kourdistoportocali.comNews DeskEντυπωσιακά καλά το Leronlimab στη Νέα Υόρκη, δεν πήγε καλά το Siltuximab στην Ιταλία

Ημερολόγιο κορωνοϊού, 4 Απριλίου 2020

Eντυπωσιακά καλά το Leronlimab στη Νέα Υόρκη, δεν πήγε καλά το Siltuximab στην Ιταλία

Ημερολόγιο κορωνοϊού, 4 Απριλίου 2020, περί πολιτισμικού ονείδους, περί νέων δοκιμών σε φάρμακα (αλλού τα κακαρίσματα…) , περί νέων μελετών (ιος και θερμοκρασίες αλλά και πόσο μένει ο ιος πάνω στην μάσκα; ) και αποδείξεων της χρησιμότητας της καραντίνας, περί Βελγίου και λίγη ακόμη Σουηδία, περί μαλλιοτραβηγμάτων στην επιστημονική κοινότητα, και περί του φίλου Jack:

Από Giorgos Pappas

1. Είναι κατ’ αρχάς όνειδος του σύγχρονου Δυτικού πολιτισμού η είδηση πως προστέθηκαν στους αριθμούς των νεκρών της Γαλλίας, τουλάχιστον 1416 ηλικιωμένοι από γηροκομεία και ιδρύματα που πέθαναν εκτός νοσοκομείου. Είναι γεγονός αντίθετο του ό,τι πρεσβεύει ο πολιτισμός μας. Είναι ήττα.

2. Πειραματικό μοντέλο μεν επιβίωσης του ιου, αλλά από αξιόπιστη ομάδα του Χονγκ Κονγκ, και δημοσιευμένο ήδη στο Lancet Microbe: Στην θερμοκρασία, ο ιος μένει σταθερός στους 4 °C (άρα το ψυγείο δεν του κάνει κάτι), θέλει 5 λεπτά για να καταστραφεί στους 70 °C, και αντέχει 1-2 μέρες στους 37 °C (άρα ενδέχεται το καλοκαίρι να παρακαλάμε για καύσωνα), σε χαρτί εκτύπωσης/ χαρτί υγείας αντέχει 3 ώρες, σε ξύλο και ύφασμα 2 μέρες, σε γυαλί και χαρτονόμισμα 4 μέρες, 7 μέρες σε ανοξείδωτο και πλαστικό, αλλά και >7 μέρες στην έξω επιφάνεια μάσκας!!! Ξαναλέω, πειραματικό μοντέλο, αλλά προσανατολίζει.

3. Όλο για θεραπείες ακούμε, αναφέρθηκε χτες και ο Κύριος Τσιόδρας στο νέο πειραματικό από την Κίνα, τον αναστολέα σύντηξης ek1c4 , δεν ξέρω γιατί βιάστηκε να μιλήσει άνευ λόγου, πρόκειται για στάδιο πρόδρομο, πιθανώς ελπιδοφόρο, αλλά σε καμιά περίπτωση άμεσο. Αντίθετα εξαιρετικά σημαντική θα χαρακτήριζα την χρήση του Leronlimab στη Νέα Υόρκη, δόθηκε σε 10 άτομα ως θεραπεία απελπισίας αλλά πήγε τόσο καλά διορθώνοντας σε 3 ημέρες εντυπωσιακά κάθε δείκτη βαρύτητας φλεγμονής, που αμεσότατα εγκρίθηκαν προχωρημένες μελέτες, μία φάσης ΙΙ (δουλεύει; είναι ασφαλές; ) σε 75 άτομα να τρέξει τώρα, και μια φάσης ΙΙΙ (θεραπεύει; ) να τρέξει σε 342 άτομα αμέσως μετά (228 θα πάρουν, 114 όχι, και να δούμε επιβίωση σε 14 ημέρες), θα υπάρξουν αποτελέσματα μέσα στον Μάιο (έγραφα 5 Μαρτίου στο άρθρο για εμβόλια και θεραπείες:Το Leronlimab ή PRO 140 από την CytoDyn, για τους σχετικούς μονοκλωνικό αντίσωμα εναντίον των CCR5 υποδοχέων, το μελετάνε σε φάση 2 στο AIDS, και έχει fast-track έγκριση του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων, οπότε το σκέφτονται και για τον κορωνοϊό”, σωστά το σκέφτηκαν λοιπόν).

Αντίθετα δεν πήγε καλά το siltuximab που δοκίμασαν οι Ιταλοί, η μελέτη δεν έχει περάσει από κρίση ακόμη, αλλά 7 στους 21 που το έλαβαν πήγαν καλά, 9 έμειναν σταθεροί, 5 επιδεινώθηκαν, δεν το λες ενθαρρυντικό. Κατά τα άλλα, συνεχίζουν να ψάχνουν ουσίες στο εργαστήριο, όλα τα αντιπαρασιτικά όπως ιβερμεκτίνη, εμετίνη (σε συνδυασμό με remdesivir μάλιστα κάνει και συνέργεια), όμως όλα αυτά στο εργαστήριο, in vitro (και σε συνθήκες που έπιανε και ο συνδυασμός lopinavir/ ritonavir που τον είδαμε στον άνθρωπο, δεν έπιανε). Στην Ολλανδία τέλος θα δοκιμαστεί σε 300 εθελοντές νέο μονοκλωνικό, Γερμανικό, το IFX-1 της InflaRx, εναντίον του παράγοντα του συμπληρώματος C5a που αποδεδειγμένα δυσλειτουργεί στην σήψη. Προσεγγίζεται από παντού η σήψη και η ανοσολογική διαταραχή, να δούμε ποια παρέμβαση θα αποδειχθεί καίρια.

4. Στατιστικά του Βελγίου, όχι μόνο επειδή εκεί είναι ο αδερφός, αλλά επειδή είναι παράξενες οι συσσωρεύσεις και μεταβαλλόμενα τα στοιχεία ημέρα με την ημέρα και προσθέτει ενδιαφέρουσα γνώση και απόδειξη: Ίδιος πληθυσμός με Ελλάδα, 18.500 κρούσματα, 1283 θάνατοι, με σημαντική επιτάχυνση τις τελευταίες ημέρες, 1245 νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ (12πλάσιοι και βάλε της Ελλάδας! ) . Ισοκατανομή στον χώρο (Φλάνδρα-Βαλλωνία-Βρυξέλλες) ανάλογα με τον πληθυσμό. Μεγαλύτερη επίπτωση στο βορειοανατολικό Limburg (στο 11.000 κατοίκων Alken έφταναν λέει 2 πάρτι για να κολλήσουν πολλοί, στο 40.000 κατοίκων St. Truiden είχαν καρναβάλι οι αδάμαστοι, στο Γκενκ οι μισοί νοσούντες είναι Τουρκικής καταγωγής και λέγεται, από εκπροσώπους της κοινότητάς τους, ότι μάλλον βλέπουν τον κατ’ οίκον περιορισμό κάπως ευρύτερα, 50 άτομα μαζί). Σημαντική επίπτωση στα αντιδιαμετρικά στον χάρτη Quévy and Honnelles, στο τελευταίο βασικά είχαν συσσωρευμένα κρούσματα σε οίκο ευγηρίας, πολλά κρούσματα αναλογικά και στο Bouillon, αραιοκατοικημένη περιοχή προς Λουξεμβούργο μεριά. Αριθμητικά πάντως τα περισσότερα κρούσματα είναι στην Αμβέρσα, όπου μάλλον εισήχθη η νόσος από σκιέρ των Ιταλικών Άλπεων. Παίζει ρόλο ότι κι εδώ νοσούν πολύ οι ηλικιωμένοι (σχεδόν 32% πάνω από 70 ετών, ενώ στην Ελλάδα 14%) ; Παίζει ρόλο στο μη-ελεγχόμενο της επιδημίας η διαμερισματοποίηση των αποφάσεων (η πολυφωνία που μπορεί να γίνει κακοφωνία) και η παραδοσιακή Βελγική κυβερνησιμότητα μέσω ακυβερνησίας; Ίσως, αν κρίνουμε και από το αντίστοιχο της Ισπανίας. Άρα θες μέτρα (βλέπε ΗΠΑ, Ολλανδία, Βρετανία, Σουηδία), και θες συντονισμό κεντρικό, μια αρχή (βλέπε Ισπανία, Ιταλία, Βέλγιο).

5. Από νέες μελέτες επίσης, προς επίρρωση της σημασίας της καραντίνας, μια ενδιαφέρουσα μελέτη στο Lancet Infectious Diseases που συζητά πώς ελέγχθηκε η νόσος στην Κίνα εκτός της επαρχίας Hubei που ήταν το επίκεντρο, υπογράφουν Κινέζοι, Ιταλοί, Αμερικανοί, και αναδεικνύει η μελέτη την πιθανή βοήθεια των μέτρων αυστηρού περιορισμού, της ελάττωσης των μετακινήσεων, αλλά και της αύξησης της γνώσης του πληθυσμού περί της νόσου, στο να ελεγχθεί η επιδημία. Από νέες μελέτες που δεν έχουν περάσει από κρίση (αλλά είναι αξιοπρεπείς οπότε θα περάσουν), μια πρώτη επιτέλους επιδημιολογική αναφορά στο είδος των αντιυπερτασικών: στην Hubei, οι υπερτασικοί που λάμβαναν αγωγή με τα “ύποπτα” σκευάσματα (αναστολείς μετατρεπτικού ενζύμου αγγειοτενσίνης και ανταγωνιστές υποδοχέων αγγειοτενσίνης ΙΙ) πήγαν πολύ καλύτερα σε σχέση με υπερτασικούς που έπαιρναν άλλου είδους αγωγή! Προστατευτική η δράση τους εν τέλει; Ίδωμεν, 125 ήταν οι συνολικοί ασθενείς, μη στατιστικά σημαντικό το αποτέλεσμα, αλλά εντυπωσιακό.

6. Επιστημονικοί τραγέλαφοι, που δεν είναι της ώρας: είναι γνωστό ότι ο Ραούλ της Μασσαλίας άνοιξε πόλεμο με διάφορους σχετικά με τον συνδυασμό υδροξυχλωροκίνης- αζιθρομυκίνης (που χρησιμοποιούμε κι εδώ), τώρα η International Society of Antimicrobial Chemotherapy (σημαντικός παγκόσμιος οργανισμός στην μελέτη της αντιμικροβιακής θεραπείας) έβγαλε ανακοίνωση που αδειάζει το επίσημο περιοδικό της ! (το καλό International Journal of Antimicrobial Agents) γιατί δημοσίευσε την πρώτη μελέτη του Ραούλ (αυτή με τα 40 άτομα, που μια χαρά πρόδρομη ήταν), μετά από διαμαρτυρίες διαφόρων που πάτησαν στο ότι Editor-in-chief είναι ο Ρολέν, συνεργάτης του Ραούλ (αλλά αυτάρκης προσωπικότητα), και πώς εγκρίθηκε έτσι γρήγορα το άρθρο, και άλλα τέτοια (συχνά άσχετα), γενικά σχηματισμός φατριών πλέον που δεν περιποιούν τιμή στον επιστημονικό κόσμο και σε όλους τους εμπλεκόμενους, και δεν προσφέρουν υπηρεσία στην κοινότητα. Εν τω μεταξύ το ίδιο το περιοδικό βγάζει ειδικό τεύχος για τον SARS-CoV-2 με υπεύθυνους τον… Ραούλ και τον Po-Ren Hsueh της ΤαΪβάν, ο Ραούλ δηλώνει ότι έχει δώσει τον συνδυασμό σε 1800 τόσα κρούσματα, με 5 θανάτους, τα στοιχεία όμως να δούμε, αυτό περιμένουμε.

7. Ένα συμπλήρωμα στα όσα αναφέραμε για την Σουηδία προχτές, στο σύνολο των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ, το 75% είναι κάτω των 70 ετών. Εξηγεί ίσως την χαμηλότερη άλλων άφρονων (ως προς τα μέτρα) χωρών θνησιμότητα, υπογραμμίζει όμως πως η νόσος δεν είναι μια απλή ίωση: Στην Ελλάδα άλλωστε, το 43.5% των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ είναι κάτω των 65 ετών.

8. Τον Jack Savoretti τον ακολουθώ και τον ακούω 10 χρόνια τώρα, απ’ όταν έβγαλε το καλύτερό του τραγούδι, το Russian Roulette, όταν ήμαστε τρεις κι ο κούκος οι οπαδοί του. Από πέρυσι είναι κοσμαγάπητος ο Jack, και δικαίως, θα ερχόταν και στην Ελλάδα 22 Μαρτίου να τραγουδήσει, έως και μπορεί να πηγαίναμε οικογενειακώς. Ήρθε ο ιος όμως και ήρθε και βαρύτατα στην κατά το ήμισυ πατρίδα του, την Ιταλία. Ο Τζακ το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να τραγουδήσει, και να δίνει έτσι την δική του βοήθεια, την ελπίδα, για όλες τις συναυλίες που ΘΑ πάμε, και όλα τα νέα τραγούδια που ΘΑ γραφτούν. Το, αναπόφευκτα, “Andrà Tutto Bene” στον σύνδεσμο στα σχόλια.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK