kourdistoportocali.comNews DeskΕνώ οι τραπεζικές μετοχές "βυθίζονται" στη Wall Street, ο CEO της BlackRock προειδοποιεί για περισσότερα λουκέτα σε αμερικανικές τράπεζες

Δημοσίευμα Bloomberg

Ενώ οι τραπεζικές μετοχές “βυθίζονται” στη Wall Street, ο CEO της BlackRock προειδοποιεί για περισσότερα λουκέτα σε αμερικανικές τράπεζες

Ο Larry Fink χαρακτήρισε τις γρήγορες αυξήσεις επιτοκίων της Fed ως το "πρώτο νταμάκι του ντόμινο που έπεσε" μετά από χρόνια εύκολου χρήματος

Η νέα κατρακύλα των τραπεζικών μετοχών οδηγεί τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες της Wall Street σε μεγάλη πτώση την Τετάρτη, καθώς η αναταραχή στην Credit Suisse ανανέωσε τους φόβους για την τραπεζική κρίση, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock προειδοποίησε για την πιθανότητα να «έρχονται κι άλλα shutdown» μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Ο δείκτης S&P 500 Banks Industry Group σημείωνε πτώση μεγαλύτερο του 4% στις πρωινές συναλλαγές και ο Dow Jones Industrial Average υποχωρούσε περισσότερες από 450 μονάδες ή 1,42%.

Οι μετοχές της First Republic, μίας από τις περιφερειακές τράπεζες που πέρασε υπό διαχείρηση μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, υποχωρούν έως και 17% μετά την υποβάθμιση της αξιολόγησης ομολόγων της τράπεζας σε κατάσταση Junk από την Standard & Poors.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές της Credit Suisse υποχώρησαν περισσότερο από 25%, σημειώνοντας νέο χαμηλό ρεκόρ για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, αφού ο μεγαλύτερος επενδυτής της ελβετικής τράπεζας δήλωσε ότι δεν μπορούσε να χορηγήσει περαιτέρω οικονομική βοήθεια.

Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ ισοφάρισαν ουσιαστικά τα κέρδη της προηγούμενης ημέρας, με τις μετοχές της JPMorgan, της Bank of America, της Citigroup και της Wells Fargo να υποχωρούν μεταξύ 1,9% και 4,9% στις πρωινές συναλλαγές.

Την ίδια στιγμή, ο Διευθύνων Σύμβουλος της BlackRock, Larry Fink, στην ετήσια επιστολή του προς τους επενδυτές και τους CEO προειδοποίησε ότι ο περιφερειακός τραπεζικός τομέας των ΗΠΑ παραμένει σε κίνδυνο μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, προβλέποντας ότι ο πληθωρισμός θα επιμείνει και ότι τα επιτόκια θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Ο Fink προειδοποίησε για τον κίνδυνο να υπάρξει μια «βραδυφλεγής κρίση» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank, «με περισσότερες κατασχέσεις και λουκέτα».

Ο Fink χαρακτήρισε τις γρήγορες αυξήσεις επιτοκίων της Fed το περασμένο έτος ως το «πρώτο νταμάκι του ντόμινο που έπεσε» μετά από χρόνια εύκολου χρήματος, σημειώνοντας ότι «οι προηγούμενοι κύκλοι σύσφιξης συχνά οδήγησαν σε θεαματικές οικονομικές εστίες πυρκαγιάς», αναφερόμενος στην «αργή κυλιόμενη κρίση» της Αποταμίευσης και τη δανειακή κρίση της δεκαετίας του 1980.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν οι συνέπειες του εύκολου χρήματος και των ρυθμιστικών αλλαγών θα έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον περιφερειακό τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ (παρόμοια με την κρίση του 1980), με περισσότερες κατασχέσεις και λουκέτα», υπογράμμισε. Ο ίδιος τόνισε πως οι τράπεζες αναπόφευκτα θα περιορίσουν τον δανεισμό, γεγονός που θα ωθήσει περισσότερες εταιρείες να στραφούν στις κεφαλαιαγορές, δημιουργώντας ευκαιρίες για επενδυτές και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων.

Όπως προέβλεψε ο Fink, τα κεφάλαια που επενδύονται σε επενδύσεις που δεν είναι εύκολα ρευστοποιήσιμες, όπως ιδιωτικά κεφάλαια, ακίνητα και ιδιωτικές πιστώσεις, «θα μπορούσαν να είναι το τρίτο ντόμινο που θα πέσει», ειδικά εάν έχουν χρησιμοποιήσει δανεικά χρήματα για να αυξήσουν τις αποδόσεις, όπως υποστήριξε το μεγαλοστέλεχος της BlackRock.

Μετά την κατάρρευση της SVB Financial and Signature Bank, τα έκτακτα μέτρα των αμερικανικών αρχών είχαν κατευνάσει κάποιες ανησυχίες για την υγεία των άλλων τραπεζών, βοηθώντας τις περιφερειακές τράπεζες να σημειώσουν ανάκαμψη στη συνεδρίαση της Τρίτης. Ωστόσο, οι ίδιες επέστρεψαν τα κέρδη τους κατά τις πρωινές συναλλαγές της Τετάρτης, με τις μετοχές της First Republic, της PacWest και της Western Alliance να υποχωρούν όλες μεταξύ 2,7% και 17%.

Η First Republic που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο, η οποία έχει παρόμοια πελατειακή βάση με την SVB, σημείωσε το πιο απότομο sell-off αφού ο οίκος αξιολόγησης S&P υποβάθμισε την πίστωσή του σε ανεπιθύμητη κατάσταση. Τα «άχρηστα» ομόλογα, γνωστά και ως ομόλογα υψηλής απόδοσης, διαπραγματεύονται με μεγάλη έκπτωση σε σχέση με την ονομαστική τους αξία λόγω του αντιληπτού αυξημένου κινδύνου αθέτησης υποχρεώσεων του εκδότη.

Η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του εκδότη της First Republic μειώθηκε σε BB+ από Α- και τοποθετήθηκε αρνητικά στο CreditWatch από την υπηρεσία, η οποία ανέφερε αυξημένους κινδύνους φυγής καταθετών από την τράπεζα, το φαινόμενο που οδήγησε στην κατάρρευση της SVB.

Νωρίτερα, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s έθεσε την First Republic και πέντε άλλες μικρότερες περιφερειακές τράπεζες σε επιφυλακή για πιθανή υποβάθμιση της αξιολόγησης των ομολόγων. Ο Moody’s υποβάθμισε επίσης τις προοπτικές του για ολόκληρο τον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ σε αρνητικές από σταθερές, επικαλούμενος «ταχεία επιδείνωση του λειτουργικού περιβάλλοντος».

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK