kourdistoportocali.comNews DeskBloomberg> Ο δισεκατομμυριούχος Warren Buffett είναι σε συνομιλίες με τον Λευκό Οίκο για να επενδύσει στον τραπεζικό τομέα

Εκτακτη είδηση

Bloomberg> Ο δισεκατομμυριούχος Warren Buffett είναι σε συνομιλίες με τον Λευκό Οίκο για να επενδύσει στον τραπεζικό τομέα

Η Berkshire Hathaway επένδυσε τις τελευταίες μέρες 467 εκατ. δολάρια στην Occidental Petroleum, αγοράζοντας 7,9 εκατ. μετοχές του ενεργειακού κολοσσού

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Warren Buffett, ο οποίος έχει ιστορικό παρέμβασης προκειμένου να βοηθηθούν προβληματικές τράπεζες στις ΗΠΑ, φέρεται να είχε «πολλαπλές συνομιλίες» με ανώτερους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου που προσφέροντας συμβουλές σχετικά με την τρέχουσα αναταραχή στον τραπεζικό τομέα.

Ανώνυμες πηγές είπαν στο Bloomberg ότι οι συνομιλίες μεταξύ του Buffett και της κυβέρνησης Biden επικεντρώθηκαν γύρω από πιθανή επένδυση του σε περιφερειακές τράπεζες. Ωστόσο, πρόσθεσαν ότι προσφέρει επίσης συμβουλές σε αξιωματούχους για το πώς να αντιμετωπίσουν την καταιγίδα, καθώς οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι οι αποτυχίες θα δημιουργήσουν ένα φαινόμενο ντόμινο μέσω του τραπεζικού συστήματος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Buffett, ο οποίος είναι επί του παρόντος διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Berkshire Hathaway, προσπαθεί να βοηθήσει με τον πλούτο του και την τεχνογνωσία του τις αμερικανικές προβληματικές τράπεζες. Το 2011 εισέφερε κεφάλαια στην Bank of America μετά την πτώση της μετοχής της λόγω ζημιών που συνδέονταν με στεγαστικά δάνεια υψηλού κινδύνου. Και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008 ίδιος προσέφερε σωτηρία 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Goldman Sachs Group Inc.

Η Berkshire Hathaway του γνωστού επενδυτή επένδυσε τις τελευταίες μέρες 467 εκατ. δολάρια στην Occidental Petroleum, όπως προκύπτει από έγγραφα της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς (SEC) που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη. Ο Buffett αγόρασε 7,9 εκατ. μετοχές του ενεργειακού κολοσσού, ανεβάζοντας τη συμμετοχή του στην Occidental στις 208 εκατ. μετοχές ή στο 23,1% του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου.

Σύμφωνα με ανάλυση του Market Insider, ο Buffett έχει επενδύσει 11,1 δισ. δολάρια στην Occidental μέσα στους τελευταίους 12 μήνες, ωθώντας τη μετοχή της σε άνοδο 120% για το 2022 και καθιστώντας την Occidental τη μετοχή με την καλύτερη απόδοση στον S&P 500 για τον περασμένο χρόνο.

Οι εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου και της Berkshire Hathaway δεν έχουν κάνει ακόμη κάποιο σχόλιο για τις επαφές.

Την ίδια στιγμή, ο πανικός συνεχίζει να συγκλονίζει τον τραπεζικό τομέα τις ΗΠΑ αφού η Silicon Valley Bank έγινε η μεγαλύτερη τράπεζα που κατέρρευσε από το 2008. Η κρίση πυροδοτήθηκε από την άνοδο των επιτοκίων που ανάγκασαν τους πελάτες της τράπεζας να αποσύρουν ξαφνικά τις καταθέσεις τους προκειμένου να διατηρήσουν τις εταιρείες τους στη ζωή. Αυτό προκάλεσε μια μαύρη τρύπα χρηματοδότησης 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προτρέποντας τον CEO της τράπεζας Greg Becker να παροτρύνει τους πελάτες του να «παραμείνουν ήρεμοι».

Καθώς άρχισαν να αναδύονται φόβοι για την κατάρρευσή της SVB, πλήθος πελατών φωτογραφήθηκαν σε ουρές έξω από τα τραπεζικά υποκαταστήματά της, ελπίζοντας να αποσύρουν τα χρήματά τους.

Η κυβέρνηση του Biden προσπάθησε να αμβλύνει τον πανικό, υποσχόμενη να εξοφλήσει πλήρως τις ανασφάλιστες καταθέσεις από τις χρεοκοπημένες τράπεζες. Παράλληλα, 11 μεγάλες αμερικανικές τράπεζες κατέθεσαν οικειοθελώς 30 δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να σταθεροποιήσουν την First Republic Bank την περασμένη εβδομάδα.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μία νέα μελέτη από το Social Science Research Network διαπίστωσε ότι περίπου 186 τράπεζες υπόκεινται σήμερα τους ίδιους κινδύνους με την SVB. Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτές οι τράπεζες θα πτώχευαν εάν μόνο οι μισοί από τους καταθέτες τους απέσυραν γρήγορα τα κεφάλαιά τους. «Οι υπολογισμοί μας υποδεικνύουν ότι αυτές οι τράπεζες διατρέχουν δυνητικό κίνδυνο πτώσης, απουσίας άλλης κρατικής παρέμβασης ή ανακεφαλαιοποίησης», αναφέρει η μελέτη.

Οι οικονομολόγοι μελέτησαν τα βιβλία περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών και βρήκαν εκτιμώμενη απώλεια 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στην αγοραία αξία τους.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK