kourdistoportocali.comNews DeskCash it’s king. Τα μετρητά επιστρέφουν στη Wall Street

Breaking news

Cash it’s king. Τα μετρητά επιστρέφουν στη Wall Street

Μία τάση επιστροφής στις παλαιές αξίες καθώς οι άνθρωποι αναζητούν οδηγό διαφυγής και ασφαλές έδαφος

Tετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023. Μία τάση επιστροφής στις παλαιές αξίες καθώς οι άνθρωποι αναζητούν οδηγό διαφυγής και ασφαλές έδαφος. Τα μετρητά επιστρέφουν στη Wall Street.

Οι επενδυτές έχουν προσθέσει περίπου 135 δισεκατομμύρια δολάρια σε αμοιβαία κεφάλαια παγκόσμιας αγοράς χρήματος τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, σύμφωνα με στοιχεία του EPFR έως τις 18 Ιανουαρίου. Αυτό είναι το μεγαλύτερο άπλωμα καλύτερη από την περίοδο των τεσσάρων εβδομάδων που έληξε τον Μάιο του 2020, όταν αυτά τα κεφάλαια έφτασαν περίπου 175 δισεκατομμύρια δολάρια καθαρές εισροές-σημειώνει η Hardika Singh στο σχετικό σημείωμά της στη The Wall Street Journal.

Ένα αμοιβαίο κεφάλαιο χρηματαγοράς είναι μια μορφή αμοιβαίου κεφαλαίου που επενδύει σε βραχυπρόθεσμους χρεωστικούς τίτλους, συμπεριλαμβανομένων των γραμματίων του Δημοσίου και των εμπορικών χρεογράφων. Οι εταιρείες και οι καταναλωτές τα χρησιμοποιούν συχνά όπως να ελέγχουν λογαριασμούς για να αποθηκεύουν τα έτοιμα μετρητά τους.

Οι αυξημένες κατανομές μετρητών είναι το τελευταίο σημάδι προσοχής μεταξύ των επενδυτών που αμφισβητούν εάν η πρόσφατη ανάκαμψη σε μετοχές και ομόλογα θα συνεχιστεί μετά την απότομη πώληση του περασμένου έτους. Πολλοί αναμένουν ότι οι αγορές θα παραμείνουν ασταθείς, επειδή οι αξιωματούχοι της Federal Reserve έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι δεσμεύονται να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό με υψηλότερα επιτόκια.

Οι ροές αποτελούν επίσης ένδειξη ότι οι επενδυτές διψούν για απόδοση. Απέφευγαν τα μετρητά για χρόνια όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλά και οι αποδόσεις των κεφαλαίων της χρηματαγοράς ήταν πενιχρές. Η διατήρηση 100 δολαρίων σε μετρητά από το τέλος του 1999 έως το 2021, για παράδειγμα, σήμαινε ότι θα χάναμε ένα κέρδος 394% εάν τα χρήματα είχαν επενδυθεί σε μετοχές, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς Dow Jones.

Αντίθετα, οι επενδυτές συσσωρεύτηκαν σε μετοχές, ιδιαίτερα σε μετοχές ταχέως αναπτυσσόμενων εταιρειών τεχνολογίας, τη δεκαετία μετά την οικονομική κρίση του 2008. Αυτές οι μετοχές προώθησαν μια ανοδική πορεία που οδήγησε τους σημαντικούς δείκτες σε δεκάδες υψηλά ρεκόρ.

Τότε η στρατηγική σταμάτησε να λειτουργεί. Πέρυσι, ο έντονος πληθωρισμός, τα υψηλότερα επιτόκια και οι ανησυχίες για μια πιθανή ύφεση ταρακούνησαν τα πάντα, από μετοχές μέχρι ομόλογα και χρυσό. Ο S&P 500 υποχώρησε 19%, ενώ ένα καλάθι αμερικανικών ομολόγων, εταιρικών ομολόγων υψηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης και τίτλων με υποθήκη υποχώρησε 13%. Ξαφνικά, το να κρατάς μετρητά φάνηκε και πάλι ελκυστικό.

«Στο μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, τα μετρητά δεν σας κέρδισαν τίποτα», είπε ο Jimmy Chang, επικεφαλής επενδύσεων στο Rockefeller Global Family Office. «Στην πραγματικότητα, υπήρχε ένα ρητό: Τα μετρητά είναι σκουπίδια. Δεν είναι πια σκουπίδια. Στην πραγματικότητα, είναι βασιλιάς».

Η μέση απόδοση των κεφαλαίων της αμερικανικής αγοράς χρήματος αυτόν τον μήνα είναι 4,12%, η υψηλότερη απόδοση από την οικονομική κρίση του 2008, σύμφωνα με την Crane Data. Ο S&P 500, από την άλλη πλευρά, έχει μερισματική απόδοση περίπου 1,6%. Ο δείκτης έχει σημειώσει άνοδο 4,6% μέχρι στιγμής τον Ιανουάριο.

Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, τα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται σε αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς έφτασαν το ρεκόρ των 5,18 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την Crane Data από το 2006. Αυτό ξεπέρασε το προηγούμενο υψηλό των 5,16 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τον Μάιο του 2020.


Τα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς δέχθηκαν μια πλημμύρα περιουσιακών στοιχείων τον Μάρτιο του 2020 κατά την έναρξη της πανδημίας του Covid-19 και οι εισροές παρέμειναν αυξημένες για τους επόμενους δύο μήνες. Το ενδιαφέρον των επενδυτών άρχισε να αυξάνεται ξανά το περασμένο φθινόπωρο και τα κεφάλαια παρουσίασαν εισροές σε επτά από τις τελευταίες 10 εβδομάδες.

Ο κ. Chang έχει συστήσει στους πελάτες να μειώσουν τα αποθέματά τους και να προσθέσουν στις θέσεις μετρητών τους για είναι έτοιμοι για μια ελκυστική ευκαιρία αγοράς.

Είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν η χρηματιστηριακή αγορά έχει χτυπήσει στο κατώτατο σημείο της. Από το 1929, σε κάθε bear market που προκαλείται από ύφεση, οι μετοχές έχουν πέσει κάτω κατά τη διάρκεια της επιβράδυνσης, εκτός από μια περίπτωση που έφτασαν στα χαμηλά τους αφού τελείωσε, είπε.

Ο Joe Zappia, co-chief Investment Officer της LVW Advisors στη Νέα Υόρκη, είπε ότι συμβουλεύει τους μεγαλύτερους πελάτες να διαθέσουν περισσότερα από τα χρήματά τους σε μετρητά. Συνιστά τη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου γραμματίων του Δημοσίου με διάρκεια τριών, έξι και εννέα μηνών και την επανεπένδυση των χρημάτων που κερδίζονται για την αγορά παρόμοιων ομολόγων καθώς λήγει το καθένα.
Η απόδοση «μας παραδίδεται με τη μορφή του ασφαλέστερου περιουσιακού στοιχείου στον κόσμο», είπε ο κ. Zappia.

Τον Δεκέμβριο, οι μεμονωμένοι επενδυτές μείωσαν ελαφρώς το μερίδιο των μετρητών στα χαρτοφυλάκιά τους σε περίπου 21,8%, κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο περίπου 22,5%, σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Ένωσης Μεμονωμένων Επενδυτών. Η ένδειξη εξακολουθεί να σηματοδοτεί ένα από τα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2020. Συγκριτικά, οι κατανομές μετοχών και μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων βρίσκονται περίπου στο 63,9%, πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο περίπου 61,5%.

Σίγουρα, ο πληθωρισμός απειλεί να καταβροχθίσει την αγοραστική δύναμη των μετρητών, με τον πληθωρισμό να κυμαίνεται στο 6,5% τον Δεκέμβριο. Τα υπερβάλλοντα μετρητά ιστορικά ήταν «χειρότερα από ένα νεκρό βάρος στα χαρτοφυλάκια», ανέφεραν σε πρόσφατο σημείωμα αναλυτές της UBS. Από το 2000, τα μετρητά σε δολάρια ΗΠΑ θα είχαν χάσει περίπου το 43% της πραγματικής καταναλωτικής τους δύναμης, είπαν. Το να κάθεστε στο περιθώριο θα μπορούσε επίσης να σηματοδοτήσει μια χαμένη ευκαιρία για αγορά μετοχών με έκπτωση.

Φυσικά, ο συγχρονισμός της αγοράς είναι εμφανώς δύσκολος. Οι αποτιμήσεις των μετοχών έχουν μειωθεί απότομα, αλλά πολλοί αναλυτές στρατηγικής έχουν προειδοποιήσει ότι οι σημαντικοί δείκτες θα μπορούσαν να δουν διψήφια ποσοστιαία πτώση και φέτος, ειδικά εάν η πολιτική της Fed καταλήξει να είναι πιο σκληρή από ό,τι αναμένουν οι επενδυτές.

Η Maria Vassalou, συν-διευθύντρια επενδυτικών λύσεων πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων στην Goldman Sachs Asset Management, δήλωσε ότι αναμένει από τους πελάτες της να αυξήσουν την έκθεση σε πιο ριψοκίνδυνες επενδύσεις φέτος, με τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων της Fed να πλησιάζει στο τέλος.

«Φέτος είναι πιθανό να είναι καλύτερη χρονιά από πέρυσι», είπε η κ. Vassalou για τα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.

 

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK