kourdistoportocali.comNews DeskH πρώτη πράσινη αεροπορική μονάδα στον κόσμο με δωρεά 3,5 εκατ. ευρώ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

115 Πτέρυγα Μάχης

H πρώτη πράσινη αεροπορική μονάδα στον κόσμο με δωρεά 3,5 εκατ. ευρώ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Στόχος είναι να μετατραπεί το αεροδρόμιο της 115 ΠΜ, στη Σούδα, σε εγκατάσταση Μηδενικού Αποτυπώματος Άνθρακα

Την 115 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία θα γίνει η πρώτη πραγματικά «πράσινη» μονάδα στον κόσμο, επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Κρήτη.

Αφού έδωσε «συγχαρητήρια σε όλους τους χειριστές, στο τεχνικό προσωπικό, σε όσες και όσους κρατάνε τα αεροπλάνα μας ετοιμοπόλεμα για να προασπίσουν, μέρα και νύχτα, την εδαφική μας ακεραιότητα» ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην δική του θητεία στην ΠΑ, αλλά και στην αναβάθμιση των μαχητικών F-16 που διαθέτει η 115 ΠΜ.

«Πριν από 27 χρόνια είχα υπηρετήσει και εγώ την θητεία μου, στην 346 Μοίρα, στην 111 Πτέρυγα Μάχης, στην Αγχίαλο» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε: «Τα πρώτα F-16 Block 30, τότε τα είχαμε παραλάβει. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Έχουμε τώρα σε αυτήν την Πτέρυγα Μάχης τα πιο σύγχρονα F-16 τα οποία διαθέτει η Πολεμική μας Αεροπορία. Και μάλιστα, καθώς, εντός των επόμενων ετών θα ολοκληρωθεί και το πρόγραμμα αναβάθμισης 82 F-16, τα αεροσκάφη μας, αναβαθμισμένα πια στον τύπο Viper θα αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη επιχειρησιακή επάρκεια».

Ωστόσο ο πρωθυπουργός δεν στάθηκε μόνο στην επιχειρησιακή επάρκεια της συγκεκριμένης Πτέρυγας Μάχης, αλλά και στο πρωτοπόρο πρόγραμμα το οποίο θα την καταστήσει πλήρως ενεργειακά αυτόνομη, δείχνοντας τον δρόμο που θα ακολουθήσει το ευρύτερο δημόσιο και έχει να κάνει με το περιβάλλον.

«Καθώς η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα την οποία δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και η χώρα μας έχει αναλάβει πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα – είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης – έρχεται και η Πολεμική Αεροπορία, μέσα από αυτήν την εμβληματική και εξαιρετικά καινοτόμα πρωτοβουλία να δείξει τον δρόμο τον οποίο – είμαι σίγουρος – ότι και πολλοί άλλοι θα ακολουθήσουν».
«Είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και φιλόδοξο project το οποίο δείχνει τον δρόμο τον οποίο πρέπει να ακολουθήσουμε συνολικά – όχι μόνο στις Ένοπλες Δυνάμεις – αλλά δείχνει και τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει συνολικά το ευρύτερο δημόσιο, για να αναβαθμίσει το κτιριακό του δυναμικό, να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας, να μειώσει συνολικά τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα» συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε εκ μέρους της κυβέρνησης την εταιρεία ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και τον κ. Περιστέρη για «την πολύ γενναιόδωρη προσφορά» όπως είπε.

Μια «πράσινη» μονάδα

Ο προϋπολογισμός των έργων στην 115 Πτέρυγα Μάχης στην Κρήτη, ξεπερνά τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Μεταξύ άλλων, με τη δωρεά και την τεχνική εμπειρογνωμοσύνη της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, σχεδιάζονται η εγκατάσταση ηλιακών θερμικών συστημάτων και αντλιών θερμότητας στα κτήρια, παρεμβάσεις στη μόνωση και τον φωτισμό των κτισμάτων, σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 1,7MW, τοποθέτηση συστήματος αποθήκευσης ενέργειας με συσσωρευτές ιόντων Λιθίου πολύ μεγάλης χωρητικότητας και ενεργοποίηση ενός «έξυπνου» συστήματος για τη διαχείριση της ενέργειας που παράγεται και καταναλώνεται.
Στόχος είναι να μετατραπεί το αεροδρόμιο της 115 ΠΜ, στη Σούδα, σε εγκατάσταση Μηδενικού Αποτυπώματος Άνθρακα, οι ενεργειακές ανάγκες της οποίας θα ικανοποιούνται απόλυτα από Ανανεώσιμες Πηγές. Παράλληλα, στοχεύεται η αντικατάσταση των υπηρεσιακών οχημάτων που χρησιμοποιούνται στη βάση από ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα και ποδήλατα.
Η ενεργειακή αναμόρφωση της μονάδας θα περιορίσει δραστικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμά της, καθότι παραδοσιακά τα αεροδρόμια αποτελούν πηγή ρύπων. Οι αλλαγές αυτές ευθυγραμμίζονται με την «πράσινη» πολιτική της κυβέρνησης.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι οι αλλαγές αυτές δεν θα υποβαθμίσουν («ούτε στο ελάχιστο», όπως επισημαίνεται σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα) την επιχειρησιακή δεινότητα της 115 ΠΜ, η οποία διακρίνεται για τις επιδόσεις της. Αντίθετα, θα επιτρέψουν τη περικοπή της ετήσιας δαπάνης για την προμήθεια πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας κατά 400.000 ευρώ.

Κυρ. Μητσοτάκης>H 115 Πτέρυγα Μάχης βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας πρωτοποριακής προσπάθειας να μειώσουμε σημαντικά το ενεργειακό αποτύπωμα των Ενόπλων Δυνάμεων

Ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του, έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην «πράσινη» πολιτική της κυβέρνησης: «Σήμερα δεν είμαστε, εδώ για να συζητήσουμε για αεροσκάφη, για βλήματα και για βόμβες, Είμαστε εδώ γιατί η 115 Πτέρυγα Μάχης βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας πρωτοποριακής προσπάθειας να μειώσουμε σημαντικά, το ενεργειακό αποτύπωμα των Ενόπλων Δυνάμεων» είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης για να συμπληρώσει: «Και χάρη στην πολύ γενναιόδωρη προσφορά της εταιρείας ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ – τον κ. Περιστέρη θέλω να τον ευχαριστήσω προσωπικά εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης- θα δρομολογηθεί εδώ στην 115 Πτέρυγα Μάχης ένα εξαιρετικά πρωτοπόρο πρόγραμμα το οποίο θα οδηγήσει τελικά, συνολικά, την Πτέρυγα Μάχης σε μια κατάσταση όπου δεν θα εκπέμπει πια καθόλου διοξείδιο του άνθρακα και θα καταστεί -η Πτέρυγα Μάχης- πλήρως ενεργειακά αυτόνομη. Σας περιέγραψε ο κ. Περιστέρης τις βασικές συνιστώσες αυτού του τολμηρού προγράμματος. Φωτοβολταϊκά για να αξιοποιήσουμε το άπλετο ηλιακό δυναμικό, το οποίο διαθέτουμε στην Κρήτη, μπαταρίες για να μπορούμε να αποθηκεύουμε την ενέργεια, αντλίες θερμότητας για να βελτιώσουμε τον τρόπο με τον οποίο θερμαίνουμε τα κτίρια, επεμβάσεις στις μονώσεις των κτιρίων έτσι ώστε να μειώσουμε το ενεργειακό τους αποτύπωμα, ηλεκτρικά οχήματα ώστε οι μετακινήσεις εντός της Πτέρυγας Μάχης να γίνονται από οχήματα που δεν θα επιβαρύνουν καθόλου το περιβάλλον.

Είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και φιλόδοξο project το οποίο δείχνει τον δρόμο τον οποίο πρέπει να ακολουθήσουμε συνολικά -όχι μόνο στις Ένοπλες Δυνάμεις- αλλά δείχνει και τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει συνολικά το ευρύτερο δημόσιο, για να αναβαθμίσει το κτιριακό του δυναμικό, να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας, να μειώσει συνολικά τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα.

Το κόστος αυτής της δωρεάς εκτιμάται περίπου στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Είναι μια πολύ γενναιόδωρη προσφορά της εταιρείας. Σκεφτείτε, όμως, ότι το ετήσιο όφελος θα ξεπερνά τις 400.000 ευρώ» είπε ο πρωθυπουργός στη συνέχεια, για να τονίσει την σημασία της επένδυσης στη Σούδα: «Είναι, δηλαδή, αν το δει κανείς ως μια επένδυση, μια επένδυση η οποία έχει μια περίοδο απόσβεσης της τάξης των 8 ετών -όχι κακή – κατά συνέπεια θα μπορούσε τέτοιες επενδύσεις να εξεταστούν ανεξαρτήτως του τρόπου χρηματοδότησης και να γνωρίζετε ότι θα υπάρχουν και πάρα πολλοί Ευρωπαϊκοί πόροι διαθέσιμοι, έτσι ώστε μέσα από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα να προχωρήσουμε και σε άλλες τέτοιες φιλόδοξες πρωτοβουλίες -όχι μόνο στο πλαίσιο των Ενόπλων Δυνάμεων- αλλά συνολικά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Δείχνουμε, λοιπόν, εδώ πέρα τον δρόμο τον οποίο πρέπει να πορευτούμε. Καθώς η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα την οποία δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και η χώρα μας έχει αναλάβει πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Έρχεται και η Πολεμική Αεροπορία, μέσα από αυτήν την εμβληματική και εξαιρετικά καινοτόμα πρωτοβουλία να δείξει τον δρόμο τον οποίο -είμαι σίγουρος- ότι και πολλοί άλλοι θα ακολουθήσουν.
Και βέβαια, να επαναλάβω ακόμα μια φορά, το πόσο μεγάλη σημασία έχει να έχουμε ιδιώτες χορηγούς, ευεργέτες, που υποστηρίζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις. Γνωρίζω ότι είναι πολλοί αυτοί, κύριε Αρχηγέ, που αθόρυβα υποστηρίζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις. Και με αυτόν τον τρόπο συνδράμουν και αυτοί -στο μερίδιο που τους αναλογεί- στο να κρατήσουν την επιχειρησιακή μας ετοιμότητα στο επίπεδο το οποίο πρέπει να βρίσκεται.

Πολλά συγχαρητήρια, λοιπόν, και πάλι σε όλους τους συντελεστές αυτής της πρωτοβουλίας και εύχομαι πολύ σύντομα -στην επόμενη επίσκεψή μου στην Πτέρυγα Μάχης- να μπορώ να είμαι υποχρεωμένος να αφήσω το αυτοκίνητό μου έξω. Βέβαια, τώρα, όλοι οι Βουλευτές προμηθεύονται ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οπότε θα τους επιτρέπεται η είσοδος στη Μονάδα. Και να μπορώ να μετακινούμαι πια με ηλεκτρικά οχήματα σε μια Μονάδα που θα είναι πρωτοπόρα -όχι μόνο στην Ελλάδα- αλλά συνολικά στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ” είπε ο πρωθυπουργός, δίνοντας και πάλι τα θερμά του συγχαρητήρια.

 

 

115 ΠΤΕΡΥΓΑ ΜΑΧΗΣ

115 Πτέρυγα Μάχης

Έμβλημα

“Aρετά βαίνει διά μόχθων”
Ευριπίδης, Ηρακλείδαι, στ. 625

(H αρετή επιτυγχάνεται με μόχθους)

Aλλά σύ μή προπίτνων τά θεών φέρε μηδ’ υπεράλγει φροντίδα λύπα ευδόκιμον γάρ έχει θανάτου μέρος α μελέα πρό τ’ αδελφόν καί γας ουδ’ ακλεής νιν δόξα πρός ανθρώπων υποδέξεται α δ’ αρετά βαίνει διά μόχθων.

Στους στίχους αυτούς μιλά ο χορός στον Iόλαο:
Mα εσύ, δίχως να λυγίσεις, σήκωσε το βάρος που σου δίνουν οι θεοί. Γιατί έχει μοίρα ξακουστού θανάτου η δόλια η κόρη, που για τ’ αδέλφια και τη γη τη ζωή της χαρίζει. H φήμη της αδόξαστη δεν θα’ ναι, μα επιτυγχάνεται με μόχθους η αρετή.
(Aρχαίοι Έλληνες συγγραφείς,Έκδ. Oίκος I. Zαχαροπούλου, μετάφρ. Π. Λεκατσά.)

Το έμβλημα της Μονάδας πήρε τη σημερινή του μορφή το 1979. Στον θυρεό απεικονίζεται ο Μινώταυρος σύμβολο δύναμης και ισχύος, Στο επάνω μέρος υπάρχει το λογότυπο «Aρετά διά μόχθων βαίνει» δηλαδή η αρετή επιτυγχάνεται με μόχθους φράση που συναντάται στο έργο του Ευριπίδη, Ηρακλείδαι, στο στίχο 625.

Θέση

Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Κρήτης, στη χερσόνησο Ακρωτήρι του Νομού Χανίων.

Έτος Συγκρότησης

1958

Υπαγωγή

Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας

Μοίρες Αεροσκαφών/Σμήνη

 

Αεροσκάφη που υπηρέτησαν

  • F-84G
  • F-84F
  • Τ-33
  • A-7H

Αεροσκάφη που υπηρετούν

  • F-16 C/D Block 52+

Αποστολή

Η 115 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ) έχει ως αποστολή τη διατήρηση υψηλού βαθμού αποτελεσματικότητας και ετοιμότητας με κατάλληλη οργάνωση, εκπαίδευση του προσωπικού και συντήρηση των μέσων και συστημάτων που διατίθενται, για ανάληψη και επιτυχή διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων οποτεδήποτε απαιτηθεί και σύμφωνα με τα ισχύοντα Σχέδια.

Ιστορία

Το 1958 συγκροτήθηκε η 115 Σμηναρχία Μάχης (ΣΜ), με την εγκατάσταση της 338 Μοίρας Δίωξης Βομβαρδισμού (ΜΔΒ) και λίγο αργότερα της 337ΜΔΒ με αεροσκάφη F-84G.

Το 1960 τα αεροσκάφη F-84G αντικαθίστανται από τα F-84F.

To 1961 εντάσσεται στη Μονάδα και το πεδίο βολής του Μάλεμε.

Το 1964 προάγεται από Σμηναρχία σε Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ) και εντάσσεται στη Μονάδα η 340Μ.

Το 1975 η Μονάδα αποτελείται πλέον από δύο (2) πολεμικές Μοίρες, την 340ΜΔΒ και την 345ΜΔΒ, οι οποίες εξοπλίζονται με τα αεροσκάφη A-7H CORSAIR II, ενώ συγχρόνως συγκροτούνται καινούριες Μοίρες υποστήριξης και φρούρησης της Μονάδας.

Το 1977 συγκροτείται η 347ΜΔΒ με τα αεροσκάφη A-7H CORSAIR II και ορίζεται ως έδρα της η 110ΠΜ.

Το 2001 αναστέλλεται η λειτουργία της 340ΜΔΒ.

Το 2002 συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία και διάρθρωση της 115ΠΜ, καθώς ενόψει της επικείμενης παραλαβής των νέων μαχητικών F-16 C/D Block 52+,αρχίζει η σταδιακή μετεγκατάσταση των αεροσκαφών Α-7 στην 116ΠΜ που θα ολοκληρωθεί στις 30 Αυγούστου 2002 μετά την οριστική αναστολή λειτουργίας της 345ΜΔΒ.

Το 2003 με την άφιξη και παραλαβή των νέων αεροσκαφών F-16 C/D Block 52+, επανασυγκροτούνται οι 340 και 343 Μοίρες και το Σμήνος Μετεκπαίδευσης έχοντας ως αποστολή την παροχή εκπαίδευσης εδάφους και αέρος στους νεοτοποθετημένους Ιπταμένους.

Το 2010 συγκροτήθηκε η ομάδα αεροπορικών επιδείξεων «ΖΕΥΣ», που εκπροσωπεί την Πολεμική Αεροπορία σε αεροπορικές επιδείξεις στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK