kourdistoportocali.comNews Desk-Diamond is with us... Μιλάει ο πιλότος του Blackhawk που έσωσε τη Noa Argamani

Breaking News

-Diamond is with us… Μιλάει ο πιλότος του Blackhawk που έσωσε τη Noa Argamani

Τι είπε στην Jerusalem Post

Ο λοχαγός «R», ένας πιλότος στην 124η Μοίρα της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας μίλησε στην Jerusalem Post για την επιτυχημένη αποστολή διάσωσης και τις παγίδες που αντιμετωπίσθηκαν με επιδεξιότητα.

Η επιχείρηση του IDF για τη διάσωση τεσσάρων ομήρων από το στρατόπεδο Nuseirat στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας είχε ένα «σημείο καμπής» και χρειάστηκε ελιγμούς της τελευταίας στιγμής από τις εναέριες δυνάμεις, δήλωσε στην Jerusalem Post ένας πιλότος της πολεμικής αεροπορίας που συμμετείχε στη διάσωση της Noa Argamani.

Τέσσερις όμηροι, συμπεριλαμβανομένου της 26χρονης Argamani, διασώθηκαν από δύο ξεχωριστές κοντινές τοποθεσίες στην τολμηρή κοινή επιχείρηση που πραγματοποίησαν οι IDF, η Shin Bet (Υπηρεσία Ασφαλείας του Ισραήλ) και η Εθνική Αντιτρομοκρατική Μονάδα της αστυνομίας Yamam στο φως της ημέρας.

Ο “R.”, ένας πιλότος στην 124η Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ που πέταξε το ελικόπτερο Blackhawk που μετέφερε την Νόα σε ασφάλεια, μίλησε στην Post για την επιτυχημένη αποστολή διάσωσης, την αίσθηση υπερηφάνειας που είχε να κάνει κάτι “ανεκτίμητο” και την επιδεξιότητα με την οποία οι ισραηλινές δυνάμεις πλοηγήθηκαν ανάμεσα στις παγίδες.

Ισραηλινός πιλότος διάσωσης: Η επιχείρηση ήταν «επιμελής, ακριβής»

Η επιχείρηση, η οποία είχε προγραμματιστεί για «αρκετούς μήνες», πραγματοποιήθηκε «με επιμελή, ακριβή τρόπο», είπε ο πιλότος, επαινώντας τη συνεργασία μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων του IDF, του Shin Bet και του Yamam.

Σύμφωνα με τον R., η επιχείρηση έπρεπε να κρατηθεί εντελώς κρυφή καθώς «οποιαδήποτε περίπτωση διαρροής ασφάλειας δεδομένων θα μπορούσε να έχει επηρεάσει την εκτέλεση του σχεδίου. Το είπαμε μόνο σε αυτούς που έπρεπε να μάθουν».

Ο R. μίλησε για τις πρώτες στιγμές της επιχείρησης διάσωσης, περιγράφοντας τη σιωπηλή ένταση καθώς οι επίγειες δυνάμεις άρχισαν να επιτίθενται στο στρατόπεδο Nuseirat στην καρδιά της Γάζας.

«Ξεκινήσαμε την τελευταία μας ενημέρωση καθώς οι επίγειες δυνάμεις άρχισαν ήδη να επιχειρούν», είπε ο R. στην Post.

«Αυτή τη στιγμή, είσαι συγκεντρωμένος και απόλυτα προσηλωμένος στην αποστολή σου. Κάθε μέλος μας σκέφτεται πώς να εκτελέσει την αποστολή του με τον πιο επαγγελματικό τρόπο.

«Δεν μπορείς να αποσπαστείς από όλα όσα συμβαίνουν γύρω σου», είπε.

Ο Ρ. εξήγησε ότι οι δυνάμεις του περίμεναν σε ασφαλή ζώνη κοντά στο στρατόπεδο καθώς η αποστολή διάσωσης βρισκόταν σε εξέλιξη. «Μείναμε σε εκείνη την περιοχή, όσο πιο κοντά μπορείς να είσαι χωρίς να είσαι στη γραμμή των πυρών.

«Όλοι κάθονται και ακούν τις συσκευές επικοινωνίας τους, περιμένοντας μια εντολή να προχωρήσουν».

Η στιγμή που όλα άλλαξαν για τις δυνάμεις του Ισραήλ

Καθώς ο R. περίμενε να μεταφέρει ομήρους και τραυματίες δυνάμεις έξω από τη Γάζα, έλαβαν είδηση ​​ότι η κατάσταση «ξεδιπλώνεται» στον καταυλισμό. Αυτό ήταν όταν η επιχείρηση είχε το σημείο καμπής της, είπε.

«Το ελικόπτερο μου έπρεπε να μεταφέρει τις δυνάμεις μας έξω από τη ζώνη μάχης ενώ ένα άλλο ελικόπτερο επρόκειτο να βγάλει την Noa έξω», αποκάλυψε ο πιλότος διάσωσης. «Οι δυνατότητες του δεύτερου ελικοπτέρου υπέστησαν ζημιές στην επιχείρηση οπότε λάβαμε την εντολή να μετακινηθούμε στη περιοχή».

Ο πιλότος αποκάλυψε περαιτέρω ότι οι ισραηλινές δυνάμεις προετοιμάστηκαν για αυτήν την αλλαγή των σχεδίων και την πραγματοποίησαν μέσα σε λίγα λεπτά. Όμως, όπως είπε ο «R» στην Post, «Προετοιμαστήκαμε για όλα τα πιθανά σενάρια. Τίποτα δεν μπορεί να μας εκπλήξει».

Μετά τον γρήγορο ελιγμό, το ελικόπτερο προσγειώθηκε στην ασφαλή ζώνη όπου περίμεναν την άφιξη των δυνάμεων, με τον Νoa να βρίσκεται ήδη στα χέρια μας.

Καθώς ο R. και η μονάδα του είδαν την Noa να κατευθύνεται προς το ελικόπτερο, ένας «μανδύας ψυχραιμίας έλιωσε. Η ένταση της στιγμής μας ήταν πολύ έντονη», θυμάται.

«Είδα τη Νoa και τις δυνάμεις που τη συνόδευαν να μπαίνουν στο ελικόπτερο και αμέσως ανέφεραν ότι «το διαμάντι είναι μαζί μας» και είναι καλά στην υγεία του».

Σημείωσε ότι, αν και δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν μαζί της ή να συνομιλήσουν πρόσωπο με πρόσωπο στο ελικόπτερο, το χαμόγελο στο πρόσωπο της Νoa «γέμισε την καρδιά μου».

«Μου είπαν ότι έλεγε συνέχεια «ευχαριστώ» σε όλους μέχρι το νοσοκομείο. Aυτό το ευχαριστώ ζεσταίνει την καρδιά.”

Ο Ρ. περιέγραψε αυτές τις στιγμές της διάσωσης ως την αίσθηση της πραγματοποίησης κάτι ανεκτίμητου. «Πρέπει να έχει βιώσει μια δραματική αλλαγή, από το σκοτάδι και την απελπισία της αιχμαλωσίας μέχρι το φτερούγισμα στον ουρανό του Ισραήλ με ένα ελικόπτερο.

«Να έχουμε το διαμάντι μας στο ελικόπτερο και να το φέρουμε στο νοσοκομείο… Σκέφτεστε το φως και τη χαρά που έχει φέρει αυτό το διαμάντι στο έθνος μας», είπε ο πιλότος, αναφερόμενος στη Noa.

«Θέλουμε να πάρουμε αυτό το φως και την ελπίδα και να το προχωρήσουμε».


Ο R. εξήγησε ότι, αφού άφησαν τον διασωθέντα όμηρο στο νοσοκομείο για θεραπεία, έπρεπε να επιστρέψουν στη Γάζα και να μεταφέρουν περισσότερες δυνάμεις έξω από τη ζώνη μάχης. Ευχαρίστησε όλες τις ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις που συμμετείχαν στην επιχείρηση, δηλώνοντας ότι αποστολές σαν αυτές είναι «οι μόνες καταστάσεις στις οποίες το ιερό έργο που κάνουν οι δυνάμεις μας εκτίθεται στο ισραηλινό κοινό.

Ο Ρ. τόνισε περαιτέρω τη χαρά του που συμμετείχε στην επιχείρηση: «Είναι τεράστια τιμή να συμμετέχω σε αυτό το καταπληκτικό πράγμα που έριξε μια αχτίδα φωτός στον λαό μας».

«Φροντίζουμε τους γιους και τις κόρες μας».

Τι είχε προηγηθεί

Ένας ήρωας του Ισραήλ> Ο αξιωματικός της αντιτρομοκρατικής Arnon Zamora πέθανε αφού διέσωσε ομήρους

Ο Arnon Zamora τραυματίστηκε θανάσιμα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης, η οποία έφερε πίσω τέσσερις ομήρους από την αιχμαλωσία της Hamas.

Η ισραηλινή κυβέρνηση μετονόμαστε την επιχείρηση διάσωσης των 4 ομήρων από επιχείρηση Summer Seeds σε επιχείρηση Arnon προς τιμή του.

Ο Arnon Zamora 36 ετών, ο μαχητής της Εθνικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Yamam) που τραυματίστηκε θανάσιμα στην έντονη επιχείρηση διάσωσης ομήρων το Σάββατο, υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο, ανακοίνωσε η αστυνομία του Ισραήλ.

Απομένει από τη σύζυγό του και δύο παιδιά.

Ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant επαίνεσε επίσης τον Zamora για τον εθελοντισμό να πολεμήσει στις 7 Οκτωβρίου.

«Χαιρετίζω τον Αρχιεπιθεωρητή Arnon Zamora διοικητή στην επίλεκτη μονάδα Counterterrorism Unit (Yamam), ο οποίος έπεσε ενώ ηγούνταν μιας τολμηρής επιχείρησης για τη διάσωση τεσσάρων ομήρων που κρατούσε η Hanas στη Γάζα. Έζησε και έπεσε ήρωας», είπε ο Gallant.

Ο Zamora στο Yad Mordechai, μια μάχη που έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την ανάσχεση των τρομοκρατικών εισβολών της Ηamas στο Ισραήλ. Ο υπουργός Εξωτερικών Israel Katz εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του, παραφράζοντας τον θρήνο του King David για τον King Saul. “Your glory, Israel, is slain on your high places. How the mighty have fallen,” είπε ο Katz.

Ο Διοικητής της Συνοριακής Αστυνομίας Barik Yitzhak απέτισε επίσης φόρο τιμής στον Zamora και στους άλλους μαχητές της Συνοριακής Αστυνομίας, λέγοντας: «Οι ταυτότητες μαχητών του IDF δεν μπορούν να εκτεθούν – αλλά είναι σημαντικό ο λαός του Ισραήλ να γνωρίζει ότι έχει κάποιον να εμπιστευτεί – γενναίους και πολύτιμους μαχητές που βάζουν πρώτα στο μυαλό τους την ασφάλεια του κράτους και των πολιτών του Ισραήλ. Εκ μέρους της Συνοριακής Φρουράς, συμμερίζομαι τη θλίψη της οικογένειας».

Ο Ισραηλινός Στρατός ανέφερε: «Ο Arnon είναι ήρωας του Ισραήλ, λάτρης της γης και προστάτης. Ηγήθηκε της δύναμης που έσωσε τους τέσσερις απαχθέντες που επέστρεψαν στο Ισραήλ από την καρδιά της Λωρίδας της Γάζας».

Η Michal, η σύζυγος του αείμνηστου στρατιώτη των IDF Arnon Zamora, αποχαιρετά τον σύζυγό της σε μια ανατριχιαστική ανάρτηση: “Πολύ πριν είναι μαχητής και ήρωας, ήταν ένας γλυκός και γοητευτικός άντρας. Ένας καταπληκτικός σύντροφος, ένας τέλειος πατέρας, αγαπητός και αγαπημένος άνθρωπος έτσι θα τον θυμόμαστε και θα είμαι χαρούμενη κι εγώ».

To μήνυμα που είχε στείλει στους μαχητές συντρόφους του με αφορμή την Ημέρα Μνήμης>

Ένα μήνυμα που έστειλε ο Arnon Zamora στην ομάδα των μαχητών του την τελευταία Ημέρα Μνήμης

“Η Ημέρα Μνήμης είναι πάντα περίπλοκη και δύσκολη, αλλά σήμερα είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Η μνήμη των μελών είναι ακόμα έντονη και καθαρή και οι ενέργειές τους εξακολουθούν να αντηχούν και να προκαλούν κύματα. Κάθε μέρα αποκαλύπτονται όλο και περισσότερες λεπτομέρειες για εκείνο το καταραμένο Sabbat και όσα είχαμε αντιμετωπίσει.

Αυτή η μέρα με ενθάρρυνε ακόμη περισσότερο για το πόσο τυχερός είμαι που εξακολουθώ να μπορώ να υπηρετήσω δίπλα σου. Πολύτιμοι ξεχωριστοί άνθρωποι με υπέροχες ικανότητες και πάνω από όλα καλοί άνθρωποι. Η χώρα αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις και η μονάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Όσοι είχαν ψευδαισθήσεις και σκέψεις για την αναγκαιότητα της ομάδας το καταλαβαίνουν και το απαιτούν σήμερα σε κάθε επέμβαση. Είμαστε αυτοί που θα σταθούμε εκεί και θα απαιτήσουμε το υψηλότερο επίπεδο επαγγελματισμού και ευκρίνειας. Είμαστε αυτοί που θα σταθούμε εκεί και θα δώσουμε τη λειτουργική λύση. Πλησιάζουμε όλο και πιο κοντά σε μια πολύτιμη παράσταση, την πιο πολύτιμη που υπάρχει. Η ομάδα στέκεται στα σημεία απόφασης και θέλω να ξέρετε ότι δεν θα ζητούσα κανέναν άλλο εκτός από εσάς.
Γιορτάστε την ανεξαρτησία, 76 χρόνια. Είστε αυτοί που τη κάνατε δυνατή και τη κάνετε δυνατή. Είστε εσείς και οι οικογένειές σας που θυσιάζεστε για το κοινό καλό. Γιορτάζω!
Θέλω να ξέρεις πόσο περήφανος είμαι και σε αγαπώ».

Kωδικός «Summer Seeds»

Αυτό ήταν το όνομα της επιχείρησης-αστραπή του Ισραηλινού Στρατού που εκτυλίχθηκε σαν συναρπαστικό σενάριο στη καρδιά της Γάζας-πριν πάρει το όνομα του Arnon προς τιμήν του.

Οι δυνάμεις του IDF για να σώσουν τους ομήρους μπήκαν σε ένα φορτηγό που μετέφερε έπιπλα για τους εκτοπισμένους και ο οδηγός ήταν μια γυναίκα στρατιώτης με πολιτικά ρούχα.

Τα δύο κτίρια όπου κρατούνταν οι τέσσερις απαχθέντες απείχαν περίπου 200 μέτρα μεταξύ τους.

Η απόφαση να δραστηριοποιηθούν και στα δύο κτίρια ταυτόχρονα – λόγω της εγγύτητας μεταξύ των τοποθεσιών και του φόβου ότι εάν επιλέξουν να λειτουργήσουν μόνο σε ένα κτίριο – οι τρομοκράτες που βρίσκονται στο άλλο κτίριο θα αντιληφθούν τα γεγονότα και θα σκοτώσουν τους απαχθέντες που κρατούνται από αυτούς.

– Στο διαμέρισμα όπου κρατούνταν οι 3 απαχθέντες Almog, Andrey και Shlomi, έγινε μια δύσκολη και σύνθετη μάχη. Σε αυτή τη μάχη, ο διοικητής Arnon Zamora τραυματίστηκε θανάσιμα από τρομοκρατικά πυρά, ενώ οδήγησε την ομάδα υπό τις διαταγές του να εισβάλει στο κτίριο. Ο αείμνηστος Arnon έδειξε τρομερή γενναιότητα και έγινε μια παρατεταμένη προσπάθεια να τον κρατήσουν στη ζωή, αλλά στο τέλος αναγκάστηκαν να ανακοινώσουν τον θάνατό του στο νοσοκομείο.

– Κατά τη διάρκεια κάθε σταδίου της διάσωσης από τη δομή, πολλοί τρομοκράτες πυροβολούσαν με RPG εναντίον των κομμάντος των IDF και των ομήρων από τα σοκάκια – επομένως οι μαχητές έπρεπε να απαντήσουν και αυτό συνέβη.

– Αφού το όχημα διάσωσης δέχθηκε πυρά και κόλλησε, αρκετά τάγματα της 98ης Μεραρχίας, που είχαν προετοιμαστεί εκ των προτέρων για αυτό το σενάριο, πήδηξαν στη σκηνή για να σώσουν τους ομήρους και τα στρατεύματα κάτω από πυρά. Στο σημείο έφτασαν επίσης ελικόπτερα διάσωσης – και πύραυλοι εδάφους-αέρος εκτοξεύτηκαν κατά των ελικοπτέρων σε μια προσπάθεια να τα καταρρίψουν.

O IDF σώζει 4 ομήρους μετά από επιχείρηση στη Γάζα.

Ανάμεσα στους διασωθέντες και η Noa Argamani, 25.

Διασώθηκαν ακόμη ο Almog Meir Jan, 21, ο Andrey Kozlov, 27 και Shlomi Zi, 40.

Οι όμηροι διασώθηκαν ζωντανοί μετά από 8 μήνες αιχμαλωσίας σε μια τολμηρή επιχείρηση στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, εν μέσω εντατικών αεροπορικών επιδρομών.

Τέσσερις Ισραηλινοί όμηροι διασώθηκαν ζωντανοί από στρατεύματα από την αιχμαλωσία της Hamas σε μια τολμηρή επιχείρηση στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας νωρίτερα σήμερα, ανακοίνωσε ο στρατός.

Και οι τέσσερις είχαν απαχθεί από τρομοκράτες της Ηamas στις 7 Οκτωβρίου από το μουσικό φεστιβάλ Supernova κοντά στη νότια κοινότητα Re’im.

Οι ειδικές δυνάμεις πραγματοποιήσαν ταυτόχρονα επιδρομή σε δύο τοποθεσίες της Hamas στο Nuseirat της κεντρικής Γάζας.

Στη μια τοποθεσία διασώθηκε η Argamani ενώ ο Meir Jan, ο Kozlov και ο Ziv βρίσκονταν στη δεύτερη τοποθεσία.

Οι διασωθέντες όμηροι είναι όλοι σε καλή κατάσταση, σύμφωνα με τις πρώτες ιατρικές εκτιμήσεις. Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Tel Hashomer για περαιτέρω αξιολόγηση.

Εν μέσω της επιχείρησης, πραγματοποιήθηκαν σφοδρές αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή κατά των τοποθεσιών της Hamas και για την υποστήριξη των χερσαίων στρατευμάτων.

Οι υγειονομικές αρχές της Ηamas ανέφεραν «μεγάλο αριθμό» θυμάτων.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK