kourdistoportocali.comNews DeskΈτοιμοι για Μεσογειακή Ένωση οι Macron, Sanchez, Conte, Mητσοτάκης;

Covid-19 και ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις

Έτοιμοι για Μεσογειακή Ένωση οι Macron, Sanchez, Conte, Mητσοτάκης;

Ο Macron προειδοποίησε ότι οι πολιτικές αντιδράσεις μετά από αυτή την κρίση θα μπορούσαν να σκοτώσουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα

Όπως όλα δείχνουν οι Covid-19 μπορεί εκτός από θανάτους να προκαλέσει και τεκτονικές γεωπολιτικές αλλαγές. Ήδη ο Γάλλος Πρόεδρος οργισμένος από την αδιαλλαξία της Μέρκελ προειδοποίησε ότι οι πολιτικές αντιδράσεις μετά από αυτή την κρίση θα μπορούσαν να σκοτώσουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Στο μεταξύ οι ηγέτες των μεσογειακών χωρών δείχνουν αυτή τη φορά περισσότερο αποφασισμένοι από ποτέ να χαράξουν τη δική τους κοινή πορεία εάν η Μέρκελ επιμείνει στην άρνησή της για το ευρωομόλογο.

Σύμφωνα με  το Bloomberg μόλις περίπου μια εβδομάδα μετά την παρέμβαση της Lagarde για να προφυλάξει τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την κατάρρευση των αγορών, αυτές απέρριψαν το αίτημά της για περισσότερη αλληλεγγύη μπροστά στην απειλή της πανδημίας του κορονοϊού.

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ διατήρησε το αίτημά της για κοινή έκδοση χρέους στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με τους ηγέτες της ΕΕ την Πέμπτη, λέγοντας ότι το μπλοκ αντιμετωπίζει μια κρίση “επικών” διαστάσεων εξαιτίας του ξεσπάσματος του κορονοϊού.

Η Lagarde υποστήριξε πως πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών γραμμών από τον ESM, της ρευστότητας και των εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων καθώς και της κοινής έκοδοσης χρέους για να διαμοιραστεί το βάρος και ο κίνδυνος των απαιτούμενων δαπανών.

Ενώ η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel συμφώνησε με την “γκρίζα” αποτίμηση της κατάστασης, αντιστάθηκε στις εκκλήσεις για αμοιβαιοποίηση χρέους, προειδοποιώντας για μη ρεαλιστικές προσδοκίες, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg. O τόνος της Merkel έγινε πιο κατηγορηματικός από ό,τι πριν, είπε ένας από τους αξιωματούχος, όταν εννέα ηγέτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων του Macron και του Μητσοτάκη, τάχθηκαν υπέρ της ιδέας των “κορονοομολόγων” σε επιστολή τους πριν την Σύνοδο. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte στήριξε τη στάση της Γερμανίδας Καγκελαρίου στο θέμα του κοινού τίτλου, σύμφωνα με τις πηγές.

Η παρέμβαση της Merkel ήρθε εν μέσω δραματικών εκκλήσεων για περισσότερη δράση από τους ομολόγους της. Σε μια τοποθέτηση που οι αξιωματούχοι περιέγραψαν ως έντονα φορτισμένη, ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte είπε πως ολόκληρη η χώρα του υποφέρει, ενώ ο Macron προειδοποίησε ότι οι πολιτικές αντιδράσεις μετά από αυτή την κρίση θα μπορούσαν να σκοτώσουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Σύμφωνα με δύο από τους αξιωματούχους, στη διάρκεια της συζήτησης ο Conte είπε ότι αυτά που βρίσκονταν στο “τραπέζι” δεν ήταν αρκετά και ότι τα μέτρα που συζητούσαν οι ηγέτες είχαν σχεδιαστεί για ασύμμετρα σοκ και ότι η Ιταλία δεν τα χρειάζεται -μια αναφορά στο επιχείρημα ότι το ξέσπασμα έχει επιφέρει πλήγμα σε όλες τις οικονομίες.

Αντ’αυτού, υποστήριξε την ιδέα που διατύπωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sanchez: να ανατεθεί στους πέντε Προέδρους της ΕΕ -τους επικεφαλής της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Eurogroup- να καταρτίζουν μια κοινή πρόταση για τη χρήση όλων των διαθέσιμων δημοσιονομικών εργαλείων μέσα σε 10 ημέρες.

Οι διαφωνίες σχετικά με το διαμοιρασμό κινδύνου βάζουν τροχοπέδη στη στενότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση εδώ και χρόνια. Και τώρα επανήλθαν στο προσκήνιο εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού που έχει οδηγήσει τις οικονομίες της ηπείρου σε ελεύθερη πτώση.

Η παρέμβαση της ΕΚΤ έχει επιτρέψει μέχρι στιγμής στην παράλυση που χαρακτηρίζει τη λήψη αποφάσεων από τις κυβερνήσεις της ΕΕ να μείνει ατιμώρητη. Εκτός από την κοινή έκδοση ομολόγου, οι ηγέτες διαφωνούν επίσης σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις που συνδέονται με τυχόν δανεισμό από τον ESM στον οποίο ενδέχεται να καταφύγουν τα κράτη-μέλη.

Στη διάρκεια της συζήτησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης που συνυπέγραψε την επιστολή για τα κορονοομόλογα, προειδοποίησε ότι εάν το μπλοκ δεν αντιδράσει, ενδέχεται να ωθήσει την ΕΚΤ προς ένα μεγαλύτερο πρόγραμμα που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Χώρες όπως η Ιταλία, που έχουν πληγεί περισσότερο από τον ιό, υποστηρίζουν ότι δεν ευθύνονται για το οικονομικό σοκ, οπότε οι όροι που συνδέονται με το δανεισμό από τον ESM, αν ποτέ αυτός κριθεί αναγκαίος, δεν θα πρεπε να ισχύουν τώρα. Άλλες κυβερνήσεις, όπως η Αυστρία, εναντιώνονται στον χωρίς όρους δανεισμό.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ευρεία συναίνεση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι πρέπει να γίνει χρήση των πιστωτικών γραμμών του ESM ως προληπτική στήριξη για τις κυβερνήσεις, οι λεπτομέρειες για το πώς και με ποιους όρους πρέπει να κατανεμηθούν τα κεφάλαια απομένουν να διασαφηνιστούν.

Σε μια ένδειξη της διαίρεσης που εξακολουθεί να μαστίζει τις κυβερνήσεις της ένωσης για το πώς πρέπει να απαντήσουν καλύτερα στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, οι διπλωμάτες που ετοίμαζαν το προσχέδιο της ανακοίνωσης δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους για το εργαλείο του ESM και αφαίρεσαν συνολικά την αναφορά πριν την τηλεδιάσκεψη.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Θλιβερό φιάσκο για έναν αξιοπρεπή (ως τώρα) πρωθυπουργό η επικοινωνιακή διαχείριση των νεκρών
38 νεκροί, εισαγωγή θανάτου και σπασμωδικές κινήσεις υπόσχονται έναν εφιάλτη για τις επόμενες εβδομάδες
Κ. Πρωθυπουργέ, τι νόημα έχει να καταστρέφονται επιχειρήσεις, ζωές, οικογένειες, όταν αρκεί ο γιος ενός Χατζηανεύθυνου που επιστρέφει από το Λονδίνο να μεταδώσει το θάνατο σε ολόκληρο νησί;
Οι 3 δραπέτες της καραντίνας και τo πάρτυ που προκαλεί τρόμο στην Ικαρία
EKTAKTO>To Δημόσιο λίγο πριν την αδυναμία καταβολής των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων;
Τρόμος για παραστρατιωτικές οργανώσεις, πλιάτσικο και βία την επόμενη μέρα
Προσοχή! Λεπτομέρειες για το πως μεταδίδεται ο ιός
-Μήπως ταξίδεψες με το Blue Star Mykonos τη Παρασκευή 20 Μαρτίου;
Πρωτοφανής επίθεση του Γερμανού υπ. Εσωτερικών στην Ελλάδα
Ανταπόκριση γιατρού από τη Κόλαση της Νέας Υόρκης>Έχουμε εντολή να ασκήσουμε Ιατρική Πολέμου!
Στους επιχειρηματίες όλες οι ελπίδες μας και όχι στα επιδόματα του κράτους
Το Ταμείο Μολυβιάτη και γιατί οι επιχειρηματίες-δωρητές θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα Προκοπίου