kourdistoportocali.comNews DeskΕάν το Ισραήλ αντί τα εμβόλια "αγόραζε" τη Jacinda Ardern θα τα είχε καταφέρει καλύτερα

Τους άναψε φωτιές και το Dubai

Εάν το Ισραήλ αντί τα εμβόλια “αγόραζε” τη Jacinda Ardern θα τα είχε καταφέρει καλύτερα

To αεροδρόμιο Ben Gurion είναι ένα σχεδόν κλειστό αεροδρόμιο από τον Μάρτιο του 2020

To αεροδρόμιο Ben Gurion του Ισραήλ είναι ένα σχεδόν κλειστό αεροδρόμιο από τον Μάρτιο του 2020.

Είναι κλειστό αεροδρόμιο για τους τουρίστες.

Aπό τον Ian Ford

Όσοι δεν διαθέτουν ισραηλινό διαβατήριο η ειδική άδεια εισόδου στη χώρα από το ισραηλινό υπουργείο Εσωτερικών και Μετανάστευσης δεν μπορούν να εισέλθουν εδώ.

Έτσι η χώρα που είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια στους εμβολιασμούς εξακολουθεί να παραμένει ερμητικά κλειστή ένα χρόνο τώρα. Σαν την Αλβανία του Χότζα-κάτι που δεν αξίζει σε μια καινοτόμο χώρα που διεκδικεί την πρωτοπορία του Start-Up Nation.

Παρότι το αεροδρόμιο της χώρας παραμένει κλειστό οι θάνατοι από Covid-19 έχουν ξεπεράσει τις 5.000 και αυτό το διήμερο που γιορτάζουν τη γιορτή του Purim τρέμει το φυλοκάρδι τους μη εξαπλωθεί και πάλι ο ιός και οι μεταλλάξεις του.

Η πολιτική της κυβέρνησης σχετικά με το αεροδρόμιο της χώρας και το ποιοι και πως μπορούν να ταξιδεύουν απασχολεί και το editorial της Jerusalem Post στο οποίο διακρίνει κανείς τη ζήλια για το πόσο καλά τα κατάφερε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας.

Το αεροδρόμιο Ben-Gurion του Ισραήλ είναι η κύρια γραμμή ζωής της χώρας στον κόσμο. Είναι αυτό που συνδέει τους Εβραίους του κόσμου. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες έκλεισε, χωρίς σαφήνεια από την κυβέρνηση για το πότε θα μπορούσε να ανοίξει ξανά.

Η κυβέρνηση ανησυχεί φαινομενικά για διάφορες παραλλαγές κοραναϊού, ελπίζοντας να αυξήσει τους εμβολιασμούς και να επιστρέψει σε κάποια φυσιολογική ζωή.

Χάθηκε όμως σε αυτές τις συζητήσεις είναι ένας μεγαλύτερος ελέφαντας: η έλλειψη διαφάνειας και σαφήνειας σχετικά με τον τρόπο απομόνωσης των ταξιδιωτών ή ποιους κανόνες πρέπει να ακολουθήσουν. Αυτό ήταν ένα πρόβλημα από την αρχή, τον Μάρτιο του 2020.

Τις πρώτες μέρες της πανδημίας, τα μικτά μηνύματα σχετικά με το ποιος έπρεπε να βρίσκεται σε καραντίνα και πώς θα παρακολουθούνταν άφησαν πολλούς μπερδεμένους.

Ενώ τα βίντεο στο Διαδίκτυο έδειχναν ότι η αστυνομία κυνηγούσε όσους έσπαγαν την καραντίνα, εκείνοι που επέστρεφαν από συνέδρια και οι οποίοι παρέμειναν σε καραντίνα το έκαναν σε μεγάλο βαθμό με δική τους βούληση.

Η έκδοση σαφών οδηγιών  ήταν άγνωστη, όπως συνέβη για πολύ καιρό τον τελευταίο χρόνο. Τώρα, στο τέλος του πρώτου έτους της πανδημίας, η ίδια σύγχυση συνεχίζεται. Μια αστεία ιστορία αυτής της εβδομάδας για τους ανθρώπους που πλαστογραφούν έγγραφα ώστε να επιστρέψουν στο Ισραήλ, παρά το κλείσιμο, κρούει τα κουδούνια του συναγερμού.

Γιατί τα άτομα που πλαστογραφούν άδειες μπορούν να επιβιβαστούν σε αεροπλάνα;

Το Ισραήλ χαρακτηρίζεται ως έθνος Start-Up  αλλά η χώρα δεν μπορεί καν να επιβεβαιώσει εάν ένα έγγραφο είναι πλαστό πριν επιβιβαστεί κάποιος σε αεροπλάνο;

Η χώρα που υποτίθεται ότι έχει την καλύτερη ασφάλεια κατά της τρομοκρατίας στον κόσμο δεν μπορεί να εντοπίσει ένα πλαστό έγγραφο; Πώς μπορεί να είναι βέβαιο ότι άλλα άτομα που φτάνουν δεν πλαστογραφούν τα έγγραφά τους;

Εν τω μεταξύ, οι πραγματικοί Ισραηλινοί με προβλήματα πραγματικής ζωής παραμένουν κολλημένοι στο εξωτερικό χωρίς την επιλογή να επιστρέψουν στο σπίτι τους.

Η Covid-19 είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Το ξέρουμε αυτό. To γνωρίζουμε όχι μόνο επειδή έχουμε δει σε εθνικό επίπεδο κλειδώματα, κλείσιμο αεροδρομίου και τη χρήση των υπηρεσιών του Shin Bet (Οργανισμός Ασφαλείας του Ισραήλ) και της Mossad, αλλά επειδή είναι σαφές ότι ο κόσμος πρέπει να καταπολεμήσει την πανδημία σαν πόλεμο. Πάνω από 5.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει στο Ισραήλ. Σε άλλες χώρες, ο αριθμός των θανάτων είναι ακόμη πιο συγκλονιστικός.

Αλλά για χώρες που είναι αποτελεσματικές, μελετημένες και έξυπνες, όπως η Νέα Ζηλανδία, ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να μετρηθεί στις δύο παλάμες. Πώς είναι δυνατόν το Ισραήλ να έχει λειτουργήσει πολύ σωστά όσο αφορά τα εμβόλια αλλά είναι τόσο ανίκανο να εξορθολογίσει τη διαδικασία εισόδου στο αεροδρόμιο;

Όλες οι αποτυχίες του παρελθόντος είναι σημαντικές για να καταγραφούν. Και κυρίως γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας και η αστυνομία δεν φαίνεται να γνωρίζουν πώς να συντονίζονται μεταξύ τους. Δεν υπάρχει σαφής βάση δεδομένων για το ποιος έφτασε και πότε και που παρέμεινε σε καραντίνα. Κάποιοι στάλθηκαν σε ξενοδοχεία, άλλοι στάλθηκαν σπίτια. Η αστυνομία έκανε check in σε ορισμένα κυρίως όταν υπήρχαν ανησυχίες για μεταλλάξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο ή τη Νότια Αφρική, αλλά σε άλλες περιπτώσεις οι άνθρωποι περιπλανήθηκαν στη χώρα. Πώς εξηγείται ότι δεκάδες χιλιάδες που επέστρεψαν από το Ντουμπάι δεν ελέγχθηκαν καν;
Για να πετάξει κάποιος στο Ντουμπάι, έπρεπε να κάνει μια δοκιμή PCR 72 ώρες πριν από την άφιξη και στη συνέχεια εκ νέου όταν προσγειωθεί.

Ωστόσο, κατά την άφιξή τους στο Ισραήλ δεν υπήρχαν τέτοιοι κανόνες. Ακόμα και όταν υπάρχουν κανόνες, φαίνεται να τηρούνται με μισή καρδιά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια οικογένεια με πλαστά έγγραφα φέρεται να απελάθηκε, αλλά μια άλλη όχι. Υπάρχουν «ευαίσθητοι» λόγοι, μας λένε. Χωρίς αμφιβολία, αυτό μπορεί να οφείλεται σε πιέσεις ή σε διασυσυνδέσεις ορισμένων ατόμων. Έτσι όμως δεν κυβερνιέται μια χώρα. Το κοινό πρέπει να γνωρίζει γιατί μας κρατάνε στο σπίτι και δεν επιτρέπεται να ταξιδέψουμε, όπως επίσης όσοι βρίσκονται σε καραντίνα εάν ελέγχονται και παρακολουθούνται σωστά. Δεν ζητάμε ένα υπερ-κράτος του Όργουελ να παρακολουθεί κάθε μας κίνηση. Αλλά αν φτάσετε στο Ισραήλ από τη Νέα Υόρκη, το Ηνωμένο Βασίλειο ή τη Νότια Αφρική ή εάν περάσετε από μια χώρα με μεταλλάξεις της COVID-19, τότε θα πρέπει να κάνετε test ξανά και ξανά.

Η κυβέρνηση πρέπει να είναι ξεκάθαρη για το τι συμβαίνει.

Η χώρα χρειάζεται σαφήνεια.

Όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι μόνο η Ελλάδα που τραβάει χοντρά ζόρια με την Covid-19 αλλά και το Ισραήλ με το αεροδρόμιό του για ένα χρόνο κλειστό, την ώρα που πρωταγωνιστεί στους εμβολιασμούς δεν μπορεί να αισθάνεται ευτυχές για την αποτελεσματικότητά του.

Το τρόπαιο της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας έχει πλέον πολλούς ζηλόφθονους αλλά η Jacinda Kate Laurell Ardern απέδειξε τη στόμφα της στο γήπεδο της πανδημίας…

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Νew York Times> Τρόφιμοι γηροκομείου πέθαναν παρότι είχαν εμβολιασθεί με το εμβόλιο της Pfizer
Ο Bill Gates την αποθεώνει αλλά δεν έχουν όλες οι ζωές (των μαύρων) την ίδια αξία
Για πρώτη φορά ο Economist μετρά τους πραγματικούς θανάτους παγκοσμίως από Covid-19
Γιατί η δικτατορία τύπου Πούτιν είναι μονόδρομος για την Ελλάδα. Πάνω από 4.000 ευρώ οι μισθοί στη ΔΕΗ!
Eπιτέλους μεταρρυθμίσεις στη σωστή κατεύθυνση. Στο 22% ο φορολογικός συντελεστής
Εις το όνομα του πατρός
Στη Σχοινούσα ο Βασίλης Κικίλιας συνάντησε τη μούσα των εμβολίων
Mία ανθρώπινη ιστορία στους καιρούς της πανδημίας
Η προπαραλήγουσα ποτέ δεν περισπάται όταν η λήγουσα είναι μακρά
Δρ. Alex Spyropoulos για τα εμβόλια> Ο σπουδαίος Έλληνας γιατρός δίνει απαντήσεις για τις θρομβώσεις
Summer 2021> Θα πεθάνουμε εμείς ή θα πεθάνει ο Τουρισμός. Αυτή είναι η επιλογή
Do you want to buy property in Greece? We are going to tell you where!