kourdistoportocali.comNews DeskΑποκάλυψη από τα "Twitter Files"> Το FBI πλήρωσε 3,5 εκατ. δολάρια προκειμένου να έχει υπό τον έλεγχο του την πλατφόρμα

Δημοσίευμα Daily Mail

Αποκάλυψη από τα “Twitter Files”> Το FBI πλήρωσε 3,5 εκατ. δολάρια προκειμένου να έχει υπό τον έλεγχο του την πλατφόρμα

Μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ανέφερε ότι η SCALE είχε θεσπίσει ένα "πρόγραμμα αποζημίωσης" με αντάλλαγμα να αφιερώνει ώρες εργασίας στην "επεξεργασία αιτημάτων από το FBI". Τα αιτήματα είχαν τον τίτλο "Run the business - We made money!"

Στις 2 Δεκεμβρίου ο νέος διευθύνων Σύμβουλος του twitter, Elon Musk, πραγματοποίησε μία από τις πρώτες υποσχέσεις του αφότου αγόρασε την πλατφόρμα, δηλαδή τη δημοσιοποίηση των αποκαλούμενων «The Twitter Files», των εσωτερικών επικοινωνιών της εταιρείας σχετικά με την καταστολή της υπόθεσης του φορητού υπολογιστή του Hunter Biden που αποκαλύφθηκε αρχικά από την εφημερίδα New York Post.

Ο Musk παρέδωσε το υλικό χωρίς έλεγχο στους δημοσιογράφους Matt Taibbi, Bari Weiss και Michael Shellenberger.

Πλέον, οι δημοσιοποιήσεις έχουν «ξεπεράσει» την υπόθεση του Hunter Biden προκειμένου να δείξουν πώς η πλατφόρμα, υπό το προηγούμενο καθεστώς, συνεργάστηκε ακόμα και με το FBI για την καταστολή της ελευθερίας του λόγου. Η πιο πρόσφατη αποκάλυψη έδειξε πώς το Twitter πληρώθηκε 3,5 εκατομμύρια δολάρια από την ομοσπονδιακή υπηρεσία προκειμένου να βρίσκεται υπό την έλεγχο της όσον αφορά την καταστολή λογαριασμών και tweets κατόπιν αιτημάτων του FBI.

Σύμφωνα με τη νέα παρτίδα αποκαλύψεων, το FBI έδωσε σχεδόν 3,5 εκατομμύρια δολάρια από χρήματα Αμερικανών φορολογουμένων στο Twitter προκειμένου το προσωπικό της πλατφόρμας να χειριστεί αιτήματα της υπηρεσίας καθώς προσπαθούσε να απαγορεύσει διάφορους λογαριασμούς χρηστών.

Ένας υπάλληλος του Twitter έγραψε σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τον Φεβρουάριο του 2020 ότι η Υπηρεσία Ασφάλειας, Περιεχομένου και Επιβολής Νόμου (SCALE) της εταιρείας είχε «συλλέξει 3.415.323 $» σε λιγότερο από δύο χρόνια από το FBI για «projects που σχετίζονταν με την επιβολή του νόμου».

Το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το οποίο αποκαλύφθηκε από τον δημοσιογράφο Michael Shellenberger, ανέφερε ότι η SCALE είχε θεσπίσει ένα «πρόγραμμα αποζημίωσης» με αντάλλαγμα να αφιερώνει ώρες εργασίας στην «επεξεργασία αιτημάτων από το FBI». Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είχαν τον τίτλο «Run the business – We made money!».

Οι λογαριασμοί που το FBI ζήτησε από το Twitter να απαγορεύσει συνδέονταν σε μεγάλο βαθμό με συντηρητικούς και «επιχειρήσεις ξένης επιρροής».

Το Twitter αρχικά πίστευε ότι η ιστορία του φορητού υπολογιστή του Hunter Biden αφορούσε «ρωσική παραπληροφόρηση». Αποκαλύφθηκε τη Δευτέρα ότι ο Jim Baker, επικεφαλής δικηγόρος του Twitter και πρώην γενικός σύμβουλος του FBI, παρενέβη προσωπικά υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να απαγορευτεί.

Ο Baker είπε στον Yoel Roth, τον επικεφαλής ασφαλείας του Twitter, ότι η ιστορία του φορητού υπολογιστή πρέπει να μπλοκαριστεί -μια μέρα αφότου έλαβε μια άκρως απόρρητη ενημέρωση από τους πρώην συναδέλφους του στο FBI. Έγραψε: «Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που δείχνουν ότι τα υλικά ίσως έχουν κλαπεί. Χρειαζόμαστε περισσότερες πληροφορίες». Συνέχισε γράφοντας: «Υποθέτω ότι θα περιορίσουμε την πρόσβαση στο άρθρο (της New York Post) για παραβίαση της πολιτικής μας όσον αφορά κλεμμένο υλικό».

Νωρίτερα, ο δημοσιογράφος Matt Taibbi, ο οποίος επιμελήθηκε την πρώτη δημοσίευση εσωτερικών αρχείων του Twitter σχετικά με την υπόθεση του φορητού υπολογιστή του Hunter Biden, είχε δημοσιεύσει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δείχνουν ότι η Ειδική Ομάδα Εξωτερικής Επιρροής του FBI αναζητούσε πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του ιστότοπου από αμερικανικά κρατικά μέσα.

Ο Taibbi ονόμασε αυτή τη δημοσιοποίηση «Συμπληρωματικά Αρχεία Twitter», θέτοντας ερωτήματα όπως γιατί η υπηρεσία δεν ήταν ικανοποιημένη με την ιδέα ότι «δεν είχε παρατηρήσει πολύ πρόσφατη δραστηριότητα από επίσημους φορείς προπαγάνδας».

Ακόμη και ο Yoel Roth, ο πρώην «λογοκριτής του Twitter» που αναγκάστηκε να φύγει αφότου ο Elon Musk κυκλοφόρησε την πρώτη παρτίδα των «Twitter Files, φέρεται να ένιωθε άβολα με τα αιτήματα του πράκτορα του FBI, Elvis Chan. Τα email που κυκλοφόρησαν δείχνουν ότι ο Roth φοβόταν πως πράγματι το FBI παραβίαζε τον νόμο προκειμένου να βοηθήσει τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες να συμμετάσχουν σε εγχώριες επιχειρήσεις.

Απάντησε στον Chan λέγοντας: «Είμαι ειλικρινά μπερδεμένος με τα αιτήματα, τα οποία μοιάζουν περισσότερο με κάτι που θα λαμβάναμε από μια επιτροπή του Κογκρέσου παρά από την υπηρεσία», αμφισβητώντας ουσιαστικά τη νομιμότητα μιας υπηρεσίας πληροφοριών που προσπαθούσε να ζητήσει τη βοήθεια του Twitter σε εγχώριες επιχειρήσεις.

Το FBI απάντησε στον Taibbi με μια δήλωση, λέγοντας: «Το FBI συνεργάζεται τακτικά με οντότητες του ιδιωτικού τομέα προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες συγκεκριμένες για ανατρεπτικές, αδήλωτες, μυστικές ή εγκληματικές δραστηριότητες ξένων παραγόντων κακοήθους επιρροής», ανέφερε η υπηρεσία στον Taibbi.

Η είδηση έρχεται αφότου ο Taibbi αποκάλυψε την περασμένη Παρασκευή ότι το FBI αρνήθηκε να δηλώσει με πόσες εταιρείες κοινωνικών δικτύων συνεργάζεται, υπερασπιζόμενο τις ενέργειές του αφού αποκαλύφθηκε ότι πράκτορες από το γραφείο συναντώνονταν τακτικά με στελέχη του Twitter που παρέδιδαν λίστες λογαριασμών που θεωρούσαν αμφισβητούμενους.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK