kourdistoportocali.comNews DeskΓιώργος Παππάς> Τι έχουν πετύχει έως τώρα οι εμβολιασμοί, τι δεν σχεδιάσαμε στον εμβολιασμό, και τα υγειονομικά διαβατήρια

Ημερολόγιο κορωνοϊού, 23 Φεβρουαρίου 2021

Γιώργος Παππάς> Τι έχουν πετύχει έως τώρα οι εμβολιασμοί, τι δεν σχεδιάσαμε στον εμβολιασμό, και τα υγειονομικά διαβατήρια

-Άφωνος ακούω να σχεδιάζονται πασχαλινά διεθνή τουριστικά κύματα

Ημερολόγιο κορωνοϊού, 23 Φεβρουαρίου 2021: Τι έχουν πετύχει έως τώρα οι εμβολιασμοί, τι δεν σχεδιάσαμε στον εμβολιασμό, και τα υγειονομικά διαβατήρια.

Γράφει ο Γιώργος Παππάς

1. Τι έχουν πετύχει έως τώρα οι εμβολιασμοί- Σκωτία.

Προδημοσίευση (όλοι οι σύνδεσμοι στα σχόλια) με πρώτη συγγραφέα την Eleftheria Vasileiou από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου: 4-5 εβδομάδες μετά την 1η δόση, χωρίς δεύτερη, ελαττωνόταν η πιθανότητα νοσηλείας με COVID-19 κατά 85% με το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech και κατά 94% με αυτό της AstraZeneca. Για το πρώτο που υπάρχουν στοιχεία, μετά πέφτει η αποτελεσματικότητα, άρα χρειάζεται 2η δόση εκεί κοντά. Έχει και στοιχεία ηλικιακής κατανομής, αλλά είναι μεγάλο το στατιστικό εύρος (του τύπου “μπορεί να πιάνει 17%, μπορεί και 95% στις ηλικίες 65-79”). Θέλει εξήγηση η παρατήρηση μιας εντυπωσιακής αποτελεσματικότητας ήδη από τις πρώτες πρώτες ημέρες.

2. Τι έχουν πετύχει έως τώρα οι εμβολιασμοί-2&3, Ηνωμένο Βασίλειο.

Προδημοσίευση της μελέτης Siren για υγειονομικούς που εμβολιάσθηκαν με Pfizer/BioNTech: 70% αποτελεσματικότητα στις 3 εβδομάδες από τη 1η δόση, 86% μια εβδομάδα μετά την 2η δόση (αν και μόνο το 8% έκανε 2η). Αλλά μετρήθηκε ΠΛΗΡΗΣ αποτελεσματικότητα, για ασυμπτωματικές και συμπτωματικές μολύνσεις. Νέος υγιής πληθυσμός βέβαια, κι εδώ μια πολύ πρώιμη, άνευ εξήγησης ελάττωση του κινδύνου, αλλά μιλάμε για ελάττωση ΚΑΙ της πιθανότητας φορείας. Που είναι το σημαντικό άγνωστο. Έχουμε όμως και επίσημη κυβερνητική έκθεση, περίπλοκων υπολογισμών, εκτίμηση για ελάττωση των συμπτωματικών μολύνσεων κατά 50% σε όλες τις ηλικίες (που το υπολογίζουν γύρω στο 60-70%, αλλά περιλαμβάνει και μεγάλες ηλικίες), ξεκινώντας 3 εβδομάδες μετά την 1η δόση. Ελάττωση κατά 50% στους ηλικιωμένους του κινδύνου νοσηλείας- με μία δόση πάντα.

3. Τι έχουν πετύχει έως τώρα οι εμβολιασμοί-4, ΗΠΑ.

Προδημοσίευση από την Mayo Clinic, mRNA εμβολιασμός, 2 δόσεις, 4 πολιτείες, αποτελεσματικότητα 88,7% στις 5 εβδομάδες από την 1η δόση (1 εβδομάδα μετά την 2η για Moderna, 2 εβδομάδες μετά την 2η για Pfizer/BioNtech), φτάνει στο 92% την επόμενη εβδομάδα. ΠΛΗΡΗΣ αποτελεσματικότητα κι εδώ, περιλαμβανομένων ασυμπτωματικών. Κι εδώ παράξενη πολύ πρώιμη ελάττωση του κινδύνου. Στατιστικά σημαντική ελάττωση και της ανάγκης νοσηλείας, σε όσους νόσησαν (σε όλο το διάστημα).

4. Τι έχουν πετύχει έως τώρα οι εμβολιασμοί-5&6, Ισραήλ.

H προδημοσίευση που έχει διαρρεύσει, 89,4% πλήρης αποτελεσματικότητα μετά από ολοκληρωμένο εμβολιασμό (αλλά δεν γινόταν τακτικά τα τεστ, οπότε με επιφύλαξη μεγάλη το “πλήρης”), στο 93% όμως η αποτελεσματικότητα τόσο για συμπτωματική νόσο όσο και για νοσηλεία, βαριά νόσο, θάνατο. Σύντομο άρθρο στο Lancet επίσης εστιάζει σε υγειονομικούς, ελάττωση εμφάνισης COVID-19 κατά 85% δυο εβδομάδες μετά την 1η δόση (αλλά κι εδώ 47% ελάττωση ήδη από το πολύ πρώιμο διάστημα, λες;).

5. Αργά ή γρήγορα θα τα δούμε όλα αυτά απτά και στην ελληνική κοινωνία.

Αρκεί να εμβολιάζονται οι υγειονομικοί και να μην συνεχίζουμε να έχουμε συρροές σε νοσοκομειακά τμήματα, και να εμβολιάζονται όσοι έχουν την δυνατότητα χωρίς να ακούνε κραυγές και ψίθυρους. Οι φήμες, βλέπετε, πάντα διαψεύδονται, και ορισμένες φορές με πάταγο. Οι παρενέργειες, το ξέρετε, είναι παροδικές και ήπιες (στην AZ με την 1η δόση, αλλά περνάνε με παρακεταμόλη), διάρκειας 1-2 ημερών, αν υπάρξουν. Η διασπορά του ιου από την άλλη, από ανθρώπους που δεν εμβολιάσθηκαν ενώ είχαν την δυνατότητα, είναι ασυγχώρητη.

Όπως και η καταστρατήγηση της προτεραιότητας από τους διάφορους επιτήδειους εγωκεντρικούς- είναι προσβολή απέναντι σε όσους πραγματικά ευπαθείς περιμένουν την σειρά τους υπομονετικά. Και δεν θα ήταν άσχημο να παρέμβει επιθετικά η πολιτεία σε αντίστοιχες περιπτώσεις, περί απάτης πρόκειται και οφείλει να τιμωρείται. Όπως δεν θα ήταν άσχημο να προϋπήρχε σαφέστερη εκτίμηση των αναγκών κάθε περιφερειακής ενότητας, ώστε και αξιοκρατικότερες λίστες αναμονής να είχαμε, αλλά και να αποφεύγουμε αρρυθμίες του τύπου “δεν έχουμε ραντεβού στα Γιάννενα αλλά άμα θέλετε πάτε Θεσπρωτία”, που αναφέρθηκαν σε διάφορους νομούς.

6. Όπως θα πρέπει, παγκοσμίως, να εκτιμηθεί (όπως στην Γαλλία) η ανάγκη να κάνουν δύο δόσεις εμβολίου όσοι έχουν νοσήσει: πληθαίνουν οι έρευνες που καταδεικνύουν ότι στους περισσότερους που νόσησαν, μια δόση είναι υπερ-επαρκής (και η 2η μπορεί να μην κάνει και πολλά επιπλέον): στο θέμα αυτό(αλλά και την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού εν γένει) κυκλοφόρησε επιτέλους και η προδημοσίευση της εξαιρετικής δουλειάς από την Θεσσαλονίκη (Georgios Papazisis
, Ntina Kontopoulou). Παγκοσμίως επίσης πρέπει να εκτιμηθεί και η δυνατότητα χορήγησης της μισής δόσης του εμβολίου της Moderna (το συζητά και το CIDRAP στην τελευταία του έκθεση- τι είναι το CIDRAP; Ο Όστερχολμ, ο Τοπόλ, Ο Λίπσιτς, και άλλοι, μικτή κόσμου ειδικών το λες)

7. Υγειονομικά διαβατήρια-1: Όλο κι επανέρχεται η συζήτηση, καθώς άφωνος ακούω να σχεδιάζονται πασχαλινά διεθνή τουριστικά κύματα. Το Ada Lovelace Institute στην Βρετανία εστιάζει από εβδομάδων στο θέμα, στην ιστοσελίδα του θα βρείτε και ημερίδες, αλλά και αρχική έκθεση- λειτουργεί συμβουλευτικά στην βρετανική κυβέρνηση (όποιος δεν γνωρίζει την Ada Lovelace δεν έχει λύσει σταυρόλεξα και δεν γνωρίζει μια συνταρακτική προσωπικότητα).

Σκέψεις διαβάζοντας την έκθεση: Επί του παρόντος, δεν γνωρίζουμε αν εξασφαλίζεται, με όποιας οδού ανοσία, η απουσία μετάδοσης σε άλλον. Άρα δεν έχει βάση το υγειονομικό διαβατήριο. Να το συζητήσουμε, μιας και κάποια στιγμή θα διευκρινισθεί η μεταδοτικότητα, και εφόσον άλλες χώρες το συζητούν, για να είμαστε έτοιμοι, ειδικά στο νομικό του πλαίσιο. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού επί του παρόντος απαντά μόνο στο πόσο ασφαλής νιώθει ο κάτοχός του. Αλλά έτσι κι αλλιώς, επειδή κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό, ένα πιστοποιητικό δεν εξασφαλίζει 100% κάτι. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν μπορεί να λάβει υπόψη την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων που ενδέχεται να διαφεύγουν της ανοσίας, και ως εκ τούτου η χρήση του μπορεί να είναι ευνοϊκή για την διασπορά τέτοιων μεταλλάξεων. Και ποια η διάρκεια του πιστοποιητικού; Ναι, να ψάξουμε πού μπορεί να έχει σημασία, μελλοντικά. Αλλά κινδυνεύει να μετατρέψει ένα συλλογικό πρόβλημα σε ατομικό. Ή επιτυγχάνεις ανοσία κοινότητας και δεν χρειάζεσαι διαβατήριο, ή κάνεις διακρίσεις, εφόσον δεν έχεις εξασφαλίσεις ότι μπορείς να προσφέρεις εμβολιασμό σε όποιον το θέλει. ΟΙ ειδικοί θέτουν και άλλα ζητήματα (της μετέπειτα χρήσης και τυχόν κατάχρησής του και των νομικών και ηθικών πλαισίων).

8. Υγειονομικά διαβατήρια-2: Από την τελευταία έκθεση εκτίμησης κινδύνου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων: Να έχουμε πιστοποιητικό εμβολιασμού, για ιατρικούς λόγους. Δεν υπάρχουν, επί του παρόντος, επαρκή στοιχεία που να επιτρέπουν σε κάποιον που έχει εμβολιασθεί, να εξαιρεθεί από τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν για όποιον ταξιδεύει. Και προτείνει γενικότερα το ECDC ξανά μέτρα για ταξιδιώτες: ή 14 ημέρες καραντίνα, ή τεστ πριν/ κατά την άφιξη με καραντίνα και νέο τεστ σε 5-7 ημέρες, ή λίαν εξελιγμένη ιχνηλάτηση. Ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο, τέτοια μέτρα μπορεί να έχουν εφαρμογή και για μετακινήσεις εντός μιας χώρας, μεταξύ περιφερειών. Αυτά, με τον αστερίσκο ότι η μετάλλαξη που πρωτοπαρατηρήθηκε στην Βρετανία ενδέχεται να μεταδίδεται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, έως 5 ημέρες περισσότερο- και να πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε χρονικά διαστήματα περιορισμών, αντί να σκεφτόμαστε παραλίες.

9. Αύριο λογικά θα δοθεί στην δημοσιότητα η έκθεση του FDA για το εμβόλιο της Johnson & Johnson, θα είναι η πρώτη φορά που θα δούμε αναλυτικά στοιχεία πέραν του δελτίου τύπου. Θέλει πολλή μελέτη πριν από ανάρτηση, δεν ξέρω αν θα έχουμε κάτι διαθέσιμο στο αυριανό live της ομάδας Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ LIVE No6 όπως κάθε φορά στις 8 το βράδυ, το οποίο live έτσι κι αλλιώς έχει σημαντικότατο θέμα και καλεσμένο: ο αλφαβητισμός Υγείας και ο κύριος Αθανάσιος Βοζίκης, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ειδικευμένος στα Οικονομικά της Υγείας και τα Πληροφοριακά Συστήματα, Διευθυντής του Εργαστηρίου «Οικονομικών και Διοίκησης της Υγείας» του Παν. Πειραιώς. Σας περιμένουμε.

Ημερολόγιο κορωνοϊού, 23 Φεβρουαρίου 2021: Τι έχουν πετύχει έως τώρα οι εμβολιασμοί, τι δεν σχεδιάσαμε στον εμβολιασμό,…

Δημοσιεύτηκε από Giorgos Pappas στις Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2021

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Οι “καλοί γονείς” και τα κανάλια στέλνουν “εμπόρευμα” στους Λιγνάδηδες και στο Ντουμπάι
Γιώργος Παππάς> Τι έχουν πετύχει έως τώρα οι εμβολιασμοί, τι δεν σχεδιάσαμε στον εμβολιασμό, και τα υγειονομικά διαβατήρια
Το πείραμα του τρόμου> Δείτε πως μεταδίδεται ο κορωνοϊός σε κομμωτήρια και νοσοκομεία
Ένας πράκτορας στο σκοτεινό κόσμο των παιδεραστών
Το Ισραήλ λοκάρει πετρελαιοφόρο της ναυτιλιακής Μαρτίνου ως ύποπτο για τεράστια οικολογική καταστροφή
Οι σκληροί δεν χορεύουν. Ο Ζούλιας αποκαλεί επαγγελματία ηλίθιο τον Κούγια!
Όταν ο Κουφοντίνας προσέφερε ένα κουτί γλυκά στον Χρήστο Μάτη και μετά τον πυροβόλησε
Οι 120 Μέρες των Σοδόμων>Γιατί αίφνης οι Γάλλοι αποκαλούν εθνικό θησαυρό έργο του Ντε Σαντ
Πιο τρομακτικός απ’ όλους ο καλιφορνέζικος “σούπερ-κορωνοϊός”
Συγκλονιστικός ο David Attenborough στον ΟΗΕ> Δεν υπάρχει επιστροφή για τον πλανήτη
UPS Eλλάδα>Ψηφιακός μεσαίωνας ή καψόνι;
Ο Fassbinder‎ του Μεταξουργείου