kourdistoportocali.comNews DeskDr. Annette Bosworth> H σπαρακτική μετάννοια της εκλεκτής γιατρού για την επιλογή της να εμβολιαστεί με τα εμβόλια COVID και να εμβολιάσει τα παιδιά της

Στιγμιότυπα της εγχώριας προπαγάνδας

Dr. Annette Bosworth> H σπαρακτική μετάννοια της εκλεκτής γιατρού για την επιλογή της να εμβολιαστεί με τα εμβόλια COVID και να εμβολιάσει τα παιδιά της

-Εκφράζω τη βαθιά μου λύπη που «έχω εμβολιάσει όλους τους ανθρώπους που αγαπώ»

Σε μια μεγάλη στροφή, μία εξέχων γιατρός υπέρ του εμβολίου σφύριξε και σήμανε τον κώδωνα του κινδύνου για τις θανατηφόρες συνέπειες από την ένεση με εμβόλια mRNA του Covid.

To ρεπορτάζ είναι του από τον ιστότοπο slaynews.com>

By Wrong Man

Η Annette Bosworth, γνωστή και ως «Dr. Boz», κυκλοφόρησε μια εκρηκτική δήλωση βίντεο για να προειδοποιήσει το κοινό για «το μεγαλύτερο έγκλημα στην ιστορία της ιατρικής».

Στο video-βόμβα που μεταδόθηκε ζωντανά σε ροή, η γιατρός υπέρ των εμβολίων εκφράζει τη βαθιά λύπη της που «έχω εμβολιάσει όλους τους ανθρώπους που αγαπώ».

Η Boz υπογραμμίζει μια μελέτη που αποκαλύπτει τη βλάβη που προκαλείται από τις ενέσεις mRNA του Covid.

Συνεχίζει προειδοποιώντας ότι οι αξιωματούχοι υγείας, οι επιστήμονες και οι γιατροί που ισχυρίζονται ότι τα εμβόλια mRNA είναι «ασφαλή» δεν πρέπει να τους εμπιστεύονται.

Ο γιατρός προειδοποιεί επίσης ότι οι πληροφορίες που υπογραμμίζουν τους κινδύνους των ενέσεων καλύπτονται και λογοκρίνονται.

«Πόσο καιρό θα πάρει για να εμπιστευτεί ο κόσμος, ότι θα εμπιστευτώ αυτά που μου λένε», είπε.

«Τότε ποιος ήταν ο ρόλος μου σε αυτό, πώς θα μπορούσα να ήμουν λίγο περισσότερο… και πάλι εμβολίασα όλα τα παιδιά μου, εμβολίασα όλους τους ανθρώπους που αγαπώ.

«Και όταν κοιτάς πίσω και λες «κοίτα τι έκανε», ειδικά τα παιδιά…

«Τέλος πάντων… σας το λέω για να πω, αυτές οι πληροφορίες είναι εκεί έξω.

«Δεν ξέρω πόσο καιρό θα υπάρχει αυτή η αναφορά».

FULL VIDEO>

Η μελέτη στην οποία αναφέρεται η Dr. Boz  καταγράφει τη μαζική βλάβη από τα εμβόλια του Covid.

Στην ενότητα «Περίληψη» της εργασίας της μελέτης, οι ερευνητές έγραψαν:

«Η εκ νέου ανάλυση των δεδομένων των δοκιμών της Pfizer εντόπισε στατιστικά σημαντικές αυξήσεις στα σοβαρά ανεπιθύμητα συμβάντα (SAE) στην ομάδα του εμβολίου.

«Εντοπίστηκαν πολυάριθμα SAE μετά την Άδεια Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης (EUA), συμπεριλαμβανομένων του θανάτου, του καρκίνου, των καρδιακών συμβάντων και διαφόρων αυτοάνοσων, αιματολογικών, αναπαραγωγικών και νευρολογικών διαταραχών.

«Επιπλέον, αυτά τα προϊόντα δεν υποβλήθηκαν ποτέ σε επαρκή ασφάλεια και τοξικολογικές δοκιμές σύμφωνα με τα προηγούμενα επιστημονικά πρότυπα.

«Μεταξύ των άλλων σημαντικών θεμάτων που εξετάζονται σε αυτήν την αφηγηματική ανασκόπηση είναι οι δημοσιευμένες αναλύσεις σοβαρών βλαβών για τον άνθρωπο, ζητήματα ποιοτικού ελέγχου και συσκοτίσεις που σχετίζονται με τη διαδικασία, μηχανισμοί που κρύβονται πίσω από ανεπιθύμητα συμβάντα (AEs), η ανοσολογική βάση για την ανεπάρκεια του εμβολίου και οι τάσεις θνησιμότητας που βασίζονται σχετικά με τα δεδομένα της δοκιμής εγγραφής.»

Κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνέντευξης με τη Laura-Lynn Tyler Thompson, ο παγκοσμίου φήμης καρδιολόγος Dr. Peter McCullough σήμανε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για τις ενέσεις.

Ο McCullough εξηγεί ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αρχίζουν τώρα να συνειδητοποιούν ότι έκαναν ένα «γιγαντιαίο προσωπικό λάθος υγείας» με την ένεση με τα εμβόλια mRNA του Covid.

«Η κατανόηση του τι συμβαίνει είναι αργή», εξηγεί ο McCullough.

«Είναι πολύ πολύ ψυχολογικό.

«Νομίζω ότι από τη στιγμή που οι άνθρωποι πάρουν τα εμβόλια δεν μπορούν να χειριστούν ψυχολογικά την ιδέα ότι θα μπορούσε να ήταν ένα τεράστιο λάθος προσωπικής υγείας.

«Και οι περισσότεροι άνθρωποι που πήραν τα εμβόλια, θα σας πουν…θα πουν, «Δεν θέλω να το συζητήσω».

«Αυτό σημαίνει ότι ψυχολογικά δεν μπορούν να το διαχειριστούν».

WATCH:

Όπως ανέφερε το Slay News, ο διάσημος ανοσολόγος Δρ. Geert Vanden Bossche, πρώην σύμβουλος εμβολίων του Bill Gates, κηρύσσει τώρα τον κώδωνα του κινδύνου για τη μακροπρόθεσμη βλάβη που προκαλείται από τους εμβολιασμούς με τα εμβόλια COVID-19.

Ο Δρ. Bossche προειδοποιεί ότι ένα επερχόμενο «κύμα νοσηρότητας» και «θνησιμότητας» μεταξύ των εμβολιασμένων με τα εμβόλια mRNA του Covid θα προκαλέσει μια «εντελώς άνευ προηγουμένου» βουτιά στον παγκόσμιο πληθυσμό.

Ο Bossche προβλέπει ότι ο αριθμός των νεκρών θα είναι «έως και 30-40% σε χώρες με υψηλό βαθμό εμβολιασμού».

«Είναι πολύ σαφές ότι όταν αυτό ξεκινήσει, τα νοσοκομεία μας θα καταρρεύσουν», προειδοποιεί.

«Και αυτό σημαίνει ότι το χάος σε όλα τα είδη των στρωμάτων της κοινωνίας – χρηματοπιστωτικό, οικονομικό, κοινωνικό, όπως το πείτε – θα είναι πλήρες».

«Αυτό θα είναι κάτι που θα αναφέρεται στην ιστορία για πολλές πολλές επόμενες γενιές», σημείωσε.

Όπως ανέφερε νωρίτερα το Slay News, η καθηγήτρια Dolores Cahill, παγκοσμίου φήμης ειδικός στην ανοσολογία, έχει επίσης εκδώσει παρόμοια προειδοποίηση.

Η Cahill, ο οποίος έχει πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας στη συστοιχία πρωτεϊνών υψηλής απόδοσης, τη συστοιχία αντισωμάτων, την ανάπτυξη τεχνολογίας πρωτεϊνικής και την αυτοματοποίηση, εξέδωσε μια εκρηκτική προειδοποίηση στο κοινό ότι όλοι όσοι έχουν εμβολιαστεί με εμβόλια mRNA Covid «θα πεθάνουν μέσα 3 έως 5 χρόνια, ακόμα κι αν έχουν κάνει μόνο μία ένεση».

Καθώς γράφαμε την ανάρτηση…

Κατέρρευσε ξαφνικά η 52χρονη Πιπίνα Φωτάκια μέσα στο σπίτι της…

Θλίψη σκόρπισε στην τοπική κοινωνία της Πάτρας, η είδηση του αιφνίδιου θανάτου της 52χρονης Πιπίνας Φωτάκια, η οποία “έφυγε” από τη ζωή μέσα στο σπίτι της στα Ζαρουχλέικα.

Η 52χρονη, ένιωσε αδιαθεσία και συνοδευόμενη από τον σύζυγό της επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γιατροί αφού την εξέτασαν της είπαν να επιστρέψει στο σπίτι.

Λίγη ώρα όμως αραγότερα, και ενώ η οικογένεια έτρωγε όλη μαζί, η Πιπίνα Φωτάκια υπέστη ανακοπή και έφυγε από τη ζωή. Το ασθενοφόρο που είχε ήδη κληθεί έφτασε δυστυχώς αργά…

Το πένθος είναι ιδιαίτερα βαρύ για τον σύζυγό της Γιώργο και τα δύο αγαπημένα της παιδιά, Ελευθερία και Λεωνίδα.

Ελλάδα, 3 χρόνια πριν…

Ο Χατζηνικολάου, η προπαγάνδα, οι “έγκριτοι” επιδημιολόγοι και η πίεση του πρωθυπουργού στους ανεμβολίαστους

(Με 400 δις δημόσιο χρέος είναι λογικό ο πρωθυπουργός να θεωρεί το εμβόλιο προσωπικό χρέος του κάθε Έλληνα. Τρυπιέσαι και μας αδειάζεις τη γωνιά-ούτε μισθούς, ούτε συντάξεις)

Ήταν 19 Μαΐου 2021 όταν ο ιστότοπος in.gr ανέφερε τη πρεμούρα του δημοσιογράφου Νίκου Χατζηνικολάου να λάβει τη 2η δόση του εμβολίου “για να αποδράσουμε με ασφάλεια στα νησιά μας φέτος το καλοκαίρι!”

Ο ίδιος δημοσιογράφος στη διάρκεια της πανδημίας είχε φιλοξενήσει (όπως είναι φυσικό για τις ανάγκες του ρεπορτάζ) πολύ κόσμο ο οποίος υποστήριζε τις βολές ευθανασίας,

Ένας από δαύτους ο Αθανάσιος Τσακρής, Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ>

Την εκτίμηση ότι η τρίτη δόση του εμβολίου για τον COVID μπορεί να γίνει και πριν από τη συμπλήρωση των έξι μηνών από τη δεύτερη δόση έκανε ο Αθανάσιος Τσακρής, Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τον Νίκο Χατζηνικολάου, σε σχέση με την έξαρση στα κρούσματα κοροναϊού και τα εμβόλια, επεσήμανε ότι «το εμβόλιο έναντι του κοροναϊού δεν λειτουργεί με τη λογική του εμβολίου πχ. έναντι της ιλαράς ή της ερυθράς. Όπως έχει αποδείξει η πρόσφατη εμπειρία από το Ισραήλ, είναι σημαντική η χορήγηση της τρίτης δόσης για την προστασία των πολιτών. Τα άτομα που έχουν λάβει την τρίτη δόση έχουν 5-10 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από αυτούς που έχουν κάνει μόνο δύο δόσεις και 25 φορές λιγότερες πιθανότητες από τους ανεμβολίαστους».

Δεν είναι για όλους ο ίδιος βαθμός ανοσίας

«Καλύτερα είναι να γίνει η τρίτη δόση και πριν από τους έξι μήνες, διότι δεν είναι για όλους ίδιος ο βαθμός ανοσίας. Νομίζω και η κυβέρνηση κινείται σε μια τέτοια κατεύθυνση, να ανοίξει η πλατφόρμα και να γίνεται η τρίτη δόση και περάσει εξάμηνο από την δεύτερη δόση», επεσήμανε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ.

Τι είπε για τα εμβόλια στα παιδιά

«Χώρες με εντατικό πρόγραμμα εμβολιασμού σε μικρές ηλικίες είχαν μια σημαντική πρόοδο (!) στην αντιμετώπιση της πανδημίας», επεσήμανε ο κ. Τσακρής. Τόνισε ακόμα ότι «πιστεύω ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο στην διαχείριση της πανδημίας η χορήγηση εμβολίου σε παιδιά έως 12 ετών, το πιο σημαντικό όμως είναι να αντιληφθούμε όλοι πόσο σημαντικό είναι να γίνει η «αναμνηστική» δόση και κυρίως από εκείνους που έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson, ώστε να ενισχυθεί άμεσα η ανοσία τους».

Ήταν Ιανουάριος του 2022 όταν ο Νίκος Χατζηνικολάου φιλοξένησε σε μια συνέντευξη που σίγουρα προορίζεται να γίνει “ιστορική” τον Κυριάκο Μητσοτάκη λίγο πριν ο Έλληνας πρωθυπουργός πετάξει στο Davos για τη γνωστή σύναξη.

Οι Μητσοτάκης και Χατζηνικολάου είχαν αφιερώσει σχεδόν όλη τη συνέντευξη στα εμβόλια ευθανασίας COVID-19, τα πιστοποιητικά, τις απαγορεύσεις και όλη εκείνη τη σαβούρα του επισήμου αφηγήματος της planδημίας.

Ας την κρατήσουμε στο Αρχείο μας>

Καλησπέρα σας κύριε Πρόεδρε και σας ευχαριστώ που αποδεχθήκατε την πρόσκλησή μου.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλησπέρα κ. Χατζηνικολάου και καλή χρονιά σε εσάς και στους τηλεθεατές σας.

Νίκος Χατζηνικολάου: Θα ξεκινήσω με την πανδημία, που αναμφισβήτητα είναι το μεγάλο θέμα των ημερών. Θέλω να σας ρωτήσω ποια είναι η εικόνα που έχουμε αυτή τη στιγμή για την πορεία της πανδημίας. Αν είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορεί η Όμικρον να μας οδηγεί στο να μετατραπεί η πανδημία σε ενδημία ή αν αντίθετα οι επιστήμονες που σας συμβουλεύουν σας λένε ότι πρέπει να κρατήσουμε «πισινή», για να το πω λαϊκά, για το ενδεχόμενο μιας νέας μετάλλαξης, μιας νέας παραλλαγής, που θα μας ξαναβάλει στην ίδια περιπέτεια από την αρχή.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κύριε Χατζηνικολάου, ως προς τη εξέλιξη της μετάλλαξης Όμικρον είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι.

Είδαμε μία απότομη αύξηση των κρουσμάτων στην πατρίδα μας στα τέλη του προηγούμενου μήνα. Βλέπουμε ήδη μία αποκλιμάκωση και όλα τα στοιχεία τα οποία έχουμε από άλλες χώρες, οι οποίες προηγήθηκαν ημών ως προς την εκδήλωση του κύματος της Όμικρον, δείχνουν ότι είναι λίγο-πολύ σαν ένα καλοκαιρινό μπουρίνι: μεγάλη ένταση, ανεβαίνει γρήγορα, αλλά φεύγει και γρήγορα.

Και βέβαια γνωρίζουμε επίσης ότι η Όμικρον προκαλεί σημαντικά χαμηλότερη νοσηρότητα, παρότι είναι πολύ πιο μεταδοτική, είναι πολύ πιο πιθανό δηλαδή να κολλήσει κάποιος. Εξάλλου το ξέρουμε νομίζω, όλοι μας στις οικογένειές μας έχουμε και ένα-δύο περιστατικά με Όμικρον, ταυτόχρονα όμως με χαμηλότερη νοσηρότητα.

Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν πρέπει να παραμείνουμε σε επιφυλακή.

Νίκος Χατζηνικολάου: Δεν είναι γριπούλα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είναι γρίπη και προφανώς οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας εξακολουθούν να κινδυνεύουν πολύ περισσότερο και από τη μετάλλαξη Όμικρον, παρότι ευτυχώς είναι ηπιότερη της μετάλλαξης Δέλτα.

Κοίταζα τα στοιχεία λίγο πριν ξεκινήσει η συζήτησή μας. Πρακτικά δεν έχουμε διασωληνώσεις από τη μετάλλαξη Όμικρον. Έχουμε ακόμα τα «υπόλοιπα» της μετάλλαξης Δέλτα. Όμως ένα θετικό στοιχείο είναι ότι η Όμικρον εκτοπίζει με μεγάλη ταχύτητα τη Δέλτα και εκτιμώ ότι θα έχουμε μία αποκλιμάκωση τις επόμενες εβδομάδες. Όμως, επαναλαμβάνω…

Νίκος Χατζηνικολάου: Αρκεί να μη βρεθούμε μπροστά σε μια νέα μετάλλαξη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό δεν είναι κάτι που γνωρίζουμε και ο καλύτερος τρόπος να προστατευθούμε παγκόσμια από το ενδεχόμενο μιας νέας μετάλλαξης είναι να επεκτείνουμε τον εμβολιασμό. Όχι μόνο στην πατρίδα μας, όχι μόνο στην Ευρώπη, παντού στον κόσμο.

Αλλά εμείς έχουμε μια υποχρέωση αυτή τη στιγμή να επιμείνουμε στη βασική μας στρατηγική, η οποία δεν είναι άλλη από το να επιταχύνουμε κι άλλο τη διαδικασία των εμβολιασμών, να κάνουμε πάρα πολλά τεστ -φαντάζομαι θα με ρωτήσετε στη συνέχεια για το ζήτημα των τεστ, γιατί απασχολεί πολύ την επικαιρότητα- και ταυτόχρονα να παίρνουμε τα βασικά μέτρα ασφάλειας, τη μάσκα, όπως μας την υποδεικνύουν οι ειδικοί. Πιστεύω ότι τα μέτρα αυτά τα πήραμε την κατάλληλη χρονική συγκυρία και για αυτό και βλέπουμε αυτή τη στιγμή αυτήν την εκτόνωση των κρουσμάτων.

Νίκος Χατζηνικολάου: Κύριε Πρόεδρε, ωστόσο, θα γίνω δυσάρεστος, μας είχατε πει στο προηγούμενο κύμα της πανδημίας, με τη Δέλτα ακόμη, ότι μπαίνουμε στο τελευταίο μίλι. Έκτοτε μεσολάβησε μια πολύ άσχημη χρονιά, μια πολύ δύσκολη χρονιά. Το 2021 είχαμε πολλούς νεκρούς. Μήπως χάθηκε κάποια στιγμή ο έλεγχος;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς πρέπει να σας πω ότι την κουβέντα αυτή για το τελευταίο μίλι την είπα τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, όταν είχαν έρθει τα εμβόλια, και ουσιαστικά ισοδυναμούσε με μία εκτίμηση ότι βλέπουμε πια το τέλος της πανδημίας.

Η αλήθεια είναι, όμως, ότι ο ιός μας επιφύλασσε ακόμα πολλές εκπλήξεις. Αυτό ειπώθηκε πριν ουσιαστικά την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα και βέβαια διαχειριστήκαμε πράγματι μια δύσκολη χρονιά.

Ξέρετε, καταλαβαίνω απόλυτα κ. Χατζηνικολάου την κούραση, τον εκνευρισμό, τη στενοχώρια του κόσμου. Μερικές φορές αισθανόμαστε όλοι σαν το μύθο του Σίσυφου: σπρώχνουμε συνέχεια μια πέτρα για να καταλήξουμε πάλι από την αρχή να ανεβαίνουμε τον ίδιο Γολγοθά.

Όμως, θα ζητήσω να πάρουμε μία μικρή απόσταση από τα γεγονότα και να δούμε πού βρισκόμαστε σήμερα σε σχέση με το πού ήμασταν πριν από ένα χρόνο.

Νίκος Χατζηνικολάου: Πάντως, το ’21 σε σχέση με το ’20 ήταν μία πολύ χειρότερη χρονιά της πανδημίας στην Ελλάδα. Είχαμε 16.000 νεκρούς.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ως προς τους νεκρούς, βεβαίως. Όμως ταυτόχρονα έχουμε και το 82% των ενηλίκων οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί. Αν με ρωτούσατε πριν από ένα χρόνο αν θα φτάναμε σε αυτό το ποσοστό θα σας έλεγα πως δύσκολα θα φτάναμε σε αυτό το ποσοστό.

Συνεργάστηκε η ελληνική κοινωνία. Έκανε το αυτονόητο, με λίγες εξαιρέσεις, οι οποίες μειώνονται κάθε μέρα και θα πρέπει να προσπαθήσουμε να μειωθούν κι άλλο.

Ταυτόχρονα κρατήσαμε την οικονομία ανοιχτή. Δεν κάναμε lockdown. Σώσαμε τον τουρισμό. Και είχαμε και μία ανάπτυξη εξαιρετικά υψηλή, η οποία θα ξεπεράσει σίγουρα το 7%.

Ταυτόχρονα, ναι, θρηνήσαμε πολλούς νεκρούς. Και ο βασικός λόγος που έγινε αυτό, κύριε Χατζηνικολάου, έχει να κάνει με το γεγονός ότι δυστυχώς τους κρίσιμους μήνες -του Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου- υπολειπόμασταν ακόμα των καλύτερων ευρωπαϊκών χωρών ως προς τα ποσοστά εμβολιασμού.

Οι άνθρωποι που και σήμερα –θα το ξαναπώ, το έχω πει πολλές φορές- χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας μεγάλης ηλικίας. Εάν εμβολιαστεί κάποιος σήμερα, έχει 20 φορές, επαναλαμβάνω, 20 φορές μικρότερες πιθανότητες να διασωληνωθεί ή να καταλήξει.

Νίκος Χατζηνικολάου: Κύριε Πρόεδρε, οι Εντατικές δέχονται πίεση και σήμερα που μιλάμε και το ερώτημα είναι αν θα αντέξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Το ρωτώ διότι όσο και αν νοσεί κανείς ηπιότερα με την Όμικρον τα κρούσματα είναι πολλά και οι επιστήμονες λένε -άκουσα την κα. Λινού να το λέει πρόσφατα στον «Real Fm»- ότι δύο-τρεις εβδομάδες μετά το πικ, μετά το υψηλό σημείο των κρουσμάτων, θα δεχθεί την πίεση το Εθνικό Σύστημα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα γι’ αυτό και βλέπουμε την πίεση σήμερα. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας δέχεται πίεση όχι μόνο τώρα, δέχεται πίεση εδώ και σχεδόν 24 μήνες. Ανταποκρίνεται όμως, και ανταποκρίνεται…

Νίκος Χατζηνικολάου: Σας κατηγορεί η αντιπολίτευση, ότι δεν έχετε κάνει όσα έπρεπε. Ότι υποδεχτήκαμε δηλαδή το ’21 χωρίς να έχετε εκμεταλλευτεί τον χρόνο που μεσολάβησε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτή είναι μία ενδιαφέρουσα κατηγορία, η οποία όμως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Θα έλεγα ότι μπορώ να καταλάβω τη δικαιολογημένη ανησυχία των πολιτών, δεν μπορώ όμως να δεχθώ την αντιπολιτευτική υστερία.

Στο ζήτημα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, έχουμε υπερδιπλασιάσει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Αυτό δεν αμφισβητείται γιατί είναι μία παρακαταθήκη για το ΕΣΥ και την επόμενη μέρα.

Έχουμε προσλάβει όποιον ήταν διαθέσιμος να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν υπάρχει σήμερα, κ. Χατζηνικολάου, στην ελεύθερη αγορά άνθρωπος ο οποίος να μπορεί να βοηθήσει -πνευμονολόγος, αναισθησιολόγος- ο οποίος να θέλει να προσληφθεί και να μην τον έχουμε προσλάβει.

Έχουμε κάνει, λοιπόν, ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν. Ταυτόχρονα όμως με πολύ μεγάλη ειλικρίνεια, από την πρώτη στιγμή, μίλησα και για τις αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το γεγονός ότι τα περιφερειακά νοσοκομεία μας δεν μπόρεσαν σε στιγμές πίεσης να προσφέρουν την ποιότητα φροντίδας που θα θέλαμε και αυτό μας υποχρεώνει την επόμενη μέρα να κάνουμε μία ουσιαστική συζήτηση και να κάνουμε τολμηρές παρεμβάσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Και θα ήθελα να δω όλοι αυτοί οι οποίοι μας ασκούν κριτική σήμερα εάν θα στηρίξουν πραγματικά τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει ανάγκη την επόμενη μέρα.

Νίκος Χατζηνικολάου: Τον ιδιωτικό τομέα μήπως αργήσατε να τον εντάξετε στην προσπάθεια;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καθόλου. Από την πρώτη στιγμή συνεργαζόμαστε με τον ιδιωτικό τομέα. Το κάναμε με το καλό και με το ζόρι. Τι εννοώ με το ζόρι; Έχω υπογράψει εγώ ουκ ολίγες αποφάσεις…

Νίκος Χατζηνικολάου: Λέτε για τις επιτάξεις.

Κυριάκος Μητσοτάκης: …επιτάξεων, όποτε αυτό κρίθηκε απαραίτητο. Και σήμερα που μιλάμε, περιστατικά Covid διακομίζονται στον ιδιωτικό τομέα. Και βέβαια το να επιτάξει κανείς κρεβάτια για να είναι άδεια είναι μεγάλο κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο.

Αυτή τη στιγμή η χώρα έχει ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δημόσιο και ιδιωτικό. Συνεργάζονται και ο δημόσιος τομέας και ο ιδιωτικός τομέας για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή φροντίδα.

Όμως, εκτιμώ ότι εάν η πορεία των κρουσμάτων εξακολουθήσει να είναι πτωτική, ενδεχομένως αυτές τις μέρες, αυτές τις εβδομάδες, να βλέπουμε τη μέγιστη πίεση στο ΕΣΥ. Το ΕΣΥ εξακολουθεί να ανταποκρίνεται. Και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους εργάζονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Νίκος Χατζηνικολάου: Επομένως δεν ανησυχείτε μήπως καταρρεύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα, δεν κατέρρευσε και δεν θα καταρρεύσει και τώρα. Όχι, δεν θα καταρρεύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, για αυτό είμαι απολύτως βέβαιος.

Να πω και κάτι ακόμα. Είχα δεσμευθεί ότι θα επιβραβεύσουμε τους υγειονομικούς μας. Το κάναμε τα Χριστούγεννα δίνοντας ένα έκτακτο βοήθημα, ως μια μικρή αναγνώριση της προσφοράς τους. Η μεγαλύτερη αναγνώριση της προσφοράς τους όμως, και η μεγαλύτερη υπηρεσία που μπορούμε να προσφέρουμε στην ελληνική κοινωνία, είναι αμέσως με το που θα τελειώσει η πανδημία να προχωρήσουμε -και έχουμε έτοιμο το σχέδιο- στην υλοποίηση ενός νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο θα ξεκινάει από την πρόληψη, θα πηγαίνει στη δημόσια υγεία, θα απαντάει στο πρόβλημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας, θα εκσυγχρονίζει τα νοσοκομεία μας.

Αυτές είναι οι παρεμβάσεις που πρέπει να κάνουμε σήμερα. Και θα ήμασταν αδικαιολόγητοι, θα ήμουν αδικαιολόγητος εάν δεν επιδείκνυα το πολιτικό θάρρος, γιατί θα χρειαστεί πολιτικό θάρρος, να «σπάσουμε αυγά» και να κάνουμε αυτές τις μεγάλες αλλαγές.

Νίκος Χατζηνικολάου: Παρ’ όλα αυτά κάποια από τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας κατά καιρούς, στη διάρκεια της πανδημίας, χαρακτήρισαν πολυτέλεια το να φτιάξει κανείς πολλές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και το λέω κ. Πρόεδρε, γιατί υπάρχει μία οξεία κριτική προς την κυβέρνηση, ιδίως από την αξιωματική αντιπολίτευση, ότι υπάρχουν διασωληνωμένοι εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Μάλιστα δεχτήκατε και εσείς κριτική με αφορμή τη δήλωση που είχατε κάνει στη Βουλή, όπου είχατε πει ότι δεν αλλάζει κάτι αν είσαι διασωληνωμένος μέσα ή έξω από τη Εντατική. Μια δήλωση η οποία καταρρίφθηκε στη συνέχεια από την έρευνα Τσιόδρα και Λύτρα, η οποία αγνοείται. Δεν μάθαμε ποτέ ποιος την πήρε στην κυβέρνηση αυτή. Είχε την τύχη που είχε παλαιότερα στο στικάκι με τη λίστα Λαγκάρντ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κύριε Χατζηνικολάου, η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα δεν μας είπε τίποτα το οποίο δεν γνωρίζαμε από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η πανδημία.

Έπρεπε να κερδίσουμε χρόνο για να φτιάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας -προφανώς ο αριθμός είναι πεπερασμένος, το αντιλαμβάνονται όλοι- διότι γνωρίζαμε ότι όταν ήρθαμε στα πράγματα παραλάβαμε μία τραγική κατάσταση. Και το κάναμε αυτό. Φτάσαμε στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας. Δεν μπορούσαμε παραπάνω, είμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο αυτή τη στιγμή.

Διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ έχουμε κάθε χειμώνα δυστυχώς. Είχαμε κάθε χειμώνα και σε εποχή όπου είχαμε μία εποχική γρίπη. Προφανώς και είναι καλύτερο να είναι κάποιος σε μία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας από το να είναι διασωληνωμένος εκτός. Είναι μία λύση…

Νίκος Χατζηνικολάου: Επομένως, η δήλωση στη Βουλή ήταν λάθος.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η δήλωση έτσι όπως ερμηνεύτηκε θα έπρεπε να ήταν καλύτερα διατυπωμένη. Το αναγνώρισα εξάλλου και στη Βουλή. Ξέρετε, δεν έχω καμία δυσκολία όταν διαπράττω κάποιο φραστικό λάθος να το αναγνωρίζω.

Είναι λύση ανάγκης. Όμως, αυτό το οποίο θα ήθελα να τονίσω είναι ότι έστω και εκτός ΜΕΘ υπάρχει μία βασική φροντίδα στον άρρωστο ο οποίος θα μπει αργά ή γρήγορα, γρήγορα κατά κανόνα, σε μία κανονική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Αλλά αυτό το οποίο παρατηρείται στην Ελλάδα παρατηρείται σε όλα τα συστήματα υγείας του κόσμου. Και η συζήτηση για τον αριθμό των ΜΕΘ υποκρύπτει μία μεγάλη πλάνη. Δεν θέλουμε, κ. Χατζηνικολάου, να φτάνουμε μέχρι τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Διότι αν μπεις στη ΜΕΘ, σε οποιαδήποτε χώρα, σε οποιοδήποτε σύστημα υγείας, έχεις σημαντικές πιθανότητες να μη βγεις από τη ΜΕΘ ζωντανός.

‘Αρα, το πρόβλημά μας δεν είναι να έχουμε μόνο ΜΕΘ, είναι το πώς δεν θα φτάσουμε στις ΜΕΘ. Και ο καλύτερος τρόπος να μη φτάσουμε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είναι ο εμβολιασμός.

Νίκος Χατζηνικολάου: Πριν πάω στον εμβολιασμό -γιατί θα έρθω αναλυτικά στον εμβολιασμό και έχω ερωτήματα να σας κάνω για το θέμα της υποχρεωτικότητας- θέλω πριν όμως να σταθούμε σε άλλο ένα σημείο κριτικής που δέχτηκε η κυβέρνησή σας: καθυστερήσαμε σε ό,τι αφορά τα μονοκλωνικά αντισώματα; Δηλαδή, σε ενδεχόμενες θεραπείες του ιού;

Υπάρχει μία κριτική ότι ήμασταν μονόπαντοι με το εμβόλιο και ξεχάσαμε τις θεραπείες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Προμηθευτήκαμε τις θεραπείες από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη, από τη στιγμή που πήραν έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Αν κάποιοι ήθελαν να δίνουμε θεραπείες χωρίς έγκριση να έρθουν να μας το πουν. Διαθέσαμε τα μονοκλωνικά, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι χρήσιμα για τη μετάλλαξη Δέλτα, όχι χρήσιμα για τη μετάλλαξη Όμικρον, με μία αδιάβλητη διαδικασία και είμαι σίγουρος ότι κάποιοι συμπολίτες μας ωφελήθηκαν από αυτήν την θεραπεία. Αλλά μιλάμε για ένα πολύ μικρό υποσύνολο.

Αυτό το οποίο έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και θα προσθέσει ένα όπλο ακόμα στη φαρέτρα μας είναι οι καινούργιες θεραπείες από το στόμα -γιατί τα μονοκλωνικά, όπως ξέρετε, χρειάζονται ενδοφλέβια χορήγηση- που θα μας επιτρέψουν να παρεμβαίνουμε ειδικά στους ευάλωτους συμπολίτες μας σχετικά νωρίς και να μειώνουμε σημαντικά την πιθανότητα να καταλήξουν στο νοσοκομείο.

Νίκος Χατζηνικολάου: Φαίνεται ότι έρχονται αυτές το επόμενο δίμηνο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Από τη στιγμή που θα εγκριθούν να είστε πάλι απολύτως βέβαιος ότι θα είμαστε από τις πρώτες χώρες που θα τα προμηθευτούμε. Τα πρωτόκολλα για τη χορήγησή τους είναι ήδη έτοιμα.

‘Αρα, δεν υπήρχε καμία μαγική θεραπεία. Και, δυστυχώς, μιας και το αναφέρατε αυτό, πίσω από τη συζήτηση για τα μονοκλωνικά αντισώματα κρύφτηκε ένας συγκεκαλυμμένος αντιεμβολιασμός. Διότι αυτή είναι η βασική επιχειρηματολογία: «μην βάζετε τώρα όλα τα αυγά στο καλάθι των εμβολίων, υπάρχουν και άλλες θεραπείες». Τα ακούσαμε από σημαίνοντα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτά και είναι απλά λάθος.

Νίκος Χατζηνικολάου: Τώρα, θέλω κύριε Πρόεδρε να σταθώ στον εμβολιασμό. Και θα περάσω μετά στα τεστ. Με τους εμβολιασμούς τι έφταιξε, γιατί καθυστερήσαμε;

Και σας ρωτώ γιατί και πάλι δέχεστε την κριτική, δέχεται η κυβέρνηση την κριτική, ότι ενώ έκανε μια ακριβή καμπάνια -μάλιστα εδώ λέγονται και διάφορα περί ευνοίας προς φιλικά μέσα ενημέρωσης που πήραν περισσότερα χρήματα σε αυτή την καμπάνια διαφήμισης του εμβολιασμού- ότι παρ’ όλα αυτά η καμπάνια αυτή δεν αποδείχθηκε αρκούντως πειστική.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ξεκινήσαμε την Επιχείρηση «Ελευθερία» στα τέλη Δεκεμβρίου, αρχές Ιανουαρίου του περασμένου έτους. Έχουμε χορηγήσει παραπάνω από 17 εκατομμύρια εμβόλια με μία διαδικασία η οποία κατά γενική ομολογία ως προς την οργάνωσή της ήταν άψογη, ως προς την τεχνολογική της υποστήριξη και ως προς την ευκολία με την οποία κάποιος μπορούσε να κάνει το εμβόλιο.

Νίκος Χατζηνικολάου: Αυτό είναι αληθές.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα. Υποχρέωση του κράτους ήταν να διαθέσει σε όλους τους Έλληνες ένα δωρεάν εμβόλιο το οποίο θα μπορούν να κάνουν, όχι μόνο ένα, επιλογή εμβολίων, τα οποία θα μπορούσαν να κάνουν πολύ σύντομα. Και να κάνει ότι περνάει από το χέρι μας να τους πείσουμε ότι πρέπει να εμβολιαστούν.

Αυτό το κάναμε. Και είμαστε σήμερα πια στη θέση να μπορούμε να λέμε ότι έχουμε φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και κυρίως στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, στους άνω των 60 ετών, να πλησιάζουμε το 90% των συμπολιτών μας οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι.

Αρα, η Επιχείρηση «Ελευθερία» ήταν μια μεγάλη επιτυχία και είναι λάθος αυτή τη στιγμή να ισοπεδώνουμε όλα τα θετικά τα οποία έγιναν σε αυτή την πρωτοφανή μάχη την οποία δίνουμε -όχι μόνο εμείς, όλες οι χώρες του κόσμου- για να μπορέσουμε να σηκώσουμε έτσι μια φτηνή αντιπολιτευτική σημαία.

Κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας να πείσουμε τους πολίτες. Και, ναι, χρησιμοποιήσαμε και το ύστατο όπλο -ήμασταν μια από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες που το κάναμε- το όπλο της υποχρεωτικότητας. Και το όπλο αυτό απέδωσε. Διότι, έβλεπα τα στοιχεία, σχεδόν 50% των συμπολιτών μας άνω των 60 έσπευσαν να κάνουν την πρώτη δόση εμβολίου από τη στιγμή που το ανακοινώσαμε.

Νίκος Χατζηνικολάου: Σκέφτεστε, κ. Πρόεδρε, να επεκτείνετε την υποχρεωτικότητα; Ακούω συζήτηση έντονη στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τους άνω των 50 και όχι των 60.

Ακούω, επίσης, συζήτηση για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων που έρχονται σε μεγάλη επαφή με το ευρύ κοινό. Λέει για παράδειγμα ο πολίτης: «με αναγκάζεις να είμαι τριπλά εμβολιασμένος για να μπορώ να μπω σ’ ένα χώρο εστίασης, μπορεί αυτός που με σερβίρει να είναι ανεμβολίαστος»;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το ζήτημα, πάντα, κ. Χατζηνικολάου, αφορούσε την προστασία αυτών οι οποίοι επιβαρύνουν περισσότερο το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Νίκος Χατζηνικολάου: Οι μεγάλες ηλικίες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι οι μεγάλες ηλικίες. ‘Αρα, δεν έχουμε πρόθεση αυτή τη στιγμή να επεκτείνουμε περαιτέρω την υποχρεωτικότητα, πόσω μάλλον αν επιβεβαιωθούν οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις ότι βαδίζουμε σιγά-σιγά προς το τέλος αυτού του κύματος, της Όμικρον, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι δεν θα έχουμε…

Νίκος Χατζηνικολάου: Αυτό είναι ή φοβάστε το πολιτικό κόστος;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα δεν υπάρχει πολιτικό κόστος. Το μεγάλο πολιτικό κόστος -αν υπήρχε- το έχουμε ήδη αναλάβει, κ. Χατζηνικολάου. Τη Δευτέρα θα βεβαιωθούν πρόστιμα.

Νίκος Χατζηνικολάου: Θα βεβαιωθούν;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως. Θα βεβαιωθούν πρόστιμα, 50 ευρώ σε πρώτη…

Νίκος Χατζηνικολάου: Τώρα αυτό πρέπει να σας ρωτήσω, με το χέρι στην καρδιά, αν είναι κάτι που σας αγχώνει. Και το ρωτώ διότι υπάρχουν και άνθρωποι άνω των 60, συνταξιούχοι, οι οποίοι ζουν με 600 ευρώ ή με 500 ευρώ. Το να δώσεις 100 ευρώ το μήνα από αυτό το ποσό είναι για τις οικογένειες αυτές πραγματικά οδυνηρό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, αλλά υπάρχει η επιλογή τού να κάνεις το σωστό. Αυτό το οποίο έχουν κάνει 9 στους 10 συμπολίτες μας άνω των 60. Δεν είναι υποχρεωτικό το πρόστιμο ξέρετε. Εμβολιάζεσαι και δεν πληρώνεις πρόστιμο.

Γι’ αυτό και μου έκανε εντύπωση όλη αυτή η συζήτηση η οποία έγινε περί δήθεν αναβολής της ημερομηνίας επιβολής του προστίμου. Την είδα να αναπαράγεται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Θα ήταν πάρα πολύ άδικο γι’ αυτούς οι οποίοι έσπευσαν και έκαναν το εμβόλιο. Με δυσκολία; Με καχυποψία; Έκαναν όμως το εμβόλιο. Διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο είναι απολύτως ασφαλές και είμαι σίγουρος ότι σήμερα αισθάνονται διπλά ανακουφισμένοι.

Ανακουφισμένοι γιατί προστατεύτηκαν και ανακουφισμένοι γιατί δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν αυτό το πρόστιμο το οποίο, ναι, δεν είναι καθόλου αμελητέο. Αλλά δεν νοείται, κ. Χατζηνικολάου, υποχρεωτικότητα χωρίς κύρωση.

Νίκος Χατζηνικολάου: Μπορεί να χρειαστεί και τέταρτη δόση εμβολίου κ. Πρόεδρε; Κι αν ναι, πότε; Τι σας λένε οι επιστήμονες που σας συμβουλεύουν; Και σας ρωτώ διότι μεταξύ αστείου και σοβαρού οι νέοι, κοροϊδεύοντας τις τακτικές δόσεις, λένε «δεν είμαστε εμβολιασμένοι, είμαστε χρήστες πλέον».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς θα πρέπει να πούμε ότι για να είναι κάποιος πλήρως εμβολιασμένος πρέπει να έχει κάνει τρεις δόσεις. Και αυτό έχει αποτυπωθεί και κανονιστικά πια. Δεν θεωρείται κάποιος πλήρως εμβολιασμένος αν επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση δεν έχει κάνει την τρίτη. ‘Αρα δεν απολαμβάνει και όλα τα προνόμια, την ελευθερία που συνοδεύει…

Νίκος Χατζηνικολάου: Τον εμβολιασμό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: …την πιστοποίηση του εμβολιασμού. Η εκτίμηση των ειδικών είναι ότι κάποια στιγμή ίσως -το πιο πιθανό σενάριο είναι με την επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον- η πανδημία να γίνει ενδημία. Να γίνει δηλαδή κάτι σαν την γρίπη. Θα είναι μαζί μας. Θα μάθουμε να ζούμε με αυτήν. Και είναι πολύ πιθανό να πρέπει να εμβολιαζόμαστε όπως εμβολιαζόμαστε για τη γρίπη…

Νίκος Χατζηνικολάου: Ετήσια.

Κυριάκος Μητσοτάκης: …και κατά του Covid, ετήσια.

Επίσης, πιστεύω ότι κάποιες συνήθειες της πανδημίας θα μας συνοδεύουν για πάντα: μου φαίνεται αδιανόητο ότι κάποιος θα ξαναπάει σε νοσοκομείο χωρίς να φοράει μάσκα. Πιστεύω ότι και τον επόμενο χειμώνα στα μέσα μαζικής μεταφοράς -όπως γίνεται σε πολλές χώρες της Ανατολής- πολλοί συμπολίτες μας θα επιλέξουν να φοράνε μάσκα για να προστατευτούν όχι μόνο από τον Covid αλλά από τη γρίπη και από το απλό κρύωμα.

Η μάσκα πια μπήκε στη ζωή μας και πιστεύω ότι αυτή θα είναι μία από τις θετικές παρακαταθήκες ως προς τη δημόσια υγεία για το μέλλον. Θα έχουμε πάντα αναπνευστικές λοιμώξεις. Δεν πρόκειται να εκλείψουν.

Νίκος Χατζηνικολάου: Είπατε η μάσκα μπήκε στη ζωή μας. Το lockdown έχει βγει για πάντα από τη ζωή μας ή είναι μία επιλογή που παραμένει πάνω στο τραπέζι και μπορεί αν τα πράγματα προσλάβουν άλλες, δραματικότερες διαστάσεις στο μέλλον να τη δούμε και πάλι να λειτουργεί;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θυμάστε, κ. Χατζηνικολάου, με μεγάλη σιγουριά είχα πει από το Σεπτέμβριο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει lockdown. Δεν υπήρξε lockdown, δεν θα υπάρξει lockdown.

Νίκος Χατζηνικολάου: Αυτό είναι απόφαση οριστική, αμετάκλητη, ανεξάρτητα από τις συνθήκες; Σας ρωτώ γιατί η υγεία είναι το πρώτο. Η οικονομία ακολουθεί. Γιατί το λέτε με τέτοια κατηγορηματικότητα ότι δεν θα υπάρξει;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το λέω με βάση τα δεδομένα τα οποία έχω σήμερα. Εάν εμφανιζόταν κάποια μετάλλαξη με μεγάλη μεταδοτικότητα και πολύ μεγάλη νοσηρότητα θα ήμασταν ξανά στην αρχή αυτής της περιπέτειας. Αλλά δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο αυτή τη στιγμή. Με βάση τα δεδομένα τα οποία έχουμε αυτή τη στιγμή, το lockdown αποκλείεται.

Και ήμουν αρκετά σίγουρος για αυτό, γι’ αυτό και το είπα με τόση βεβαιότητα πριν από κάποιους μήνες. Διότι, ξέρετε, η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό. Αλλά δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε και τη σημασία της οικονομικής δραστηριότητας και τη δυνατότητά μας να κρατάμε την οικονομία και την κοινωνία ανοιχτή. Σε αυτή τη δύσκολη ισορροπία πιστεύω ότι έχουμε πετύχει πολύ καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, θα συζητήσουμε φαντάζομαι στη συνέχεια και τα της οικονομίας…

Νίκος Χατζηνικολάου: Θα έρθω και στην οικονομία, βεβαίως.

Κυριάκος Μητσοτάκης: …αλλά η οικονομία αναπτύχθηκε το ’21 με πάρα πολύ γρήγορους ρυθμούς. Το διαθέσιμο εισόδημα βελτιώθηκε για όλους τους πολίτες, οι φόροι μειώθηκαν, ο τουρισμός μας πήγε καλά, η ανεργία μειώθηκε, δημιουργήθηκαν νέες θέσεις απασχόλησης.

Νίκος Χατζηνικολάου: Τα κρατώ αυτά…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όλα αυτά δεν είναι αμελητέα.

Νίκος Χατζηνικολάου: Τα κρατώ αυτά για το επόμενο τμήμα της συζήτησής μας. Θέλω να σταθούμε λίγο στα τεστ, στα rapid test, στα μοριακά τεστ. Δέχεστε κριτική, δέχεται κριτική η κυβέρνησή σας, για το γεγονός ότι τα τεστ είναι ακριβά.

Για παράδειγμα, επικαλούνται όσοι σάς ασκούν αυτή την κριτική το τι συμβαίνει στην Κύπρο ή σε άλλες χώρες. Αλλά επικαλούνται και το γεγονός ότι κάποιοι Δήμοι, εδώ στην Ελλάδα, κατάφεραν να πετύχουν καλύτερες τιμές και να εμφανίζονται τα μοριακά τεστ στα 25 ή στα 26 ή στα 27 ευρώ και όχι στα 47 ή στα 50.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κύριε Χατζηνικολάου, η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια, από τις πρωταθλήτριες, μάλλον, για να είμαι πιο ακριβής, των τεστ στην Ευρώπη. Αυτός είναι ο χάρτης του ECDC, ο πρόσφατος. Αποτυπώνει την εικόνα όλων των τελευταίων μηνών.

Οφείλεται στην εξαιρετικά επιτυχημένη στρατηγική την οποία είχαμε αξιοποιώντας τα τεστ αντιγόνου, rapid αλλά και self-test και έχουμε μία εξαιρετικά καλή επιδημιολογική εικόνα για το τι συμβαίνει σήμερα στην πατρίδα μας.

Πάρτε το παράδειγμα των σχολείων. Ήσασταν και εσείς ένας από αυτούς που είχατε εκφράσει κάποιες ανησυχίες, επιφυλάξεις. Τις θεωρώ απολύτως δικαιολογημένες και κατανοητές. Πιστεύω όμως ότι η απόφασή μας να ανοίξουμε τα σχολεία δικαιώθηκε. Εντοπίσαμε παραπάνω από 20.000 παιδιά τα οποία αν δεν είχαμε κάνει τα τεστ θα ήταν στα σπίτια, θα πήγαιναν στις παιδικές χαρές, θα πήγαιναν στους παππούδες και στις γιαγιάδες, τα οποία έμειναν σπίτι. Και ταυτόχρονα επιτρέψαμε στα παιδιά να επιστρέψουν στο φυσικό τους χώρο.

Όλο αυτό το κάναμε επειδή ακριβώς είχαμε μία στρατηγική για μαζικά τεστ του πληθυσμού μέσα από τη διαδικασία των self-test, η οποία υπηρέτησε τον βασικό της σκοπό. Έρχομαι τώρα στο ζήτημα των PCR.

Νίκος Χατζηνικολάου: Και θα προσθέσω ερώτηση: αν θα ήταν εφικτό, το προτείνουν πολλοί, το ζητούν πολλοί, να συνταγογραφούνται τα μοριακά τεστ σε ορισμένες περιπτώσεις. Στις περιπτώσεις δηλαδή που ο γιατρός κρίνει απαραίτητο λόγω συμπτωμάτων να υπάρξει…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα αυτή τη στιγμή υπάρχει δυνατότητα να κάνει κανείς δωρεάν και μοριακό τεστ. Υπάρχουν δομές που προσφέρουν δωρεάν μοριακό τεστ εφόσον ο γιατρός κρίνει ότι αυτό είναι απαραίτητο. Πηγαίνεις σε ένα νοσοκομείο, ας το πούμε. Δεν είναι ο γιατρός σίγουρος ή κάνει μία εισαγωγή. Θέλει μία επιβεβαίωση ότι πράγματι έχεις Covid. Θα σου κάνει τεστ και το τεστ θα είναι δωρεάν. Έρχομαι τώρα στα τεστ τα οποία πληρώνουν…

Νίκος Χατζηνικολάου: Δεν το ήξερα αυτό. Είναι δωρεάν;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα όταν θα πάτε σ’ ένα νοσοκομείο και θα σας κάνουν τεστ όταν θα μπείτε στο νοσοκομείο, δεν θα είναι δωρεάν το τεστ;

Νίκος Χατζηνικολάου: Δεν το χρεώνουν;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι βέβαια. ‘Αρα βεβαίως και έχουμε τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή να καλύψουμε τον πληθυσμό με διαφορετικά εργαλεία. Έρχομαι τώρα στα τεστ τα οποία πληρώνουμε από την τσέπη μας…

Νίκος Χατζηνικολάου: Πάντως θα μπορούσε πιο θεσμοθετημένα να γίνει αυτό. Να συνταγογραφείται δηλαδή το μοριακό τεστ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα δεν συνταγογραφείται σε καμία χώρα της Ευρώπης.

Νίκος Χατζηνικολάου: Για την Αυστρία έχω ακούσει ότι…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μπορεί, ενδεχομένως, αλλά δεν είναι ο κανόνας. Ας είμαι πιο σαφής. Και αυτή τη στιγμή το μεγάλο μας όπλο δεν είναι τα PCR. Το μεγάλο μας όπλο για να μπορούμε να έχουμε μία μαζική παρακολούθηση είναι τα τεστ αντιγόνου, τα rapid και τα self-test. Τα self-test τα έχουμε διαθέσει δωρεάν…

Νίκος Χατζηνικολάου: Είναι εξίσου αξιόπιστα αυτά; Φαίνεται ότι με την Όμικρον υπήρξαν…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι εξαιρετικά αξιόπιστα. Ενδεχομένως όχι τόσο όσο τα PCR. Αλλά τα PCR κοστίζουν και 20-30 φορές περισσότερο απ’ ό,τι μπορεί να κοστίζει ένα self-test.

Τώρα έρχομαι στο θέμα της διατίμησης. Κάποιοι έχουν μπλέξει το πλαφόν με την ορισμένη τιμή. Το πλαφόν είναι πλαφόν. Προφανώς η αγορά μπορεί να κινηθεί κάτω από αυτό.

Νίκος Χατζηνικολάου: Είναι η ανώτατη τιμή.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι η ανώτατη τιμή. Δεν είναι η ορισμένη τιμή. Και σήμερα ακόμα τα PCR τα οποία γίνονται στην Ελλάδα και τα οποία πληρώνουμε από την τσέπη μας είναι πιο φθηνά από ό,τι στις πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Νίκος Χατζηνικολάου: Τώρα, θέλω να σας ρωτήσω αν θα υπάρξουν νέα μέτρα σχετικά με τη στήριξη των επιχειρήσεων που επηρεάστηκαν από τις τελευταίες ανακοινώσεις, από τα τελευταία μέτρα, αυτά που ελήφθησαν την περίοδο των εορτών. Για παράδειγμα, ακούω μεγάλη γκρίνια από τον κόσμο της τέχνης, από τον κόσμο της μουσικής, από τον κόσμο της διασκέδασης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αύριο τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θα ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο στήριξης επιχειρήσεων αλλά και εργαζόμενων σε κλάδους οι οποίοι έχουν πληγεί από αυτό το οποίο συνέβη από την Πρωτοχρονιά και μετά. Συγκεκριμένα αναφέρομαι προφανώς και στους κλάδους του πολιτισμού αλλά και στον κλάδο της εστίασης, ο οποίος έχει υποστεί μία ζημιά.

Θα δοθεί η δυνατότητα για δύο εβδομάδες σε πρώτη φάση, εκτιμούμε ότι τα μέτρα δεν θα χρειαστεί να τα κρατήσουμε περισσότερο, να βάλουν το 25% των εργαζόμενών τους σε καθεστώς αναστολής. ‘Αρα να μην πληρώνονται ουσιαστικά από την επιχείρηση.

Νίκος Χατζηνικολάου: Αλλά από το κράτος, από την πολιτεία.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι μία σημαντική παρέμβαση που θα βοηθήσει την εστίαση αυτή τη στιγμή. Ο σκοπός μας πάντα ποιος είναι, κ. Χατζηνικολάου; Να προστατεύσουμε θέσεις εργασίας. Δεν θα θέλαμε άνθρωποι αυτή τη στιγμή, εργαζόμενοι στην εστίαση να χάσουν τη δουλειά τους επειδή κάποια επιχείρηση πιέζεται προσωρινά.

Και τονίζω το προσωρινά διότι ειδικά η εστίαση βοηθήθηκε πάρα πολύ από το κράτος με σημαντικότατα ποσά Επιστρεπτέας Προκαταβολής, με κάλυψη των ενοικίων, μετάθεση των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων. Και η εστίαση, για να είμαστε δίκαιοι, μέχρι να μας χτυπήσει το κύμα της Όμικρον πήγαινε -και πιστεύω και θα πάει και στη συνέχεια- πάρα πολύ καλά.

‘Αρα τι θέλουμε να κάνουμε; Θέλουμε να δώσουμε ένα πρόσθετο δίχτυ ασφάλειας σε αυτές τις εβδομάδες -ελπίζουμε ότι θα είναι εβδομάδες- μέχρι να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε πλήρη λειτουργία και να απομακρύνουμε και τους λίγους περιορισμούς οι οποίοι όμως δεν είναι για την εστίαση και για τον πολιτισμό αμελητέοι.

Νίκος Χατζηνικολάου: Κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας ρωτήσω πώς είναι, πάω λίγο στη σφαίρα της παραπολιτικής αλλά θα καταλάβετε ότι έχει ουσία το ερώτημά μου. Πώς είναι η συνεργασία σας με τον κ. Τσιόδρα; Και το ρωτώ γιατί ο κ. Τσιόδρας έχει κάνει ένα βήμα πίσω από τις δημόσιες τοποθετήσεις και δημόσιες εμφανίσεις. Δεν τον βλέπουμε πια τακτικά στην τηλεόραση, στα μέσα ενημέρωσης.

Και έχει επικρατήσει μία τηλεοπτική πολυφωνία, μία τηλεοπτική Βαβέλ. Ακούμε πολλούς διαφορετικούς επιστήμονες, ορισμένοι μάλιστα που δεν είναι στην Επιτροπή, έχουν γίνει τηλεοπτικοί σταρ το τελευταίο διάστημα. Με αποτέλεσμα να βομβαρδίζεται ο πολίτης από πολλές διαφορετικές και συχνά αντικρουόμενες απόψεις.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η επισήμανσή σας έχει βάση. Δεν μπορούμε προφανώς ως κυβέρνηση να ελέγχουμε ποιους ειδικούς καλούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Και πράγματι νομίζω ότι χτίστηκαν τηλεοπτικές καριέρες πάνω στην πανδημία από σοβαρούς ανθρώπους, δεν θέλω να αμφισβητήσω την επιστημονική εγκυρότητα.

Πλην όμως οι οποίοι δεν συμφωνούν πάντα μεταξύ τους. Γιατί αυτή, δυστυχώς, είναι η φύση της επιστήμης, πόσω μάλλον όταν αντιμετωπίζουμε έναν άγνωστο εχθρό ο οποίος μεταλλάσσεται συνέχεια.

Η σχέση μου με τον Σωτήρη Τσιόδρα είναι εξαιρετική. Μιλάμε, κατ’ αρχάς εξακολουθούμε να έχουμε ενημερώσεις τρεις φορές την εβδομάδα στις οποίες πάντα συμμετέχει. Τον συμβουλεύομαι και προσωπικά όταν έχω πιο ειδικές απορίες. Όμως…

Νίκος Χατζηνικολάου: Γιατί έκανε πίσω από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί δέχτηκε ένα μπαράζ χυδαίων επιθέσεων. Στοχοποιήθηκε και πολιτικά. Στοχοποιήθηκε και από την αντιπολίτευση. Και ο ίδιος έκρινε ότι για να προστατεύσει και την επιστημονική του ακεραιότητα αλλά πιστεύω και την ψυχική του ηρεμία- διότι δεν είναι όλοι υποχρεωμένοι, πόσω μάλλον όταν προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, να υποστούν τη βάσανο της δολοφονίας χαρακτήρων, διότι αυτό έγινε και με τον κ. Τσιόδρα- να κάνει ένα βήμα πίσω. Και σίγουρα έλειπε η φωνή του από την ενημέρωση.

Όμως πρέπει να σας πω ότι αυτή τη στιγμή πάρα πολλοί από τους επιστήμονες οι οποίοι συμμετέχουν στην Επιτροπή -αναφέρομαι σε αυτούς διότι δεσμεύονται από τις αποφάσεις της Επιτροπής- βγαίνουν στα μέσα. Έχουμε ένα καινούργιο Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, τον κ. Ζαούτη, ο οποίος είναι εξαιρετικός και ο οποίος σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους ειδικούς οι οποίοι μας συμβουλεύουν -ο καθένας στο δικό του αντικείμενο- συγκροτούν πιστεύω μία ομάδα η οποία εξηγεί με απλά και κατανοητά λόγια τι συμβαίνει. Διότι καταλαβαίνω απόλυτα, σας το είπα και στην αρχή της κουβέντας μας, γιατί ο κόσμος είναι κουρασμένος και γιατί είναι προβληματισμένος.

Επίσης, πρέπει να τονίσουμε ότι στον σκοτεινό κόσμο του διαδικτύου αναπαράγονται πάρα πολλές φωνές οι οποίες προσβάλλουν κατάφωρα την επιστήμη και την κοινή λογική.

Το «κίνημα» των οργανωμένων αντιεμβολιαστών δεν είναι μόνο μία ελληνική ιδιαιτερότητα αλλά υπάρχει και εδώ. Από εκεί και πέρα, επειδή ελευθερία έκφρασης έχουμε στη χώρα και ο καθένας είναι και υπεύθυνος, πιστεύω, να φιλτράρει με την αυτονόητη κρίση της κοινής λογικής αυτά τα οποία ακούει και να μην είναι τόσο επιρρεπής σε διάφορες θεωρίες συνομωσίας.

Νίκος Χατζηνικολάου: Τώρα, πριν φύγω από την πανδημία θέλω ένα ερώτημα για τα σχολεία να θέσω. Σωστά είπατε ότι είχα μία επιφύλαξη για το αν έπρεπε να ανοίξουν τώρα ή μία εβδομάδα αργότερα ώστε να μην πέσουμε πάνω στο πικ της πανδημίας.

Δείχνει να έχει ξεκινήσει καλά το πράγμα. Θέλω να σας ρωτήσω ωστόσο αν αυξηθούν πολύ τα κρούσματα αν υπάρχει το ενδεχόμενο να τα δούμε να ξανακλείνουν τα σχολεία, πρώτον. Και δεύτερον, να σας ρωτήσω αν αυτό το μέτρο του 50+1 έχει λογική όταν μιλάμε για την Όμικρον, δηλαδή για μία τόσο μεταδοτική παραλλαγή του ιού.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Απεύχομαι να χρειαστεί να ξανακλείσουμε τα σχολεία και δεν πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί. Εξάλλου τα σχολεία είναι τα τελευταία τα οποία πρέπει να κλείνουν. Αυτό το έχουμε μάθει πια.

Πράγματι νομίζω ότι τα σχολεία άνοιξαν οργανωμένα. Τα παιδιά και οι γονείς πάρα πολύ πειθαρχημένοι. Οι εκπαιδευτικοί εξαιρετικά συνεργάσιμοι. Και βέβαια σπεύσαμε και εμείς να κάνουμε έκτακτες προσλήψεις έτσι ώστε να καλύψουμε αυτές τις εβδομάδες τα κενά τα οποία αναπόφευκτα δημιουργούνται όταν αρρωσταίνει κάποιος εκπαιδευτικός και πρέπει να μείνει σπίτι του.

‘Αρα, πιστεύω ότι ο τρόπος με τον οποίο χειριστήκαμε τα σχολεία ήταν υπεύθυνος, σοβαρός και η καλύτερη…

Νίκος Χατζηνικολάου: Το 50+1;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα έρθω και σε αυτό. Και η καλύτερη απάντηση στις υστερίες της αντιπολίτευσης και σε διάφορα εξοργιστικά πρωτοσέλιδα περί «ρώσικης ρουλέτας», «ανοσίας της αγέλης» και διάφορες άλλες σαχλαμάρες που δυστυχώς αναπαράγονται και από τα πιο επίσημα χείλη.

Το 50+1 μας το υπέδειξε η Επιτροπή. Αν η Επιτροπή μας έλεγε 25, θα λέγαμε 25. Η Επιτροπή έκρινε ότι όταν έχουμε ένα πρωτόκολλο αυστηρών τεστ για όλο το τμήμα δεν χρειάζεται το τμήμα να κλείνει με λιγότερα περιστατικά.

Αν κάποια στιγμή μας πει κάτι διαφορετικό, δεν έχουμε ποτέ αμφισβητήσει την Επιτροπή ως προς τα μέτρα τα οποία έχει προτείνει, ούτε ως προς την εξειδίκευσή τους.

Νίκος Χατζηνικολάου: Κλείνω με την πανδημία. Δεν θα έπρεπε στη διάρκεια όλη αυτής της περιπέτειας της πανδημίας, σε αυτά τα δύο χρόνια, να υπάρχει ένα πιο συναινετικό κλίμα ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας;

Θέλω να πω, δεν θα έπρεπε, για παράδειγμα, σε ορισμένα θέματα να μπορείτε να κάτσετε όλοι μαζί γύρω από το τραπέζι; Και το ρωτώ γιατί κάποια στιγμή η αξιωματική αντιπολίτευση έφτασε να σας προτείνει να υπάρξει κοινής αποδοχής Υπουργός Υγείας. Δεν ήταν μία καλή ευκαιρία να αποδεχτείτε την πρότασή τους και να μπορέσετε να συλλειτουργήσετε;

Αντίθετα βλέπω ότι ακόμα και σε θέματα που σχετίζονται με την υγεία μελών των οικογενειών των πολιτικών αρχηγών υπάρχουν διαξιφισμοί και συγκρούσεις.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μην μπλέκουμε τη συνεννόηση με την συγκυβέρνηση. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη και η κυβέρνηση επεδίωξε πάντα τη συνεννόηση. Θέλω να θυμίσω ότι και σε επίπεδο Βουλής υπήρχαν και υπάρχουν τακτικότατες ενημερώσεις. Και για δείτε λίγο τις συζητήσεις στη Βουλή, θα διαπιστώσετε πολύ μεγαλύτερη συναίνεση από αυτή η οποία προβάλλεται από την επίσημη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τώρα μην κοροϊδευόμαστε. Η αξιωματική αντιπολίτευση έλεγε το αντίθετο σε ό,τι έκανε η κυβέρνηση. Συστηματικά. Επέλεξε να σπεκουλάρει πολιτικά πάνω στην πανδημία. Το θεωρώ μεγάλο λάθος. Δεν φαίνεται εξάλλου να αποδίδει και πολιτικά. Αλλά και να απέδιδε πάλι λάθος θα ήταν. Ήταν ανήθικο αυτό το οποίο έγινε από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά αυτή είναι η τακτική την οποία έχει επιλέξει ο αρχηγός της. Θα κριθεί και αυτή, φαντάζομαι, τελικά στις επερχόμενες εκλογές.

Αναφερθήκατε σε ένα θέμα το οποίο πράγματι είναι πάρα πολύ δυσάρεστο, διότι και τα δικά μου παιδιά στοχοποιήθηκαν από την αξιωματική αντιπολίτευση…

Νίκος Χατζηνικολάου: Έγινε θέμα μεγάλο με τον γιο σας όταν νόσησε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Και πέραν του πόσο προσβλητικό αυτό μπορεί να είναι, όχι για εμένα αλλά για ένα παιδί 23 χρονών, νομίζω ότι όταν χάνεται το όριο και χάνεται το μέτρο στην πολιτική αντιπαράθεση, αυτό δεν μπορεί τελικά να κάνει καλό στην ποιότητα της δημοκρατίας μας.

Αλλά πιστεύω ότι ο κόσμος το τελευταίο το οποίο θέλει, κ. Χατζηνικολάου, σήμερα είναι η τοξικότητα. Δεν θέλει πόλωση, δεν θέλει ακραίες φωνές. Εγώ προσπαθώ πάντα να εκπέμπω έναν λόγο μετριοπαθή και συναινετικό. Ποτέ δεν είπα στην αντιπολίτευση «μην μου κάνετε προτάσεις» αλλά δεν ακούσαμε ουσιαστικές προτάσεις από την αντιπολίτευση.

Τις ελάχιστες φορές που άκουσα κάποια πράγματα τα οποία θεώρησα ότι ήταν ουσιαστικά, είχαν νόημα, ο ίδιος στη Βουλή έσπευσα να πω ότι αυτό είναι μία καλή ιδέα. Θέλω να θυμίσω ότι ο κ. Φίλης είχε μιλήσει πρώτος για τη σύνδεση του πιστοποιητικού εμβολιασμού με την ανάγκη να γίνει η τρίτη δόση. Και το κάναμε. Όχι μόνο το κάναμε, το κάναμε στους τρεις μήνες. Το κάναμε νωρίτερα από ό,τι το έκαναν άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK