kourdistoportocali.comNews DeskSilicon Valley> H Anthropic, μια start-up τεχνητής νοημοσύνης που ξεκίνησε το 2021, αποτιμάται ήδη στα 5 δισ. δολάρια

Γράφουν οι Erin Griffith και Cade Metz/New York Times

Silicon Valley> H Anthropic, μια start-up τεχνητής νοημοσύνης που ξεκίνησε το 2021, αποτιμάται ήδη στα 5 δισ. δολάρια

Η έκρηξη του ενδιαφέροντος για την «γεννητική (ή «παραγωγική») A.I.» περιλαμβάνει επενδυτές και start-ups που αγωνίζονται προκειμένου να επιλέξουν τις ομάδες τους

Η Anthropic, μια start-up τεχνητής νοημοσύνης από το Σαν Φρανσίσκο, είναι κοντά στο να συγκεντρώσει περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια σε νέα χρηματοδότηση, ανέφεραν δύο άτομα με γνώση της υπόθεσης στους New York Times, σημάδι της φρενίτιδας που επικρατεί το τελευταίο διάστημα για μια νέα κατηγορία νεοσύστατων επιχειρήσεων, αυτής της AI (Artificial Intelligence).

Από τις Erin Griffith και Cade Metz/New York Times

Η συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αποτίμηση 5 περίπου δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Anthropic, αν και οι όροι της είναι ακόμη υπό επεξεργασία και τα στοιχεία ίσως να αλλάξουν, είπε ένας από τους ανθρώπους που μίλησαν στην εφημερίδα. Η start-up, η οποία ιδρύθηκε το 2021, έχει συγκεντρώσει έως τώρα 704 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που την ανεβάζει σε αξία στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το PitchBook, το οποίο παρακολουθεί δεδομένα ιδιωτικών επενδύσεων.

Γενικότερα, η Σίλικον Βάλεϊ έχει κατακλυστεί από μια φρενίτιδα σχετικά με τις νεοφυείς επιχειρήσεις που σχετίζονται με την αποκαλούμενη «γεννητική (ή “παραγωγική”) A.I.», τεχνολογία που μπορεί να δημιουργήσει κείμενο, εικόνες και άλλα μέσα ανταποκρινόμενη σε σύντομες προτροπές.

Αυτή την εβδομάδα, η Microsoft επένδυσε 10 δισεκατομμύρια δολάρια στο OpenAI, την start-up του Σαν Φρανσίσκο που ξεκίνησε τη μανία τον Νοέμβριο με ένα chatbot, το ChatGPT. Το ChatGPT έχει εντυπωσιάσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους με την ικανότητά του να απαντά σε ερωτήσεις με σαφή και συνοπτική πρόζα.

Ακόμη και όταν η χρηματοδότηση για άλλες νεοφυείς επιχειρήσεις έχει στερέψει, οι επενδυτές κυνηγούν συμφωνίες σε παρόμοιές A.I.-εταιρείες, σηματοδοτώντας ότι η κατά τα άλλα ζοφερή αγορά για επενδύσεις στην τεχνολογία έχει τουλάχιστον ένα φωτεινό σημείο.

Άλλες χρηματοδοτικές συμφωνίες που βρίσκονται σε εξέλιξη περιλαμβάνουν το Character.AI, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να συνομιλούν με chatbot που υποδύονται διασημότητες. Η start-up έχει ήδη μπει σε έναν μεγάλο γύρο χρηματοδότησης, σύμφωνα με τρία άτομα που γνωρίζουν την υπόθεση.

Η Replika, μια άλλη εταιρεία chatbot, και η You.com, η οποία λανσάρει παρόμοια τεχνολογία σε ένα νέο είδος μηχανής αναζήτησης, είπαν ότι επίσης είχαν έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές, οι οποίοι έδειξαν από μόνοι τους ενδιαφέρον.

Αποτέλεσμα έρευνας που διήρκησε πάνω από μια δεκαετία για εταιρείες όπως η OpenAI, οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούν είναι έτοιμες να ανακατασκευάσουν τα πάντα, από ηλεκτρονικές μηχανές αναζήτησης όπως το Google Search και το Microsoft Bing μέχρι επεξεργαστές φωτογραφιών και γραφικών όπως το Photoshop.

Η έκρηξη του ενδιαφέροντος για την «γεννητική (ή «παραγωγική») A.I.» περιλαμβάνει επενδυτές και start-ups που αγωνίζονται προκειμένου να επιλέξουν τις ομάδες τους. Οι νεοφυείς επιχειρήσεις θέλουν να πάρουν χρήματα από τους πιο ισχυρούς επενδυτές με τις πιο βαθιές τσέπες και οι επενδυτές προσπαθούν να επιλέξουν τους καλύτερους από μια αυξανόμενη λίστα φιλόδοξων εταιρειών.

Το διακύβευμα είναι μεγάλο. Οι επενδυτές επιχειρηματικού κεφαλαίου συνήθως δεν υποστηρίζουν πολλές εταιρείες σε μία κατηγορία για ανταγωνιστικούς λόγους. Έτσι, ένα κακό στοίχημα τώρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια χαμένη ευκαιρία προκειμένου να κερδιθούν χρήματα σε άλλες προσφορές στη σειρά.

Ωστόσο, παρά τον ενθουσιασμό, λίγες από αυτές τις νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν ένα σαφές σχέδιο προκειμένου να κερδίσουν χρήματα. Παρ’ όλα αυτά, το γεγονός αυτό σπάνια υπήρξε πρόβλημα στη Σίλικον Βάλεϊ. Οι προηγούμενες γενιές επενδυτών έριξαν χρήματα σε ιστότοπους μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή εφαρμογές για κινητά με το ρίσκο ότι θα αποκόμζαν κέρδη αργότερα.

Αλλά αυτή η στρατηγική αποτελούσε λιγότερο σίγουρο στοίχημα τα τελευταία χρόνια, καθώς οι νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν επεκταθεί πέρα από τη βιομηχανία της τεχνολογίας με τις πωλήσεις λογισμικών ή την πώληση διαφημίσεων. Ορισμένες επιχειρήσεις, όπως η παράδοση κατ’ απαίτηση, οι εφαρμογές μεταφοράς και τα κιτ γευμάτων με συνδρομή, χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να βγάλουν χρήματα από ό,τι ήλπιζαν οι επενδυτές ή δεν έβγαλαν καθόλου χρήματα.

Η Anthropic ιδρύθηκε από μια ομάδα ανθρώπων που περιλάμβανε αρκετούς ερευνητές που έφυγαν από το OpenAI. Οι συνομιλίες χρηματοδότησής της ξεχωρίζουν λόγω των προηγούμενων υποστηρικτών της. Η συντριπτική πλειονότητα της χρηματοδότησής της προήλθε από τον επιχειρηματία κρυπτονομισμάτων Sam Bankman-Fried και τους συναδέλφους του στην FTX, την πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων που χρεοκόπησε εν μέσω κατηγοριών απάτης πέρυσι. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να επιστραφούν από ένα πτωχευτικό δικαστήριο, αφήνοντας την Anthropic στο κενό.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK