kourdistoportocali.comNews DeskH Ρωσία αναγνωρίζει το ψευδορκάτος της Βόρειας Κύπρου και η Ιταλία κάνει γεωτρήσεις για λογαριασμό των Τούρκων

Συνεχή στραπάτσα

H Ρωσία αναγνωρίζει το ψευδορκάτος της Βόρειας Κύπρου και η Ιταλία κάνει γεωτρήσεις για λογαριασμό των Τούρκων

Δεν είναι ξεκάθαρο εάν η Ιταλία θα υπογράψει τη συμφωνία για τον Eastmed

Η Ρωσία σχεδιάζει να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος της βόρειας Κύπρου και η Ιταλία ετοιμάζεται να προχωρήσει σε γεωρήσεις από κοινού με την Τουρκία! Μοιάζουν με απανωτά διπλωματικά χαστούκια σε βάρος της Ελλάδας.

Για να δούμε πως θα απαντήσουν οι 12 Θεοί του Ολύμπου που είναι η τελευταία μας ελπίδα.

Μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα “Σοζτζού”, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, o Τούρκος πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας αναφέρει ότι “για αρθούν τα εμπόδια στη Συρία και να υπάρξει συνεργασία στην Μεσόγειο, η Ρωσία σχεδιάζει να αναγνωρίσει τη λεγόμενη “ΤΔΒΚ”. Αντίστοιχα ενδέχεται αναγνώριση της Αμπχαζίας από την Τουρκία”.

Αυτό υποστηρίζει ο διευθυντής Εσωτερικής Ασφάλειας του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας, Ουνάλ Αταμπάι. Ο ίδιος υποστηρίζει ακόμη ότι η Τουρκία ενδέχεται να παραχωρήσει στη Ρωσία και στρατιωτική βάση στα Κατεχόμενα, καθώς και βάση υλικοτεχνικής υποστήριξης στην Καρπασία, προκειμένου η Μόσχα να την χρησιμοποιήσει για την ανοικοδόμηση της Συρίας.

Σε δηλώσεις του προς την ίδια εφημερίδα, ο σύμβουλος του αρχηγού του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση), Ερντογάν Τοπράκ, ισχυρίζεται επιπρόσθετα ότι η Ρωσία μπορεί να ζητήσει βάση στην Τουρκία για να ελέγχει την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού Άκουγιου έχει ξαναζητήσει βάση στην Τουρκία και το 1944 και αργότερα επί Στάλιν το 1945, ωστόσο το αίτημα είχε απορριφθεί από την Άγκυρα.

Την ίδια διφορούμενη στάση της Ρωσίας κρατάει και η Ιταλία στα ενεργειακά παιχνίδια στην περιοχή. Η Ιταλία μέχρι στιγμής δεν έχει υπογράψει την διακήρυξη για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου East Med, ο οποίος αναμένεται να μειώσει την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Για την ενέργεια αυτή επιχαίρουν Ρωσία και Τουρκία, οι οποίες πρωταγωνιστούν στην Λιβύη και επιθυμούν να ελέγξουν τα κοιτάσματα και τις ενεργειακές οδούς στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το κενό που δημιούργησε η ιταλική διπλωματία με ένα διπλό παιχνίδι χωρίς σαφή προσανατολισμό αφήνει το πεδίο ελεύθερο για τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν κόντρα στα ελληνικά συμφέροντα στην περιοχή.

Σαν να μην έφτανε αυτό ο Ερτογάν στη διάρκεια της πτήσης με το προεδρικό αεροσκάφος που τον μετέφερε από το Βερολίνο στη Τουρκία  αναφέρθηκε σε κάποιες επαφές που έχει αυτή τη στιγμή με την Ιταλία για πραγματοποίηση γεώτρησης ανοιχτά της Λιβύης.

«Αυτή τη στιγμή η Ιταλία είναι σε επαφές μαζί μας, ώστε, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Λιβύη, να πραγματοποιήσουμε γεώτρηση» ισχυρίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος, προδικάζοντας ότι κάτι τέτοιο θα φρικάρει την Ελλάδα.

«Επειδή τώρα οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να κάνουμε αυτό που δεν έκανε η Κύπρος κι αυτό τρελαίνει την Ελλάδα… Εξάλλου, εμείς έχουμε την πιο μεγάλη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό μας δίνει μια επιπλέον δυνατότητα» υποστήριξε.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Open TV στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, η οποία μετέδωσε τις πληροφορίες, η στάση της Ιταλίας απέναντι στα όσα συμβαίνουν στη Μεσόγειο το τελευταίο διάστημα, είναι διφορούμενη. Μάλιστα, ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο εάν η Ιταλία θα υπογράψει τη συμφωνία για τον Eastmed.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε επίσης ότι, αν βρει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, θα το μοιραστεί με την Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι που δεν κάνουν οι Ελληνοκύπριοι.  «Ό,τι βγει γύρω από την Κύπρο, θα ανήκει και στο βορρά και στο νότο. Όλοι έχουν δικαίωμα να τα μοιραστούν ισότιμα. Αλλά μέχρι σήμερα η νότια Κύπρος δεν το έχει εφαρμόσει. Δεν είπαν ποτέ να κάτσουμε μαζί με το βορρά να τα συζητήσουμε και να τα βρούμε» επέμεινε ο Τούρκος πρόεδρος.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK