kourdistoportocali.comNews DeskH UBS Group βρίσκεται σε συνομιλίες για την εξαγορά της Credit Suisse Group

Breaking news

H UBS Group βρίσκεται σε συνομιλίες για την εξαγορά της Credit Suisse Group

Η UBS θεωρείται εδώ και καιρό ως μέρος οποιασδήποτε λύσης που υποστηρίζεται από το κράτος για την Credit Suisse

H UBS Group AG βρίσκεται σε συνομιλίες για την εξαγορά μερών ή του συνόλου της Credit Suisse Group που ενδέχεται να περιλαμβάνει κυβερνητικό backstop, μέρος μιας επείγουσας προσπάθειας των ελβετικών και παγκόσμιων αρχών να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα, είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν την κατάσταση.

By Justin Baer, Margot Patrick και Ben Dummett [Τhe Wall Street Journal]

Η Credit Suisse πήρε μια ανάσα ρευστότητας άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Ελβετικής Εθνικής Τράπεζας αυτή την εβδομάδα, μετά την εμβάθυνση των ανησυχιών για τις προοπτικές της. Η ενέργεια δεν ήταν αρκετή για να σταματήσει τη διολίσθηση των μετοχών της Credit Suisse ή να ανακόψει την απώλεια τραπεζικών καταθέσεων, αναγκάζοντας την κεντρική τράπεζα και την κορυφαία χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή της Ελβετίας να ενορχηστρώσουν συνομιλίες με τον μεγαλύτερο αντίπαλο της Credit Suisse, την UBS.

Οι τράπεζες έχουν συζητήσει μια σειρά από σενάρια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που καταλήγουν στην ανάληψη του συνόλου ή τμημάτων της Credit Suisse από την UBS, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν την κατάσταση.

Η UBS θεωρείται εδώ και καιρό ως μέρος οποιασδήποτε λύσης που υποστηρίζεται από το κράτος για την Credit Suisse, η οποία έχει ισολογισμό περίπου το μισό του μεγέθους του συνολικού ενεργητικού της UBS ύψους 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οποιαδήποτε εξαγορά πλήρους κλίμακας θα προσέθετε στη UBS τους πελάτες διαχείρισης περιουσίας στην Ασία και τη Μέση Ανατολή, αλλά μπορεί να συνοδεύεται από λιγότερο επιθυμητές μονάδες όπως η προβληματική επενδυτική τράπεζα της Credit Suisse. Θα μπορούσε επίσης να εκτροχιάσει την υπάρχουσα στρατηγική της UBS και την αντιληπτή σταθερότητα με τους επενδυτές.

Πολλοί εύποροι πελάτες του πολιορκημένου ελβετού διαχειριστή περιουσίας Credit Suisse Group έχουν μεταπηδήσει στον αντίπαλό του Όμιλο UBS στην Ασία καθώς οι ανησυχίες για την οικονομική του ευημερία συνεχίζουν να αυξάνονται, ανέφερε το Bloomberg.

Τους τελευταίους τρεις μήνες, η επιχείρηση διαχείρισης πλούτου Ασίας-Ειρηνικού της UBS έχει δεχθεί εκατοντάδες εύπορους πελάτες από την Credit Suisse, πρόσθεσε η έκθεση επικαλούμενη άτομα που γνωρίζουν την ανάπτυξη.

Για την επίβλεψη των αυξανόμενων λογαριασμών, η UBS ετοιμάζεται να επανατοποθετήσει το εργατικό της δυναμικό.

Ένας άλλος κολοσσός της επενδυτικής τραπεζικής Morgan Stanley είναι επίσης μία από τις τράπεζες που επωφελούνται από τις εκροές, ανέφεραν οι πηγές.

Η UBS έχει κεφαλαιοποίηση αγοράς περίπου 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έναντι 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Credit Suisse, σύμφωνα με το FactSet.

Και οι δύο τράπεζες θεωρούνται συστημικά σημαντικές στην Ελβετία και παγκοσμίως, και ένας συνδυασμός θα μπορούσε να υπόκειται σε πρόσθετη εποπτεία και χρεώσεις κεφαλαίου.

Οι ελβετικές αρχές αναμένεται να καταλήξουν σε τουλάχιστον μια πρόχειρη συμφωνία πριν ανοίξει η αγορά τη Δευτέρα. Ένας εκπρόσωπος της χρηματοοικονομικής ρυθμιστικής αρχής Finma και της SNB αρνήθηκε να σχολιάσει. Μια εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι δεν σχολιάζει φήμες.
Οι συνομιλίες, οι οποίες αναφέρθηκαν νωρίτερα από τους Financial Times, ενδέχεται να μην οδηγήσουν σε συναλλαγή μεταξύ της Credit Suisse και της UBS. Είναι οι δύο κορυφαίες τράπεζες από άποψη ενεργητικού στην Ελβετία, που εξυπηρετούν αποταμιευτές και επιχειρήσεις εκεί, καθώς και πλούσιους πελάτες σε όλο τον κόσμο. Και οι δύο διαθέτουν επενδυτικές τράπεζες της Wall Street και μεγάλα όπλα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Η UBS μπορεί να μην είναι ο μόνος παίκτης εδώ. Άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εξετάζουν την κατάσταση για να δουν εάν θα μπορούσαν να αγοράσουν μέρη της Credit Suisse ή να επιστρέψουν προσφορές, είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν αυτές τις προσπάθειες.

Οι διαχειριστές μεγάλων περιουσιακών στοιχείων επιθυμούν εδώ και καιρό ορισμένες από τις επενδυτικές επιχειρήσεις της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών τμημάτων ακίνητης περιουσίας και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων των ΗΠΑ. Τα στελέχη της Credit Suisse έχουν επανειλημμένα απορρίψει αυτές τις προσφορές, υποστηρίζοντας ότι η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων ήταν βασικό μέρος των εργασιών της.

Η διολίσθηση της Credit Suisse προς την κρατική βοήθεια ήρθε αφού άλλες τράπεζες και μεγάλοι επενδυτές αποσύρθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τις συναλλαγές με τον ελβετικό δανειστή. Άλλες εταιρείες επενδύσεων σταμάτησαν τις συναλλαγές με την τράπεζα το φθινόπωρο, καθώς τα χρόνια προβλήματά της επιδεινώθηκαν, είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.
Οι αναλυτές ανησυχούν για τους πλούσιους πελάτες που τραβούν τα χρήματά τους. Στελέχη άλλων τραπεζών δήλωσαν ότι έλαβαν εισροές από πελάτες της Credit Suisse την περασμένη εβδομάδα.

Η χρήση της UBS για την εξοικονόμηση της Credit Suisse σηματοδοτεί μια ανάκαμψη πριν από σχεδόν 15 χρόνια, όταν η Ελβετία διέσωσε την UBS αφού κόλλησε με δισεκατομμύρια τοξικά περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ. Η Credit Suisse απέρριψε την κρατική ενίσχυση εκείνη την εποχή και βγήκε από την κρίση με ισχυρότερη μορφή.

Συνέχισε να χτυπιέται από αυστηρότερους οικονομικούς κανονισμούς και δαπανηρούς διακανονισμούς με τις ρυθμιστικές αρχές. Η τράπεζα υπεβλήθη σε μια σειρά αναδιαρθρώσεων. Η τελευταία ομάδα διαχείρισης της Credit Suisse, ορισμένοι που εργάζονταν στο παρελθόν στην UBS, είχαν ζητήσει περισσότερο χρόνο για να αποδείξουν ότι μπορούσαν να αλλάξουν τα πράγματα.

—Η Patricia Kowsmann συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.

 

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK