kourdistoportocali.comNews DeskΔημοσκόπηση των Harvard-Politico δείχνει ότι οι Αμερικανοί σε ποσοστό 52% θεωρούν εργαστηριακό τον ιό της Covid-19

POLITICO-Harvard poll

Δημοσκόπηση των Harvard-Politico δείχνει ότι οι Αμερικανοί σε ποσοστό 52% θεωρούν εργαστηριακό τον ιό της Covid-19

Την εργαστηριακή προέλευση υποστηρίζουν σχεδόν ισοδύναμα τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι

Συντριπτικά είναι τα συμπεράσματα μίας έρευνας που διεξήγαγαν από κοινού το Harvard και ο δημοσιογραφικός Οργανισμός Politico ως προς τι πιστεύουν οι Αμερικανοί πολίτες για την προέλευση του ιού της Covid-19.

Aπό τον Βασίλη Μπόνιο

H δημοσκόπηση λοιπόν των Politico-Harvard δείχνει ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί πιστεύουν τώρα ότι ο κοροναϊός διέρρευσε από ένα εργαστήριο στην Κίνα. Πρόκειται για δραματική αλλαγή στην αντίληψη του κοινού για την προέλευση του Covid-19 κατά το τελευταίο έτος.

Οι Αμερικανοί πολίτες που πιστεύουν ότι ο ιός διέρρευσε από ατύχημα ή αφέθηκε συνειδητά εναντίον της ανθρωπότητας φθάνουν σε ποσοστό 52% σε σύγκριση με το 29% που είχε αυτή την άποψη τον Μάρτιο του 2020-σύμφωνα με την τότε δημοσκόπηση του Pew Research Center.

Και το πιο ενδιαφέρον ανάμεσα στα συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι τη θεωρία του Εργαστηρίου την υποστηρίζει το πλέον το 59 τοις εκατό των Ρεπουμπλικανών και το 52 τοις εκατό των Δημοκρατών, ενώ το 28 τοις εκατό είπε ότι προέρχεται από ένα μολυσμένο ζώο.

Η απουσία μεγάλου κομματικού χάσματος στο θέμα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, δήλωσε ο Robert Blendon-photo κάτω, καθηγητής πολιτικής υγείας και πολιτικής ανάλυσης στο Harvard T.H. Chan School of Public Health ο οποίος και σχεδίασε τη δημοσκόπηση.

«Συνήθως, οι δημοσκοπήσεις μας βρίσκουν μεγάλο διαχωρισμό μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατών, οπότε αυτό είναι μοναδικό», είπε. «Επειδή πιο συντηρητικά μέσα ενημέρωσης ασχολούνται με το ζήτημα της «διαρροής στο εργαστήριο» και υπήρξε από την αρχή μία άποψη που υποστήριξε ο πρώην Πρόεδρος  Τrump  περιμέναμε ότι οι άνθρωποι που ψηφίζουν Δημοκρατικούς θα έλεγαν είτε «Δεν είναι αλήθεια» είτε «Δεν ξέρω».

Kι όμως η πεποίθηση της διαρροής από εργαστήριο είναι σχεδόν ισοδύναμη ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους.

Η δημοσκόπηση των POLITICO-Harvard, διαπίστωσε επίσης ότι υπάρχει υψηλό επίπεδο δημόσιου ενδιαφέροντος για τη διερεύνηση της καταγωγής του Covid-19, με σχεδόν τα δύο τρίτα των Δημοκρατών και των Ρεπουμπλικανών να χαρακτηρίζουν το ζήτημα «εξαιρετικά» ή «πολύ» σημαντικό. Το εύρημα εξέπληξε επίσης τον Blendon, ο οποίος είπε ότι το κοινό δεν επενδύει συνήθως σε μια τέτοια επιστημονική έρευνα.

«Η μελέτη Politico-Harvard δείχνει ότι αυτό που κάποτε συγκαλύφθηκε από τα φιλελεύθερα μέσα ως ακροδεξιά ψεύτικη είδηση ​​είναι πλέον ευρέως αποδεκτό σε διμερή βάση», αναφέρει η Daily Mail.

«Αντίθετα, το Μάρτιο του 2020 μόλις το 29% των Αμερικανών αποδέχτηκε τη θεωρία διαρροής εργαστηρίου».

Πράγματι, για πολλούς μήνες τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα δίκτυα κοινωνικών μέσων χαρακτήρισαν όλη την ιδέα ως επικίνδυνη θεωρία συνωμοσίας και εκείνοι που την προώθησαν λογοκρίθηκαν και υποτιμήθηκαν.

Τον Ιούνιο του 2020, η Αντιπρόεδρος Kamala Harris έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι η υπεράσπιση της θεωρίας του Ντόναλντ Τραμπ αντιπροσώπευε «ρατσιστική και ξενοφοβική ρητορική εναντίον Ασιατών Αμερικανών και Ασιατών μεταναστών και ότι θέτει άμεσα τη ζωή τους σε κίνδυνο».

Είναι γνωστό ότι ο Δρ. Peter Daszak, Πρόεδρος της EcoHealth Alliance, μια ΜΚΟ που έχει εκτεταμένους δεσμούς με τις gain of function έρευνες του Ερηαστηρίου της Wuhan, ευχαρίστησε τον Δρ Anthony Fauci για την απόρριψη της θεωρίας διαρροής του ιού από τα εργαστήριο της Wuhan.

The poll surveyed 1,009 adults from June 22-27. The margin of error was plus or minus 3.8 percentage points.

>

Ο Πρόεδρος Franklin Delano Roosevelt  ο οποίος αποφοίτησε από το Harvard College το 1903 παρέμεινε σε επαφή με την τάξη του μέχρι το θάνατό του το 1945. Το 1943 φιλοξένησε στο Λευκό Οίκο ένα reunion event  όπου τραβήχτηκε αυτή η ομαδική φωτογραφία. Οι Franklin και Eleanor, στέκονταν στη κορυφή-μπορείτε να τους διακρίνετε στο σχετικό κύκλο πάνω στη photo.

 

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK