kourdistoportocali.comNews DeskEd Miliband> O Spectator τρολάρει τον νέο υπουργό Eνέργειας και Κλίματος για το φιλόδοξο σχέδιο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές του εθνικού δικτύου έως το 2030

Breaking News

Ed Miliband> O Spectator τρολάρει τον νέο υπουργό Eνέργειας και Κλίματος για το φιλόδοξο σχέδιο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές του εθνικού δικτύου έως το 2030

Η Δανία ως παράδειγμα προς αποφυγή

Ο Ed Miliband θα είναι υπεύθυνος ως γραμματέας ενέργειας

Ξέρω ότι μόλις ξεκίνησε, αλλά δεν είναι πολύ νωρίς για να αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε: τι θα είναι αυτό που θα προκαλέσει στην κυβέρνηση Starmer το πρώτο της σοβαρό πρόβλημα; Μια πιθανή αύξηση των αφίξεων παράνομων μεταναστών φαίνεται μια πιθανότητα, δεδομένου ότι ορισμένοι από αυτούς που έχουν στρατοπεδεύσει στη βόρεια Γαλλία φαίνεται να γνωρίζουν καλά τη βρετανική πολιτική και έχουν αναφερθεί ότι περιμένουν τη στιγμή που ο Starmer θα εκπληρώσει την πολιτική του να τερματίσει το πρόγραμμα της Ρουάντα* την πρώτη μέρα.

Αλλά η τοποθέτηση του Ed Miliband ως Υπουργού Ενέργειας και Κλίματος εγείρει μια άλλη πηγή προβλημάτων: το εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο των Εργατικών για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του εθνικού δικτύου έως το 2030-γράφει ο Ross Clark στον The Spectator.

Πρέπει να σημειωθεί ότι έχει ήδη υπάρξει κάποια μετατόπιση σε αυτόν τον στόχο. Η εργατική πολιτική, όπως δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του κόμματος μόλις τον Μάιο, υπέδειξε ότι μια κυβέρνηση Starmer στόχευε να δημιουργήσει ένα δίκτυο βασισμένο σχεδόν εξ ολοκλήρου στην αιολική και ηλιακή ενέργεια.

Ισχυρίστηκε επίσης, κάπως παράλογα, ότι η μετάβαση σε 100%  καθαρή ενέργεια θα εξοικονομούσε στους καταναλωτές έως και 1.400 £ ετησίως. Δεδομένου ότι ο μέσος λογαριασμός διπλού καυσίμου κάτω από το ανώτατο όριο τιμής της Ofgem είναι επί του παρόντος λίγο πάνω από 1.500 £, φαινόταν ότι το Εργατικό Κόμμα υπόσχεται σχεδόν δωρεάν ενέργεια.

Στη συνέχεια, οι Εργατικοί υποβάθμισαν την απαίτησή σε μέση εξοικονόμηση £300 ετησίως. Εν τω μεταξύ, το μανιφέστο του άφησε ανοιχτή την πόρτα για τη διατήρηση ενός στρατηγικού δικτύου σταθμών παραγωγής ενέργειας φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα – κάτι που ήταν η πολιτική του Rishi Sunak.

Ωστόσο, οι Εργατικοί παραμένουν προσηλωμένοι στον στόχο τους για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του 2030 για την ηλεκτρική ενέργεια – και πρόκειται να αποτελέσουν μια τεράστια μυλόπετρα στο λαιμό τους. Το είπε ο Gary Smith του συνδικάτου GMB, όπως και ο Jim Ratcliffe, ιδιοκτήτης της Ineos και ένας από τους νέους υποστηρικτές των Εργατικών. Ο Miliband έχει εκπονήσει λίγα λεπτομερή σχέδια για το πώς μπορεί να πετύχει τον στόχο του. Δεν μπορεί να μας πει πώς το απανθρακωμένο δίκτυο των Εργατικών θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της διαλείπουσας λειτουργίας – το οποίο θα απαιτούσε τεράστιες ποσότητες ενέργειας, αποθήκευσης ενέργειας ή κάποιο άλλο είδος εφεδρείας. Για να δώσουμε μια ιδέα του κόστους αυτού, τα Εθνικά Εργαστήρια Ειρηνικού της κυβέρνησης των ΗΠΑ υπολογίζουν το κόστος ζωής των μπαταριών λιθίου σε περίπου 240 £ ανά μεγαβατώρα, έξι φορές περισσότερο από το κόστος παραγωγής ενέργειας από τον άνεμο αρχικά.

Ούτε ο Miliband μπορεί να εξηγήσει πώς ο στόχος του θα εξοικονομήσει χρήματα στους καταναλωτές όταν ο συνάδελφός του από το Υπουργείο Οικονομικών Darren Jones παραδέχεται ότι θα κοστίσει «εκατοντάδες δισεκατομμύρια» επενδύσεις σε αιολικά πάρκα, νέα καλώδια και οτιδήποτε άλλο.

Ίσως ο Miliband πιστεύει ότι το επενδυτικό κόστος δεν έχει σημασία γιατί θα δημιουργήσει όλες αυτές τις «καλοπληρωμένες πράσινες θέσεις εργασίας» και ως εκ τούτου αποτελούν κοινωνικό αγαθό. Αλλά όποιος ξεγελαστεί να πιστεύει ότι ένα δίκτυο βασισμένο στην αιολική ενέργεια θα μας εξοικονομήσει χρήματα, θα πρέπει να εξετάσει την περίπτωση της Δανίας, η οποία παράγει το 57% της ηλεκτρικής της ενέργειας από τον άνεμο – διπλάσια από τη Βρετανία και υψηλότερη από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Η Δανία είχε τις υψηλότερες εγχώριες τιμές ενέργειας στην Ευρώπη, περίπου το ένα τρίτο όσο η Βρετανία.

Ένας στόχος είναι μόνο ένας στόχος φυσικά και σε αντίθεση με τον καθαρό μηδενικό στόχο του 2050, το σχέδιο των Εργατικών για το δίκτυο δεν είναι νομικά δεσμευτικό. Αλλά η αποδυνάμωση του στόχου θα είχε ένα πολύ βαρύ πολιτικό τίμημα, δεδομένου ότι ο Miliband εκτόξευσε τον Miliband ξεκοίλιασε τον Rishi Sunak επειδή κατέρριψε πράσινους στόχους. Ο νέος υπουργός Ενέργειας θα αποτελέσει μεγάλο χρέος για τη νέα κυβέρνηση.

 

>

*Ο Sir Keir Starmer επιβεβαίωσε ότι το σχέδιο απέλασης της Ρουάντα είναι «νεκρό και θαμμένο», την πρώτη του ημέρα ως πρωθυπουργός. Ο ηγέτης των Εργατικών είπε ότι θα τερματίσει το «κόλπο» της απέλασης μεταναστών που φτάνουν παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη Ρουάντα, το οποίο είχε καθιερώσει η προηγούμενη κυβέρνηση των Συντηρητικών.

Οι Εργατικοί έκαναν εκστρατεία με μια μανιφέστο δέσμευση να καταργήσουν το πρόγραμμα, το οποίο έχει ήδη κοστίσει περίπου 310 εκατομμύρια λίρες, υποσχόμενοι μια πιο αποτελεσματική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης για να το αντικαταστήσει.

Στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου από τότε που μπήκε στο Νούμερο 10, ο Sir Keir είπε στους δημοσιογράφους: «Το σχέδιο της Ρουάντα ήταν νεκρό και θαμμένο πριν ξεκινήσει».

Υποστήριξε ότι το πρόγραμμα «ποτέ δεν ήταν αποτρεπτικό», καθώς θα απέλαζε μόνο «λιγότερο από 1%» των αφίξεων μικρών σκαφών. Οι οικονομικές επιπτώσεις της κατάργησης του καθεστώτος και ο συνολικός λογαριασμός για τον φορολογούμενο δεν είναι ακόμη γνωστές. Ο τερματισμός του καθεστώτος αφήνει επίσης ένα ερωτηματικό για την τύχη 52.000 μεταναστών που προορίζονται για απέλαση.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK