kourdistoportocali.comNews DeskΕΚΤΑΚΤΟ>Έρχονται νέα μέτρα και προληπτική γραμμή πίστωσης

Oλίγιστοι και σε καιρό πανδημίας

ΕΚΤΑΚΤΟ>Έρχονται νέα μέτρα και προληπτική γραμμή πίστωσης

Ασπίδα διάσωσης του ESM ύψους 240 δις ευρώ. Για 1,8 εκατομμύρια νεκρούς κάνουν λόγο ερευνητές του Imperial College

Oλίγιστοι ακόμη και σε καιρό πανδημίας. Ομιλούμε για τους ηγέτες της Ε.Ε. οι οποίοι ούτε τώρα δεν τα βρίσκουν. Μην  εκπλαγείτε πάντως εάν ο Covid-19 oδηγήσει στη διάλυση της Ε.Ε. Ηδη Ιταλία και Ισπανία απειλούν με veto στα καμώματα της Μέρκελ η οποία δεν θέλει να ακούσει για ευρωομόλογο.

Ο έμπειρος ανταποκριτής του ΒΗΜΑτος στο Βερολίνο κ. Γιώργος Παππάς θα ανεβάσει στο προφίλ του στο fb το σενάριο για ασπίδα διάσωσης του ESM ύψους 240 δις ευρώ εξαιτίας του Κοροναϊού.

Κάθε χώρα μέλος του Ευρώ θα μπορεί να παίρνει δάνεια από το Μόνιμο Μηχανισμό Σταθερότητας, ύψους 2% του ΑΕΠ του. Εάν πάρουν όλες οι χώρες, ο ESM θα χρειαζόταν ένα ποσό 240 δις ευρώ. Όπως αντιλαμβάνεστε αυτά τα δάνεια θα έχουν υψηλό τίμημα για τους πολίτες των χωρών με νέα μέτρα!

Statt Corona-Anleihe ein ESM-Corona-Rettungsschirm.
Αντί για “κορονα-ομόλογο”, ασπίδα διάσωσης του ESM ύψους 240 δις ευρώ εξαιτίας του Κοροναϊού, βλέπει η SZ.

Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας οι υπουργοί Οικονομικών του Γιούρογκρουπ θα πρέπει να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες, αναφέρει το σχέδιο απόφασης για το σημερινό Συμβούλιο κορυφής, που επικαλείται η εφημερίδα.

Πρόκειται για ένα σχέδιο διάσωσης του ESM, που θα θέτει στη διάθεση των χωρών προληπτικές γραμμές πίστωσης. Κάθε χώρα μέλος του Ευρώ θα μπορεί να παίρνει δάνεια από το Μόνιμο Μηχανισμό Σταθερότητας, ύψους 2% του ΑΕΠ του.

Εάν πάρουν όλες οι χώρες, ο ESM θα χρειαζόταν ένα ποσό 240 δις ευρώ.

Στο μεταξύ διαβάζοντας την εκτίμηση των ερευνητών του Imperial College του Λονδίνου που ακολουθεί διαπιστώνει κανείς το μέγεθος της ανευθυνότητας των ηγετών της Ευρώπης.

Η επιδημία του SARS-CoV-2 θα μπορούσε να σκοτώσει έως και 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο ακόμη και με τη λήψη πολύ αυστηρών μέτρων για την αναχαίτισή της, σύμφωνα με μια εκτίμηση ερευνητών του Imperial College του Λονδίνου.

Η υπόθεση αυτή βασίζεται σε μαθηματικές προσομοιώσεις, βασισμένες σε όσα ήταν γνωστά σε μια δεδομένη χρονική στιγμή για την ασθένεια Covid-19 (μεταδοτικότητα, θνησιμότητα κ.α.) και για τον λόγο αυτό δεν αποτελεί “πρόβλεψη”, υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

Σε μια προηγούμενη έκθεσή του στα μέσα Μαρτίου το Imperial College εκτιμούσε ότι η πανδημία θα μπορούσε να στοιχίσει τη ζωή σε 510.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο και να πλήξει το 81% του πληθυσμού του, εφόσον η χώρα δεν λάμβανε κανένα απολύτως μέτρο. Η αναφορά αυτή δέχτηκε πολλές επικρίσεις (κυρίως για τη μεθοδολογία της) από τον επιστημονικό κόσμο, όμως οδήγησε τελικά την κυβέρνηση να αλλάξει τη στρατηγική της απέναντι σε ένα τέτοιο εφιαλτικό σενάριο.

Αν υποτεθεί ότι δεν θα εφαρμοζόταν κανένα απολύτως μέτρο σε όλον τον κόσμο, οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι νεκροί θα έφταναν τα 40,6 εκατομμύρια. Ο ιός θα πρόσβαλε 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού του πλανήτη (7,6 δισεκ.). Λαμβάνοντας στη συνέχεια υπόψη τους διάφορες μεταβλητές ανά περιοχή (γήρανση του πληθυσμού, εισόδημα, πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) προσομοίωσαν την αναμενόμενη μείωση του ποσοστού θνησιμότητας αναλόγως με την ταχύτητα λήψης μέτρων, όπως τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων, την απομόνωση των θετικών κρουσμάτων και την εφαρμογή της “κοινωνικής αποστασιοποίησης”. Εφόσον ληφθούν μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας αρκετά νωρίς, η θνησιμότητα πέφτει στο 0,2 ανά 100.000 ανθρώπους την εβδομάδα. Με βάση το μοντέλο αυτό επομένως, ο αριθμός των θανάτων παγκοσμίως θα μπορούσε να φτάσει το 1,85 εκατομμύριο και τα κρούσματα τα 470 εκατομμύρια.

Αν τα μέτρα ληφθούν με καθυστέρηση και το ποσοστό θνησιμότητας φτάσει το 1,6 ανά 100.000 την εβδομάδα, τότε τα κρούσματα αυξάνονται στα 2,4 δισεκατομμύρια και οι νεκροί στα 10,45 εκατομμύρια.

Οι ερευνητές τονίζουν πάντως ότι η μελέτη τους δεν δίνει σαφείς απαντήσεις για την πιθανή εξέλιξη της επιδημίας και τις επιπτώσεις που θα έχουν τα μέτρα αναχαίτισης της εξάπλωσή στη. Σε κάθε περίπτωση “την παρούσα στιγμή δεν είναι δυνατόν να προβλέψουμε με βεβαιότητα τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων για μια συγκεκριμένη χώρα, ούτε την ακριβή θνησιμότητα”, υπογράμμισαν.

Mε βέτο απειλούν Ιταλία και Ισπανία εξαιτίας της άκαμπτης στάσης της Γερμανίας στην έκδοση “κορωνοομολόγου”.

Όπως μεταδίδουν ιταλικά μέσα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δεν σκοπεύει να υπογράψει το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής που συζητούν οι 27, και μάλιστα σε συνεννόηση με τον Ισπανό ομόλογό του Πέδρο Σάντσεθ δίνουν τελεσίγραφο δέκα ημερών στους ηγέτες στην Κομισιόν στην ΕΚΤ για να επιστρέψουν με πρόταση κατάλληλη για τη δραματική περίσταση από τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται σε εξέλιξη “σκληρό ντέρμπι” απέναντι σε Γερμανία και την Ολλανδία, και για το ρόλο του ESM στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ο Τζουζέπε Κόντε ζητά με έμφαση να καταλάβει η Ένωση ότι τα ευρωομόλογα είναι σήμερα αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε. Αλλά οι αναλυτές στη Ρώμη θεωρούσαν ότι η μάχη αυτή είναι πολύ δύσκολο να μπορέσει να κερδηθεί.

 

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Θλιβερό φιάσκο για έναν αξιοπρεπή (ως τώρα) πρωθυπουργό η επικοινωνιακή διαχείριση των νεκρών
38 νεκροί, εισαγωγή θανάτου και σπασμωδικές κινήσεις υπόσχονται έναν εφιάλτη για τις επόμενες εβδομάδες
Κ. Πρωθυπουργέ, τι νόημα έχει να καταστρέφονται επιχειρήσεις, ζωές, οικογένειες, όταν αρκεί ο γιος ενός Χατζηανεύθυνου που επιστρέφει από το Λονδίνο να μεταδώσει το θάνατο σε ολόκληρο νησί;
Οι 3 δραπέτες της καραντίνας και τo πάρτυ που προκαλεί τρόμο στην Ικαρία
EKTAKTO>To Δημόσιο λίγο πριν την αδυναμία καταβολής των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων;
Τρόμος για παραστρατιωτικές οργανώσεις, πλιάτσικο και βία την επόμενη μέρα
Προσοχή! Λεπτομέρειες για το πως μεταδίδεται ο ιός
-Μήπως ταξίδεψες με το Blue Star Mykonos τη Παρασκευή 20 Μαρτίου;
Στους επιχειρηματίες όλες οι ελπίδες μας και όχι στα επιδόματα του κράτους
Πρωτοφανής επίθεση του Γερμανού υπ. Εσωτερικών στην Ελλάδα
Ανταπόκριση γιατρού από τη Κόλαση της Νέας Υόρκης>Έχουμε εντολή να ασκήσουμε Ιατρική Πολέμου!
EKTAKTO> Ελληνίδα Kαθηγήτρια Ανοσολογίας κρατάει στα χέρια της το εμβόλιο κατά του Covid-19;