kourdistoportocali.comNews DeskH Δανία διέκοψε και το εμβόλιο της J&J. Έκρηξη θεωριών συνωμοσίας για το φάρμακο της elite

Δεν είμαστε όλοι ίσοι

H Δανία διέκοψε και το εμβόλιο της J&J. Έκρηξη θεωριών συνωμοσίας για το φάρμακο της elite

Ο πρώην πλανητάρχης Trump έγινε περδίκι σε χρόνο dt και μάλιστα με "ελληνικό" φάρμακο

Τι συμβαίνει εδώ; Η Δανία αποφάσισε μετά το εμβόλιο της AstraZeneca να διακόψει και τη χρήση του  μονοδοσικού εμβολίου της εταιρείας Johnson & Johnson, λόγω πιθανών σοβαρών παρενεργειών.

Από την Ιόλη Πιερίδη

Κι αυτό ενώ μία έντονη φημολογία για ανακάλυψη φαρμάκου το οποίο περιβάλει η αχλή θεωριών συνωμοσίας κυκλοφορεί ευρέως.

Κι αυτό την ώρα που όσοι έχουν ασθενήσει από κοροναιό και υποτίθεται ότι έχουν γίνει καλά χάνουν ξαφνικά τη ζωή τους συνήθως από ανακοπή ακόμη και 6 μήνες μετά!

Την ίδια στιγμή το γεγονός ότι ο πρώην πλανητάρχης Trump έγινε περδίκι σε χρόνο dt και μάλιστα με “ελληνικό” φάρμακο ρίχνει λάδι στη φωτιά των θεωριών συνωμοσίας.

Υπάρχει κάποιο φάρμακο αποκλειστικά για την elite;

Το ίδιο φάρμακο έλαβαν οι Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο Trump;

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η Δανία, η πρώτη χώρα της Ευρώπης που διέκοψε τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για την Covid-19, τον Απρίλιο, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα κάνει το ίδιο και για το μονοδοσικό εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson, λόγω πιθανών σοβαρών παρενεργειών.

Τόσο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχουν δώσει το “πράσινο φως” στο συγκεκριμένο εμβόλιο.

“Η Εθνική Αρχή Υγείας της Δανίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα πλεονεκτήματα από τη χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson για την Covid-19 δεν υπερτερούν του κινδύνου πρόκλησης μιας πιθανής ανεπιθύμητης ενέργειας, της VITT (ένα πολύ σπάνιο είδος θρόμβωσης) στους ανθρώπους που λαμβάνουν το εμβόλιο. Κατά συνέπεια, θα συνεχίσει το δανέζικο πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού για την Covid-19 χωρίς το εμβόλιο της Johnson & Johnson”, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η Δανία δεν είχε δώσει μέχρι και σήμερα την έγκρισή της για τη χρήση του εμβολίου που κυκλοφορεί στην Ευρώπη με την ονομασία Janssen. Εκτιμάται ότι η σημερινή απόφασή της θα καθυστερήσει κατά τέσσερις εβδομάδες την εκστρατεία ανοσοποίησης στη χώρα, όπου η πανδημία θεωρείται ότι έχει τεθεί “υπό έλεγχο”. Οι περισσότεροι άνθρωποι που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου καθώς και το υγειονομικό προσωπικό έχουν ήδη εμβολιαστεί με άλλα σκευάσματα. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανακοίνωση, το 23,4% των Δανών έχει κάνει μια πρώτη δόση εμβολίων και το 11,5% έχει λάβει και τη δεύτερη.

Σήμερα, στην Ευρώπη χρησιμοποιούνται τέσσερα εμβόλια για την Covid-19: των εταιρειών Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Όλοι θυμόμαστε πως ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, κατάφερε να ξεμπερδέψει σε χρόνο ρεκόρ από την Covid-19, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για έναν υπέρβαρο άνθρωπο στα 74 χρόνια του.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Trump, οι γιατροί του είχαν χορηγήσει στο ξεκίνημα της θερπαείας του και πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα της ασθένειας ένα κοκτέιλ φαρμάκων της Regeneron Pharmaceuticals για το οποίο, ωστόσο, εκφράστηκαν αμφιβολίες τότε στο αν τελικά ήταν εκείνο που επέδρασε θετικά στην υγεία του πρώην Αμερικανού προέδρου.

Αρκετούς μήνες μετά, όπως έγινε γνωστό, η Regeneron Pharmaceuticals σχεδιάζει να ζητήσει πλέον επισήμως την άδεια από την Food and Drug Administration (FDA) έτσι ώστε να επιτρέψει τη γενική χρήση του κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά της COVID-19 ως προληπτική θεραπεία.

Το αίτημα έρχεται μετά από τα θετικά δεδομένα μιας κλινικής δοκιμής του φαρμάκου, Φάσης III, σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, σύμφωνα με τα οποία το φάρμακο μείωσε τον κίνδυνο σε ασυμπτωματικούς ασθενείς με κορωνοϊό να εμφανίσουν συμπτώματα κατά 76%, την τρίτη ημέρα της μόλυνσης τους.

Η θεραπεία είναι ένα μείγμα φαρμάκων casirivimab και imdevimab και αναπτύχθηκε από την εταιρεία που εδρεύει στη Νέα Υόρκη σε συνεργασία με τη φαρμακευτική εταιρεία Roche.

Γνωστό ως REGEN-COV, το κοκτέιλ μιμείται αντισώματα που παράγει το σώμα κατά τη διάρκεια καταπολέμησης του ιού προκειμένου να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η θεραπεία με αντισώματα έχει ήδη εγκριθεί από το FDA για τη θεραπεία ήπιων έως μέτριων περιπτώσεων COVID-19 αλλά και παιδιατρικών ασθενών ηλικίας 12 ετών και άνω, με υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσου.

«Η μετάδοση της COVID-19 συμβαίνει συχνά μέσω μολυσμένων ατόμων που δεν έχουν ακόμη συμπτώματα, επομένως είναι κρίσιμο να διαγνώσουμε γρήγορα και να αντιμετωπίσουμε αυτά τα άτομα για τη δική τους υγεία και να αποτρέψουμε τη μετάδοση», δήλωσε η βοηθός ερευνητή στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας, Δρ. Katharine Bar στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας.

«Αυτά τα δεδομένα ανοίγουν το δρόμο για χρήση του REGEN-COV προτού οι ασθενείς γίνουν συμπτωματικοί, με μια πιο βολική υποδόρια χορήγηση».

Για τη δοκιμή, η ομάδα εξέτασε δεδομένα από 204 μολυσμένους ασυμπτωματικούς ασθενείς με COVID-19 ασθενείς. Το ήμισυ της ομάδας έλαβε 1.200 χιλιοστόγραμμα (mg) του φαρμάκου και τα άλλα μισά έλαβαν εικονικό φάρμακο. Ο συνολικός κίνδυνος μειώθηκε κατά 31%, με 29 ασθενείς στη θεραπεία να αναπτύσσουν συμπτώματα σε σύγκριση με 44 στην ομάδα ελέγχου.

Εάν μέχρι την τρίτη ημέρα τα συμπτώματα δεν είχαν αναπτυχθεί, ο κίνδυνος εμφάνισης βήχα, πυρετού ή απώλειας γεύσης και μυρωδιάς του ασθενούς ήταν 76% λιγότερο πιθανός από αυτόν του ασθενούς με εικονικό φάρμακο. Επιπλέον, κανένας ασθενής που λάμβανε REGN-COV δεν νοσηλεύτηκε ούτε επισκέφθηκε τα επείγοντα σε σύγκριση με έξι ασθενείς με εικονικό φάρμακο.

Επιπλέον, η Regeneron ανέφερε ότι το κοκτέιλ της μείωσε το ποσοστό του ιού που υπάρχει στον ανθρώπινο οργανισμό κατά περισσότερο από 90%. Οι ειδικοί λένε ότι ενώ οι εμβολιασμοί είναι το κλειδί για την ανοσία της αγέλης, οι θεραπείες είναι επίσης σημαντικές για τον τερματισμό της πανδημίας.

Μια ξεχωριστή μελέτη διαπίστωσε ότι το REGEN-COV, προστατεύει από την έκθεση στον ιό με 72% προστασία την πρώτη εβδομάδα και 93% μετά από αυτό. «Αυτά τα δεδομένα της Φάσης 3 παρέχουν ακόμη περισσότερες ενδείξεις ότι το REGEN-COV, που αυτή τη φορά δίνεται σε ασυμπτωματικούς ασθενείς μέσω ενέσεων, μπορεί να αλλάξει την πορεία της λοίμωξης COVID-19 σε μη νοσοκομειακούς ασθενείς», δήλωσε ο Δρ. Γιώργος Γιανκόπουλος, Επικεφαλής Επιστημονικός Λειτουργός στο Regeneron σε δήλωση του.

«Σε αυτήν τη δοκιμή, το κοκτέιλ αντισωμάτων REGEN-COV εμπόδισε αποτελεσματικά τους ασυμπτωματικούς ασθενείς να γίνουν συμπτωματικοί και μείωσε γρήγορα το ιικό τους φορτίο». Η συνεργάτης της Regeneron, Roche, κατασκευάζει το φάρμακο στα εργοστάσιά της στην Καλιφόρνια και είναι υπεύθυνη για τις πωλήσεις εκτός των ΗΠΑ

Οι δύο εταιρείες δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι μπορούν να παράγουν περισσότερες από δύο εκατομμύρια δόσεις κοκτέιλ ετησίως.

Ο Γιώργος Δ. Γιανκόπουλος είναι επικεφαλής επιστήμονας, Πρόεδρος και Διευθυντής της επιστημονικής ομάδας στην εταιρεία Regeneron Laboratories. Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, η έρευνα που έκανε ο Γιανκόπουλος τον οδήγησε στο να γίνει εκατομμυριούχος. Μάλιστα είναι ο πρώτος επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης (R n’ D) στον τομέα της φαρμακευτικής βιομηχανίας που γίνεται δισεκατομμυριούχος.

Ξεκίνησε να δουλεύει στην εταιρεία αυτή το 1989 σαν επικεφαλής επιστήμονας. Αποφοίτησε έχοντας αριστεύσει τόσο στη Σχολή Επιστημών του Μπρονξ, όσο και στο Πανεπιστήμιο Columbia, και ύστερα απέκτησε το πτυχίο του και το διδακτορικό του.

Αξίζει να αναφέρουμε πως ο Δρ. Γιανκόπουλος υπήρξε ο 11ος επιστήμονας με τις περισσότερες ετεροαναφορές τη δεκαετία του 90 (και παραμένει ακόμα και σήμερα στη λίστα με τους κορυφαίους), και το 2004 εξελέγη μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών. Μαζί με κορυφαία στελέχη της ομάδας του, έχουν ανακαλύψει και αναπτύξει σπουδαία φάρμακα στη βιομηχανία του φαρμάκου όπως τα Arcalyst, EYLEA, ZALTRAP.

Γεννήθηκε το 1959 και προερχόταν από εύπορη οικογένεια. Ο παππούς του, Γιώργος Δάνης Γιανκόπουλος, γεννήθηκε στην Καστοριά πριν την απελευθέρωσή της από τους Τούρκους. Κατάφερε να δραπετεύσει στην Αυστρία, όπου μάλιστα έμαθε μόνος του τη γερμανική γλώσσα, και πήρε πτυχίο Ηλεκτρολόγου Μηχανικού. Η οικογένεια της μητέρας του ασχολούνταν επαγγελματικά με τις γούνες. Η εκπαίδευσή της διακόπηκε αναγκαστικά, όμως επέστρεψε στο σχολείο στα 60 της (!) και αποφοίτησε πρώτη στην τάξη της.

Από τότε που ήταν μικρό παιδί, ήθελε να μελετήσει το πως οι διάφοροι οργανισμοί αναγγεννούν ορισμένα μέρη τους. Πώς έφτασε εκεί: από μικρό παιδί ενθουσιαζόταν με το πως οι σαύρες μπορούσαν να δημιουργήσουν εκ νέου την ουρά τους και πως δούλευε όλο αυτό το σύστημα. «Ο κύριος λόγος που πήγα στο Λύκειο των Επιστημών του Μπρονξ ήταν επειδή ο τίτλος του είχε τη λέξη “επιστήμη” μέσα», λέει ο ίδιος. Ήθελε να γίνει επιστήμονας.

Το αστείο είναι ότι ο πατέρας του -που είχε μεταναστεύσει στις ΗΠΑ και είχε κάνει πολλές δουλειές για να τους μεγαλώσει – έλεγε ότι δεν είχε κάνει τόσες θυσίες για να γίνει ο γιος του ένας ακαδημαϊκός ερευνητής με χαμηλή αμοιβή. Πίστευε ότι θα έπρεπε να γίνει γιατρός. Υπήρξε πάντως ένας επιστήμονας, που είπε στο Γιώργο ότι θα έπρεπε να συνεχίσει αυτό που κάνει: ο Έλληνας επιστήμονας Ρόι Βάγγελος, που εκείνη την εποχή ήταν ανερχόμενο αστέρι στη φαρμακευτική – κολοσσό Merck και που αργότερα ανέλαβε διευθύνοντας σύμβουλός της.

Μερικά χρόνια αργότερα ο Γιανκόπουλος έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον Leonard Schleifer, που ήθελε να προσλάβει ταλαντούχους νέους για μια νέα εταιρεία βιοϊατρικής. Αυτή η start-up θα είχε στόχο να βρει νέους τρόπους να αναγεννά νευρώνες για να θεραπεύει πιθανές ανωμαλίες στο νευρικό σύστημα, όπως το Αλτσχάιμερ ή το Πάρκινσον. Ο Γιανκόπουλος ενθουσιάστηκε. Έχοντας στο βάθος του μυαλού του τη φωνή του πατέρα του (για τα χαμηλά εισοδήματα) και έχοντας υπόψη τις πιθανές απολαβές που θα είχε σε μια εταιρεία, αποφάσισε να ξεκινήσει να δουλεύει εκεί. Η εταιρεία αυτή μετέπειτα έγινε γνωστή σαν Regeneron.

Ανά τα χρόνια, βοήθησε σημαντικά την εταιρεία να κάνει έρευνα σε μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων που αφορούσαν το νευρικό σύστημα, από ασθένειες των ματιών μέχρι καρκίνο. Κάτι επίσης ενδιαφέρον ήταν ότι είχαν αναπτύξει αυτό που εκείνος αποκαλούσε «το πιο πολύτιμο ποντίκι που δημιουργήθηκε ποτέ». Είχαν δημιουργήσει ένα ποντίκι με ανοσοποιητικό σύστημα όμοιο με το ανθρώπινο, ώστε να μπορούν να προβλέπουν πως θα αντιδρά ο ανθρώπινος οργανισμός σε διάφορα ερεθίσματα.

 

Μια σταθερά της πανδημίας είναι ότι συχνά τα πράγματα πολλές φορές πάνε χειρότερα απ’ ότι υπέθεταν ακόμα και οι απαισιόδοξοι. Έτσι εδώ και καιρό ακούμε για το ότι πολλοί που κολλάνε τον κορονοϊό και αναρρώνουν μένουν με κάποια κουσούρια που μπορεί να διαρκέσουν μήνες και ότι υπάρχει η ανησυχία ότι μπορεί να γίνουν χρόνιες παθήσεις (το λεγόμενο “long covid” ή πιο επίσημα “post-acute COVID-19 syndrome”).
Γράφει ο Διανέλος Γεωργούδης
Συχνά συμπτώματα του long-covid είναι η χρόνια εξάντληση, δυσκολία αναπνοής, διαταραχή ύπνου, πονοκέφαλοι, μυαλγίες, έλλειψη γεύσης. Και οι πιο συνηθισμένες παθήσεις είναι του αναπνευστικού, διαβήτης (ζάχαρο), καρδιαγγειακά. Και αντίθετα με την θνητότητα το long-covid κτυπά λιγότερο τους άνω των 70 και επηρεάζει σημαντικά και τα μικρά παιδιά.
Λοιπόν μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 31 Μαρτίου στο BMJ (https://www.bmj.com/content/372/bmj.n693) μας φέρνει άκρως ανησυχητικά νέα ως προς το πόσο συχνό και πόσο βαρύ είναι το πρόβλημα του long-covid. Η μελέτη αναλύει έναν μεγάλο πληθυσμό 48.000 ατόμων στο ΗΒ που κόλλησαν covid-19 και χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη μέχρι και τον Αύγουστο του 2020, αλλά ανάρρωσαν.
Η μελέτη αναδεικνύει ότι στους 4 μήνες αφού πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο το 1/8 αυτών είχε πεθάνει και ότι σχεδόν το 1/3 αυτών (για την ακρίβεια το 29%) είχε προβλήματα του long covid που τους ανάγκασαν να ξαναπάνε στο στο νοσοκομείο. Αυτοί οι αριθμοί είναι πολύ υψηλότεροι σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό ίδιας ηλικίας που δεν είχε κολλήσει covid, και μάλιστα ο κίνδυνος αυξήθηκε περισσότερο στους μικρότερους των 70.
Για την ακρίβεια (δείτε τον πίνακα 2 της μελέτης) η πιθανότητα θανάτου των ατόμων που είχαν αναρρώσει από covid αυξήθηκε 7 φορές, η πιθανότητα ξανα-εισαγωγής σε νοσοκομείο αυξήθηκε 3 φορές, η πιθανότητα ασθένειας του αναπνευστικού αυξήθηκε 5 φορές, και η πιθανότητα πρωτοεμβανιζόμενης ασθένειας του αναπνευστικού αυξήθηκε 25 φορές.
Μεγάλες αυξήσεις παρατηρήθηκαν επίσης στον διαβήτη, καρδιακά, καθώς και χρόνιες παθήσεις των νεφρών και του ήπατος. Και αυτή η μελέτη καλύπτει μόνο λίγους μήνες μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο οπότε το συνολικό πρόβλημα μπορεί να είναι μεγαλύτερο. Και δεν αναλύει άλλα σοβαρά συμπτώματα του long-covid που δεν απαιτούν εισαγωγή σε νοσοκομείο αλλά μπορεί να μειώνουν σοβαρά την ποιότητα ζωής και την παραγωγικότητα των πολιτών.
Αυτοί είναι τρομακτικοί αριθμοί που αποκαλύπτουν ότι το υγειονομικό πρόβλημα θα συνεχίσει και σε βάθος χρόνου ιδίως σε εκείνα τα κράτη που δεν φρόντισαν ή δεν κατάφεραν να περιορίσουν την διασπορά του ιού και έτσι άφησαν να κολλήσει ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού τους. Ας κάνουμε έναν γρήγορο υπολογισμό για την χώρα μας. Σύμφωνα με την Eurostat (https://www.ecdc.europa.eu/…/download-data-hospital-and…) στο πρώτο τρίμηνο του 2021 είχαμε 16.000 εισαγωγές σε νοσοκομεία (που είναι το 13% των 128.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην ίδια περίοδο). Στο ίδιο τρίμηνο είχαμε 3.300 θανάτους (που είναι το 20% των εισαχθέντων σε νοσοκομεία).
Χοντρικά λοιπόν στην δική μας περίπτωση ο αντίστοιχος πληθυσμός αναφορικά με την βρετανική μελέτη είναι 16.000 – 3.300 = 12.700 διότι τόσα είναι τα εξιτήρια. Τώρα δεν γνωρίζουμε αν οι στατιστικές σχέσεις του ΗΒ ισχύουν και για την Ελλάδα, π.χ. δεν γνωρίζουμε πόσο βαριά άρρωστοι είναι αυτοί που γίνονται δεκτοί σε νοσοκομείο στο ΗΒ σε σύγκριση με την Ελλάδα.
Αν υποθέσουμε ότι οι κατάσταση είναι συγκρίσιμη τότε στην Ελλάδα μπορεί να περιμένουμε 1/8 * 12.700 = 1.600 παραπάνω θανάτους που δεν θα προσμετρηθούν στις στατιστικές των θανάτων covid του πρώτου τριμήνου καθώς είχαν αναρρώσει από την βαριά ασθένεια όμως υπέκυψαν μετά από μήνες λόγω προβλημάτων υγείας που είχε προκαλέσει ο ιός.
Δηλαδή αντί για τους 3.300 θανάτους covid που έχουν καταμετρηθεί σε αυτό το τρίμηνο ο αληθινός αριθμός θανάτων που προκάλεσε ή θα προκαλέσει η πανδημία μπορεί να είναι 3.300 + 1.600 = 4.900 (μια αύξηση κατά 4.900/3.300 -1 = 50%). Επίσης μπορεί να περιμένουμε ότι 29% * 16.000 = 4.500 από αυτούς θα γυρίσουν στα νοσοκομεία τους επόμενους μήνες, και μιλάμε μόνο για τις έμμεσες επιπτώσεις της πανδημίας το πρώτο τρίμηνο του έτους. – Διευκρινίζω ότι πρόκειται για πολύ χοντρικούς υπολογισμούς.
Μακάρι να έχω κάνει κάπου ένα μεγάλο λάθος, αλλά αν όχι τότε ο long covid θα αυξήσει κατά 50% τον αριθμό των θανάτων που βλέπουμε στις στατιστικές. Αυτό χωρίς να υπολογίσουμε τις δεκάδες χιλιάδες συμπολιτών που θα υποφέρουν από χρόνια προβλήματα με το αντίστοιχο κόστος για το ΕΣΥ και για την παραγωγική οικονομία.
Ποιο είναι το δίδαγμα εδώ;
Γι’ αυτούς που χαράσσουν πολιτική να *μην* αρμενίζουν με αισιοδοξία αλλά να υποθέτουν τα χειρότερα για το μέλλον. Και να μελετήσουν γιατί ο ρυθμός εμβολιασμών όπου μέχρι αρχές Μαρτίου πηγαίναμε καλύτερα από τον μέσο όρο της ΕΕ, τώρα είμαστε 30% κάτω (0,22 ημερήσιοι εμβολιασμοί ανά εκατό πολίτες έναντι 0,33 στην ΕΕ). Επίσης στην Ελλάδα μόλις το 52% των 80 και άνω ετών έχει εμβολιαστεί σε σύγκριση με το 88% στην Σουηδία.
Σε προηγούμενη ανάρτηση έχω καταθέσει μια σειρά προτάσεων για πως θα μπορούσαν να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί (μια νέα ιδέα που πρότεινε συμπολίτης είναι η πολιτεία να ορίσει ότι αυτοί που είχαν την δυνατότητα να εμβολιαστούν και επέλεξαν να μην το κάνουν θα έχουν μικρότερη προτεραιότητα αν κολλήσουν και ζητήσουν υπηρεσίες του ΕΣΥ). Και παρακαλώ στην κυβέρνηση να αφήσουν τις ιδέες περί ανοίγματος σχολείων – για την οικονομία πολύ πιο σημαντικό και για την υγεία πολύ λιγότερο επικίνδυνο είναι το άνοιγμα των καταστημάτων.
Και για τους συμπολίτες να προσέχουν πάρα πολύ τους επόμενους μήνες. Η κατάσταση σήμερα φαίνεται να είναι εκτός ελέγχου πιθανώς λόγω επικράτησης της σημαντικά πιο κολλητικής αλλά και σημαντικά πιο θανατηφόρας Βρετανικής παραλλαγής (με περίπου 60% υψηλότερη θνητότητα https://www.bmj.com/content/372/bmj.n579). Και να προσέχουν ιδίως οι νέοι που είναι σημαντικός μηχανισμός μετάδοσης και οι οποίοι λάθος κάνουν αν νομίζουν ότι δεν κινδυνεύουν: Αν ένας 20χρονος κολλήσει covid ο κίνδυνος θανάτου είναι χοντρικά 200 φορές μικρότερη ενός 70-χρονου, όμως ο κίνδυνος να του μείνει long covid είναι παραπλήσιος του 70-χρονου).
Επίσης η Βρετανική παραλλαγή όχι μόνο είναι σημαντικά πιο θανατηφόρα γενικά, αλλά μπορεί και να μειώνει την μεγάλη διαφορά θνητότητας μεταξύ γέρων και νέων (δηλαδή λόγω παραλλαγής ο κίνδυνος θανάτου να αυξάνεται περισσότερο στους νέους παρά στους γέρους). Το σίγουρο είναι ότι η μέση ηλικία των ατόμων σε ΜΕΘ έχει μειωθεί σημαντικά, στα 55 στην Γαλλία και στα 48 στο Βέλγιο, και ελπίζω δεν χρειάζεται να περιγράψω τι τρομακτική εμπειρία είναι η κατάσταση που φέρνει κάποιον να χρειάζεται ΜΕΘ. Λοιπόν σωστή χρήση μάσκας και σε ανοιχτούς χώρους όταν βγαίνουμε με φίλους, και να κρατάμε όσο μπορούμε κάποια απόσταση.
Το μόνο δυνατό όπλο που έχουμε κατά αυτού του μεγάλου κακού είναι ο εμβολιασμός. Όλοι μα όλοι να εμβολιαστούμε μόλις έχουμε την δυνατότητα χωρίς κανένα φόβο. Κάθε μέρα γίνονται παγκοσμίως 15 εκατομμύρια εμβολιασμοί. Συνολικά έχουν γίνει ήδη πάνω από μισό δισεκατομμύριο. Το να φοβάται κανείς ακόμα και σήμερα τα εμβόλια για το covid δεν έχει νόημα. Ούτε έχει νόημα να φοβάται κανείς σοβαρές παρενέργειες που συμβαίνουν μια φορά στο ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς. Σε προηγούμενη ανάρτηση έχω αποδείξει με αριθμούς ότι ακόμα και με τις χειρότερες δυνατές υποθέσεις και ακόμα και για ένα 20-χρονο η πιθανότητα θανάτου αν *δεν* εμβολιαστεί είναι πολλές φορές μεγαλύτερη.
Στην φωτογραφία χθεσινή εικόνα συνάθροισης νέων. Είναι η εικόνα που βλέπουμε παντού. Πρακτικά κανείς δεν φοράει σωστά την μάσκα. Σε αυτή την περίπτωση έχουν και δυνατή μουσική που τους αναγκάζει να φωνάζουν το οποίο πολλαπλασιάζει την μεταδοτικότητα. Και η αστυνομία απολύτως άφαντη – κατά τα άλλα για την μεγάλη αύξηση της διασποράς φταίει η μεταπολίτευση.
Διανέλος Γεωργούδης, 2 Απριλίου

Κακά νέα. Πολύ χειρότερα απ’ ότι πίστευα μέχρι πριν λίγες μέρες.

https://www.facebook.com/antiantimnimonio/posts/5966083680083766

Δημοσιεύτηκε από Dianelos Georgoudis στις Παρασκευή, 2 Απριλίου 2021

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

-Δεν μας αρέσει η κανονικότητα. Θέλουμε νεκρούς σαν την Mαρφίν, θέλουμε Αγανακτισμένους
Μπορεί η Melinda Ann French να σώσει τον πλανήτη;
Το χτένισμα της Jennifer Aniston και γιατί οι εμβολιασμένοι δεν μεταδίδουν τον ιό
Τρομάζει η άρνηση των γιατρών να εμβολιαστούν και το παράξενο VIDEO από τον εμβολιασμό του Anthony Hopkins
Γιατί τώρα;
Οι έπαινοι του Warren Buffet για τους πραγματικούς generators και το σύμπλεγμα του Βill Gates
Μέρκελ> Είναι αυτονόητο ότι και οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να κάνουν διακοπές χωρίς περιορισμούς
Σφοδρές αντιδράσεις στην Αγγλία> Χωρίς λόγο, εκτός πράσινης λίστας διακοπών τα ελληνικά νησιά
Τέλος ταξιδιού για τον Θεόδωρο Κατσανέβα
Oι άνθρωποι που πεθαίνουν από το εμβόλιο όπως το 22χρονο κορίτσι από το Ισραήλ δεν είναι στατιστικές
Είναι ξεκάθαρο> Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για μία τρίτη δόση εμβολίων το Φθινόπωρο
Γιατί σε κάποιους η 2η δόση του εμβολίου είναι σαν να τους πατάει φορτηγό [ΝYΤ]