kourdistoportocali.comNews DeskΕΚΤΑΚΤΟ> Αμερικανοί αξιωματούχοι Υγείας εντόπισαν σε μεγαλύτερο αριθμό από το αναμενόμενο περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας μετά τη 2η δόση mRNA εμβολίων σε παιδιά και εφήβους

Τι έδειξε έρευνα

ΕΚΤΑΚΤΟ> Αμερικανοί αξιωματούχοι Υγείας εντόπισαν σε μεγαλύτερο αριθμό από το αναμενόμενο περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας μετά τη 2η δόση mRNA εμβολίων σε παιδιά και εφήβους

Τα στοιχεία αφορούν τις ΗΠΑ και τα δύο σκευάσματα κατά της Covid-19, των Pfizer και Moderna

Ανησυχία έχει προκαλέσει αναφορά Αμερικανών ομοσπονδιακών αξιωματούχων υγείας ότι ανακάλυψαν σπάνιες αλλά υψηλότερες από τα αναμενόμενο περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας, ενός καρδιακού προβλήματος, μεταξύ εφήβων και νεαρών ενηλίκων που έλαβαν τη δεύτερη δόση με ένα από τα εμβόλια mRNA κατά της Covid-19.

Την ίδια στιγμή οι εγχώριοι Έλληνες τηλε-επιδημιολόγοι  έχουν βγει στα τηλεπαράθυρα με τα εμβόλια ανά χείρας και απαιτούν να εμβολιασθούν ακόμη και τα έμβρυα στη κοιλιά της μητρός.

Τα δεδομένα είναι προκαταρκτικά και περιορισμένα, και οι ειδικοί προσπαθούν ακόμη να προσδιορίσουν εάν υπάρχει πράγματι σύνδεση με τους εμβολιασμούς. Αξιωματούχοι από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και τη Διοίκηση Τροφίμων και Φαρμάκων δήλωσαν επίσης ότι είναι πολύ νωρίς για να καθοριστεί το ποσοστό εμφάνισης μυοκαρδίτιδας, μίας φλεγμονής του καρδιακού μυός, ιδιαίτερα διαδεδομένης σε διαφορετικές όμως ηλικιακές ομάδες και η οποία συνήθως προκαλείται από λοίμωξη. Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι περιπτώσεις ήταν πιο συχνές στους άνδρες από τις γυναίκες, αν και οι ειδικοί σημείωσαν ότι οι άνδρες έχουν γενικά υψηλότερα ποσοστά να εμφανίσουν τη συγκεκριμένη ασθένεια.

Από τα ίδια στοιχεία της έρευνας και που αφορά τα εμβόλια mRNA από τη Moderna και τη Pfizer-BioNTech προκύπτει αυξημένη και η συχνότητα εμφάνισης μίας άλλης καρδιακής νόσου, της περικαρδίτιδας, η οποία είναι η φλεγμονή του ιστού γύρω από την καρδιά, ειδικά σε νέους άντρες λίγο μετά τη δεύτερη δόση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας έχουν επίσης επισημάνει την πιθανή σύνδεση, ενώ Ισραηλινοί αξιωματούχοι υγείας έχουν επίσης βρει «πιθανή σχέση μεταξύ της δεύτερης δόσης εμβολίου και της εμφάνισης μυοκαρδίτιδας μεταξύ νεαρών ανδρών ηλικίας 16 έως 30 ετών». Οι περισσότεροι που ανέπτυξαν μυοκαρδίτιδα, η οποία είναι γενικά ήπια ως νόσος, έχουν ήδη αναρρώσει πλήρως, ανέφεραν οι ίδιοι αξιωματούχοι υγείας.

Στην αναφορά τους, οι επιστήμονες τόνισαν ότι τα δεδομένα προέκυψαν από διαφορετικά συστήματα παρακολούθησης παρενεργειών από τα εμβόλια, τα οποία το καθένα έχει συγκεκριμένους περιορισμούς και κριτήρια. Ένα γενικό ζήτημα είναι ότι τα παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών μόλις πρόσφατα μπήκαν στις ηλιακές ομάδες εμβολιασμού στις ΗΠΑ, οπότε δεν υπάρχουν πολλά ειδικά δεδομένα για τις συγκεκριμένες ηλικίες, ειδικά για ζητήματα που ενδέχεται να προκύψουν μετά τη δεύτερη δόση, στα συστήματα αναφοράς.

Ένα μεγάλο κομμάτι δεδομένων προήλθε από το κυβερνητικό σύστημα αναφοράς ανεπιθύμητων παρενεργειών από τα εμβόλια, όπου οι άνθρωποι μπορούν να υποβάλουν αναφορές μετά από εμβολιασμούς, τα οποία ωστόσο δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν ως πραγματικά.

Συνολικά, μεταξύ όλων των ηλικιακών ομάδων, αναφέρθηκαν 573 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας αφού οι άνθρωποι έλαβαν τη δεύτερη δόση εμβολίου mRNA, σε σύγκριση με 216 μετά την πρώτη, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Tom Shimabukuro, εμπειρογνώμονας ασφάλειας ανοσοποίησης στο CDC. Για να προσδιοριστεί εάν υπάρχει σχέση μεταξύ ενός εμβολίου και μιας πιθανής παρενέργειας, οι ειδικοί συγκρίνουν τους αριθμούς που αναφέρθηκαν με πόσες περιπτώσεις αυτής της κατάστασης αναμένουν να δουν σε αυτές της ηλικιακές ομάδες σε κανονικές καταστάσεις.

Όσον αφορά τις ηλικίες 16 έως 17 ετών, οι οποίες έλαβαν 2,3 εκατομμύρια δόσεις, αναφέρθηκαν 79 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας μέσω του VAERS. Με βάση τη συχνότητα της εμφάνισης μυοκαρδίτιδας και της περικαρδίτιδας, θα έπρεπε να υπήρχαν δύο έως 19 περιστατικά σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα υπό κανονικές συνθήκες.

Στις ηλικίες 18 έως 24 ετών, οι οποίες έλαβαν 9,8 εκατομμύρια δόσεις, αναφέρθηκαν 196 περιπτώσεις των ίδιων καρδιακών νόσων, σε σύγκριση με τα αναμενόμενα οκτώ έως 83 περιστατικά.

Ο Shimabukuro σημείωσε ότι δεν έχουν επαληθευτεί όλες οι αναφορές που υποβλήθηκαν στο VAERS, επομένως ο πραγματικός αριθμός των περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας είναι σχεδόν σίγουρα χαμηλότερος. Λόγω των περιορισμών του, οι ειδικοί γενικά δεν ελέγχουν αποκλειστικά το VAERS για να καθορίσουν αιτιώδεις σχέσεις ή επίπεδα κινδύνου. Ωστόσο, ο Shimabukuro πρόσθεσε ότι περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις που αναφέρθηκαν ήταν μεταξύ ατόμων ηλικίας 12 έως 24 ετών, οι οποίοι αντιπροσώπευαν μόνο το 9% των χορηγηθεισών δόσεων. «Έχουμε σαφώς μια ανισορροπία εκεί», ανέφερε.

Πρόσθετα δεδομένα για τη μυοκαρδίτιδα θα παρουσιαστούν σε μια άλλη συνεδρίαση ειδικής ομάδας που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Παρασκευή, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Σε ανακοινώσεις τους, τόσο η Moderna όσο και η Pfizer σημείωσαν ότι δεν έχει αποδειχθεί αιτιώδης σχέση μεταξύ των εμβολίων και της μυοκαρδίτιδας. «Η εταιρεία θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά αυτές τις εκθέσεις και να συνεργάζεται στενά με τις αρχές δημόσιας υγείας για την περαιτέρω αξιολόγηση αυτων των ζητημάτων», ανέφερε η Moderna. Στην ανακοίνωση της και η Pfizer τονίζει ότι: «Υποστηρίζουμε το αίτημα του CDC για την προσεκτική εκτίμηση των ύποπτων περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας για την περαιτέρω κατανόηση όσων αναφέρθηκαν. Με περισσότερες από 400 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Pfizer-BioNTech κατά της COVID-19 σε παγκόσμιο επίπεδο, η σχέση κινδύνου-οφέλους παραμένει θετικό».

Η παρουσίαση των αναφορών για τις καρδιακές νόσους πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης της Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολίων και Σχετικών Βιολογικών Προϊόντων του FDA, η οποία επικεντρώθηκε σε μια συζήτηση σχετικά με το είδος των δεδομένων που πρέπει να απαιτούνται για την υποστήριξη της έγκρισης ή μη έγκρισης των εμβολίων κατά της Covid-19 σε παιδιά κάτω των 12 ετών. Η συζήτηση επίσης επικεντρώθηκε στον τρόπο αξιολόγησης των εκτιμήσεων κινδύνου-οφέλους για τον εμβολιασμό παιδιών.

Έως τώρα, η άδεια έκτακτης ανάγκης που έχει δοθεί στη Pfizer από το FDA καλύπτει άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω. Το εμβόλιο της Moderna έχει εγκριθεί για ενήλικες 18 ετών και άνω, αν και την Πέμπτη η εταιρεία δήλωσε ότι ζήτησε από το FDA μια εκτεταμένη έγκριση για την κάλυψη των εφήβων 12 έως 17 ετών. Και οι δύο εταιρείες έχουν ξεκινήσει κλινικές δοκιμές επίσης σε παιδιά, ξεκινώντας μελέτες σε νεότερους πληθυσμούς οι οποίες ερευνώνται με μικρότερες δόσεις των δύο σκευασμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παιδιά, κυρίως τα μικρότερα, είναι γενικά πολύ λιγότερο ευαίσθητα στις χειρότερες επιπτώσεις της Covid-19 από τους ενήλικες. Υπήρξαν επίσης περισσότερες από 4.000 περιπτώσεις MIS-C στις Ηνωμένες Πολιτείες, μίας φλεγμονώδους διαταραχής που μπορεί να εμφανιστεί μετά σε περιπτώσεις ασθένειας από Covid-19 και μπορεί να απαιτεί επείγουσα φροντίδα.

Ο εμβολιασμός παιδιών θα μπορούσε επίσης να έχει οφέλη πέρα ​​από την προστασία τους ξεχωριστά. Πρώτον, θα μπορούσε να διασφαλίσει ότι τα παιδιά θα επιστρέψουν στο σχολείο το φθινόπωρο. Θα αυξήσει επίσης το επίπεδο ανοσίας στον πληθυσμό στο σύνολό του, το οποίο μπορεί σταματήσει τη μετάδοση και να βοηθήσει στη φύλαξη ατόμων που παραμένουν μη εμβολιασμένα ή στα οποία, για λόγους υγείας, δεν προκαλούνται ισχυρές ανοσολογικές αντιδράσεις έπειτα από εμβολιασμούς.

Ο κίνδυνος της Covid-19 και ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά ανταποκρίνονται στα εμβόλια μπορεί να ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα. Ο οργανισμός ενός παιδιού δύο ετών μπορεί να ανταποκριθεί εντελώς διαφορετικά απέναντι στον κορωνοϊό σε σχέση με τον οργανισμός ενός 10χρονου ή ενός 16χρονου. Τέτοιες διακυμάνσεις απαιτούν από τους ειδικούς να εξετάσουν με μεγάλη λεπτομέρεια τα δεδομένα προκειμένου να συστήσουν εμβόλια για τις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.

Κάποιοι από τους ειδικούς σημείωσαν ότι ο κίνδυνος από την Covid-19 για τα παιδιά -τουλάχιστον για τώρα- βρίσκεται σε χαμηλό σημείο. Ο Cody Meissner, ειδικός παιδιατρικών μολυσματικών ασθενειών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tufts, υποστήριξε ότι αυτό σημαίνει ότι οι αξιωματούχοι υγείας έχουν χρόνο να συγκεντρώσουν περισσότερα δεδομένα σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους των εμβολίων προτού προχωρήσουν στον εμβολιασμό νεότερων ομάδων. Άλλοι εμπειρογνώμονες, ωστόσο, σημείωσαν ότι η μετάδοση αναμένεται να αυξηθεί το φθινόπωρο και το χειμώνα και ότι ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται, οπότε θα ήταν λογικό να ξεκινήσει η οικοδόμηση προστασίας σε παιδιά πριν από αυτό.

Συνολικά, οι εμπειρογνώμονες και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το γεγονός ότι ο υπολογισμός κινδύνου-οφέλους θα άλλαζε με βάση τα επίπεδα εξάπλωσης στην κοινότητα και το γεγονός ότι οι κοινωνικοί παράγοντες, όπως η επιστροφή των παιδιών στο σχολείο και με τη σειρά τους βοηθώντας τους γονείς να επιστρέψουν στη δουλειά, θα επηρέαζε τις σκέψεις τους.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

O Christian Eriksen σώθηκε χάρη στον απανιδωτή αφού σωριάστηκε στο γήπεδο. Δεν είχε περάσει COVID-19, δεν είχε εμβολιασθεί
(upd) Tucker Carlson> Συγκλονίζει η ανάλυση του Αλέξη Παπαχελά του FOXnews για τον Ιμπεριαλισμό της Υγείας, τους εμβολιασμούς των παιδιών και τους ρόλους των προσώπων. Ξαφνικά ο ΕΜΑ λέει STOP στο ΑΖ
H θρυλική οικογένεια της Μαρίας Σάκκαρη
-Θα κατασκευάσουμε ιούς, για να παρασκευάσουμε εμβόλια! (Τι είδους ομολογία είναι αυτή λίγες μέρες πριν το ξέσπασμα της πανδημίας;)
Oι 10+2 Εντολές της Πανδημίας
Ερευνα Βρετανών επιστημόνων> Ο κορωνοϊός ΔΕΝ ξεκίνησε από την υγρή αγορά της Wuhan
Global Health Governance. Σατανικό σχέδιο ή θεωρία συνωμοσίας;
Παγκόσμιος εμβολιασμός-ποσοστά> Ελλάδα 22%, Γερμανία 22% , Γαλλία 19%, Ιταλία 22%, Ηνωμένο Βασίλειο 42%, ΗΠΑ 42%, Αυστραλία 2,3%, Ρωσία 9,3%, Νέα Ζηλανδία 4,8%, Ισραήλ 57%
ΒΟΜΒΑ από επιστήμονα> Ο γιατρός Χαράλαμπος Γώγος μου έδωσε ένα φάρμακο και σε 1 ώρα έγινα καλά από τη Covid-19!
O Nicholas Wade (Nature, Science, New York Times) εντόπισε πειστήρια εργαστηριακού ιού εκτός από τη COVID-19 και στους SARS1, SARS2!
AΠΕ-ΕΚΤΑΚΤΟ> Εμβολιασμένοι πλήρως βρέθηκαν θετικοί ενώ ταξίδευαν με κρουαζιερόπλοιο
EKTAKTO> Eισαγγελείς στο Νοσοκομείο Αγρινίου και σε γνωστό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης