kourdistoportocali.comNews DeskΧάος και οργή στη Μύκονο καθώς χιλιάδες επιχειρήσεις είχαν προετοιμαστεί για το καλοκαίρι, προσέλαβαν κόσμο, εμβολίασαν το προσωπικό τους, τήρησαν τους κανόνες και τώρα...

Λεπτό προς λεπτό το παγκόσμιο θρίλερ

Χάος και οργή στη Μύκονο καθώς χιλιάδες επιχειρήσεις είχαν προετοιμαστεί για το καλοκαίρι, προσέλαβαν κόσμο, εμβολίασαν το προσωπικό τους, τήρησαν τους κανόνες και τώρα…

Τα μαθηματικά σου είναι λάθος. Υπολογίζεις το ποσοστό στους 11.000 κατοίκους Μυκόνο, ενώ αυτή την στιγμή είμαστε σε αυτό το νησί 170.000-200.000.

Χάος και οργή στη Μύκονο καθώς χιλιάδες επιχειρήσεις είχαν προετοιμαστεί για το καλοκαίρι, προσέλαβαν κόσμο, εμβολίασαν το προσωπικό τους, τήρησαν τους κανόνες και τώρα πάπαλα. Την ίδια στιγμή βογκάνε οι βίλες του νησιού από τα πάρτι που διοργανώνονται κάθε βράδι και αυτό για την ώρα δε έχει καταργηθεί πουθενά στο κόσμο. Το να κάνεις δηλαδή πάρτυ στο σπίτι σου. Ακόμη και στο σπίτι του Λαού στο Περισσό που λέει ο λόγος.

Δείτε τι γίνεται στα social>

Μύκονος. Ενα νησί προκλητικά φιλικό στον κορονοϊό!
Από χτες που επιβλήθηκαν τα νέα περιοριστικά μέτρα στη Μύκονο παρακολουθώ με μεγάλο ανθρωπολογικό- και όχι μόνο -ενδιαφέρον τον τρόπο που η συγκεκριμένη τουριστική συνθήκη έχει καταστρέψει την ικανότητα όσων εμπλέκονται σε αυτήν να ακούν και να προβλέπουν εγκαίρως, να έχουν βλέμμα με προοπτική και διάθεση ευελιξίας. Να μην στρουθοκαμηλίζουν και να μην αποποιούνται τις ευθύνες που τους αναλογούν στις κρίσιμες στιγμές.
Το νησί φέτος από την αρχή της σεζόν ήταν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θε έπρεπε να είναι σε περίοδο πανδημίας! Προκλητικά φιλικό στον κορονοϊό, προκλητικά παραβατικό σε κάθε είδους αρχική περιοριστική ρύθμιση! Σχεδόν κανείς από όσους κόπτονται τώρα δεν ζήτησε περιοριστικά μέτρα προστασίας στην αρχή της σεζόν από την κυβέρνηση γιατί υπήρχε η αγωνία αν θα έρθουν τα πλήθη να γεμίσουν τα παραλιακά μαγαζιά, να καταναλωθεί το αλκοόλ, οι ναργιλέδες και ό,τι ‘άλλο’ μπορεί να καταναλωθεί στο νησί, να γεμίσουν τα μαύρα βαν με Άραβες και Ρώσους και να τους πηγαίνουν από πάρτι σε πάρτι, να γεμίσουν οι βίλες και τα ξενοδοχεία, να νοικιαστούν τα χιλιάδες ενοικιαζόμενα μηχανάκια και τζιπ σκοτώστρες, να πουληθούν τόνοι γυναικείας και αντρικής σάρκας χωρίς όρια στο αιγαιοπελαγίτικο βασίλειο του σεξισμού και της έμφυλης εκμετάλλευσης.
Το νησί ήδη από τις αρχές Ιουνίου ήταν κορονο-ναρκοπέδιο. Ωστόσο όλοι ήξεραν από πέρυσι:
1. Το Εμπορικό Επιμελητήριο Κυκλάδων, από πολύ νωρίς,μέσα από τις εκδηλώσεις του είχε προειδοποιήσει ότι η πανδημική κρίση θα πάει πολύ μακριά. Θα πιάσει και το 2024. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΟ Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΠΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΡΟΪΌΝΤΑ. Στη Μύκονος και αλλού, δεν θέλησαν να το ακούσουν ψύχραιμα, αρνήθηκαν εντελώς να το συζητήσουν και ασκούσαν και έντονη κριτική, στα όρια της επίθεσης σε όσους και όσες επισήμαναν τα παραπάνω.
2) Έγκριτοι επιστήμονες, εμπειρογνώμονες από τα Τμήματα Διοίκησης και Τουρισμού της χώρας και του εξωτερικού προειδοποίησαν για παρατεταμένη κρίση και την ευκαιρία για ΑΛΛΑΓΗ ΠΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΣΕ ΠΙΟ ΗΠΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ που δεν θα εξαρτώνται άμεσα από την επιβολή μέτρων τα οποία θα είναι πλέον σχεδόν ρουτίνα με τόσες μεταλλάξεις!
Στη Μύκονο και αλλού και πάλι δεν άκουσαν, απέρριψαν τις προειδοποιήσεις με όρους πια άρνησης αποδοχής της πραγματικότητας.
3. Σε επίπεδο συλλογικό, στο νησί αλλά και στις Κυκλάδες, δεν οργανώθηκε καμιά μαζική εκδήλωση ανασύνταξης και σκέψης επί της ευαίσθητης τουριστικής συνθήκης και αγοράς. Μόνο μια δυο διαδικτυακές με έντονο πολιτικό περιεχόμενο ενώ δεν επρόκειτο για εκδηλώσεις ζύμωσης και αποφάσεων.

Οι ευθύνες όλων των πλευρών είναι τεράστιες για την ανυπαρξία οργάνωσης, πρόβλεψης, επανασχεδιασμού και εντέλει για την υγιεονομική και οικονομική κατρακύλα ενώ όλοι ΕΙΧΑΝ ΕΓΚΑΙΡΩΣ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ να πράξουν το αντίθετο:
Α) Οι επιχειρηματίες που εκ των υστερων, ξυπνάνε από το βαθύ ύπνο, θυμουνται τα Σωματεία τους και συσπειρώνονται αναποτελεσματικά για ένα από τα πολλά σοβάρα προβλήματα που ανοίγει σαν βεντάλια η πανδημία.

Β) Οι εργαζόμενοι/ες στον τουρισμό που έχουν τεράστιες ευθυνες για το γεγονός ότι ποτέ δεν διεκδίκησαν συλλογικά τα δικαιώματά τους δημιουργώντας ένα τοπικό ή Κυκλαδικό συλλογικό θεσμικό όργανο πίεσης όπως τους είχε προταθεί εδώ και χρόνια, παρά είχαν πάντα μια άκρως ατομικιστική αίσθηση “να τη βγάλουμε ο καθένας μόνος του και φέτος” αγόμενοι και φερόμενοι από τις άγριες διαθέσεις των εργοδοτών. Και ούτε δυστυχώς θα το πράξουν ενώ είναι ο πιο αδύναμος κρίκος της φάσης που ζει ειδικά απο χθες το νησί.
Γ) Οι πολιτικοί όλων των επιπέδων με ανεπαρκειες και φοβίες να εφαρμόσουν πολιτικές που να δείχνουν ότι ενδιαφέρονται για τους πολίτες τους και την υγεία τους, αλλά και την μακροπρόθεσμη ευημερία τους. Πολιτικοί σχεδόν ανίσχυροι και αδύναμοι να παραδεχτούν ότι πολυεθνικές, μεγαλοσυμφέροντα, μεγαλοεπενδυτές. κρυφοί και φανεροί παράγοντες κυριαρχούν στην τουριστική αγορά του νησιού και η έννοια της “τοπικότητας” έχει σχεδόν ακυρωθεί στη δημόσια – πολιτική σφαίρα.

Τόση τυφλότητα, τόση κώφωση, τόση άρνηση συνειδητοποίησης της συγκυρίας και των δεδομένων που βγάζουν στο προσκήνιο όλες τις τουριστικές και κοινωνικές παθογένειες του νησιού! Και από την άλλη αυτές τις μέρες πόσο τοπικισμός, φτηνός αδιέξοδος λαϊκισμός, πόσο στενές συμφεροντολογικές οπτικές και λάθος πρόσληψη και αξιολόγηση αυτού που έχει σκάσει στο κεφάλι μας, όχι μόνο τώρα αλλά εδώ και δεκαετίες και η πανδημία το ανέδειξε!
Απο τα champagne showers parties άλλων εποχών στη μετάλλαξη Δέλτα… Από τη Σκύλα στη Χάρυβδη ψάχνοντας τη χαμένη μας όραση και ακοή!

Προς αυτόν που πρέπει να ακούσει.
Είναι ίσως από τις πολύ σπάνιες φορές που θα μιλήσω και θα εκφέρω άποψη δημόσια.
Έτρεξα στην Σύρο δυο φορές, ταλαιπωρήθηκα εμβολιάστηκα (με Άστρα Ζενεκα) την πρώτη μερα που ανακοινώθηκε η ηλικιακή μου ομάδα. Είχα παρενέργειες και δεν μίλησα για να μην επηρεάσω αρνητικά την κατάσταση. Προσπάθησα να επηρεάσω όσους μπορώ και να παραμείνω υπέρμαχος του εμβολιασμού.
Επένδυσα (ένα σκασμό λεφτά) σε κάτι καινούργιο εν μεσω πανδημίας γιατί πίστεψα στην ευκαιρία και στην κανονικότητα που ‘θα’ ερχόταν.


Δυστυχώς όμως φτάσαμε στο σημείο που κάποιος πρέπει να σου πει στα ίσια πως έχεις κάνει πολύ σοβαρά λάθη:
Α. Τα μαθηματικά σου είναι λάθος. Υπολογίζεις το ποσοστό στους 11.000 κατοίκους Μυκονου , ενω αυτή την στιγμή είμαστε σε αυτό το νησί 170.000-200.000.
Β. Δεν προσμετράς τις συγκυρίες. Να σου υπενθυμίσω πως είμαστε το μόνο Διεθνές Αεροδρόμιο με απευθείας πτήσεις όποτε αν κάποιος πρέπει να επιστρέψει στην χώρα του χρειάζεται PCR / Rapid Test που πρέπει να γίνει εδώ και να μετρηθεί εδώ. Είναι φυσιολογικό στα 3.000-4.000 τεστ την ημέρα να έχεις και 40 θετικά.
Γ. Δεν γνωρίζεις πως λειτουργεί πραγματικά ο Τουρισμός. Υπάρχει ένα before & after effect για τον κόσμο που έρχεται. Δεν είναι τυχαίο πως έχουμε cancellation policy που ξεκινούν μέχρι και 3 εβδομάδες πριν. Αυτή την στιγμή που μιλάμε τα cancellations έχουν φτασει μέχρι και τις 20 Αυγούστου. Ένα τεράστιο πλήγμα για εμένα και κατ’ επέκταση για εσένα.
Δ. Δεν έχεις συνειδητοποιήσει ποσό δυνατό brand είναι το νησί για τον κόσμο εκτός Ελλάδας. Αυτή την στιγμή με την απόφαση σου έχεις ταλαιπωρήσει όχι μόνο εμάς, αλλά περίπου 200.000 κόσμο που είναι εδώ και δεν ξέρουν τι να κάνουν άλλους 200.000 που θα ερχόντουσαν και άλλους περίπου 10.000 travel agent του εξωτερικού που πρέπει να κάνουν re-schedule τα πάντα και re-fund στους πελάτες τους αντίστοιχα. Έχει παίξει παντού σε όλη την υφήλιο η είδηση, τα κινητά μας έχουν παρει φωτιά και δεν ξέρουμε τι να τους πούμε.

Ε. Παίρνεις μια εγωκεντρική απόφαση στης 2 για της 6. Με τι κριτήριο; της έκπληξης; Αψυχολόγητη κινηση χωρίς διάλογο, εφηβική – σχεδόν χουντική. Ο κόσμος, οι επιχειρήσεις εδω έχουν προγραμματισμό. Συζήτησε πρώτα να βρουμε μια λύση. Ξέρω κόσμο που θα ανοιγε καινούργιο μαγαζί μια ώρα μετά. Ξέρω κόσμο που πρέπει να διώξει 150 άτομα προσωπικό οι οποίο πρόλαβαν να δουλέψουν μια μόνο μερα γιατί τους διέλυσες την υπόλοιπη σεζόν.
Για αυτούς και για πολλούς άλλους λόγους (δεν θα μου έφτανε η αλφαβήτα) προσωπικά και με πλήρη συναίσθηση του λόγου μου δεν θέλω καμία περαιτέρω ανάμειξη με οτιδήποτε έχει να κάνει μαζί σου η με τους ομοίους σου. Θα πρέπει να ξανασκεφτείς την παιδαριώδη συμπεριφορά σου απέναντι σε αυτούς που σε σεβόντουσαν.
Λευτέρης.


Το lockdown που ισχύει στην Μύκονο τουλάχιστον μέχρι τις 26 Ιουλίου ήταν η αιτία να ακυρωθεί μεγάλο κορωνοπάρτι που ήταν προγραμματισμένο να γίνει το Σάββατο 17 Ιουλίου, ανήμερα της ανακοίνωσης των νέων περιοριστικών μέτρων, στο παλιό εργοστάσιο των μεταλλείων στην περιοχή Λούλος. Ο χώρος που μπορεί να φιλοξενήσει έως χίλια άτομα είχε διακοσμηθεί με εξωτικά φυτά και είχε διαμορφωθεί κατάλληλα για την περίσταση με μια τεράστια σκηνή να δεσπόζει. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεγάλες νταλίκες επί τέσσερις ημέρες ξεφόρτωναν στο παλιό εργοστάσιο, ενώ το κόστος του πάρτυ στο οποίο θα τραγουδούσε μεγάλο όνομα του εξωτερικού θα ξεπερνούσε τις 400 χιλιάδες ευρώ. Οι εκατοντάδες vip καλεσμένοι ήταν έτοιμοι να ζήσουν μια αξέχαστη βράδια, αλλά λογάριαζαν χωρίς την απαγόρευση. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον ίδιο χώρο, στο κτήριο των παλιών μεταλλείων, πριν από τρία χρόνια γνωστός Αμερικανός παραγωγός είχε διοργανώσει το απόλυτο πάρτι χλιδής με θέμα την αρχαία Ελλάδα, με καλεσμένους κατευθείαν από το Χολλυγουντ και με live εμφάνιση του θρυλικού συγκροτήματος Duran Duran!

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

EKTAKTO> Kαι τώρα πλέον η Ισραηλινή κυβέρνηση στρέφει τις ελπίδες της στο κοκτέιλ αντισωμάτων Regeneron το οποίο θα λάβουν πρώτοι οι ανεμβολίαστοι ασθενείς
Έρευνα-βόμβα της Daily Telegraph> Οι 26 από τους 27 επιστήμονες που υπέγραψαν την επιστολή του Lancet για τον κορωνοϊό είχαν κάποια (μεγάλη ή μικρή) σχέση με το εργαστήριο της Wuhan. O αμφιλεγόμενος Σωτήρης Τσιόδρας
Goldman Sachs> Τα 60 τρις της Κινέζικης αγοράς ακινήτων υπόσχονται ένα συναρπαστικό Παγκόσμιο Κραχ δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας
ΑΔΙΕΞΟΔΟ> Πάνω από 3 εκατ. επιλέξιμοι Ισραηλινοί πολίτες δεν έκαναν τη 3η δόση της Pfizer. Γιατί από τη 1η Οκτωβρίου οι ανεμβολίαστοι στη χώρα θα είναι περισσότεροι από τους εμβολιασθέντες
Η υποκρισία Τσίπρα και το ερώτημα τι μπορεί να ανήκει σε ένα κράτος με 400 δις χρέος με φόντο έναν πλανήτη με 320 τρις παγκόσμιο χρέος
Johns Hopkins> Στο 32,7% τo ποσοστό του παγκοσμίου εμβολιασμού, στο 28,6% στη Ρωσία. Θετικά νέα από τα φάρμακα remdesivir και Ronapreve
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, οι αθλιότητες για το 5G και τα 11 (από τα 100) αναπάντητα ερωτηματικά για την προέλευση της πανδημίας
BREAKING> O Albert Bourla συγχαίρει τον 12χρονο Gavin που έκανε δώρο γενεθλίων το εμβόλιο της Pfizer. Την ίδια στιγμή Γάλλος τενίστας αντίπαλος του Tσιτσιπά παρατάει τη καριέρα του εξαιτίας παρενεργειών του εμβολίου
Telegraph-ΕΓΓΡΑΦΑ ΣΟΚ> Συνεργάτης των Fauci και Gates πάσχιζε με μανία να παρασκευάσει ιό σαν την Covid-19 ενώ ο Gates είχε προαναγγείλει την πανδημία με αυτά τα χαρακτηριστικά από το 2015!
Ξαφνικά στη κόψη του ξυραφιού ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός για την 3η δόση. Δέχεται σφοδρή κριτική για την απόφασή του
-O κ. Αλέξης Κούγιας δεν ήταν ποτέ μέλος μας! Σκληρή απάντηση της Ένωσης Ποινικολόγων στον Αλέξη Κούγια που ανακοίνωσε ότι αποχωρεί…
Γιατί οι διανομείς δεν πρέπει να πληρώνονται αλλά να πληρώνουν για την απόκτηση της εμπειρίας