kourdistoportocali.comNews DeskCNN Business> Οι αγορές αντιμετωπίζουν πλέον τα βρετανικά ομόλογα όπως το ελληνικό και το ιταλικό χρέος

Γράφει η Julia Horowitz

CNN Business> Οι αγορές αντιμετωπίζουν πλέον τα βρετανικά ομόλογα όπως το ελληνικό και το ιταλικό χρέος

Στις αρχές Αυγούστου, η απόδοση του 5ετούς βρετανικού ομολόγου ήταν στο 1,55%. Το πρωί της Τρίτης διαμορφώθηκε στο 4,27%

Η βρετανική λίρα μπορεί να έχει σταματήσει την αδιάκοπη πτώση της προς την ισοτιμία με το αμερικάνικο δολάριο, αλλά η ζημιά στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου που προκλήθηκε από το τεράστιο στοίχημα της πρωθυπουργού Liz Truss όσον αφορά τη μείωση των φόρων εξακολουθεί να προκαλεί αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Από την Julia Horowitz/CNN Business

Ωστόσο, λίγοι αναλυτές πιστεύουν ότι η αστάθεια έχει τελειώσει. Οι τιμές των ομολόγων, ειδικότερα, παραμένουν ασταθείς. Και όταν η σκόνη καταλαγιάσει, η χώρα θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει μια απότομη αύξηση του κόστους δανεισμού, εντείνοντας την πίεση σε μια οικονομία που ήδη αντιμετωπίζει πληθωρισμό σχεδόν στο 10% αλλά και το ξεκίνημα μιας ύφεσης.

«Πρόκειται για μια κατάσταση όπου το κόστος δανεισμού του κράτους -και επομένως όλο το κόστος δανεισμού- είναι απίστευτα ευάλωτο», δήλωσε στο BBC ο οικονομολόγος Mohamed El-Erian, σύμβουλος της Allianz. Η βουτιά της λίρας είναι αρκετά κακή. Θα αυξήσει το κόστος των εισαγωγών, εντείνοντας την πίεση στην Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει τα επιτόκια ταχύτερα και υψηλότερα. Ωστόσο, η απότομη κατάρρευση των τιμών των κρατικών ομολόγων, και το αντίστοιχο άλμα στις αποδόσεις, θα μπορούσαν να είναι κάνουν την κατάσταση ακόμα χειρότερη.

Το μεσοπρόθεσμο κόστος δανεισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως μετράται από την απόδοση των πενταετών ομολόγων, έχει εκτοξευθεί πάνω από αυτό της Ελλάδας και της Ιταλίας, δύο χωρών που θεωρούνται ως τα πιο επικίνδυνα στοιχήματα για τους επενδυτές λόγω των υψηλών επιπέδων χρέους τους. Το χρέος, ως ποσοστό της οικονομικής παραγωγής στην Ελλάδα, διαμορφώθηκε στο 189% τον Μάρτιο, ενώ ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της Ιταλίας ήταν σχεδόν 153%. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν στο 100%.

Γιατί το κόστος δανεισμού έχει εκτιναχθεί

Οι αποδόσεις των ομολόγων σε όλο τον κόσμο έχουν εκτοξευθεί καθώς οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει μια επιθετική εκστρατεία για την επιβράδυνση του πληθωρισμού, αυξάνοντας τα επιτόκια και μάλιστα με πρωτοφανή ταχύτητα. Ωστόσο, το δημόσιο χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ξεπουληθεί απότομα, εν μέρει επειδή η Truss και η ομάδα της ανέφεραν ότι θα χρειαστεί να δανειστούν περισσότερα προκειμένου να χρηματοδοτήσουν το οικονομικό τους πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες φορολογικές περικοπές των τελευταίων 50 ετών και περιορισμό στους λογαριασμούς ενέργειας για εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυτό το χειμώνα.

Η ανάγκη συγκέντρωσης περισσότερων χρημάτων από τους επενδυτές έρχεται τη στιγμή που η Τράπεζα της Αγγλίας πρόκειται να αρχίσει να πουλά ορισμένα από τα κρατικά της ομόλογα, τα οποία αύξησε τις πρώτες ημέρες της πανδημίας.

Προηγουμένως, οι αγορές απορροφούσαν περίπου 100 δισεκατομμύρια λίρες (108 δισεκατομμύρια δολάρια) σε βρετανικά ομόλογα ετησίως, σύμφωνα με τον Ross Walker, επικεφαλής οικονομολόγο του Ηνωμένου Βασιλείου στη NatWest Markets. Καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας μετατοπίζεται από αγοραστή σε πωλητή, και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δανείζεται περισσότερο, η προσφορά θα ανέλθει σε περίπου 300 δισεκατομμύρια λίρες (323 δισεκατομμύρια δολάρια), υπολόγισε.

«Μια σημαντική αύξηση των αποδόσεων είναι πάντα δικαιολογημένη», είπε ο Walker, σημειώνοντας ότι ο κόσμος «μετακομίζει σε ένα διαφορετικό δημοσιονομικό και νομισματικό περιβάλλον».

Ωστόσο, η άνοδος έχει επιδεινωθεί από την κρίση εμπιστοσύνης για το πού θα φτάσει η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να τονώσει την ανάπτυξη, ενισχύοντας τη ζήτηση, έρχεται σε αντίθεση με τους στόχους της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία προσπαθεί να μειώσει τη ζήτηση ώστε να καταφέρει να ελέγξει τον πληθωρισμό.

Στις αρχές Αυγούστου, η απόδοση του 5ετούς βρετανικού ομολόγου ήταν στο 1,55%. Το πρωί της Τρίτης διαμορφώθηκε στο 4,27%. Αυτή είναι μια τεράστια αύξηση σε αγορές όπου οι αλλαγές συμβαίνουν συνήθως σε μικροσκοπικά κλάσματα του ποσοστού.

Τι θα συμβεί στη συνέχεια και γιατί έχει σημασία

Δεν είναι ακόμη σαφές πού θα καταλήξουν οι αποδόσεις, αν και υπάρχει συναίνεση ότι θα παραμείνουν υψηλές. Πολλά θα μπορούσαν να εξαρτηθούν από τις μελλοντικές ανακοινώσεις της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία έχει πει ότι θα αυξήσει τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, αλλά η κεντρική τράπεζα δεν έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει μέχρι τον Νοέμβριο.

Οι επενδυτές θα παρακολουθούν επίσης στενά τα σχόλια από την κυβέρνηση. Ο Kwasi Kwarteng, ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, υποσχέθηκε να δημοσιοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την προσέγγιση της κυβέρνησης για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, ενώ επισημαίνει επίσης ότι ενδέχεται να υπάρξουν πρόσθετες φορολογικές περικοπές στον ορίζοντα. Σε μια συνάντηση με επενδυτές την Τρίτη, επανέλαβε τη «δέσμευση της βρετανικής κυβέρνησης για δημοσιονομική βιωσιμότητα».

«Είμαστε ακόμα σε μια φάση όπου οι αγορές γενικά προσπαθούν να δημιουργήσουν νέες αξίες ισορροπίας», είπε ο Walker.

Ωστόσο, το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα έχει συνέπειες τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τα νοικοκυριά. Οι αυξανόμενες αποδόσεις σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πληρώσει περισσότερα για το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, μειώνοντας τις δαπάνες ή αυξάνοντας τους φόρους για να βρει τα χρήματα να το κάνει. Τα υψηλότερα επιτόκια από την Τράπεζα της Αγγλίας θα κάνουν πιο ακριβά για τις επιχειρήσεις και τους αγοραστές κατοικιών τα δάνεια.

«Αυτό θα κάνει τη δημοσιονομική δέσμευση στην οποία βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο ακόμη πιο σφιχτή», δήλωσε ο Andrew Wishart, ανώτερος οικονομολόγος στην Capital Economics. «Θα αυξήσει σημαντικά το κόστος τόκων τους».

Το Resolution Foundation, μια δεξαμενή σκέψης που ασκεί κριτική στα σχέδια της κυβέρνησης, εκτιμά ότι οι κινήσεις της αγοράς ομολόγων θα προσθέσουν περίπου 14 δισεκατομμύρια λίρες (15,1 δισεκατομμύρια δολάρια) σε κόστος δανεισμού μέχρι το έτος 2026 έως το 2027.

Οι άνθρωποι με στεγαστικά δάνεια θα πληρώσουν επίσης το τίμημα. Οι δανειστές του Ηνωμένου Βασιλείου ανέστειλαν την πώληση νέων προϊόντων στεγαστικών δανείων τη Δευτέρα, καθώς περίμεναν να μειωθεί η αστάθεια. Όταν η επιχείρηση ξαναρχίσει, το κόστος χρηματοδότησης μιας αγοράς κατοικίας αναμένεται να εκτιναχθεί στα ύψη. Εκείνοι που χρειάζονται αναχρηματοδότηση αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα.

Εάν η Τράπεζα της Αγγλίας αυξήσει τα επιτόκια στο 6%, όπως αναμένουν τώρα ορισμένοι συμμετέχοντες στην αγορά, ένα άτομο που αναχρηματοδοτεί μια 20ετή υποθήκη σταθερού επιτοκίου ύψους £146.000 ($157.000) θα πρέπει να πληρώνει επιπλέον 309 £ (333 $) το μήνα, σύμφωνα με την επενδυτική εταιρεία AJ Bell. Αυτό είναι 108 £ (116 $) περισσότερο από ό,τι είχε υπολογιστεί πριν από την περασμένη Παρασκευή.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK