kourdistoportocali.comNews DeskΕΚΤΑΚΤΟ> Η Ιαπωνική Shionogi ξεκινά δοκιμές σε ανθρώπους για το χάπι κατά της COVID

Λεπτό προς λεπτό το παγκόσμιο θρίλερ

ΕΚΤΑΚΤΟ> Η Ιαπωνική Shionogi ξεκινά δοκιμές σε ανθρώπους για το χάπι κατά της COVID

Eίναι η ίδια εταιρία που ανέπτυξε και το φάρμακο Crestor για τη χοληστερόλη

Ο αγώνας για το χάπι της Covid-19 άναψε για τα καλά καθώς Ιαπωνική Εταιρεία ανταγωνίζεται τις Pfizer, Merck

H Shionogi ξεκινά δοκιμές σε ανθρώπους για ένα φάρμακο της μιας φοράς την ημέρα που έχει σχεδιαστεί για την εξουδετέρωση του κοροναϊού σε λιγότερο από μία εβδομάδα
«Στόχος μας είναι μια πολύ ασφαλής στοματική σύνθεση , όπως το Tamiflu, όπως το Xofluza», λέει ο Isao Teshirogi, διευθύνων σύμβουλος της Shionogi.

Μια ιαπωνική εταιρεία ξεκίνησε δοκιμές σε ανθρώπους για το πρώτο χάπι μίας φοράς την ημέρα για ασθενείς με Covid-19, συμμετέχοντας μαζί με την Pfizer Inc και τη Merck & Co. στον αγώνα για να βρεθούν θεραπείες για την ασθένεια.

Η Shionogi  με έδρα την Οζάκα, η οποία βοήθησε στην ανάπτυξη του φαρμάκου Crestor για τη χοληστερόλη που έκανε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, δήλωσε ότι σχεδίασε το χάπι της για να επιτεθεί στον ιό Covid-19. Είπε ότι η δοσολογία μία φορά την ημέρα θα ήταν πιο βολική. Η εταιρεία είπε ότι δοκιμάζει το φάρμακο και τυχόν παρενέργειες σε δοκιμές που ξεκίνησαν αυτό το μήνα και είναι πιθανό να συνεχιστούν μέχρι το επόμενο έτος.
H Shionogi είναι μήνες πίσω από την Pfizer και τη Merck, οι οποίες έχουν ξεκινήσει δοκιμές χαπιών σε μεταγενέστερο στάδιο για τη θεραπεία της Covid-19. Η Pfizer είπε ότι το χάπι δύο φορές την ημέρα θα μπορούσε να είναι έτοιμο να χτυπήσει την αγορά μόλις φέτος. Ετοιμάζεται να εγγράψει περισσότερους από 2.000 ασθενείς σε μια δοκιμή του αντιιικού χαπιού σε συνδυασμό με ένα ενισχυτικό αντιικό φάρμακο έναντι ενός εικονικού φαρμάκου.

Η Merck δήλωσε ότι το φάρμακο της μονοπιραβίρης ήταν επιτυχές στη μείωση του ιικού φορτίου σε ασθενείς με Covid-19 και ενδέχεται να μειώσει την πιθανότητα νοσηλείας.

Και οι τρεις εταιρείες στοχεύουν να καλύψουν ένα από τα μεγαλύτερα κενά στην καταπολέμηση της πανδημίας. Τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών από γνωστά στελέχη του ιού Covid-19, συμπεριλαμβανομένου του μεταδοτικού στελέχους Delta, σύμφωνα με μελέτες. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι δεν θέλουν να εμβολιαστούν και μπορεί να υπάρξουν κρούσματα και για όσους κάνουν τα εμβόλιά τους.
Οι υπάρχουσες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένου του ενέσιμου αντιιικού φαρμάκου της Gilead Sciences Inc. remdesivir, γενικά πρέπει να χορηγούνται σε νοσοκομεία και να λειτουργούν μόνο μερικές φορές. Άλλα φάρμακα που μπορούν να χορηγηθούν σε νοσοκομεία περιλαμβάνουν μονοκλωνικά φάρμακα αντισωμάτων όπως αυτά που παρασκευάζονται από τη Regeneron Pharmaceuticals Inc. και το στεροειδές δεξαμεθαζόνη.
Οι κατασκευαστές φαρμάκων αναζητούν ένα χάπι που θα μπορούσαν να πάρουν στο σπίτι όσοι έχουν θετικό τεστ Covid-19 ενώ τα συμπτώματά τους είναι ήπια. Τέτοια φάρμακα υπάρχουν ήδη για τη γρίπη, όπως το Tamiflu της Roche Holding AG και το Xofluza της Shionogi, αν και δεν λειτουργούν για όλους τους ασθενείς και μπορεί να συνταγογραφούνται πολύ αργά για να κάνουν κάτι. Το Xofluza κυκλοφορεί στις ΗΠΑ από τη Roche.
Η Merck έχει συνάψει συμφωνία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την προμήθεια μολνοπιραβίρης εάν η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων εγκρίνει το φάρμακο.
«Στόχος μας είναι μια πολύ ασφαλής στοματική σύνθεση, όπως το Tamiflu, όπως το Xofluza», δήλωσε ο Isao Teshirogi, διευθύνων σύμβουλος της Shionogi. Είπε ότι το χάπι Cionid-19 της Shionogi στοχεύει να εξουδετερώσει τον ιό πέντε ημέρες μετά τη λήψη του από έναν ασθενή.

Ο Δρ Teshirogi δήλωσε ότι η Shionogi αναμένει να εγγράψει 50 έως 100 υγιή άτομα στη δοκιμή της στην Ιαπωνία. Μια μεγαλύτερη δοκιμή που συγκρίνει το φάρμακο με εικονικό φάρμακο σε ασθενείς με Covid-19 θα μπορούσε να ξεκινήσει στην Ιαπωνία αργότερα αυτό το έτος, είπε.

Το ποσοστό αποτυχίας των δοκιμών φαρμάκων είναι γενικά υψηλό. Οποιαδήποτε παρενέργεια, ακόμη και σχετικά ήπια, όπως ναυτία, θα μπορούσε να κάνει ένα χάπι Covid-19 ανέφικτο για οικιακή χρήση. Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν η απαλλαγή από τον ιό σε ασθενείς θα μεταφράζεται σε μείωση σοβαρών επιπλοκών όπως το χαμηλό οξυγόνο που οδηγεί τους ανθρώπους στο νοσοκομείο, ανέφεραν ερευνητές που εργάζονται πάνω σε θεραπείες Covid-19.

Τα χάπια Pfizer και Shionogi μπλοκάρουν τις μολύνσεις αναστέλλοντας ένα ένζυμο που ονομάζεται πρωτεάση το οποίο ένας ιός πρέπει να αντιγράψει μέσα στα ανθρώπινα κύτταρα. Οι αναστολείς πρωτεάσης χρησιμοποιούνται ευρέως έναντι άλλων ιών, συμπεριλαμβανομένου του HIV, του ιού που προκαλεί το AIDS, αλλά η αντίσταση στον ιό είναι μια πιθανή πρόκληση.

«Μάθαμε πολύ γρήγορα από τον ιό HIV ότι εάν δεν το προσέξουμε αυτό, αναπτύσσονται μόρια που πολύ γρήγορα γερνάνε», δήλωσε η Daria Hazuda, επικεφαλής επιστημονική υπεύθυνος στο ερευνητικό κέντρο της Merck στο Cambridge της Mass.

Ο Δρ Teshirogi της Shionogi είπε ότι η αρχική έρευνα έδειξε ότι ο ιός δεν μπορούσε εύκολα να μεταλλαχθεί για να αποφύγει το αποτέλεσμα του χαπιού της εταιρείας του.
Το φάρμακο της Merck, το οποίο το αναπτύσσει με συνεργάτη τη Ridgeback Biotherapeutics, δίνει στον ιό λανθασμένες οδηγίες να αντιγράψει τον εαυτό του και αυτό οι ιοί δεν μπορούν να το αποφύγουν δήλωσε η Δρ Hazuda.

Η Merck είπε τον Απρίλιο ότι το φάρμακό της, το οποίο μελετήθηκε πριν από χρόνια ως πιθανή θεραπεία του Έμπολα, πέτυχε στη μείωση του ιικού φορτίου σε ασθενείς με Covid-19 και ενδέχεται να μειώσει την πιθανότητα νοσηλείας. Μεγαλύτερες μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη, εστιάζοντας σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με Covid-19 τις προηγούμενες πέντε ημέρες και διατρέχουν κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά.

«Τα δεδομένα μέχρι στιγμής άλλων παρεμβάσεων θα υποδήλωναν ότι όσο αργότερα περιμένετε να δράσετε, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να επωφεληθείτε», δήλωσε η Δρ Hazuda.
Η παραλλαγή της Covid-19’s Delta πολλαπλασιάζεται παγκοσμίως, απειλώντας τους μη εμβολιασμένους πληθυσμούς και την οικονομική ανάκαμψη. Το WSJ αναλύει τα γεγονότα σε βασικές χώρες για να εξηγήσει γιατί η Delta εξαπλώνεται ταχύτερα από τα στελέχη που εντοπίστηκαν προηγουμένως.

Η Merck έχει συνάψει συμφωνία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την παροχή 1,7 εκατομμυρίων θεραπευτικών αγωγών του φαρμάκου της, που ονομάζεται molnupiravir, για 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια εάν το φάρμακο εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων. Αυτό υποδηλώνει μια τιμή περίπου 700 $ ανά ασθενή.

Ο Δρ Teshirogi είπε ότι η Shionogi δεν σχεδίαζε να περιορίσει τις εξετάσεις του φαρμάκου σε ασθενείς που διαγνώστηκαν πρόσφατα. Εάν το φάρμακο δείξει προοπτική, ο Shionogi πιθανότατα θα συνεργαστεί με μια παγκόσμια φαρμακευτική εταιρεία για να το διαθέσει σε παγκόσμιο επίπεδο, είπε.

Αυτό έκανε πριν από δύο δεκαετίες σε μια άλλη μάχη που έβαλε τη Merck και την Pfizer εναντίον του πολύ μικρότερου ιαπωνικού αντιπάλου τους – αυτή που περιλάμβανε χάπια κατά της χοληστερόλης. Το Lipitor της Pfizer και της Merck το Zocor κυριάρχησαν στην αγορά έως ότου οι χημικοί της Shionogi ανακάλυψαν μια εναλλακτική λύση, την οποία η εταιρεία χορήγησε με άδεια στην AstraZeneca PLC για παγκόσμιο μάρκετινγκ.
Το φάρμακο, που ονομάζεται Crestor, πήρε τελικά ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς παρά την ανησυχία για παρενέργειες όπως ο μυϊκός πόνος και, σε σπάνιες περιπτώσεις, γνωστική εξασθένηση. Οι γιατροί του αναγνώρισαν τη μείωση της ολικής χοληστερόλης του Προέδρου Donald Trump όταν ήταν εν ενεργεία. Τα Lipitor, Zocor και Crestor είναι τώρα διαθέσιμα στις ΗΠΑ σε φθηνές εκδόσεις γενόσημων.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Έρευνα-βόμβα της Daily Telegraph> Οι 26 από τους 27 επιστήμονες που υπέγραψαν την επιστολή του Lancet για τον κορωνοϊό είχαν κάποια (μεγάλη ή μικρή) σχέση με το εργαστήριο της Wuhan. O αμφιλεγόμενος Σωτήρης Τσιόδρας
Albert Bourla> Πότε ο κόσμος θα επιστρέψει στη «φυσιολογική ζωή», τι θα συμβεί με τα εμβόλια
“Πάνω” σε τέταρτο κύμα πανδημίας η εμβολιασμένη (82,4%) Βρετανία;> Για δέκατη συνεχόμενη ημέρα αυξάνονται οι μολύνσεις
Πρώην επικεφαλής του FDA> Ο κορωνοϊός και η αντιμετώπιση του “σκότωσε” την εμπιστοσύνη του κόσμου στην επιστήμη
Οι Γερμανοί πολίτες αποχαιρετούν αποδοκιμάζοντας την Καγκελάριο που άδειασε δύο πρωθυπουργούς (Παπανδρέου-Σαμαρά) και άνοιξε τον δρόμο στον Τσίπρα
EKTAKTO> Kαι τώρα πλέον η Ισραηλινή κυβέρνηση στρέφει τις ελπίδες της στο κοκτέιλ αντισωμάτων Regeneron το οποίο θα λάβουν πρώτοι οι ανεμβολίαστοι ασθενείς
Η AUKUS έφερε ακόμα πιο κοντά Ελλάδα-Γαλλία> 3+1 γαλλικές φρεγάτες Belh@rra στο Πολεμικό Ναυτικό
Ισχυρός σεισμός 5,8 Ρίχτερ και δεκάδες μετασεισμοί στην Κρήτη> Νεκρός 62χρονος στο Αρκαλοχώρι και 15 τραυματίες
Wall Street Journal> Διέλυσαν και την αμφιλεγόμενη επιτροπή του Lancet που ερευνούσε την πραγματική προέλευση της Covid-19
Brandon Smith> Ο πόλεμος είναι ήδη στο κατώφλι μας
Αντώνης Σαμαράς> H διαχειρίστρια Μέρκελ και η ΝΔ ως ΠΟΤΑΜΙ
ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ 17Ν για Μπακογιάννη>Tι έγραφε ο Κουφοντίνας για Πειραική-Πατραική, Χαλυβουργική και Λάρκο