kourdistoportocali.comNews DeskΔύο απανωτές νίκες του Elon Musk στα Δικαστήρια

Βreaking news

Δύο απανωτές νίκες του Elon Musk στα Δικαστήρια

Η χρήση του Twitter τον βοήθησε να γίνει ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο

Δύο φορές ο Elon Musk βρέθηκε αντιμέτωπος με την Δικαιοσύνη για τα σχόλια που έκανε στο Twitter.

Και τις δύο φορές δικαιώθηκε.

Η τελευταία νίκη ήρθε την Παρασκευή όταν ένα Oμοσπονδιακό Δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ του σε μια αγωγή για απάτη χρεογράφων στην οποία οι επενδυτές ισχυρίστηκαν ότι αισθάνθηκαν παραπλανημένοι ώστε να χάσουν χρήματα μετά τα tweets του το 2018 που ισχυρίστηκαν ότι είχε «εξασφαλιστεί χρηματοδότηση-funding secured» για να πάρει την Tesla Inc. ιδιωτική.

Οι μετοχές σημείωσαν άνοδο στις ειδήσεις και στη συνέχεια έπεσαν τις επόμενες ημέρες καθώς κατέστη σαφές ότι δεν είχε οριστικοποιήσει μια τέτοια συμφωνία για την αυτοκινητοβιομηχανία.

Η προθυμία του κ. Μusk να στοιχηματίσει στον εαυτό του και τις πεποιθήσεις του ανταμείφθηκε, ενισχύοντας τη φήμη που τον θέλει να πολεμάει αντί να υποκύπτει στην πίεση, σημειώνει στο σχετικό ρεπορτάζ του στη The Wall Street Journal, o Tim Higgins

Η χρήση του Twitter κατά την τελευταία δεκαετία τον βοήθησε να γίνει ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, κραδαίνοντας την προσωπική του φήμη και τις μάρκες της εταιρείας αυτοκινήτων του, της εταιρείας κατασκευής πυραύλων SpaceX και άλλων startups.

Αλλά τα τιτίβισμά του έχουν προκαλέσει επίσης διαμάχες.

Ο κ. Musk έπεισε ένα δικαστήριο του Λος Άντζελες το 2019 ότι δεν είχε δυσφημήσει έναν Βρετανό εξερευνητή σπηλαίων σχολιάζοντας στο Twitter ότι ο άνδρας -χωρίς αποδείξεις- ήταν παιδόφιλος.

Οι δύο άνδρες είχαν ανταλλάξει ύβρεις σχετικά με τη συμμετοχή του κ. Μusk σε μια προσπάθεια διάσωσης μιας νεανικής ομάδας ποδοσφαίρου που είχε παγιδευτεί σε μια σπηλιά της Ταϊλάνδης.


Και στις δύο υποθέσεις υψηλού προφίλ, ο κ. Μusk και ο δικηγόρος του Alex Spiro-photo κάτω, ουσιαστικά υπερασπίστηκαν ότι ο δισεκατομμυριούχος δεν πρέπει να λαμβάνεται πολύ σοβαρά στο Twitter.

Στην υπόθεση της συκοφαντικής δυσφήμισης, ο κ. Spiro υποστήριξε ότι τα tweets του κ. Musk δεν πρέπει να εκληφθούν κυριολεκτικά, θεωρώντας το κάτι παρόμοιο με αστειευόμενους χλευασμούς μεταξύ ανδρών στην ψηφιακή παιδική χαρά.

Στην υπόθεση των χρεογράφων, ο δικηγόρος υποστήριξε ότι ο πελάτης του δεν πρέπει να τιμωρηθεί για την αποστολή «ατελών» tweets και ότι είναι δύσκολο να πούμε τι ακριβώς κινεί την εξαιρετικά ασταθή μετοχή της Tesla.

«Αυτή δεν είναι η κακή δοκιμή του tweet», είπε ο κ. Spiro την Παρασκευή κατά την τελική του δήλωση.

Μέσα σε δύο ώρες, η κριτική επιτροπή των εννέα ατόμων στο Σαν Φρανσίσκο, ζήτησε να αποφασίσει εάν τα tweets του κ. Μusk ήταν υλικό που επηρέασε τους επενδυτές να χάσουν χρήματα, επέστρεψε την ετυμηγορία της υποστηρίζοντας τον κ. Musk.

Ο επικεφαλής του Σώματος Ενόρκων Robin Cadogan είπε ότι η προσπάθεια της υπεράσπισης να περιγράψει το tweet του κ. Μusk με την προσωπική του ιδιότητα και όχι ως επίσημo για την Tesla ήταν πειστική.

Οι υποθέσεις χρεογράφων και δυσφήμισης προέκυψαν από άσχετα tweets που είχε ανεβάσει ο κ. Μusk σε διάστημα τριών περίπου εβδομάδων το καλοκαίρι του 2018.

Εκείνη την εποχή, η Tesla, όπου ο κ. Μusk είναι διευθύνων σύμβουλος, βρισκόταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας καθώς αγωνιζόταν να αυξήσει την παραγωγή του Model 3 της. Το ηλεκτρικό συμπαγές αυτοκίνητο ήταν το στοίχημα της εταιρείας του κ. Μusk ώστε να πλασάρει ένα προσιτό ηλεκτρικό όχημα που θα προσελκύει τις μάζες και θα μετέτρεπε τον εξειδικευμένο κατασκευαστή αυτοκινήτων του σε παγκόσμιο μεγαθήριο.

Τελικά, πέτυχε. Το Model 3 βοήθησε να γίνει η Tesla ο πιο πολύτιμος κατασκευαστής αυτοκινήτων στον κόσμο και, με τη σειρά του, ο κύριος Μusk έγινε για ένα διάστημα ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Χρησιμοποίησε αυτόν τον νέο πλούτο για να αγοράσει στα τέλη Οκτωβρίου μια από τις αγαπημένες του ασχολίες, την Twitter Inc.

Ανάμεσα στις επιτυχίες του ήταν αυτές οι κατηγορίες ότι παραπλάνησε τους επενδυτές και κακομεταχειρίστηκε έναν άνδρα που βοήθησε στη διάσωση παιδιών από μια πλημμυρισμένη σπηλιά.

 Σε μια κατάθεση ενόψει της δίκης των τίτλων, ο κ. Μusk είπε ότι η υπόθεση ήταν μια ευκαιρία να «ξεκαθαρίσει το αρχείο».

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ είχε προσφύγει γρήγορα για το θέμα το 2018, κατηγορώντας τον για απάτη. Μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, συμβιβάστηκε με την κυβέρνηση σε μια συμφωνία που περιελάμβανε την πληρωμή 20 εκατομμυρίων δολαρίων και τη συμφωνία να ελέγχονται ορισμένα από τα μηνύματά του στο Twitter σχετικά με την Tesla από τους δικηγόρους της εταιρείας.

Ο κ. Μusk έκτοτε ζήτησε από έναν ομοσπονδιακό δικαστή να τερματίσει τη συμφωνία και είπε ότι ένιωθε πιεσμένος στη συμφωνία επειδή έπρεπε να επικεντρωθεί στη διάσωση της Tesla από την κατάρρευση. «Αναγκάστηκα να παραχωρήσω στην SEC παράνομα», είπε πέρυσι. «Αυτά τα καθάρματα».

Η SEC είχε ισχυριστεί ότι οι προσπάθειές του να τερματίσει τη συμφωνία είναι αβάσιμες και, σε μια νομική κατάθεση, είπε ότι η τροποποίηση της συμφωνίας δεν θα τον απαλλάξει από τον έλεγχο των tweet του που σχετίζονται με την Tesla.

«Εφόσον ο Musk και η Tesla χρησιμοποιούν τον λογαριασμό Twitter του Musk για να αποκαλύψουν πληροφορίες στους επενδυτές, η SEC μπορεί νόμιμα να διερευνήσει θέματα που σχετίζονται με τους ελέγχους και τις διαδικασίες αποκάλυψης της Tesla».

Ενώ η ομαδική αγωγή και η υπόθεση SEC αφορούσαν τα ίδια γεγονότα, τα βάρη ήταν διαφορετικά. Στην αγωγή, ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Edward Chen είχε αποφασίσει μέχρι την έναρξη της δίκης ότι ορισμένες από τις δηλώσεις του κ. Μusk για ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση της εταιρείας δεν ήταν αληθινές και ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος ενήργησε απερίσκεπτα.

«Αυτό θα ήταν αρκετό αν η SEC (The Securities and Exchange Commission) τον είχε ακολουθήσει», είπε ο Richard Painter, καθηγητής εταιρικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα που παρακολούθησε την υπόθεση. «Οι ιδιώτες ενάγοντες έχουν πρόσθετα βάρη που είναι πραγματικά αρκετά σημαντικά πρέπει να δείξουν ότι έχασαν χρήματα εξαιτίας όσων παραποιήθηκαν στο tweet».
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διευθέτησε μια προηγούμενη υπόθεση με τον Έλον Μασκ στην οποία συμφώνησε να ελέγχονται από τους δικηγόρους της εταιρείας ορισμένα από τα μηνύματά του στο Twitter σχετικά με την Tesla.

Πάνω από τρεις ημέρες στο βήμα του μάρτυρα τον περασμένο μήνα, ο κ. Μusk είπε ότι τα tweets του είχαν απλώς ως στόχο να ενημερώσουν τους επενδυτές ότι εργαζόταν για την και ότι ήταν βέβαιος ότι είχε τα κεφάλαια για να το κάνει.

Τόνισε επίσης αυτούς που περιέγραψε ως περιορισμούς της πλατφόρμας Twitter, μιλώντας για το πώς τα tweets από τη φύση τους περιορίζονται σε έναν αριθμό χαρακτήρων και, όπως υποστήριξε, είναι ένας προκλητικός χώρος για την πλήρη έκφραση σύνθετων θεμάτων.

«Προφανώς, υπάρχει ένα όριο, αν έχετε 240 χαρακτήρες, στο τι μπορείτε να πείτε», είπε ο κ. Μusk. «Όλοι στο Twitter το καταλαβαίνουν αυτό».

Κατά την ανάκριση του κ. Musk, ένας δικηγόρος του ενάγοντος μίλησε απαξιωτικά, αποκαλώντας τον «κ. “Mr. Tweet.”

Ο δισεκατομμυριούχος, ο οποίος αποκαλεί τον εαυτό του Technoking of Tesla και Chief Twit του Twitter, αποκάλεσε το ψευδώνυμο ακριβή περιγραφή. Αργότερα, άλλαξε προσωρινά το προφίλ του στο Twitter για να αγκαλιάσει το όνομα

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK