kourdistoportocali.comNews DeskΕνοχοποιούν το εμβόλιο της Astrazeneca με ακόμη μία επιπλοκή στο αίμα

Τι έδειξε έρευνα

Ενοχοποιούν το εμβόλιο της Astrazeneca με ακόμη μία επιπλοκή στο αίμα

Ωστόσο είναι «διαχειρίσιμη» και ο κίνδυνος θανάτου από τη συγκεκριμένη πάθηση είναι «πολύ σπάνιος»

Με ακόμη μία παρενέργεια συνδέεται το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού της AstraZeneca, αν και αυτή αναφέρεται ως σπάνια διαταραχή αιμορραγίας. Οι ερευνητές λένε ότι περίπου ένα στα 100.000 άτομα που έλαβαν το εμβόλιο θα υποστούν ιδιοπαθή θρομβοκυτταροπενική πορφύρα (ITP). Πρόκειται για μία σπάνια κατάσταση που προκαλεί μικρούς μώλωπες στο σώμα και μπορεί να αφήσει κάποια διάστικτα εξανθήματα με μοβ χρώμα.

Εμπειρογνώμονες του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, οι οποίοι αποκάλυψαν τη σύνδεση με την ITP, δεν ανέφεραν πόσοι άνθρωποι συνέχισαν επίσης να αναπτύσσουν θρόμβους του αίματος. Αλλά είπαν ότι είναι πιθανό να πρόκειται για «εκδήλωση» της βασικής ανησυχητικής επιπλοκής που προκαλείται σε σπάνιες περιπτώσεις από το εμβόλιο της Οξφόρδης.

Οι ερευνητές εντόπισαν τον σύνδεσμο μετά από ανάλυση δεδομένων 5,4 εκατομμυρίων ανθρώπων στη Σκωτία, μεταξύ 8 Δεκεμβρίου και 14 Απριλίου. Μέχρι τότε, 1,7 εκατομμύρια είχαν λάβει την πρώτη δόση του σκευάσματος της Οξφόρδης, ενώ 800.000 είχαν κάνει το εμβόλιο Pfizer/BioNTech. Οι επιστήμονες εξέτασαν τα αρχεία υγείας των εμβολιασμένων ατόμων για να εντοπίσουν τυχόν προηγούμενα ζητήματα με ITP, διαταραχές πήξης ή αιμορραγίας και τα συνέκριναν με άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία σύνδεση με το εμβόλιο κατά της Covid από την Pfizer, το οποίο λειτουργεί με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Ανέφεραν ότι το εμβόλιο, το οποίο έχει χορηγηθεί σε 24,6 εκατομμύρια δόσεις στη Βρετανία, δεν φαίνεται να έχει δημιουργήσει σοβαρά θέματα.

Για το εμβόλιο της AstraZeneca, ο κίνδυνος ανάπτυξης ITP εμφανίστηκε σχεδόν τέσσερις εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Ωστόσο, οι ειδικοί επιμένουν ότι τα οφέλη από το εμβόλιο υπερτερούν των κινδύνων για τη μεγάλη πλειονότητα των ενηλίκων.

Ο καθηγητής Aziz Sheikh, συγγραφέας της μελέτης, ισχυρίζεται ότι ο «πολύ μικρός κίνδυνος» του ITP, η πήξη και η αιμορραγία πρέπει να «θεωρηθούν εντός του πλαισίου των πολύ σαφών οφελών» του εμβολίου, το οποίο έχει αποδειχθεί επανειλημμένα ότι σώζει ζωές.

Ο Δρ. Will Lester, σύμβουλος αιματολόγος στο Πανεπιστήμιο Hospitals Birmingham NHS Foundation Trust, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι το ITP είναι συχνά «διαχειρίσιμο» και ότι ο κίνδυνος θανάτου από τη συγκεκριμένη πάθηση «πολύ σπάνιος». Επέμεινε ότι «δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις» ότι οποιοδήποτε εμβόλιο κατά της Covid είναι πιο επικίνδυνο από ένα άλλο.

Οι ασθενείς που ανέπτυξαν ITP είχαν μέση ηλικία 69 ετών και συχνά είχαν τουλάχιστον μία υποκείμενη κατάσταση υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις ή διαβήτη.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

O Christian Eriksen σώθηκε χάρη στον απανιδωτή αφού σωριάστηκε στο γήπεδο. Δεν είχε περάσει COVID-19, δεν είχε εμβολιασθεί
Tucker Carlson> Συγκλονίζει η ανάλυση του Αλέξη Παπαχελά του FOXnews για τον Ιμπεριαλισμό της Υγείας, τους εμβολιασμούς των παιδιών και τους ρόλους των προσώπων. Ξαφνικά ο ΕΜΑ λέει STOP στο ΑΖ (upd)
H θρυλική οικογένεια της Μαρίας Σάκκαρη
-Θα κατασκευάσουμε ιούς, για να παρασκευάσουμε εμβόλια! (Τι είδους ομολογία είναι αυτή λίγες μέρες πριν το ξέσπασμα της πανδημίας;)
Oι 10+2 Εντολές της Πανδημίας
Global Health Governance. Σατανικό σχέδιο ή θεωρία συνωμοσίας;
Ερευνα Βρετανών επιστημόνων> Ο κορωνοϊός ΔΕΝ ξεκίνησε από την υγρή αγορά της Wuhan
Παγκόσμιος εμβολιασμός-ποσοστά> Ελλάδα 22%, Γερμανία 22% , Γαλλία 19%, Ιταλία 22%, Ηνωμένο Βασίλειο 42%, ΗΠΑ 42%, Αυστραλία 2,3%, Ρωσία 9,3%, Νέα Ζηλανδία 4,8%, Ισραήλ 57%
ΒΟΜΒΑ από επιστήμονα> Ο γιατρός Χαράλαμπος Γώγος μου έδωσε ένα φάρμακο και σε 1 ώρα έγινα καλά από τη Covid-19!
O Nicholas Wade (Nature, Science, New York Times) εντόπισε πειστήρια εργαστηριακού ιού εκτός από τη COVID-19 και στους SARS1, SARS2!
AΠΕ-ΕΚΤΑΚΤΟ> Εμβολιασμένοι πλήρως βρέθηκαν θετικοί ενώ ταξίδευαν με κρουαζιερόπλοιο
EKTAKTO> Eισαγγελείς στο Νοσοκομείο Αγρινίου και σε γνωστό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης