDF γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας.

Το 2021 διορίστηκε υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου και το 2022 ο Υποστράτηγος Halevi 36ος Επιτελάρχης.

 

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK