kourdistoportocali.comNews DeskGeorge Soros> Άξιες προσοχής οι παρεμβάσεις του μεγαλοεπενδυτή ενάντια σε κάθε είδους ολοκληρωτισμού

Γιατί τώρα;

George Soros> Άξιες προσοχής οι παρεμβάσεις του μεγαλοεπενδυτή ενάντια σε κάθε είδους ολοκληρωτισμού

Οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν μια δημοκρατική, ανοιχτή κοινωνία στην οποία ο ρόλος της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει την ελευθερία του ατόμου

Το τελευταίο διάστημα με κάθε τρόπο και με επαναληπτικότητα στις παρεμβάσεις του ο μεγαλοεπενδυτής κ. George Soros  διαφοροποιείται έντονα σε κάθε είδους ολοκληρωτισμό ενώ επαναλαμβάνει ότι “οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν μια δημοκρατική, ανοιχτή κοινωνία στην οποία ο ρόλος της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει την ελευθερία του ατόμου.”

Από τον Βασίλη Μπόνιο

Μόλις λίγα 24ωρα πριν ο μεγαλοεπενδυτής ανέβασε στο instagram το εξής>

«Ο κριτικός τρόπος σκέψης βρίσκεται στον πυρήνα της οικοδόμησης και της διατήρησης μιας ανοιχτής κοινωνίας. Όλοι οι κοινωνικοί μας θεσμοί είναι ατελείς και πρέπει να επιμείνουν στη βελτίωση της. Αυτό είναι το ιδανικό μιας ανοιχτής κοινωνίας. Από την εμπειρία της ζωής υπό τον κομμουνισμό και τον ναζισμό κατά τη διάρκεια της νιότης μου, είδα πώς αυτές οι ιδεολογίες και οι θεσμοί τους που διεκδικούσαν την τέλεια γνώση οδήγησαν στη φίμωση και την περιθωριοποίηση των μειονοτικών φωνών».

«Η πραγματικότητα είναι εξαιρετικά περίπλοκη, απείρως πολύπλοκη και όλοι αντιμετωπίζουμε τη ζωή με ατελή κατανόηση. Όποιος ισχυρίζεται την τέλεια γνώση κάνει λάθος. Ο κομμουνισμός και ο ναζισμός ήταν ιδεολογίες αυτού του είδους».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη George Soros (@georgesoros)

Eίχαν προηγηθεί δύο αντίστοιχες παρεμβάσεις του με αρθρογραφία στους Financial Times και στη The Wall Street Journal.

Ο κ. George Soros, Πρόεδρος και Ιδρυτής του Soros Fund Management και του Open Society Foundations απομυθοποιεί την αυταρχική διακυβέρνηση και την οικονομική πολιτική του “αμόρφωτου δικτάτορα” όπως είχε αποκαλέσει πρόσφατα τον Κινέζο ηγέτη κ. Xi Jinping με άρθρο του στη The Wall Street Journal.

Oι παρεμβάσεις  του κ. Soros ασφαλώς και έχουν αποδέκτες και εντός των ΗΠΑ. Κυρίως σ΄αυτούς απευθύνεται.

Γράφει λοιπόν ο κ. Soros στους Financial Times

Ο Xi Jinping, ο Κινέζος ηγέτης, συγκρούστηκε με την οικονομική πραγματικότητα. Η καταστολή των ιδιωτικών επιχειρήσεων αποτέλεσε σημαντική επιβάρυνση για την οικονομία. Ο πιο ευάλωτος τομέας είναι η ακίνητη περιουσία, ιδίως η στέγαση. Η Κίνα γνώρισε μια εκτεταμένη άνθηση ιδιοκτησίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αλλά αυτό τώρα τελειώνει. Η Evergrande, η μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων, είναι υπερχρεωμένη και κινδυνεύει να κατεβάσει ρολά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πραγματική καταστροφή.

Η βασική αιτία βρίσκεται στο γεγονός ότι το ποσοστό γεννήσεων της Κίνας είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό που δείχνουν οι στατιστικές. Ο επίσημα αναφερόμενος αριθμός υπερεκτιμά τον πραγματικό αριθμό του πληθυσμού κατά ένα σημαντικό ποσοστό. Ο Xi κληρονόμησε αυτά τα δημογραφικά στοιχεία, αλλά οι προσπάθειές του να τα αλλάξει έχουν κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι οικογένειες της μεσαίας τάξης δεν είναι πρόθυμες να αποκτήσουν περισσότερα από ένα παιδιά είναι ότι θέλουν να διασφαλίσουν ότι τα τέκνα τους θα έχουν ένα λαμπρό μέλλον. Ως αποτέλεσμα, στην Κίνα αναπτύχθηκε μια μεγάλη εκπαιδευτική βιομηχανία, όπου κυριαρχούν κινεζικές εταιρείες οι οποίες υποστηρίζονται από Αμερικανούς επενδυτές.

Η λειτουργία τους, όμως, απαγορεύτηκε πρόσφατα στην Κίνα, κάτι το οποίο προκάλεσε ένα τεραστίου μεγέθους selloff κινεζικών εταιρειών, που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, στη Νέα Υόρκη. Η καταστολή από την κινεζική κυβέρνηση συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Αδιανόητο για τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, η κινεζική κυβέρνηση απέκτησε αθόρυβα μερίδιο και θέση στο διοικητικό συμβούλιο στην ιδιοκτήτρια εταιρεία του TikTok, την ByteDance, τον Απρίλιο. Η κίνηση αυτή έδωσε στο Πεκίνο μία θέση σε διοικητικό συμβούλιο τριών ατόμων και πρόσβαση από πρώτο χέρι στην εσωτερική λειτουργία μιας εταιρείας που διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα στον κόσμο. Ωστόσο, η αγορά είναι πιο ανήσυχη με το γεγονός ότι η κινεζική κυβέρνηση ανέλαβε επίσης σημαντικά μερίδια τόσο στην Alibaba όσο και τις θυγατρικές της.

Ο Xi δεν καταλαβαίνει πώς λειτουργούν οι αγορές. Κατά συνέπεια, το ξεπούλημα (selloff) της επέτρεψε να προχωρήσει ακόμα περισσότερο. Ξεκίνησε να πλήττει τους στόχους της Κίνας στον κόσμο. Αναγνωρίζοντας το, οι κινεζικές χρηματοπιστωτικές αρχές έχουν βάλει τα δυνατά τους για να καθησυχάσουν τους ξένους επενδυτές και οι αγορές απάντησαν με ένα ισχυρό ράλι. Στην ουσία όμως πρόεκιται για απάτη. Ο Xi θεωρεί όλες τις κινεζικές εταιρείες ότι είναι όργανα ενός μονοκομματικού κράτους. Οι επενδυτές που αγοράζουν κατά τη διάκεια του ράλι αντιμετωπίζουν μια αγενή και πρωτοφανή αφύπνιση. Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο εκείνους τους επενδυτές που γνωρίζουν τι κάνουν, αλλά και πολύ μεγαλύτερο αριθμό ατόμων που έχουν εκτεθεί μέσω συνταξιοδοτικών ταμείων και άλλων αποταμιεύσεων συνταξιοδότησης.

Οι επενδυτές στην Κίνα πρέπει να προσέξουν το απρόβλεπτο του Πεκίνου

Οι διαχειριστές συνταξιοδοτικών ταμείων κατανέμουν τα περιουσιακά τους στοιχεία με τρόπους που ευθυγραμμίζονται στενά με τους δείκτες αναφοράς βάσει των οποίων μετράται η απόδοσή τους. Σχεδόν όλοι ισχυρίζονται ότι συνυπολογίζουν πρότυπα περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) στις επενδυτικές τους αποφάσεις.

Ο δείκτης MSCI All Country World (ACWI) είναι το σημείο αναφοράς που ακολουθείται ευρύτερα από τους παγκόσμιους επενδυτές μετοχών. Εκτιμάται ότι διαχεριζονται παθητικά 5 τρισεκατομμύρια δολάρια, κάτι που σημαίνει ότι ο δείκτης αναπαράγεται. Ένα πολλαπλάσιο αυτού του ποσού τυγχάνει ενεργής διαχείρισης, αλλά επίσης παρακολουθεί στενά τον δείκτη MSCI του ACWI ESG Leaders Index, στον οποίο η Alibaba και η Tencent είναι δύο από τις 10 κορυφαίες συνιστώστες. Στον αναδυόμενο χρηματιστηριακό δείκτη της BlackRock, ESG Aware, οι κινεζικές εταιρείες αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο των συνολικών επενδύσεων. Αυτοί οι δείκτες έχουν αναγκάσει ουσιαστικά εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια που ανήκουν σε Αμερικανούς επενδυτές, σε κινεζικές εταιρείες, των οποίων η εταιρική διακυβέρνηση δεν πληροί το απαιτούμενο πρότυπο, η εξουσία και η λογοδοσία να ασκείται πλέον από έναν άνθρωπο που δεν λογοδοτεί σε καμία διεθνή αρχή.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα πρέπει να ψηφίσει ένα διμερές νομοσχέδιο που να απαιτεί από τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων να επενδύουν μόνο σε εταιρείες όπου οι τρέχουσες δομές διακυβέρνησης είναι διαφανείς και ευθυγραμμισμένες με τα ενδιαφερόμενα μέρη. Αυτός ο κανόνας θα πρέπει -προφανώς- να ισχύσει για τους δείκτες αναφοράς επιδόσεων που επιλέγονται από τους θεσμικούς επενδυτές και κυρίως από εκείνους που σχετίζονται με συντάξεις και συνταξιοδοτικά προγράμματα.

Εάν το Κογκρέσο θεσπίσει τελικά αυτά τα μέτρα, θα έδινε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τα εργαλεία που χρειάζεται για να προστατεύσει τους Αμερικανούς επενδυτές. Αυτό θα εξυπηρετούσε επίσης τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της ευρύτερης διεθνούς δημοκρατικής κοινότητας.

Ο πρόεδρος της SEC, Gary Gensler, έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει το κοινό για τους κινδύνους που αναλαμβάνει επενδύοντας στην Κίνα. Αλλά οι ξένοι επενδυτές που επιλέγουν να επενδύσουν στην Κίνα δυσκολεύονται εξαιρετικά να αναγνωρίσουν αυτούς τους κινδύνους. Έχουν δει την τεράστια χώρα να αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες και να τις αφήνει πίσω της με επιτυχία. Αλλά η Κίνα του Xi δεν είναι η Κίνα που γνωρίζουν αλλά μία νέα, σύγχρονη έκδοση της Κίνας του Mao Zedong. Κανένας επενδυτής δεν έχει εμπειρία από εκείνη την παλιά Κίνα επειδή δεν υπήρχαν χρηματιστήρια στην εποχή του Μάο. Εξ ου και η αγενής αφύπνιση που τους περιμένει…

Είχε προηγηθεί άρθρο-βόμβα κατά του Κινέζου ηγέτη Xi Jinping, με την υπογραφή του George Soros στη The Wall Street Journal κι αυτό από μόνο του είναι τουλάχιστον μία πράγματι συγκλονιστική εξέλιξη.

Ο κ. George Soros χαρακτήριζε αμόρφωτο δικτάτορα τον Κινέζο ηγέτη ο οποίος εξαφανίζει τους αντιπάλους του και αρπάζει, με τη δύναμη του ΚΚ, τις περιουσίες των επιχειρηματιών που δημιουργούν πλούτο και στη συνέχεια τους καπελώνει με κομματικά στελέχη εάν δεν τους οδηγήσει στη φυλακή. Το κύριο μέλημά του είναι πλέον η επανεκλογή του ώστε να ολοκληρώσει τα νοσηρά σχέδιά του. Το άρθρο του κ. Soros στη προκειμένη περίπτωση σημαίνει πολλά.

Ο Xi Jinping, ο ηγεμόνας της Κίνας, υποφέρει από αρκετές εσωτερικές ασυνέπειες που μειώνουν σημαντικά τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα της ηγεσίας του-γράφει ο κ. Soros.

Υπάρχει σύγκρουση μεταξύ των πεποιθήσεών του και των πράξεών του και μεταξύ των δημόσιων δηλώσεών του ότι θέλει να κάνει την Κίνα υπερδύναμη και της συμπεριφοράς του ως εγχώριου κυβερνήτη. Αυτές οι εσωτερικές αντιφάσεις αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο της αυξανόμενης σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Στο επίκεντρο αυτής της σύγκρουσης είναι η πραγματικότητα ότι τα δύο έθνη αντιπροσωπεύουν εκ διαμέτρου αντίθετα συστήματα διακυβέρνησης. Οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν μια δημοκρατική, ανοιχτή κοινωνία στην οποία ο ρόλος της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει την ελευθερία του ατόμου.

Ο κ. Xi πιστεύει ότι ο Μάο Τσε Τουνγκ εφηύρε μια ανώτερη μορφή οργάνωσης, την οποία συνεχίζει: μια ολοκληρωτική κλειστή κοινωνία στην οποία το άτομο είναι υποτελές στο μονοκομματικό κράτος. Είναι ανώτερη, από αυτή την άποψη, επειδή είναι πιο πειθαρχημένη, ισχυρότερη και ως εκ τούτου αναγκασμένη να επικρατήσει σε έναν διαγωνισμό.

Οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ επιδεινώνονται ραγδαία και μπορεί να οδηγήσουν σε πόλεμο. Ο κ. Xi κατέστησε σαφές ότι σκοπεύει να καταλάβει την Ταϊβάν μέσα στην επόμενη δεκαετία και αυξάνει αναλόγως τη στρατιωτική ικανότητα της Κίνας.

Αντιμετωπίζει επίσης ένα σημαντικό εγχώριο εμπόδιο το 2022, όταν σκοπεύει να σπάσει το καθιερωμένο σύστημα διαδοχής για να παραμείνει ισόβιος πρόεδρος. Αισθάνεται ότι χρειάζεται τουλάχιστον άλλη μία δεκαετία για να συγκεντρώσει την εξουσία του μονοκομματικού κράτους και του στρατού του στα χέρια του. Γνωρίζει ότι το σχέδιό του έχει πολλούς εχθρούς και θέλει να βεβαιωθεί ότι δεν θα έχουν την ικανότητα να του αντισταθούν.

Σε αυτό το πλαίσιο εκτυλίσσεται η τρέχουσα αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές, η οποία αιφνιδιάζει πολλούς ανθρώπους που έχουν σχετική άγνοια και τους προκαλεί σύγχυση. Η σύγχυση έχει επιδεινώσει την αναταραχή.

Αν και δεν ασχολούμαι πλέον με τις χρηματοπιστωτικές αγορές, φροντίζω να είμαι ενεργά ενημερωμένος. Ασχολούμαι επίσης ενεργά με την Κίνα από το 1984, όταν παρουσίασα τους μεταρρυθμιστές του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Κίνα στους ομολόγους τους στην πατρίδα μου την Ουγγαρία. Έμαθαν πολλά ο ένας από τον άλλον, και συνέχισα με τη δημιουργία ιδρυμάτων και στις δύο χώρες. Αυτή ήταν η αρχή της καριέρας μου σε αυτό που αποκαλώ πολιτική φιλανθρωπία. Το ίδρυμά μου στην Κίνα ήταν μοναδικό με την απόκτηση σχεδόν πλήρους ανεξαρτησίας.

Το έκλεισα το 1989, αφού έμαθα ότι είχε τεθεί υπό τον έλεγχο της κινεζικής κυβέρνησης και λίγο πριν από τη σφαγή στην πλατεία Tiananmen . Ξανάρχισα την ενεργό συμμετοχή μου στην Κίνα το 2013 όταν ο κυρ Xi έγινε κυρίαρχος, αλλά αυτή τη φορά ως οξύτατος αντίπαλος αυτού που έκτοτε έγινε ολοκληρωτικό καθεστώς.

Θεωρώ τον κ. Xi τον πιο επικίνδυνο εχθρό των ανοιχτών κοινωνιών στον κόσμο. Ο κινέζικος λαός στο σύνολό του είναι μεταξύ των θυμάτων του, αλλά οι εγχώριοι πολιτικοί αντίπαλοι και οι θρησκευτικές και εθνοτικές μειονότητες υποφέρουν πολύ από τις διώξεις του. Θεωρώ ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι τόσοι πολλοί Κινέζοι φαίνεται να βρίσκουν το σύστημα κοινωνικής-πιστωτικής εποπτείας του όχι μόνο ανεκτό αλλά ελκυστικό. Τους παρέχει δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες και τους λέει πώς να μείνουν μακριά από προβλήματα, μη λέγοντας τίποτα επικριτικό για τον κ. Xi ή το καθεστώς του. Αν μπορούσε να τελειοποιήσει το κοινωνικό-πιστωτικό σύστημα και να εξασφαλίσει ένα σταθερά αυξανόμενο βιοτικό επίπεδο, το καθεστώς του θα γινόταν πολύ πιο ασφαλές. Είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει δυσκολίες και στις δύο περιπτώσεις.

Για να καταλάβετε γιατί, είναι απαραίτητο κάποιο ιστορικό υπόβαθρο. Ο Mr. Xi ήρθε στην εξουσία το 2013, αλλά ήταν ο δικαιούχος της τολμηρής μεταρρυθμιστικής ατζέντας του προκατόχου του Deng Xiaoping, ο οποίος είχε μια πολύ διαφορετική αντίληψη για τη θέση της Κίνας στον κόσμο. Ο Deng συνειδητοποίησε ότι η Δύση ήταν πολύ πιο ανεπτυγμένη και η Κίνα είχε πολλά να μάθει από αυτήν. Μακριά από το να είναι διαμετρικά αντίθετος με το παγκόσμιο σύστημα που κυριαρχείται από τη Δύση, ο Deng ήθελε την Κίνα να ανέβει μέσα σε αυτό. Η προσέγγισή του έκανε θαύματα. Η Κίνα έγινε δεκτή ως μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου το 2001 με τα προνόμια που απορρέουν από το καθεστώς μιας λιγότερο ανεπτυγμένης χώρας. Η Κίνα ξεκίνησε μια περίοδο άνευ προηγουμένου ανάπτυξης. Αντιμετώπισε μάλιστα την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-08 καλύτερα από τον ανεπτυγμένο κόσμο.

 

Ο κ. Xi δεν κατάλαβε πώς ο Deng κατάφερε να έχει αυτή την επιτυχία. Το πήρε ως δεδομένο και το εκμεταλλεύτηκε, αλλά έτρεφε μια έντονη προσωπική δυσαρέσκεια εναντίον του Deng. Θεώρησε τον Deng Xiaoping υπεύθυνο για το ότι δεν τιμούσε τον πατέρα του, Xi Zhongxun, και για την απομάκρυνση του γέροντα Xi από το Politburo το 1962. Ως αποτέλεσμα, ο Xi Jinping μεγάλωσε στην επαρχία σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Δεν έλαβε κατάλληλη εκπαίδευση, δεν πήγε ποτέ στο εξωτερικό και δεν έμαθε ποτέ ξένη γλώσσα.

Ο Xi Jinping αφιέρωσε τη ζωή του στην άρση της επιρροής του Deng στην ανάπτυξη της Κίνας. Η προσωπική του εχθρότητα προς τον Deng έπαιξε μεγάλο ρόλο σε αυτό, αλλά άλλοι παράγοντες είναι εξίσου σημαντικοί. Είναι έντονα εθνικιστής και θέλει η Κίνα να γίνει η κυρίαρχη δύναμη στον κόσμο. Είναι επίσης πεπεισμένος ότι το ΚΚ της Κίνας πρέπει να είναι ένα λενινιστικό κόμμα, πρόθυμο να χρησιμοποιήσει την πολιτική και στρατιωτική του δύναμη για να επιβάλει τη βούλησή του.

Ο Xi Jinping αισθάνθηκε έντονα ότι αυτό ήταν απαραίτητο για να διασφαλιστεί ότι το ΚΚ της Κίνας θα είναι αρκετά δυνατό για να επιβάλει τις θυσίες που απαιτούνται για την επίτευξη του στόχου του.

Ο κ. Xi συνειδητοποίησε ότι πρέπει να παραμείνει ο αδιαμφισβήτητος ηγεμόνας για να εκπληρώσει αυτό που θεωρεί ως αποστολή της ζωής του.

Δεν γνωρίζει πώς λειτουργούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά έχει σαφή ιδέα για το τι πρέπει να κάνει το 2022 για να παραμείνει στην εξουσία.

Σκοπεύει να ξεπεράσει τα όρια όρων που θέσπισε ο Deng, τα οποία διέπουν τη διαδοχή των δύο προκατόχων του Hu Jintao και Jiang Zemin. Επειδή πολλοί από την πολιτική τάξη και την επιχειρηματική ελίτ μπορεί να αντιταχθούν στον κ. Xi, πρέπει να τους εμποδίσει να ενωθούν εναντίον του. Έτσι, το πρώτο του καθήκον είναι να φέρει στο προσκήνιο όποιον είναι αρκετά πλούσιος για να ασκήσει ανεξάρτητη εξουσία.

Αυτή η διαδικασία εξελίσσεται από τον περασμένο χρόνο και έφτασε σε ένα crescendo τις τελευταίες εβδομάδες. Ξεκίνησε με την ξαφνική ακύρωση ενός νέου τεύχους από το Ant Group της Alibaba τον Νοέμβριο του 2020 και την προσωρινή εξαφάνιση του πρώην εκτελεστικού προέδρου του, Jack Ma. Στη συνέχεια ήρθαν τα πειθαρχικά μέτρα που ελήφθησαν εναντίον της Didi Chuxing αφότου έφερε ένα θέμα στη Νέα Υόρκη τον Ιούνιο του 2021. Κορυφώθηκε με την αποβολή τριών εταιρειών διδασκαλίας χρηματοδοτούμενων από τις ΗΠΑ, οι οποίες είχαν πολύ μεγαλύτερη επίδραση στις διεθνείς αγορές από ό, τι περίμενε ο κ. Xi. Οι κινεζικές οικονομικές αρχές προσπάθησαν να καθησυχάσουν τις αγορές αλλά με μικρή επιτυχία.

Ο κ. Xi συμμετέχει σε μια συστηματική εκστρατεία για την απομάκρυνση ή την εξουδετέρωση ανθρώπων που έχουν συγκεντρώσει μια περιουσία. Το τελευταίο θύμα του είναι ο Sun Dawu, ένας δισεκατομμυριούχος κτηνοτρόφος χοίρων. Ο κ. Sun έχει καταδικαστεί σε 18 χρόνια φυλάκιση και πείστηκε να «δωρίσει» το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου του σε φιλανθρωπικό σκοπό.

Αυτή η εκστρατεία απειλεί να καταστρέψει τις χήνες που γεννούν τα χρυσά αυγά.

Ο κ. Xi είναι αποφασισμένος να θέσει τους δημιουργούς του πλούτου υπό τον έλεγχο του μονοκομματικού κράτους.

Επανεισήγαγε μια δομή διπλής διαχείρισης σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες που είχαν καθυστερήσει κατά τη διάρκεια της μεταρρυθμιστικής εποχής του Deng. Τώρα, ιδιωτικές και κρατικές εταιρείες διοικούνται όχι μόνο από τη διοίκησή τους, αλλά και από έναν εκπρόσωπο του κόμματος που κατέχει υψηλότερη θέση από τον πρόεδρο της εταιρείας. Αυτό δημιουργεί ένα στρεβλό κίνητρο όχι για καινοτομία αλλά για αναμονή οδηγιών από ανώτερες αρχές.

Η μεγαλύτερη κινεζική εταιρεία ακινήτων με μεγάλη μόχλευση, η Evergrande, αντιμετώπισε πρόσφατα δυσκολίες στην εξυπηρέτηση του χρέους της. Η αγορά ακινήτων, η οποία οδήγησε στην οικονομική ανάκαμψη, βρίσκεται σε αταξία. Οι αρχές ήταν πάντα αρκετά ευέλικτες για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε κρίση, αλλά χάνουν την ευελιξία τους. Για παράδειγμα, μια κρατική εταιρεία παρήγαγε ένα εμβόλιο Covid-19, το Sinopharm, το οποίο έχει εξαχθεί ευρέως σε όλο τον κόσμο, αλλά η απόδοσή του είναι κατώτερη από όλα τα άλλα εμβόλια που κυκλοφορούν ευρέως. Η Sinopharm δεν θα κερδίσει φίλους για την Κίνα.

Για να επικρατήσει το 2022, ο κ. Xi μετατράπηκε σε δικτάτορα. Αντί να επιτρέψει στο κόμμα να του πει ποιες πολιτικές να υιοθετήσει, υπαγορεύει τις πολιτικές που θέλει να ακολουθήσει. Τα κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης μεταδίδουν τώρα μια εκπληκτική σκηνή στην οποία ο κ. Xi ηγείται της μόνιμης επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου, επαναλαμβάνοντας ύπουλα μετά από αυτόν όρκο πίστης στο κόμμα και σε αυτόν προσωπικά. Αυτή πρέπει να είναι μια ταπεινωτική εμπειρία και ενδέχεται να στρέψει εναντίον του κ. Xi ακόμη και εκείνους που τον είχαν αποδεχτεί προηγουμένως.
Με άλλα λόγια, τους έχει μετατρέψει σε δικά του ναι, καταργώντας την κληρονομιά της συναινετικής διακυβέρνησης του Deng. Με τον κύριο Xi δεν υπάρχει χώρος για ελέγχους και ισορροπίες. Θα δυσκολευτεί να προσαρμόσει τις πολιτικές του σε μια μεταβαλλόμενη πραγματικότητα, επειδή κυβερνά με εκφοβισμό. Οι υποτελείς του φοβούνται να του πουν πώς άλλαξε η πραγματικότητα από φόβο μήπως πυροδοτήσoυν τον θυμό του. Αυτή η δυναμική θέτει σε κίνδυνο το μέλλον του μονοκομματικού κράτους της Κίνας.

Mr. Soros is founder of the Open Society Foundations.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK