kourdistoportocali.comNews DeskΈτοιμη η Λευκή Βίβλος του Draghi για την διακυβέρνηση στην Ευρώπη> Θα βάλει φωτιά στις αμερικανοευρωπαϊκές σχέσεις;

Γράφει η Victoria Guida/POLITICO

Έτοιμη η Λευκή Βίβλος του Draghi για την διακυβέρνηση στην Ευρώπη> Θα βάλει φωτιά στις αμερικανοευρωπαϊκές σχέσεις;

Η Ευρώπη δυσαρεστήθηκε αφότου το Κογκρέσο ενέκρινε μια σειρά από πρωτοβουλίες για το κλίμα με στόχο να προσελκυθούν επενδύσεις καθαρής ενέργειας

Κανονικά, μια λευκή βίβλος από έναν Ιταλό τεχνοκράτη που θα συνιστούσε αλλαγές πολιτικής για την διακυβέρνηση στην Ευρώπη δεν θα έφερνε ιδιαίτερη προσοχή στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ. Αλλά ο Mario Draghi δεν είναι ένας οποιοσδήποτε Ευρωπαίος και αυτό δεν θα είναι ένα οποιοδήποτε χαρτί.

Από τη Victoria Guida/POLITICO

Σε λίγες εβδομάδες, ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός θα παρουσιάσει ένα όραμα για το πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να ενισχύσει την παραγωγικότητά της και να παραμείνει ανταγωνιστική σε μια «ολοένα και πιο αδύναμη» παγκόσμια οικονομία. Ένα άτομο που γνωρίζει τη σύνταξη της έκθεσης είπε στην αμερικανική έκδοση του POLITICO ότι θα απαιτήσει ολοκληρωμένα εργαλεία πολιτικής για την επιτάχυνση της καινοτομίας.

«Άλλες περιοχές του πλανήτη δεν παίζουν πλέον με τους κανόνες και επεξεργάζονται ενεργά πολιτικές για να ενισχύσουν την ανταγωνιστική τους θέση», είπε ο Mario Draghi σε μια ομιλία του σε Ευρωπαίους συμπολίτες του πρόσφατα —κάτι που ασφαλώς θα αποτελεί πρόλογο στην έκθεσή του.

Η ΕΕ πρέπει να ακολουθήσει μια δική της βιομηχανική πολιτική, υποστήριξε —κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει περισσότερες επιδοτήσεις και περισσότερους δασμούς, καλύτερη ενοποίηση σε ορισμένους τομείς για να δημιουργηθούν μεγαλύτερες, πιο ανταγωνιστικές επιχειρήσεις παγκοσμίως και καλύτερος συντονισμός πολιτικών στις χώρες που απαρτίζουν το μπλοκ. Ουσιαστικά, στενότερη οικονομική ολοκλήρωση εντός της ΕΕ και ελαφρώς λιγότερη εκτός αυτής.

Η Ουάσιγκτον θα πρέπει να τα λάβει υπόψη της όλα αυτά.

Ο «Super Mario» που πιστώνεται ότι έσωσε το ευρώ ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στη συνέχεια βοήθησε στην αναζωογόνηση της οικονομίας της Ιταλίας ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός στον απόηχο της πανδημίας, είναι μια ασυνήθιστα σεβαστή προσωπικότητα στην Ευρώπη και ένας σπάνιος ηγέτης που έχει σε μεγάλο βαθμό καταφέρει να ξεπεράσει τη φραξιονιστική πολιτική (δεν έχει κομματικό προσανατολισμό).

Ρωρήσαμε έναν ανώτερο αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ πόσο πολύ θα πρέπει να ενδιαφέρονται οι άνθρωποι στην Αμερική για την έκθεση του Draghi, την οποία ο οικονομολόγος του MIT συντάσσει κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -του πιο ισχυρού διοικητικού οργάνου της ΕΕ.

«Το πόσο πρέπει να προσέξει η Ουάσιγκτον εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τον βαθμό στον οποίο η Ευρώπη θα δώσει την προσοχή της σε αυτην», απάντησε ο αξιωματούχος. «Νομίζω ότι υπάρχει λόγος που κάποιος στο ύψος του Mario Draghi συμφώνησε να τη συντάξει».

Ο λόγος: Τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις θα χρειαστεί να έχουν την πλήρη συναίνεση εντός της ΕΕ και να ξεπεράσουν γραφειοκρατικούς, πολιτικούς και οικονομικούς φραγμούς για να συμβούν. Χωρίς μια ώθηση από κάποιον όπως ο Draghi, οποιεσδήποτε ευρείας κλίμακας οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να είναι νεκρές κατά τη γέννηση τους.

«Θα πρέπει να πείσει τους αρχηγούς κρατών και τους αρχηγούς κυβερνήσεων της Ευρώπης με τη δύναμη των επιχειρημάτων», είπε ο Sander Tordoir, ο οποίος είναι επικεφαλής οικονομολόγος στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης και εργάστηκε στο παρελθόν στην ΕΚΤ κατά τη θητεία του Draghi ως επικεφαλής της. «Πιστεύω ότι αυτός είναι ουσιαστικά ο λόγος που ρωτήθηκε».

Το πρόσωπο που γνωρίζει τη σύνταξη της έκθεσής του είπε ότι θα αξιολογήσει τις αδυναμίες στην ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης με στόχο περισσότερο συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, μια εμπορική πολιτική που να μειώνει τους γεωπολιτικούς κινδύνους για το μπλοκ και να στοχεύει στην ανάπτυξη αμυντικής βιομηχανικής ικανότητας, μεταξύ άλλων συστάσεων.

Εάν η ώθηση του Draghi είναι επιτυχής, τέτοιες πολιτικές θα μπορούσαν να κλονίσουν περαιτέρω τη διατλαντική σχέση σε μια εποχή που οι ΗΠΑ προσπαθούν να δημιουργήσουν πιο ασφαλείς αλυσίδες εφοδιασμού, να προσελκύσουν επενδύσεις και να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή.

Φυσικά, η Κίνα φαίνεται να είναι στο επίκεντρο σε αυτή τη συζήτηση, με το Πεκίνο να αυξάνει τις επιδοτήσεις σε κάθε είδους αγαθά (μια απάντηση, ίσως, στην υψηλή ανεργία των νέων) και να πλημμυρίζει τις παγκόσμιες αγορές με την προκύπτουσα παραγωγή. Οι ΗΠΑ και οι χώρες της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα στη G7 συμφώνησαν από κοινού να αντιμετωπίσουν την Κίνα για αυτήν την πλεονάζουσα ικανότητα.

Όμως, ενώ οι συζητήσεις πολιτικής των ΗΠΑ έχουν επικεντρωθεί κεντρικά στην απειλή από την Κίνα, η Ευρώπη παρακινείται σε δράση όχι μόνο από το Πεκίνο αλλά και από την Ουάσιγκτον.

Στην ομιλία του, ο Draghi ανέφερε διαδοχικά την Κίνα και μετά τις ΗΠΑ, όπου επεσήμανε τη «βιομηχανική πολιτική μεγάλης κλίμακας» και τον «προστατευτισμό».

Ο Tordoir είπε ότι αυτό έμοιαζε περισσότερο με ρητορικό εργαλείο παρά για μια προσπάθεια εξίσωσης των δύο. Αλλά οι ΗΠΑ είναι μέρος αυτού που τονώνει τη συζήτηση, πρόσθεσε.

«Δεν είναι τόσο πολύ ότι οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για τον αμερικανικό οικονομικό εθνικισμό –ανησυχούν σίγουρα γι’ αυτόν– αλλά η μεγαλύτερη ανησυχία τους αφορά την υπεραπόδοση της Αμερικής και το πώς έχουν μείνει πίσω», είπε.

Η προοπτική της επανεκλογής του πρώην προέδρου Donald Trump στην προεδρία των ΗΠΑ διαφαίνεται επίσης στην ευρωπαϊκή συζήτηση, συμπεριλαμβανομένης της πρότασής του για γενικούς δασμούς 10%, που θα μπορούσαν να επιφέρουν μεγαλύτερη απόκλιση όσον αφορά στις πολιτικές. Αλλά οι παγκόσμιες διασυνδέσεις δεν είναι δυνατόν να εξαφανιστούν έτσι απλά.

«Παρ’ όλα αυτά που λέγονται για το πώς θα μπορούσαμε να ζούμε σε έναν πιο κατακερματισμένο κόσμο, με πολλές κουβέντες για τον επαναπροσανατολισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας και τα υπόλοιπα, είναι πιθανό να υπάρξει ακόμα μια αρκετά ισχυρή παγκόσμια αγορά για αγαθά, υπηρεσίες, εργασία και ιδέες », δήλωσε ο Geoffrey Okamoto, διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, ο οποίος ήταν κορυφαίος αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών επί Trump.

«Εάν η Ευρώπη ακολουθούσε αυτό το μονοπάτι, θα μπορούσαμε να τη δούμε να γίνεται πιο ενεργή η συζήτηση μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ σχετικά με το εάν τα πράγματα που έχουν κάνει μέχρι σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι επαρκή», δήλωσε ο Okamoto, ο οποίος ήταν επίσης ο Νο. 2 αξιωματούχος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Προς το παρόν, υπάρχει κάποιος συντονισμός διηπειρωτικών πολιτικών.

Η Ευρώπη δυσαρεστήθηκε αφότου το Κογκρέσο ενέκρινε μια σειρά από πρωτοβουλίες για το κλίμα (στον νόμο με τον περίεργο τίτλο «Νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού»), με στόχο να προσελκυθούν επενδύσεις καθαρής ενέργειας στις ΗΠΑ, καθώς οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για απώλεια μεριδίου αγοράς.

Η κυβέρνηση Biden εργάστηκε έκτοτε για να αντιμετωπίσει τις πιο έντονες ανησυχίες τους, διευκρινίζοντας ότι τα ηλεκτρικά οχήματα ξένης κατασκευής θα μπορούσαν να δικαιούνται έκπτωση φόρου που παρέχεται από τον νόμο Inflation Reduction Act για εμπορικά μισθωμένα αυτοκίνητα καθαρής ενέργειας. Αλλά αυτός ο νόμος, μαζί με τις ομοσπονδιακές δαπάνες για την ενίσχυση της εγχώριας κατασκευής ημιαγωγών, τράβηξαν την προσοχή της Ευρώπης.

Το επόμενο έτος, η ΕΕ θα επανεξετάσει τους κανόνες της για τις επιδοτήσεις, γεγονός που θα μπορούσε να θέσει τα θεμέλια για πιο συντονισμένη βιομηχανική πολιτική.

«Οι ΗΠΑ με τον νόμο Inflation Reduction Act, έχουν βάλει τα χρήματά τους στο στόμα τους», είπε η τότε βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου σε εκδήλωση που διοργάνωσε το POLITICO Europe τον Απρίλιο. «Πρέπει να κάνουμε το ίδιο». Εκεί μπαίνει ο Draghi.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Biden είπαν ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια σημαντική ανοδική πορεία για τους Αμερικανούς στο project του Draghi.

Παρουσίασαν την ώθηση της ΕΕ για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής παραγωγικότητας και τις περισσότερες επενδύσεις στην πράσινη τεχνολογία ως θετικά για τις ΗΠΑ και για τον πλανήτη. Για παράδειγμα, οι περιττές αλυσίδες εφοδιασμού που κατασκευάστηκαν από τους συμμάχους των ΗΠΑ θα μπορούσαν να είναι ένα χρήσιμο αποτέλεσμα, δεδομένου ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει τόσο την αξιοπιστία όσο και την ασφάλεια.

«Κάθε έθνος αξίζει την ικανότητα να οικοδομήσει μια οικονομία καθαρής ενέργειας που θα προστατεύει τους πολίτες του και θα υποστηρίζει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη», είπε ο John Podesta, κορυφαίος βοηθός του προέδρου Joe Biden, σε ομιλία του την ίδια μέρα με τον Draghi.

Και οι ΗΠΑ έχουν λόγους να πιστεύουν ότι η Ευρώπη δεν θα αποτελέσει τόσο μεγάλη απειλή για την οικονομική της θέση.

Κάθε κράτος μέλος της ΕΕ έχει τις δικές του φορολογικές πολιτικές και πολιτικές δαπανών, γεγονός που καθιστά δυσκολότερο να κάνει το είδος των συντονισμένων φορολογικών εκπτώσεων και επιδοτήσεων για την καθαρή ενέργεια που έχουν επιδιώξει οι ΗΠΑ. Η ΕΕ επίσης δεν έχει την ίδια ικανότητα με τις ΗΠΑ να δανείζονται χρήματα από κοινού.

Εν τω μεταξύ, το εμπόριο αποτελεί πολύ μεγαλύτερο μέρος του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, καθιστώντας πιο ανέφικτη την επιδίωξη περισσότερων κλειστών πολιτικών και θέτοντας το μπλοκ σε μεγαλύτερο κίνδυνο αντιποίνων από εξωτερικές χώρες.

Ωστόσο, θα ήταν χρήσιμο για τις ΗΠΑ να σκεφτούν προληπτικά το πώς να συντονιστούν με την ΕΕ με τρόπο που να ενισχύει τους εσωτερικούς στόχους. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει την επιδίωξη ενός εγχειριδίου κανόνων που θα διέπει τον τρόπο χρήσης των επιδοτήσεων. Θα μπορούσε επίσης να σημαίνει τη βαθμονόμηση των εμπορικών πολιτικών των ΗΠΑ ώστε να συνεργάζονται πιο ομαλά με τις ευρωπαϊκές.

«Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να είμαστε ρεαλιστές σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα επιτύχουμε τους στόχους μας για την ανάπτυξη του κλίματος, εάν δεν στηριχθούμε στην Κίνα, και αυτό εξαρτάται από την οικοδόμηση νέων εμπορικών σχέσεων», δήλωσε ο Trevor Sutton, ο οποίος ηγείται της καθαρής ενέργειας και του προγράμματος εμπορίου στο Κέντρο Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Είναι ακόμη νωρίς για αυτήν τη συζήτηση στην Ευρώπη, φυσικά. Αλλά το έδαφος αρχίζει να αλλάζει και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ θα ήταν φρόνιμο να παρακολουθήσουν προσεκτικά.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK