kourdistoportocali.comNews DeskΓιατί Elon Musk και Jamie Dimon έσπευσαν στην Κίνα αυτή την εβδομάδα; Τι ανησυχεί τις αμερικανικές εταιρείες-κολοσσούς

Γράφει η Michelle Toh/CNN Business

Γιατί Elon Musk και Jamie Dimon έσπευσαν στην Κίνα αυτή την εβδομάδα; Τι ανησυχεί τις αμερικανικές εταιρείες-κολοσσούς

Μέχρι τον Δεκέμβριο, η Κίνα ήταν σε μεγάλο βαθμό αποκλεισμένη υπό τους αυστηρούς περιορισμούς της "μηδενικής Covid"

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι μερικών εκ των μεγαλυτέρων αμερικανικών εταιρειών βρίσκονται στην Κίνα αυτή την εβδομάδα προκειμένου να αποκτήσουν μια σαφέστερη εικόνα της κατάστασης σε μία από τις κορυφαίες αγορές τους, μετά το άνοιγμα της χώρας που ακολούθησε τρία χρόνια περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας.

Από την Michelle Toh/CNN Business

Πρόκειται για τον Elon Musk της Tesla (TSLA), τον Laxman Narasimhan των Starbucks (SBUX) και τον Jamie Dimon της JPMorgan (JPM), η επίσκεψη των οποίων έπεται εκείνων των ηγετών των Apple (AAPL), Samsung (SSNLF), Aramco, Volkswagen (VLKAF), HSBC (HSBC), Standard Chartered (SCBFF) και Kering που προηγήθηκαν τους περασμένους μήνες.

Η παρέλαση των CEOs στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου υπογραμμίζει τη σημασία της Κίνας για πολλές εταιρείες blue-chip. Αλλά αυτό που διαπιστώνουν τα συγκεκριμένα κορυφαία στελέχη καθώς προσγειώνονται στην αχανή χώρα είναι ένα πιο περίπλοκο επιχειρηματικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από καταστολή των διεθνών συμβουλευτικών εταιρειών, γεωπολιτική ένταση και αβέβαιη επενδυτική προοπτική.

Μέχρι τον Δεκέμβριο, η Κίνα ήταν σε μεγάλο βαθμό αποκλεισμένη υπό τους αυστηρούς περιορισμούς της «μηδενικής Covid», γεγονός που συνέβαλε στο να υπάρξουν εκκλήσεις στη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη χώρα. Αν και αυτοί οι περιορισμοί πλέον δεν υπάρχουν και παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε αμέσως μια ανάκαμψη το πρώτο τρίμηνο, τώρα αυτή δείχνει να επιβραδύνεται.

Προκειμένου να καταστραφούν οι επιχειρήσεις, οι Κινέζοι ηγέτες προέτρεψαν τις ξένες εταιρείες να επενδύσουν περισσότερα στη χώρα, υποσχόμενοι τους ανοιχτούς και ίσους όρους ανταγωνισμού. Αυτό το θέμα κυριάρχησε την Τρίτη, όταν ο Musk συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, Qin Gang, ο οποίος ζήτησε «μια υγιή» σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, λέγοντας ότι είναι «προς το συμφέρον και των δύο χωρών και του κόσμου».

Ο Musk υποστήριξε την άποψη, λέγοντας ότι η Tesla είναι αντίθετη στην ιδέα της «αποσύνδεσης» με την Κίνα.

«Τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας είναι αλληλένδετα, σαν ενωμένα δίδυμα», φέρεται να είπε μιλώντας από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο Musk αργότερα ισχυρίστηκε επίσης από το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος -όπου για να κερδίσει η μία πλευρά, πρέπει να χάσει η άλλη.

Η Tesla παίζει αμυντικά τους τελευταίους μήνες, μειώνοντας τις τιμές αφού έχασε μερίδιο αγοράς από ανταγωνιστές στην Κίνα, όπως η BYD που υποστηρίζεται από τον Warren Buffett (BYDDF). Αυτές οι μειώσεις έχουν ξεκινήσει έναν πόλεμο τιμών στον κλάδο των ηλεκτρικών οχημάτων της Κίνας, τη μεγαλύτερη αγορά τέτοιων αυτοκινήτων στον κόσμο.

Για τα μεγαλοστελέχη, οι επισκέψεις στην Κίνα είναι μια ευκαιρία να συναντηθούν ξανά από κοντά με τους υπαλλήλους τους στη χώρα και να έρθουν σε επαφή με κυβερνητικούς αξιωματούχους για πρώτη φορά εδώ και χρόνια. Η επίσκεψη του Dimon στην ηπειρωτική Κίνα είναι η πρώτη του εδώ και τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με πηγή από την τράπεζα.

Το αφεντικό της Wall Street συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σαγκάης την Τρίτη, όπου οι αρχές ανέφεραν ότι του είπαν ότι η κυβέρνηση ελπίζει πως η JPMorgan θα χρησιμοποιήσει τη «διεθνή επιρροή της» προκειμένου να προωθήσει επενδύσεις στον οικονομικό κόμβο της Κίνας. Ο Dimon αναφέρθηκε αργότερα στη δήλωση της κυβέρνησης της Σαγκάης λέγοντας ότι η τράπεζα θα χρησιμεύσει ως «γέφυρα» για τις παγκόσμιες εταιρείες να κατανοήσουν καλύτερα και να επενδύσουν στην πόλη.

Αλλά η ενασχόληση με την Κίνα «έχει γίνει μια πολύ πιο περίπλοκη κατάσταση», παραδέχτηκε σε συνέντευξή του στο Bloomberg την Τετάρτη. Με την πάροδο του χρόνου, «θα υπάρξει λιγότερο εμπόριο» μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, προέβλεψε ο Dimon.

Τα τελευταία χρόνια, οι δυτικές εταιρείες δέχονται πιέσεις να μειώσουν τον κίνδυνο για τις επιχειρήσεις τους διαφοροποιώντας τις αλυσίδες εφοδιασμού πέρα από την Κίνα. Αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των φόβων ότι η Κίνα θα μπορούσε να εισβάλει στη Ταϊβάν και της συνεχιζόμενης έντασης μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον.

Η Apple, εδώ και καιρό ο καθρέπτης των επενδύσεων των ΗΠΑ στην Κίνα, βρίσκονται σε αυτήν ακριβώς την κατάσταση.

Οι επισκέψεις συμπίπτουν με μια καταστολή διεθνών συμβουλευτικών εταιρειών που έχει ανησυχήσει τις ξένες επιχειρήσεις.

Αυτόν τον μήνα, οι αρχές της κινεζικής κρατικής ασφάλειας δήλωσαν ότι έκαναν έφοδο σε πολλά γραφεία της Capvision, ενός δικτύου εμπειρογνωμόνων με κεντρικά γραφεία στη Σαγκάη και τη Νέα Υόρκη. Η ανακοίνωση ήρθε αφότου Κινέζοι αξιωματούχοι έκλεισαν τα γραφεία της Mintz Group, μιας αμερικανικής εταιρείας στο Πεκίνο, και ανέκριναν υπαλλήλους στο τοπικό υποκατάστημα της συμβουλευτικής εταιρείας Bain.

Οι έρευνες αποτελούν μέρος των ευρύτερων προσπαθειών του Πεκίνου να αυξήσει την εποπτεία σε εταιρείες που σύμφωνα με την ίδια διαχειρίζονται ευαίσθητες πληροφορίες που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια.

Η αβεβαιότητα έχει οδηγήσει ορισμένες εταιρείες να καθυστερήσουν να δεσμεύσουν περισσότερα χρήματα στην Κίνα. Σε έρευνα του Βρετανικού Επιμελητηρίου τον περασμένο μήνα, το 70% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι «υιοθέτησε μια προσέγγιση “περιμένουμε και βλέπουμε” σχετικά με τις αποφάσεις για μακροπρόθεσμες επενδύσεις στη χώρα.

«Πολλές εταιρείες και επενδυτές βρίσκονται στο περιθώριο αυτή τη στιγμή, καθώς αναζητούν ακόμη περισσότερη σαφήνεια γύρω από την οικονομική πολιτική της Κίνας, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο η χώρα θα διαχειριστεί τη σχέση της με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Ben Cavender, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων στρατηγικής China Market Research Group.

Το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον εργάζονται για τη σταθεροποίηση των σχέσεων, αλλά οι εντάσεις παραμένουν. Αυτόν τον μήνα, η Κίνα απαγόρευσε στην αμερικανική εταιρεία παραγωγής τσιπ Micron (MICR) να πωλεί σε βασικούς προμηθευτές στη χώρα, επικαλούμενη κινδύνους για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Η κίνηση θεωρήθηκε ως αντίποινα για τους περιορισμούς που έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες στους Κινέζους κατασκευαστές τσιπ.

Ο Nick Marro, επικεφαλής του παγκόσμιου εμπορίου στο Economist Intelligence Unit, είπε ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη είναι «ήδη σχετικά εύθραυστη» από τις πολιτικές πανδημίας της Κίνας, οι οποίες έληξαν μόλις πρόσφατα.

«Οι πρόσφατες καταστολές στους παρόχους πληροφοριών έχουν επιδεινώσει πολύ αυτήν την αβεβαιότητα», είπε στο CNN. «Οι εταιρείες είναι ολοένα και πιο αβέβαιες για το πού βρίσκονται οι “κόκκινες γραμμές” της κινεζικής κυβέρνησης και ποια μέτρα πρέπει να λάβουν για να αποφευχθεί η σύγκρουση με τις ρυθμιστικές αρχές».

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, οι επιχειρήσεις ενισχύουν τις επενδύσεις τους.

Τον περασμένο μήνα, η Tesla ανακοίνωσε την κατασκευή ενός δεύτερους εργαστασίου στη Σαγκάη, αφιερωμένο στην παραγωγή μπαταριών μεγάλης κλίμακας.

Η Volkswagen (VLKAF) αποκάλυψε επίσης σχέδια να διαθέσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ένα νέο κέντρο ανάπτυξης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Κίνα. Η κίνηση έγινε εβδομάδες πριν οι μέτοχοι ζητήσουν ανεξάρτητο έλεγχο στο εργοστάσιο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στο Xinjiang, την περιοχή της δυτικής Κίνας που έχει συνδεθεί με καταγγελίες για καταναγκαστική εργασία.

— Η Sophie Jeong και η Martha Zhou του CNN συνέβαλαν στο ρεπορτάζ.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK