kourdistoportocali.comNews DeskHarry Dent> Η Αμερική αντιμέτωπη με ένα χρηματιστηριακό κραχ πολύ πιο σκληρό ακόμα και από εκείνο του 2008

Γράφει ο Kamal Sultan/Dailymail.Com

Harry Dent> Η Αμερική αντιμέτωπη με ένα χρηματιστηριακό κραχ πολύ πιο σκληρό ακόμα και από εκείνο του 2008

- Το να πλημμυρίζει η (αμερικανική) οικονομία με επιπλέον χρήματα για πάντα μπορεί να ενισχύει πράγματι τη συνολική οικονομία μακροπρόθεσμα. Αλλά κάποια στιγμή αυτή η φούσκα θα σπάσει

Ένας πολύ γνωστός οικονομολόγος στις ΗΠΑ επανέλαβε δημοσίως τη ζοφερή πρόβλεψή του ότι η Αμερική αντιμετωπίζει ένα χρηματιστηριακό κραχ που θα είναι πολύ πιο σκληρό ακόμα και από εκείνο κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008.

Από τον Kamal Sultan/Dailymail.Com

Ο Harry Dent προειδοποίησε για πρώτη φορά τον περασμένο Δεκέμβριο ότι μια φούσκα του χρηματιστηρίου θα σκάσει, προκαλώντας το «μεγαλύτερο κραχ στη ζωή μας». «Αν έχω δίκιο, θα είναι το μεγαλύτερο δυστύχημα της ζωής μας, το μεγαλύτερο μέρος του θα συμβεί το 2024», είχε πει στο Fox Digital. Δεδομένου ότι προέβλεψε ότι η συντριβή επρόκειτο να συμβεί τον Μάιο, οι επικριτές του τον κατηγόρησαν ότι είναι «τρελός», κάτι που σύμφωνα με εκείνους επιβεβαιώθηκε.

Όμως, σε μια νέα συνέντευξη του, ο απόφοιτος του Harvard Business School είπε ότι εμμένει στους ισχυρισμούς του. Ανέφερε ότι ο δείκτης αναφοράς S&P 500, για παράδειγμα, θα πέσει κατακόρυφα κατά 86%. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι τα κατώτατα όρια της αγοράς είναι πλέον πιο πιθανό να φανούν μεταξύ των αρχών και των μέσων του 2025.

Ο Dent είναι οικονομικός αναλυτής και συγγραφέας μπεστ σέλερ. Ο ίδιος, προέβλεψε με ακρίβεια τη φούσκα των τιμών των περιουσιακών στοιχείων στην Ιαπωνία -η οποία έσκασε το 1991- και επίσης τη μακρά ύφεση που ακολούθησε. Προειδοποίησε επίσης για τη φούσκα των ακινήτων στις ΗΠΑ, η οποία έσκασε το 2007.

Ο Dent ισχυρίζεται ότι το κραχ θα πυροδοτηθεί από τις υπερτιμημένες αγορές και τις υπερβολικές δαπάνες τόνωσης, οι οποίες, όπως λέει, θα δημιουργήσουν μια πολύ χειρότερη ύφεση από ό,τι είχαν προβλέψει άλλοι οικονομολόγοι. Δεκάδες εκατομμύρια θα έχαναν τις δουλειές τους. Ένα κραχ θα επηρέαζε επίσης τους λογαριασμούς συνταξιοδότησης των Αμερικανών.

«Το να πλημμυρίζει η (αμερικανική) οικονομία με επιπλέον χρήματα για πάντα μπορεί να ενισχύει πράγματι τη συνολική οικονομία μακροπρόθεσμα. Αλλά κάποια στιγμή αυτή η φούσκα θα σπάσει», πρόσθεσε. «Και πάλι, αυτή η φούσκα διαρκεί ήδη 14 χρόνια. Οι περισσότερες φούσκες έχουν χρόνο ζωής πέντε έως έξι χρόνια. Ωστόσο, έχει δημιουργηθεί τώρα ακόμα πιο μεγάλη φούσκα. Θα πρέπει λοιπόν να περιμένετε ένα μεγαλύτερο κραχ από αυτό που είχαμε το 2008 έως το 2009».

Οι αμερικανικές μετοχές έκλεισαν τον Μάιο με κέρδη καθώς ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 6,9%, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 4,8% και ο Dow Jones κατά 2,3%.

Αλλά ο Dent ισχυρίστηκε: «Πιστεύω ότι θα δούμε τον S&P να υποχωρεί κατά 86% και τον Nasdaq 92%. Μια σούπερ μετοχή όπως της Nvidia, όσο καλή και αν είναι, και είναι μια εξαιρετική εταιρεία, θα πέσει κατά 98%. Δεν έχουμε δει ποτέ [την] κυβέρνηση να διατηρεί μια εντελώς τεχνητή φούσκα για μιάμιση δεκαετία και δείτε τι θα συμβεί μετά από αυτό. Αλλά μπορώ να σας πω ότι δεν έχει υπάρξει ούτε μία φούσκα -και αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη και μεγαλύτερη- στην ιστορία που δεν έχει τελειώσει άσχημα, τελεία».

Οι άνθρωποι θα πληγωθούν «περισσότερο» από το κραχ των ακινήτων, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ρίξει τις τιμές των κατοικιών πίσω στις τιμές του 2012.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Dent επιτέθηκε σε εκείνους που τον κατηγόρησαν ότι πυροδότησε φόβους και εντάσεις μεταξύ των Αμερικανών. «Απλώς λέω αυτό που βλέπω και, ειλικρινά, δεν δίνω δεκάρα», είπε. «Αν δεν αρέσει στους ανθρώπους, εντάξει. [Πρέπει] να διαλέξεις: θα πεις την αλήθεια ή θα κάνεις τους ανθρώπους ευτυχισμένους;».

Και πρόσθεσε: «Κοιτάζοντας πίσω στην ιστορία και εξετάζοντας το, τίποτα δεν είναι πιο προφανές. Πολλές άλλες φούσκες στην ιστορία απλώς δεν είχαν ποτέ τέτοιο μέγεθος. Γιατί; Επειδή ποτέ δεν συνειδητοποιήσαμε τη δύναμη που μπορούν να έχουν οι κεντρικές τράπεζες να εκτυπώνουν χρήματα από τον αέρα» ανέφερε ο ίδιος.

Αλλά ο Dent δεν πιστεύει ότι οποιαδήποτε διαφαινόμενη συντριβή θα είναι απαραίτητα κακή. «Όλο αυτό θα ξεπλύνει αυτή την περίσσεια από τις αγορές, θα φέρει τις αγορές στο σημείο που πρέπει να είναι, ώστε η γενιά των millennial να έχει μια πιο υγιή άνθηση και να επενδύσει τις οικονομίες της για τη συνταξιοδότηση».

Τις τελευταίες εβδομάδες, κορυφαίοι τραπεζίτες και ακόμη και ένας κορυφαίος πρώην διευθύνων σύμβουλος έχουν εκδώσει ανατριχιαστικές προειδοποιήσεις για την οικονομία των ΗΠΑ.

Τον Μάιο, ο Jamie Dimon -επικεφαλής της μεγαλύτερης τράπεζας στον κόσμο JPMorgan Chase- δήλωσε ότι το χειρότερο αποτέλεσμα για την οικονομία των ΗΠΑ θα ήταν ο «στασιμοπληθωρισμός». Αυτό συμβαίνει όταν ο πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνεται, αλλά η ανεργία είναι υψηλή και η ανάπτυξη επιβραδύνεται.

Οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι ο στασιμοπληθωρισμός, που παρατηρήθηκε για τελευταία φορά στις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1970, είναι χειρότερος από μια ύφεση.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK