kourdistoportocali.comNews DeskBill Gates για κορωνοϊό και κλιματική αλλαγή> Δεν είμαστε έτοιμοι για την επόμενη πανδημία

Συνέντευξη

Bill Gates για κορωνοϊό και κλιματική αλλαγή> Δεν είμαστε έτοιμοι για την επόμενη πανδημία

Θα πρέπει να μπορούμε να παράγουμε νέα εμβόλια μέσα σε 100 ημέρες από ένα νέο ξέσπασμα

Πριν από έξι περίπου χρόνια ο Bill Gates είχε προειδοποιήσει ότι ο μεγαλύτερος δολοφονικός κίνδυνος για τον πλανήτη θα ήταν μία πανδημία. Σήμερα και ενώ ο κορωνοϊός είναι κυρίαρχος στον κόσμο, συνεχίζει να υποστηρίζει ότι ακόμα δεν έχουν γίνει αρκετά ώστε να προετοιμαστούμε για την επόμενη (πανδημία).

«Ανησυχώ για το γεγονός ότι συνεχίζουμε να είμαστε πιο απροετοίμαστοι απ’ ότι θα περίμενα», δήλωσε σε συνέντευξή του στην Washington Post ο δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος και συνιδρυτής της Microsoft Corp. Ανέφερε επίσης ότι η κατάλληλη προετοιμασία θα έπρεπε να περιλαμβάνει τη δυνατότητα κατασκευής εμβολίου σε 100 ημέρες και να παράγουμε αρκετή ποσότητα για ολόκληρο τον κόσμο τις επόμενες 100 ημέρες μετά από ένα νέο ξέσπασμα.

Το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, μέσω μίας νέας έκθεσης που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, κάλεσε τα έθνη να επενδύσουν περισσότερα σε συστήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας παραγωγής εμβολίων. Τα εργαλεία για τον τερματισμό της πανδημίας είναι σε μεγάλο βαθμό τα ίδια με αυτά που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση άλλων μολυσματικών ασθενειών, ανέφερε η έκθεση: Εκτεταμένες δοκιμές, θεραπεία και ανοσοποίηση.

Περίπου 49 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου Covid-19 έχουν χορηγηθεί το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους στην Αφρική, έναντι 43 εκατομμυρίων στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με την έκθεση, γεγονός που υπογραμμίζει την ανισότητα στη διαθεσιμότητα εμβολίων μεταξύ των φτωχών και των πλούσιων κρατών. «Η μόνη πραγματική λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να έχουμε εργοστάσια που να μπορούν να παράγουν αρκετά εμβόλια για ολόκληρο τον κόσμο σε 100 ημέρες», ανέφερε ο Gates. «Και αυτό είναι εφικτό» συμπλήρωσε.

Ένα νέο σχέδιο αξίας 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την κυβέρνηση Biden για την ενίσχυση της ετοιμότητας σε περίπτωση πανδημίας είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, είπε, αλλά θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί. «Θα πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο Gates, ο οποίος είναι συμπρόεδρος του ιδρύματος με την πρώην σύζυγό του, Melinda French Gates.

Το ζεύγος Gates, του οποίου το διαζύγιο ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο, παραμένει στις θέσεις των συμπροέδρων του ιδρύματός τους. Οι δυο τους έχουν συμφωνήσει ότι η Melinda Gates θα μπορούσε να αποχωρήσει μετά από δύο χρόνια, εάν αποφασίσουν ότι δεν μπορούν πλέον να συνεργαστούν.

Την ίδια στιγμή, ο ίδιος ο Bill Gates δήλωσε ότι είναι τόσο απασχολημένος στη δουλειά του με το ίδρυμα όσο ποτέ άλλοτε εξαιτίας της πανδημίας και άλλων πιεστικών προκλήσεων. «Είναι μία πολύ θετική πλευρά της ζωής μας και συνεχίζει να αποτελεί (η ανάπτυξη του) έναν από τους πρωταρχικούς στόχους της δουλειάς μου», ανέφερε ο Gates, ο οποίος εργάζεται επίσης στους τομείς μείωσης της κλιματικής αλλαγής.

Το Gates Foundation, ένα οικογενειακό φιλανθρωπικό ίδρυμα, δήλωσε ότι σχεδιάζει να προσθέσει περισσότερους διαχειριστές προκειμένου να ενισχύσει τη διακυβέρνηση και την ανεξαρτησία του. Ο Gates και η πρώην σύζυγος του, προς το παρόν, είναι οι μοναδικοί εντολοδόχοι του μετά την παραίτηση του Warren Buffett.

Ο 65χρονος δισεκατομμυριούχος ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος, η Melinda και ο διευθύνων σύμβουλος του ιδρύματος, Mark Suzman, σχεδιάζουν να προσλάβουν νέους συνδιαχειριστές έως το τέλος του έτους. Ωστόσο, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες ως προς τον αριθμό τους. «Δεν θα έχουμε τόσο μεγάλο διοικητικό συμβούλιο όσο κάποιοι άλλοι», είπε. Ανέφερε επίσης ότι το ίδρυμα δεν θα αλλάξει την εστίασή του σε θέματα όπως η υγεία και η γεωργία σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς και η εκπαίδευση στις ΗΠΑ. «Θα ήταν σπουδαίο να έχουμε επιπλέον διαχειριστές. Θα δείτε πολλά καινούρια πράγματα κατά τη διαδικασία αλλαγής», πρόσθεσε.

Η έκθεση «Goalkeepers» του Ιδρύματος Gates παρακολουθεί την πρόοδο προς τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης που έχουν τεθεί από τα Ηνωμένα Έθνη. Η έκθεση εξετάζει επίσης τον αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι έχει ως αποτέλεσμα 31,3 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι το 2020 να βρίσκονται σε ακραία φτώχεια, με τις γυναίκες να αποτελούν τα μεγαλύτερα θύματα παρά την οικονομική ανάκαμψη που αχνοφαίνεται. Μάλιστα, οι γυναίκες αναμένεται να κατέχουν 13 εκατομμύρια λιγότερες θέσεις εργασίας φέτος από ό,τι το 2019, πριν ξεκινήσει η πανδημία, ενώ η απασχόληση μεταξύ των ανδρών προβλέπεται να ανακάμψει σε μεγάλο βαθμό στα προ πανδημίας ποσοστά, σύμφωνα με την έκθεση.

Η πανδημία δεν έβλαψε σε τόσο άσχημο βαθμό την παγκόσμια οικονομία ή κάποια αναπτυξιακά μέτρα όσο περίμενε το ίδρυμα. «Δεν ήταν ότι χειρότερο συνέβη ποτέ, αλλά εξακολουθεί να είναι μια τεράστια οπισθοδρόμηση», είπε ο Gates.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, το ποσοστό των παιδιών παγκοσμίως που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου και του κοκκύτη έχει μειωθεί στα επίπεδα του 2005. Το ίδρυμα χρησιμοποιεί αυτό το ποσοστό ως μέτρο εμβολιασμού συνολικά κατά παιδικών ασθενειών.

Οι περισσότεροι από τους 33,9 εκατομμύρια ανθρώπους που ήρθαν σε ακραία φτώχεια το 2020 (ορίζεται από την Παγκόσμια Τράπεζα ότι ζουν με λιγότερα από 1,90 δολάρια ανά άτομο την ημέρα) ζουν στην υποσαχάρια Αφρική. Υπάρχουν επίσης περίπου 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι στη Νοτιοανατολική Ασία, την Ανατολική Ευρώπη και άλλες περιοχές που ξεπέρασαν το όριο της ακραίας φτώχειας, φτάνοντας σε σύνολο τα 31,3 εκατομμύρια.

Ενώ τα δεδομένα της έκθεσης δείχνουν ότι το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που ζει σε ακραία φτώχεια πιθανότατα θα μειωθεί φέτος σε σύγκριση με το 2020, ο Bill Gates δήλωσε ότι ανησυχεί πως η οικονομική ανάκαμψη είναι άνιση παγκοσμίως. «Το τρομακτικό είναι ότι όποτε υπάρχει παγκόσμιο πρόβλημα οι πλούσιες χώρες γίνονται πιο εσωστρεφείς», είπε. «Ανησυχώ για το μέλλον του χρέους των χωρών χαμηλού εισοδήματος και των παγκόσμιων προοπτικών τους».

Τέλος, σύμφωνα με την έκθεση, τα κατά κεφαλήν εισοδηματικά επίπεδα αναμένεται να επιστρέψουν στα επίπεδα πριν από την πανδημία στο 90% των προηγμένων χωρών έως το 2022, κάτι που θα συμβεί μόνο κατά το ένα-τρίτο σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Σχεδόν 700 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να παραμείνουν σε ακραία φτώχεια το 2030, ανέφερε επίσης.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

Έρευνα-βόμβα της Daily Telegraph> Οι 26 από τους 27 επιστήμονες που υπέγραψαν την επιστολή του Lancet για τον κορωνοϊό είχαν κάποια (μεγάλη ή μικρή) σχέση με το εργαστήριο της Wuhan. O αμφιλεγόμενος Σωτήρης Τσιόδρας
Albert Bourla> Πότε ο κόσμος θα επιστρέψει στη «φυσιολογική ζωή», τι θα συμβεί με τα εμβόλια
“Πάνω” σε τέταρτο κύμα πανδημίας η εμβολιασμένη (82,4%) Βρετανία;> Για δέκατη συνεχόμενη ημέρα αυξάνονται οι μολύνσεις
Πρώην επικεφαλής του FDA> Ο κορωνοϊός και η αντιμετώπιση του “σκότωσε” την εμπιστοσύνη του κόσμου στην επιστήμη
Οι Γερμανοί πολίτες αποχαιρετούν αποδοκιμάζοντας την Καγκελάριο που άδειασε δύο πρωθυπουργούς (Παπανδρέου-Σαμαρά) και άνοιξε τον δρόμο στον Τσίπρα
EKTAKTO> Kαι τώρα πλέον η Ισραηλινή κυβέρνηση στρέφει τις ελπίδες της στο κοκτέιλ αντισωμάτων Regeneron το οποίο θα λάβουν πρώτοι οι ανεμβολίαστοι ασθενείς
Η AUKUS έφερε ακόμα πιο κοντά Ελλάδα-Γαλλία> 3+1 γαλλικές φρεγάτες Belh@rra στο Πολεμικό Ναυτικό
Ισχυρός σεισμός 5,8 Ρίχτερ και δεκάδες μετασεισμοί στην Κρήτη> Νεκρός 62χρονος στο Αρκαλοχώρι και 15 τραυματίες
ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ 17Ν για Μπακογιάννη>Tι έγραφε ο Κουφοντίνας για Πειραική-Πατραική, Χαλυβουργική και Λάρκο
Wall Street Journal> Διέλυσαν και την αμφιλεγόμενη επιτροπή του Lancet που ερευνούσε την πραγματική προέλευση της Covid-19
Brandon Smith> Ο πόλεμος είναι ήδη στο κατώφλι μας
Γιατί οι διανομείς δεν πρέπει να πληρώνονται αλλά να πληρώνουν για την απόκτηση της εμπειρίας