kourdistoportocali.comNews DeskΈρευνα-σοκ> Περισσότερες από τις μισές (61%) μεγάλες αμερικάνικες εταιρείες σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν την Τεχνητή Νοημοσύνη για να αντικαστήσουν εργαζομένους

Γράφει ο Matt Egan/CNN

Έρευνα-σοκ> Περισσότερες από τις μισές (61%) μεγάλες αμερικάνικες εταιρείες σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν την Τεχνητή Νοημοσύνη για να αντικαστήσουν εργαζομένους

Στρέφονται όλο και περισσότερο στην AI για να μειώσουν το κόστος, να ενισχύσουν τα κέρδη και να κάνουν τους εργαζομένους τους πιο παραγωγικούς

Η εταιρική Αμερική υιοθετεί γρήγορα την Τεχνητή Νοημοσύνη προκειμένου να αυτοματοποιήσει την εργασία που κάποτε γινόταν αποκλειστικά από ανθρώπους.

Από τον Matt Egan/CNN

Περισσότερες από τις μισές (61%) μεγάλες αμερικάνικες εταιρείες σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν την Τεχνητή Νοημοσύνη εντός του επόμενου έτους για να αυτοματοποιήσουν εργασίες που στο παρελθόν εκτελούνταν από υπαλλήλους, σύμφωνα με έρευνα των οικονομικών προϊσταμένων στις ΗΠΑ που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

Αυτά τα καθήκοντα περιλαμβάνουν τα πάντα, από την πληρωμή προμηθευτών και την έκδοση τιμολογίων μέχρι την οικονομική έκθεση, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Duke και τις Federal Reserve Banks της Atlanta και του Richmond.

Πρόκειται ουσιαστικά για κάποια επιπλέον καθήκοντα καθώς ορισμένες επιχειρήσεις βασίζονται ήδη στο ChatGPT και άλλα chatbots AI για να βοηθηθούν, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας θέσεων εργασίας, της σύνταξης δελτίων τύπου και της δημιουργίας εκστρατειών μάρκετινγκ.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι εταιρείες στρέφονται όλο και περισσότερο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για να μειώσουν το κόστος, να ενισχύσουν τα κέρδη και να κάνουν τους εργαζομένους τους πιο παραγωγικούς.

«Δεν μπορείτε να διευθύνετε μια καινοτόμο εταιρεία χωρίς να σκεφτείτε σοβαρά αυτές τις τεχνολογίες. Διατρέχετε τον κίνδυνο να μείνετε πίσω», είπε στο CNN σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε ο καθηγητής οικονομικών του Duke, John Graham, ακαδημαϊκός διευθυντής της έρευνας.

Η έρευνα στους CFO, μια συνεργασία του Duke και των τραπεζών της Fed της Atlanta και του Richmond, διαπίστωσε ότι σχεδόν μία στις τρεις (32%) εταιρείες —μεγάλες ή μικρές— σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν την Τεχνητή Νοημοσύνη τον επόμενο χρόνο για να ολοκληρώνουν εργασίες που θα γίνονταν από ανθρώπους.

Κάποιες από αυτές συμβαίνουν ήδη —ειδικά μεταξύ μεγαλύτερων εταιρειών που έχουν την οικονομική δύναμη να πειραματιστούν με την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Σχεδόν το 60% όλων των εταιρειών στις ΗΠΑ (και το 84% των μεγάλων εταιρειών) που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι τον περασμένο χρόνο βασίστηκαν ήδη σε λογισμικό, εξοπλισμό ή τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένης της Τεχνητής Νοημοσύνης για την αυτοματοποίηση των εργασιών που έκαναν εργαζόμενοι στο παρελθόν. Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 13 Μαΐου και 3 Ιουνίου.

Οι επικεφαλείς στρέφονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού των δαπανών που ξοδεύουν σε ανθρώπινο δυναμικό.

Η έρευνα στους CFO διαπίστωσε ότι οι εταιρείες λένε ότι χρησιμοποιούν την αυτοματοποίηση για να βελτιώσουν την ποιότητα των προϊόντων (58% των επιχειρήσεων), για την αύξηση της παραγωγής (49%), τη μείωση του κόστους εργασίας (47%) και την υποκατάσταση των εργαζομένων (33%).

Ωστόσο, τα καλά νέα για τους εργαζόμενους είναι ότι ορισμένοι ειδικοί δεν πιστεύουν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα προκαλέσει μαζική απώλεια θέσεων εργασίας, τουλάχιστον όχι αμέσως.

«Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει μεγάλη απώλεια θέσεων εργασίας μέσα στο έτος», είπε ο Graham. «Βραχυπρόθεσμα, αυτό θα αφορά περισσότερο το κλείσιμο κάποιων “τρυπών” και πιθανώς να μην προσλάβουν κάποιον που θα είχαν διαφορετικά —αλλά όχι να απολύσουν κάποιον. Εν μέρει αυτό οφείλεται στο ότι όλο αυτό είναι ολοκαίνουργιο».

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι θα αισθανθούν τον αντίκτυπο της υιοθέτησης της Τεχνητής Νοημοσύνης, αν δεν το έχουν ήδη.

«Αυτό θα μπορούσε να προσφέρει στους ανθρώπους περισσότερο χρόνο για να δώσουν προτεραιότητα σε ό,τι είναι πιο σημαντικό και ανταποδοτικό», είπε ο Graham.

Ο Reid Hoffman, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής και συνιδρυτής του LinkedIn, είπε στο CNN ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη πιθανότατα θα διακόψει ορισμένες θέσεις εργασίας, αλλά όχι στο άμεσο μέλλον.

«Μετά από χρόνια, όχι δεκαετίες, αλλά χρόνια και όχι μήνες», είπε ο Hoffman, αναφερόμενος στον χρόνο που η Tεχνητή Nοημοσύνη θα εκτοπίζει τους ανθρώπους. «Πιστεύω ότι σε τρία με πέντε χρόνια, όλοι θα έχουμε έναν σύμβουλο που θα μας βοηθά με οτιδήποτε, από το πώς να μαγειρεύουμε το δείπνο… μέχρι να κάνουμε τη δουλειά μας και ούτω καθεξής».

Ο Hoffman, ο οποίος πέρυσι έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Impromptu: Amplifying Our Humanity Through AI» με τη βοήθεια του ChatGPT-4, τόνισε ότι για αρκετά χρόνια η Τεχνητή Νοημοσύνη θα είναι σαν συγκυβερνήτης και όχι πιλότος.

«Είναι η μεταμόρφωση της δουλειάς. Οι ανθρώπινες θέσεις εργασίας θα αντικατασταθούν —αλλά θα αντικατασταθούν από άλλους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη», είπε. «Η όλη ιδέα είναι να είσαι ο άνθρωπος που χρησιμοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη, να τη μάθεις, να την χρησιμοποιείς, να τη χειρίζεσαι».

Προς το παρόν, οι επικεφαλείς και οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να ανησυχούν για το κόστος ζωής και τις πληθωριστικές πιέσεις.

Η έρευνα στους CFO διαπίστωσε ότι ο πληθωρισμός είναι η υπ’ αριθμόν 2 ανησυχία για το επόμενο έτος μεταξύ των ανώτατων οικονομικών στελεχών των ΗΠΑ –πίσω μόνο από τη σχετική ανησυχία για τα επιτόκια και τη νομισματική πολιτική.

Οι περισσότεροι Οικονομικοί Διευθυντές (57%) αναμένουν ότι η τιμή των προϊόντων τους θα αυξηθεί φέτος με ταχύτερους από τον κανονικό ρυθμό.

Ωστόσο, υπήρξε απόκλιση στις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό με βάση την τεχνολογική υιοθέτηση. Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι εταιρείες που εφάρμοσαν την αυτοματοποίηση τους τελευταίους 12 μήνες αναμένουν πιο αργές αυξήσεις τιμών από εκείνες που δεν την εφάρμοσαν.

Ο Graham, ο καθηγητής του Duke, ανέφερε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε τελικά να βοηθήσει στη συγκράτηση των αυξήσεων των τιμών, αλλά δεν είναι αισιόδοξος ότι θα είναι μια σημαντική δύναμη πίσω από τη χαλάρωση του πληθωρισμού αυτή τη στιγμή. «Δεν φαίνεται ότι θα είναι η κατάλληλη θεραπεία για τον επόμενο χρόνο», είπε.

Η έρευνα στους CFO έδειξε πόσο γρήγορα οι εταιρείες στρέφονται προς την Τεχνητή Νοημοσύνη -ακόμη και όταν οι διασφαλίσεις και τα ρυθμιστικά πλαίσια εξακολουθούν να δημιουργούνται. Η ταχεία υιοθέτηση της σε ορισμένους κλάδους όπως η χρηματοδότηση έχει απασχολήσει ορισμένους.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen προειδοποίησε σε ομιλία της νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης από χρηματοπιστωτικές εταιρείες εγκυμονεί «τεράστιες ευκαιρίες και σημαντικούς κινδύνους».

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK