kourdistoportocali.comNews DeskΑΠΟΚΑΛΥΨΗ> Η υπόθεση Γεωργίου και ο Διεθνής διασυρμός της Ελλάδας

Πόσο Banana Republic είμαστε;

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ> Η υπόθεση Γεωργίου και ο Διεθνής διασυρμός της Ελλάδας

Ένα failed state κυνηγάει τους στατιστικολόγους όταν δεν συμφωνεί με τους αριθμούς!

Μας εξευτελίζουν διεθνώς και νομίζουμε ότι βρέχει.

Μας εξευτελίζουν εξαιτίας της απόφασης μέρους του εγχώριου πολιτικού προσωπικού να καταδιώξει τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέα Γεωργίου επειδή απλά έκανε τη δουλειά του.

Βy The Clockwork Orange Times Team

Απόδειξη πόσο failed state είναι το ελληνικό κράτος είναι το γεγονός ότι εν έτει 2021-δέκα και πλέον χρόνια μετά το πρώτο Μνημόνιο-το εξωτερικό δημόσιο χρέος μαζί με το εσωτερικό και τα κόκκινα δάνεια αγγίζει τα 700 δις ευρώ.

Δεν χρειάζεται ουδεμία άλλη στατιστική εδώ.

Το περιοδικό της Αμερικανικής Ένωσης Στατιστικολόγων ανέβασε στον ιστότοπό του το άρθρο που ακολουθεί με την υπογραφή των φίλων της Ελλάδας Steve Pierson και Lynn Wilkinson>

Steve Pierson, ASA Director of Science Policy, and Lynn Wilkinson, Friends of Greece

Μετά από την απόφαση του ελληνικού εφετείου τον περασμένο χειμώνα που έκρινε ότι ο πρώην επικεφαλής της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας, Ανδρέας Γεωργίου, είναι ένοχος για συκοφαντία, οι επικεφαλής της ASA, της Αμερικάνικης Ένωσης Στατικολόγων, καταδίκασαν την δικαστική απόφαση κατά του Γεωργίου.

«Η δίωξη ενός επιστημονικού κυβερνητικού αξιωματούχου προκειμένου να κάνει τη δουλειά του με αυστηρότητα και ακεραιότητα για την παραγωγή επίσημων στατιστικών είναι πολύ ανησυχητική», δήλωσε ο Πρόεδρος της ASA, Robert Santos.

«Η δίωξη του Γεωργίου εξαιτίας της απόφασης του να εκπληρώσει στο ακέραιο τα καθήκοντα του είναι μια τρέλα», πρόσθεσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ASA, Ron Wasserstein.

Παράλληλα, και οι δύο ηγέτες της ASA προέτρεψαν την Ελλάδα να τερματίσει την 10ετή δίωξή κατά του Γεωργίου, η οποία σηματοδότησε τη δέσμευση της Ελλάδας για ακριβή κυβερνητικά στατιστικά, απαλλάσσοντας τον πλήρως.

Την ίδια στιγμή τόσο η διεθνής κοινότητα όσο και μέσα μαζικής ενημέρωσης προτρέπουν τις ελληνικές αρχές να πράξουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε δημοσίευμα της 29ης Μαρτίου, μέσω της Καθημερινής, η εξέχουσα Ελληνίδα οικονομολόγος Μιράντα Ξαφά ανέφερε: «Η δίωξη του Γεωργίου έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στην εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και αμφισβητεί την ικανότητα της χώρας να κατανοήσει ότι η τεράστια δημοσιονομική ανισορροπία δεν ήταν μία συνωμοσία για την επιβολή λιτότητας».

Ο John Bailer και ο John Pullinger, πρόεδροι του Διεθνούς Στατιστικού Ινστιτούτου και της Διεθνούς Ένωσης για τις Επίσημες Στατιστικές, αντίστοιχα, επανέλαβαν τις εκκλήσεις προς την Ελλάδα να τερματίσει τη δίωξη του Γεωργίου και να τον απαλλάξει, επαναλαμβάνοντας σε κοινή δήλωση «τη σοβαρή τους ανησυχία ότι αυτές οι συνεχιζόμενες διώξεις έχουν βλάψει την επιστημονική ακεραιότητα του έργου που αντικατοπτρίζει την προβληματική δημοσιονομική στατιστική αναφορά της Ελλάδας από το 2000».

Στην ίδια δήλωση προσθέτουν ότι η υπόθεση του Γεωργίου έχει επιπτώσεις στο διεθνές στατιστικό σύστημα και στα δικαιώματα των κυβερνητικών στατιστικολόγων να υπερασπίζονται τις στατιστικές τους, λέγοντας ότι «[η] επίσημη στατιστική δεν πρέπει να οδηγεί σε δικαστικές διώξεις».

Η Γερμανίδα επιστήμονας δεδομένων Katharina Schueller σε άρθρο της το Μάρτιο του 2021 αναφέρει: «Σε αυτήν την περίπτωση, δεν διακυβεύεται μόνο η τύχη ενός στατιστικολόγου. Αφορά επίσης τα αληθινά κίνητρα του επιστημονικού έργου για Έλληνες στατιστικολόγους σήμερα και μακροπρόθεσμα. Αυτό που συμβαίνει σε αυτήν την περίπτωση, η οποία θα φτάσει και στο Ανώτατο Ελληνικό Δικαστήριο, θα έχει επιπτώσεις στην Ελλάδα και στην ευρύτερη ΕΕ, τόσο για το κράτος δικαίου όσο και για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και για την ορθότητα των πολιτικών που βασίζονται σε ειλικρινείς και αξιόπιστες επίσημες στατιστικές».

Η κατηγορία της συκοφαντίας αφορά δημόσια δήλωση που έκανε ο Γεωργίου, έχοντας τον επίσημο ρόλο του, ενώ υπερασπίζονταν τα πλήρως επικυρωμένα επίσημα στατιστικά στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος στην Ελλάδα που ανακοινώθηκαν υπό την ηγεσία του.

Τι συνέβη

Ένας από τους όρους που η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) επέβαλε στην Ελλάδα στις αρχές του 2010 κατά τις πρώτες μέρες της ελληνικής κρίσης χρέους ήταν η σημαντική μεταρρύθμιση της στατιστικής υπηρεσίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γεωργίου προσλήφθηκε για να ηγηθεί της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας -της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ)- με αποστολή να εκσυγχρονίσει την παραγωγή επίσημων στατιστικών, να εφαρμόσει πλήρως τους κανόνες της ΕΕ για παραγωγή αυτών των στατιστικών και να φροντίσει για τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ και της συνολικής εφαρμογής της στατιστικής δεοντολογίας.

Η προτεραιότητα του Γεωργίου, όταν πήρε τη θέση του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ τον Αύγουστο του 2010, ήταν να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες που εξέφραζαν επανειλημμένα Ευρωπαίοι και διεθνείς εταίροι της χώρας σχετικά με την αξιοπιστία προηγούμενων ελληνικών οικονομικών στατιστικών στοιχείων.

Επομένως, μία από τις πρώτες αρμοδιότητες του Γεωργίου ήταν να επιβλέπει τον επαναπροσδιορισμό των στατιστικών για τα δημόσια οικονομικά για την περίοδο 2006-2009, την οποία η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, δεν μπορούσε να επικυρώσει και η οποία είχε προσαρμοστεί αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους.

Επρόκειτο, για τα πλήρως διορθωμένα στοιχεία των δημόσιων οικονομικών που συντάχθηκαν υπό την ηγεσία του Γεωργίου που επέτρεψαν στην Ελλάδα να συνεχίσει να πληροί τις προϋποθέσεις για τα δάνεια της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), τα οποία δόθηκαν στη χώρα ώστε να βοηθηθεί η οικονομία της.

Ωστόσο, λόγω των μέτρων λιτότητας που συνόδευαν τα δάνεια, ο Γεωργίου έγινε γρήγορα αποδιοπομπαίος τράγος, κατηγορούμενος από Έλληνες πολιτικούς για την κρίση χρέους, το πλήρες μέγεθος του οποίου είχε αποκαλύψει με το έργο του. Καθώς άρχισαν να γίνονται αισθητές οι συνέπειες των μέτρων λιτότητας, ξεκίνησαν ποινικές έρευνες εναντίον του Γεωργίου τον Σεπτέμβριο του 2011. Μάλιστα, η Ελλάδα προχώρησε στη δίωξη του επειδή έκανε τη δουλειά του, δηλαδή να παράγει ακριβείς, πλήρεις και τρέχουσες στατιστικές δημοσίων οικονομικών, ξεκινώντας με κατηγορίες παραποίησης του μεγέθους του ελλείμματος και της παραβίασης των καθηκόντων του.

Την περίοδο που προήλθαν οι κατηγορίες για συκοφαντία (2014), ο Γεωργίου είχε ήδη διερευνηθεί δύο φορές για παραποίηση του ελλείμματος και παραβίαση του καθήκοντός του. Και οι δύο έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία για την υποστήριξη των κατηγοριών και, και τις δύο φορές, το συμπέρασμα αγνοήθηκε και ξεκίνησε μια άλλη έρευνα.

Αν και ο Γεωργίου επρόκειτο να αντιμετωπίσει και μια τρίτη έρευνα, την περίοδο εκείνη, τα στοιχεία για το έλλειμμα που παραγόταν υπό την εποπτεία του έγιναν τελικά δεκτά από την Eurostat χωρίς επιφυλάξεις, οκτώ φορές στη σειρά, για διάστημα τεσσάρων ετών (2010-2014).

Αντιδρώντας σε αυτές τις συνεχείς, αδυσώπητες επιθέσεις στα στατιστικά στοιχεία που παράγονταν υπό την ηγεσία του, ο Γεωργίου εξέδωσε αυστηρή δημόσια ανακοίνωση υπέρ της ακεραιότητας αυτών των στατιστικών.

Σημείωσε επίσης την έλλειψη αναγνωρισμένης εγκυρότητας για τα αρχικά παρεχόμενα δεδομένα για την περίοδο 2006-2009 στην Eurostat και άλλους και επεσήμανε ότι δεν έχει διεξαχθεί καμία έρευνα για αυτά τα στατιστικά στοιχεία.

Αυτό το γεγονός παραμένει στον «αέρα» μέχρι σήμερα.

Τα δημόσια σχόλια σχετικά με τις κυβερνητικές στατιστικές είναι μια συνήθης πρακτική σε όλο τον κόσμο και σύμφωνα με τον Κώδικα Πρακτικής της Ευρωπαϊκής Στατιστικής και τις Θεμελιώδεις Αρχές των Επίσημων Στατιστικών του ΟΗΕ.

Τα δημόσια σχόλια είναι επίσης σύμφωνα με το δημοκρατικό δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Ωστόσο, ασκήθηκαν εναντίον του Γεωργίου τόσο ποινική όσο και αστική δίωξη με επικεφαλής τον πρώην διευθυντή (2006-2010) του τμήματος εθνικού λογιστηρίου του γραφείου στατιστικών στοιχείων, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την παραγωγή των στατιστικών για το έλλειμμα και το χρέος που δεν μπορούσε να επικυρώσει στο παρελθόν η Eurostat.

Ο Γεωργίου κρίθηκε ένοχος για απλή συκοφαντία στο ποινικό δικαστήριο. Η πρώτη έφεσή του για την απόφαση αυτή απέτυχε, αλλά το Ελληνικό Ανώτατο Δικαστήριο την ακύρωσε εξαιτίας νομικών λαθών. Η απλή συκοφαντία, σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο, σημαίνει ότι παρόλο που οι δηλώσεις του Γεωργίου ήταν αληθινές, δεν έπρεπε να τις είχε κάνει επειδή έβλαψαν την τιμή και τη φήμη του ενάγοντος.

Η τελευταία απόφαση αφορούσε αστική αγωγή για απλή συκοφαντία από τον ίδιο ενάγοντα. Το 2017, ορίστηκε στον Γεωργίου να καταβάλει αποζημίωση 10.000 ευρώ στον ενάγοντα και να δημοσιεύσει μεγάλο μέρος της καταδικαστικής απόφασης ως δημόσια συγγνώμη. Μετά από πολλές καθυστερήσεις, το εφετείο διεξήγαγε ακρόασή για την υπόθεση τον Σεπτέμβριο του 2020. Στην απόφαση του 2021, το εφετείο απέρριψε την έφεση του Γεωργίου και επικύρωσε την απόφαση του κατώτερου δικαστηρίου, συμπεριλαμβανομένων της αποζημίωσης των 10.000 ευρώ (συν τόκους) και της δημόσιας συγνώμης.

Ο Γεωργίου δήλωσε ότι σκοπεύει να ασκήσει έφεση στην απόφαση φτάνοντας στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδας, προσθέτοντας: Η σημασία της απόφασης δεν αφορά μόνο εμένα αλλά σχετίζεται με όλες τις διεθνείς στατιστικές αρχές στις διάφορες διαδικασίες παραγωγής και αναφοράς επίσημων στατιστικών, συμπεριλαμβανομένης της υπεράσπισης επικυρωμένων επίσημων στατιστικών ενόψει καταστροφικών κριτικών. Επιπλέον, το αποτέλεσμα αυτής της υπόθεσης μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει έμμεσα τις συνθήκες για επίσημους στατιστικολόγους οπουδήποτε στον κόσμο.

Η ελληνική κυβέρνηση χρηματοδότησε σημαντικό μέρος των νομικών δαπανών του ενάγοντα για να συνεχίσει τη συκοφαντική κατηγορία εναντίον του Γεωργίου. Ο νόμος βάσει του οποίου χορηγήθηκαν αυτά τα ποσά προοριζόταν για την υποστήριξη επίσημων στατιστικολόγων στη νομική τους υπεράσπιση, και είναι μια διαστροφή του νόμου ότι αυτές οι διατάξεις έχουν χρησιμοποιηθεί για τη συγκεκριμένη δίωξη.

Η δημόσια χρηματοδότηση για τον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ αποτελεί μέρος μιας συμφωνίας του 2017 μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ελλάδας και της Τράπεζας της Ελλάδος για την εκταμίευση της ίδιας χρονιάς ύψους 7,7 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία έκρινε ότι η Ελλάδα πρέπει να «νομοθετήσει την κρατική αποζημίωση στον Πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ -και άλλους αξιωματούχους της ΕΛΣΤΑΤ που ενεργούν βάσει της εξουσίας του- έναντι νομικών και άλλων δαπανών που προέκυψαν ως αποτέλεσμα νομικών προκλήσεων/ενεργειών/διαδικασιών που έχουν ληφθεί ή απειληθεί σε σχέση με τις αποφάσεις που λαμβάνονται και τις ενέργειες που λαμβάνονται, σύμφωνα με την εκτέλεση των επίσημων καθηκόντων τους, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και κανόνες, νόμιμα ή με άλλο τρόπο».

Η συμφωνία αναφέρεται στη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης του 2012 «να υποστηρίξει την ΕΛΣΤΑΤ στην υπεράσπιση της εμπιστοσύνης στις ελληνικές στατιστικές και να τις υπερασπιστεί από κάθε προσπάθεια υπονόμευσης της αξιοπιστίας τους».

Διαιώνιση ψευδών ειδήσεων

Στις δηλώσεις τους, ο Santos και ο Wasserstein εξισώνουν τη συνεχιζόμενη δίωξη της Ελλάδας για τον Γεωργίου με τη διαιώνιση μιας ψευδούς αφήγησης. Όπως προαναφέρθηκε, οι επίσημες στατιστικές που συντάχθηκαν με επικεφαλής τον Γεωργίου έχουν επικυρωθεί ευρέως και επανειλημμένα. Επιπλέον, οι μέθοδοι της ΕΛΣΤΑΤ υπό τον Γεωργίου που εφαρμόστηκαν για την παραγωγή ελληνικών επίσημων στατιστικών εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται.

Ενώ κατανοεί τις δυσκολίες του ελληνικού λαού λόγω των μέτρων λιτότητας, ο Santos δήλωσε ότι ο Γεωργίου «εμφανίστηκε ως αποδιοπομπαίος τράγος για τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόστηκαν με τα δάνεια της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τις αρχές της δεκαετίας του 2010 για να βοηθήσουν την οικονομία της Ελλάδας».

Αναφερόμενος στις ευρύτερες επιπτώσεις, ο Santos αναφέρει ότι η ASA «ανησυχεί βαθιά πως μια ψευδή αφήγηση έχει βλάψει την επιστημονική ακεραιότητα ενός πολύτιμου έργου που αντιμετωπίζει τις προβληματικές δημοσιονομικές στατιστικές αναφορές της Ελλάδας από τη δεκαετία του 2000».

Ο Wasserstein από την πλευρά του επανέλαβε το ζήτημα, λέγοντας ότι η «Η ASA βλέπει τη συνεχιζόμενη διάπραξη μιας ψευδούς αφήγησης και δίωξης ενός έντιμου και εξαιρετικά ικανού επιστήμονα, ενώ θέτονται και ζητήματα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του αλλά και σοβαρή ζημία για τη φήμη και την οικονομία της Ελλάδας».

Ο Αμερικανός δικηγόρος του Γεωργίου, Robert Kyle, ανέφερε σε email του ότι «Η δίωξη του κ. Γεωργίου είναι προσβολή στην αλήθεια και την ακεραιότητα της κυβέρνησης που τελικά υπονομεύει την αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών. Η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διορθώσει αυτό το λάθος».

Παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Εκτός από την αδικία των νομικών διώξεων, τη βλάβη της φήμης της χώρας και την υπονόμευση των επίσημων στατιστικών, η μεταχείριση του Ανδρέα Γεωργίου από την Ελλάδα αποτελεί επίσης παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ. Πράγματι, τόσο οι εκθέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις πρακτικές για τα ανθρώπινα δικαιώματα για το 2019 όσο και το 2020 περιλαμβάνουν αρκετές αναφορές για τον Γεωργίου. Η γλώσσα και για τα δύο είναι παρόμοια, με τη γλώσσα του 2019 που αναφέρεται εδώ:

-«Παρατηρητές ανέφεραν ότι το δικαστικό σώμα ήταν μερικές φορές αναποτελεσματικό και μερικές φορές υπόκειται σε επιρροή και διαφθορά. Στις 28 Φεβρουαρίου, το Συμβούλιο Προσφυγών απάλλαξε για τρίτη φορά τον πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ανδρέα Γεωργίου, για κατηγορίες ότι παραποίησε τα δεδομένα του προϋπολογισμού του 2009 για να δικαιολογήσει την πρώτη διεθνή διάσωση της Ελλάδας.

– Ο εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου είχε ανακαλέσει δύο φορές την απαλλαγή του από το Συμβούλιο Προσφυγών.

– Αξιωματούχοι της ΕΕ κατηγόρησαν επανειλημμένα τη δίωξη του Γεωργίου, επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία και την ακρίβεια των δεδομένων που παράγονται από τη στατιστική αρχή της χώρας υπό την ηγεσία του».

Η Rebecca Everly, διευθύντρια της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Εθνικών Ακαδημιών Επιστημών, Μηχανικών και Ιατρικής, δήλωσε, «Ανησυχούμε βαθιά για το γεγονός ότι ο Δρ. Ανδρέας Γεωργίου αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει νομικές διαδικασίες αποκλειστικά για την εκτέλεση του επιστημονικού του έργου και των αρμοδιοτήτων του κατά την πενταετή θητεία του ως προέδρου της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της Ελλάδας. Ο Δρ. Γεωργίου είναι ένας πολύ σεβαστός επιστήμονας του οποίου η υπηρεσία προς την Ελλάδα πρέπει να υποστηριχθεί και όχι να αποτελεί στόχο».

Μιλώντας επίσης κατά της τελευταίας απόφασης, ο Wasserstein ευχαρίστησε και επαίνεσε τον Γεωργίου: «Λυπάμαι για όσα χρειάστηκε να υπομείνει ο Γεωργίου, αλλά τον συγχαίρω επίσης και είμαι ευγνώμων για την υπεράσπισή των επίσημων στατιστικών του. Με την επιμονή και τη δύναμή του, αποτελεί υπόδειγμα της δέσμευσης ενός επίσημου στατιστικολόγου να παράγει τα πιο αξιόπιστα, αμερόληπτα δεδομένα».

Τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ που παρήχθησαν με επικεφαλής τον Γεωργίου και η συγκεκριμένη μεθοδολογία τους ελέγχθηκαν και έγιναν αποδεκτά 22 φορές από το 2010 από την Eurostat στις εξαμηνιαίες διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας που προβλέπονται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Επιπλέον, οι διεθνείς στατιστικές διαδικασίες και ηθική που χαρακτηρίζουν την παραγωγή και τη διάδοση αυτών των επίσημων στατιστικών υπό τον έλεγχο του Γεωργίου θεωρούνται από τη διεθνή στατιστική κοινότητα ότι συνάδουν πλήρως με τις διεθνείς στατιστικές αρχές και δεοντολογία.

Steve Pierson, ASA Director of Science Policy, and Lynn Wilkinson, Friends of Greece

Photo of former Greek chief statistician Andreas Georgiou

Andreas Georgiou

Following this winter’s Greek appeals court ruling finding former Greek chief statistician Andreas Georgiou liable for slander, ASA leaders denounced the latest legal setback against Georgiou. “Persecuting a scientific government official for doing his job with rigor and integrity to produce official statistics is deeply concerning,” said ASA President Robert Santos.

“Prosecuting Georgiou for stating what is widely validated and fulfilling his official responsibilities is a travesty,” added ASA Executive Director Ron Wasserstein.

Echoing ASA Board statements, both ASA leaders urged Greece to end its now 10-year persecution of Georgiou and signal Greece’s commitment to accurate and ethical government statistics by fully exonerating him.
How to Help
The ASA joins international partners in requesting your support of Georgiou by posting to LinkedIn and Twitter urging Greece to end its persecution of Georgiou and exonerate him using the hashtags #AndreasGeorgiou and #JusticeForGeorgiou.

The international community also spoke out, including through social media. In a March 29 opinion piece for the Greek newspaper Kathimerini, prominent Greek economist Miranda Xafa wrote, “Georgiou’s prosecution has done enormous damage to Greece’s image abroad and has called into question the country’s ability to understand that the huge fiscal imbalance was real, not a conspiracy to impose austerity.”

John Bailer and John Pullinger, presidents of the International Statistical Institute and International Association for Official Statistics, respectively, echoed the calls for Greece to end the persecution of Georgiou and exonerate him, reiterating in a joint statement their “grave concern that these continued prosecutions have damaged the scientific integrity of highly regarded work addressing Greece’s problematic fiscal statistical reporting from the 2000s.” They added that Georgiou’s “case has implications for the international statistical system, and the rights of government statisticians to defend their statistics,” saying that “[d]efending official statistics … should not lead to legal prosecution.”

German data scientist Katharina Schueller in a March 2021 LinkedIn article wrote, “In this case, not only the fate of a single statistician is at stake. … It is also about the incentive structures for Greek official statisticians now and in the long term. What happens in this case, when it reaches the Greek Supreme Court, will have repercussions in Greece and in the wider EU, both for the rule of law and human rights, and for the soundness of policies based on honest and reliable official statistics.”

The slander charge pertains to a public statement Georgiou made in his official role while fulfilling his responsibility to defend the fully validated official deficit and debt statistics for Greece produced under his leadership.
Background

“The game is over; we need serious statistical data.” ~ Jean-Claude Juncker, President, Eurogroup, 2005–2013

“I am seriously concerned about significant statistical discrepancies… [which] will require an open and deep investigation of what has happened.” Joaquin Almunia, Commissioner, EU Monetary Affairs, 2004–2009

One of the conditions the European Union (EU) imposed upon Greece in the beginning of 2010 during the early days of the Greek debt crisis was significant reform of the statistical office. In this context, further illustrated by the quotes above from 2009, Georgiou was recruited to head the recast national statistical office—the Hellenic Statistical Authority (ELSTAT)—with a mission to modernize the production of official statistics, apply fully the EU rules for the production of these statistics, and ensure ELSTAT’s independence and overall implementation of statistical ethics.

Georgiou’s priority when he took the helm of ELSTAT in August 2010 was to address concerns repeatedly voiced by European and international partners about the credibility of previous Greek economic statistical figures. Therefore, one of Georgiou’s first responsibilities was to oversee a recalculation of the public finance statistics for 2006–2009 that Eurostat, the EU’s statistical office, could not validate and which had been adjusted several times during the lead-up to the debt crisis.

It was the fully corrected public finance figures produced under Georgiou’s leadership that allowed Greece to continue to qualify for the EU and International Monetary Fund (IMF) loans given to help its struggling economy through a tough fiscal adjustment process.

However, because of the austerity measures that came with the loans, Georgiou quickly became a scapegoat, blamed by leaders across the Greek political spectrum for the debt crisis, the full size of which his work had uncovered. As the effects of the austerity measures started to be felt, criminal investigations were initiated against Georgiou in September 2011. Greece proceeded to prosecute Georgiou for doing his job to produce accurate, complete, and current public finance statistics, starting with charges of falsifying the magnitude of the deficit and violation of duty (for not allowing a vote on the statistics).

At the time the slander charges originated (2014), Georgiou had already been investigated twice on charges of falsifying the deficit and violating his duty. Both investigations concluded there was no evidence to support the charges and, both times, the conclusion was ignored and another investigation was initiated. Georgiou was about to face a third investigation and, at this time, the deficit figures produced under Georgiou’s watch had been accepted by Eurostat without reservations eight times in a row over a span of four years (2010–2014).

Reacting to these continued, relentless attacks on the statistics produced under his leadership, Georgiou issued a strenuous public defense of the integrity of these statistics. He also noted the lack of recognized validity for the originally provided data for 2006–2009 by Eurostat and others and pointed out that no investigation of these statistics had ever been conducted. This fact remains true to this day.

Public comments about government statistics are a standard practice around the world and in accordance with the European Statistics Code of Practice, as well as the UN Fundamental Principles of Official Statistics. Public comments are also in accordance with one’s democratic right to free speech, including in Greece.

Nevertheless, both criminal and civil charges were instigated against Georgiou by the former (2006–2010) director of the national accounts division of the statistics office, who was responsible for the production of the deficit and debt statistics Eurostat could not validate.

Georgiou was found guilty of simple slander in criminal court. His first appeal of this decision failed, but the Greek Supreme Court annulled it for extraordinary legal errors. Simple slander, under Greek law, means that even though the statements Georgiou made were true, he should not have made them because they damaged the honor and reputation of the plaintiff.
2021 Civil Appeals Court Ruling on Slander

The latest ruling concerned the civil suit for simple slander by the same plaintiff. In 2017, Georgiou was ordered to pay damages of €10,000 to the plaintiff and publish large parts of the convicting decision as a public apology. After numerous delays, the appeals court held its hearing on this case in September 2020. In its 2021 decision, the appeals court rejected Georgiou’s appeal and upheld the decision of the lower court, including damages of €10,000 (plus interest) and the public apology.

Georgiou said he plans to appeal the ruling to the Greek Supreme Court, adding, “The stakes in this case are not only personal for me. They are about following statistical principles in the various processes of producing and reporting official statistics, including defending validated official statistics in the face of destructive criticisms. They are also about incentive structures for official statisticians in Greece now and for the long term. Moreover, the outcome of this case can potentially indirectly affect the conditions for official statisticians anywhere in the world.”

The Greek government has also funded a significant portion of the plaintiff’s legal costs to pursue the slander accusation against Georgiou. The law under which these funds were granted was meant to support official statisticians in their legal defense, and it is a perversion of the law that these provisions have been used for a prosecution.

Public funding for the head of ELSTAT is part of a 2017 agreement between the European Commission, Greece, and The Bank of Greece for that year’s disbursement of €7.7 billion. The agreement held that Greece must “legislate the State indemnification of the ELSTAT President—and other ELSTAT officials acting upon his/her authority—against legal and other costs … incurred as a result of legal challenges/actions/proceedings taken or threatened against them in relation to decisions made and actions taken … pursuant to carrying out their official functions in compliance with applicable provisions and rules, statutory or otherwise.” The agreement referenced a 2012 Greek government commitment “to support ELSTAT in upholding confidence in Greek statistics and to defend them against any efforts to undermine their credibility.”
Perpetuation of False Narrative

In their statements, Santos and Wasserstein equated Greece’s continued prosecution of Georgiou with the perpetuation of a false narrative. As noted above, the official statistics produced under Georgiou have been widely and repeatedly validated. Further, the ELSTAT methods Georgiou put in place for producing Greek official statistics are still in use.

Praise for Georgiou

While understanding the hardships of the Greek people because of the austerity measures, Santos stated Georgiou “was unjustly cast as the scapegoat for the austerity measures put in place with the EU and International Monetary Fund loans from the early 2010s to help Greece’s then-struggling economy.”

Referring to the broader impacts of the scapegoating of Georgiou, Santos said, the ASA is “deeply concerned that a false narrative has damaged the scientific integrity of highly regarded work addressing Greece’s problematic fiscal statistical reporting from the 2000s.”

Wasserstein reiterated the point, saying, “The ASA sees the continued perpetration of a false narrative and persecution of an honest and highly capable official statistician as an injustice, a violation of Georgiou’s human rights, and a detriment to Greece’s reputation and economy.”

His American lawyer, Robert Kyle, working on a pro-bono basis, said in an email, “The persecution of Mr. Georgiou is an affront to truth and government integrity that ultimately undermines the credibility of Greek statistics. The Greek Government should do everything in its power to right this wrong.”

This false narrative can still be found in Greek media today.
Human Rights Violations

Besides the injustice of the prosecutions, the harm to Greece’s reputation, and the undermining of official statistics, Greece’s treatment of Georgiou is also a violation of Georgiou’s human rights. Indeed, both the 2019 and 2020 US State Department Country Reports on Human Rights Practices for Greece include several sentences about Georgiou. The language for both is similar, with the 2019 language excerpted here:

Observers reported the judiciary was at times inefficient and sometimes subject to influence and corruption. … On February 28, the Council of Appeals cleared, for the third time, the former head of the Hellenic Statistical Authority, Andreas Georgiou, of charges that he falsified 2009 budget data to justify Greece’s first international bailout. The Supreme Court prosecutor had twice revoked his acquittal by the Council of Appeals. … EU officials repeatedly denounced Georgiou’s prosecution, reaffirming confidence in the reliability and accuracy of data produced by the country’s statistical authority under his leadership.

Rebecca Everly, director of the Committee on Human Rights of the National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine, said, “We are deeply concerned that Dr. Andreas Georgiou has faced and continues to face legal proceedings solely for carrying out his scientific work and responsibilities during his five-year tenure as president of Greece’s national statistics office. Dr. Georgiou is a deeply respected scientist whose service to Greece should be supported, not targeted.”

While also speaking against the latest ruling, Wasserstein thanked and praised Georgiou. “I’m sorry for all Georgiou has had to endure, but I also commend, and am grateful for, his defense of official statistics. With his perseverance and strength, he is an exemplary embodiment of the commitment of an official statistician to produce the most reliable, impartial data possible.”

The praise echoed a 2018 commendation from six statistical societies for Georgiou’s “competency and strength in the face of adversity, his commitment to the production of quality and trustworthiness of official statistics and his advocacy for the improvement, integrity and independence of official statistics.”

The ELSTAT data produced under Georgiou and their specific methodology has been checked and accepted 22 times since 2010 by Eurostat in its semiannual quality assurance procedures provided for in European law. In addition, the statistical processes and ethics characterizing the production and dissemination of these official statistics under Georgiou’s watch are considered by the international statistical community to be fully consistent with international statistical principles and ethics.

For more information about Georgiou’s battle for justice, contact ASA Director of Science Policy Steve Pierson.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

-Δεν μας αρέσει η κανονικότητα. Θέλουμε νεκρούς σαν την Mαρφίν, θέλουμε Αγανακτισμένους
Μπορεί η Melinda Ann French να σώσει τον πλανήτη;
Το χτένισμα της Jennifer Aniston και γιατί οι εμβολιασμένοι δεν μεταδίδουν τον ιό
Τρομάζει η άρνηση των γιατρών να εμβολιαστούν και το παράξενο VIDEO από τον εμβολιασμό του Anthony Hopkins
Γιατί τώρα;
Μέρκελ> Είναι αυτονόητο ότι και οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να κάνουν διακοπές χωρίς περιορισμούς
Οι έπαινοι του Warren Buffet για τους πραγματικούς generators και το σύμπλεγμα του Βill Gates
Σφοδρές αντιδράσεις στην Αγγλία> Χωρίς λόγο, εκτός πράσινης λίστας διακοπών τα ελληνικά νησιά
Γιατί σε κάποιους η 2η δόση του εμβολίου είναι σαν να τους πατάει φορτηγό [ΝYΤ]
Είναι ξεκάθαρο> Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για μία τρίτη δόση εμβολίων το Φθινόπωρο
Oι άνθρωποι που πεθαίνουν από το εμβόλιο όπως το 22χρονο κορίτσι από το Ισραήλ δεν είναι στατιστικές
Τέλος ταξιδιού για τον Θεόδωρο Κατσανέβα