kourdistoportocali.comNews DeskΑκόμα μία αποχώρηση-βόμβα από το Λευκό Οίκο> Παραιτήθηκε η επικεφαλής οικονομολόγος του Biden, Cecilia Rouse

Γράφει ο Jim Tankersley/New York Times

Ακόμα μία αποχώρηση-βόμβα από το Λευκό Οίκο> Παραιτήθηκε η επικεφαλής οικονομολόγος του Biden, Cecilia Rouse

- Μερικές φορές, σε αυτό το μάθημα των τελευταίων ετών, ευχήθηκα το διδακτορικό μου να ήταν στην ψυχολογία

Η Cecilia Rouse, η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου, παραιτήθηκε σήμερα και επιστρέφει στη διδασκαλία της στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. Ως δώρο αποχώρησης κατάλληλο για μια οικονομολόγο, το προσωπικό της της παρουσίασε ένα γράφημα που δείχνει κάθε προηγούμενο πρόεδρο του συμβουλίου, ταξινομημένο με βάση τον αριθμό των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του. Το όνομα της Dr. Rouse βρίσκεται στην κορυφή της λίστας.

Στα δύο χρόνια από τότε που διορίστηκε ως η κορυφαία οικονομολόγος του Προέδρου Biden, και έγινε η πρώτη μαύρη πρόεδρος του συμβουλίου, η οικονομία των ΗΠΑ δημιούργησε περισσότερες από 11 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Αν και αυτό αποτελεί ρεκόρ για κάθε προεδρική διοίκηση, είναι επίσης άμεσο αποτέλεσμα των ασυνήθιστων συνθηκών της ταχέως εξελισσόμενης πανδημικής ύφεσης, η οποία εκτόξευσε προσωρινά εκατομμύρια ανθρώπους μακριά από το εργατικό δυναμικό πριν από μια ταχεία ανάκαμψη προσθέσει ξανά τις περισσότερες από αυτές τις θέσεις εργασίας.

Όπως παραδέχτηκε η Rouse σε μια συνέντευξη της αυτή την εβδομάδα, όλη αυτή η αύξηση των θέσεων εργασίας δεν έχει ακόμη αποκαταστήσει την πλήρη αίσθηση της οικονομικής ομαλότητας. Ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλότερος από το κανονικό. Οι καταναλωτές είναι απαισιόδοξοι. Η οικονομία και οι άνθρωποι που ζουν και εργάζονται σε αυτήν, είπε, εξακολουθούν να είναι σε κάποιο βαθμό κολλημένοι στη λαβή της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αυτό το φαινόμενο έχει αναστατώσει αγορές όπως τα εμπορικά ακίνητα, είπε η Rouse, επιδείνωσε την αύξηση των τιμών και πιθανότατα έπληξε την παραγωγικότητα σε ολόκληρη την οικονομία, ενθαρρύνοντας την εξ αποστάσεως εργασία. Η ίδια πρόσθεσε πως πιστεύει ότι η εργασία από το σπίτι είναι πιο πιθανό να παράγει καινοτομία που να τονώνει την οικονομική ανάπτυξη.

Τα αποτελέσματα παρέμειναν περισσότερο από όσο περίμενε αρχικά. «Έχουμε ακόμα την Covid μαζί μας», είπε επίσης η Rouse από το γραφείο της στο Eisenhower Executive Office Building. «Επηρεάζει ακόμα τις αποφάσεις που λαμβάνουμε, είτε πρόκειται για εμάς τους ίδιους είτε για οικονομικά ζητήματα». Αργότερα πρόσθεσε, «Μερικές φορές, σε αυτό το μάθημα των τελευταίων ετών, ευχήθηκα το διδακτορικό μου να ήταν στην ψυχολογία».

Στην ίδια συνέντευξή, η Dr. Rouse υπερασπίστηκε τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης Biden για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τα βαθύτερα προβλήματα στην οικονομία. Τόνισε επίσης επανειλημμένα την ανάγκη για «ταπεινότητα» στην αξιολόγηση των αποφάσεων που είχαν ληφθεί ως απάντηση σε ένα ευρύ φάσμα πιθανών κινδύνων.

Δεν απάντησε άμεσα σε ερωτήσεις σχετικά με το αν συμφωνούσε με τους προηγούμενους προέδρους του συμβουλίου που υποστήριξαν ότι οι άμεσες πληρωμές σε Αμερικανούς με χαμηλότερο εισόδημα που περιλαμβάνονται σε αυτή τη νομοθεσία βοήθησαν να πυροδοτηθεί η αύξηση του πληθωρισμού που έφτασε σε υψηλό 40 ετών το περασμένο καλοκαίρι.

Όμως η Rouse ανέφερε ότι το σχέδιο ήταν η κατάλληλη «ασφαλιστική πολιτική» το 2021 ενάντια στην πιθανότητα διπλής ύφεσης. Εκείνη την εποχή, η αύξηση των θέσεων εργασίας είχε επιβραδυνθεί και τα νέα κύματα του κορωνοϊού συγκρούονταν με ένα εμβόλιο που οι αξιωματούχοι ήλπιζαν ότι θα σταθεροποιούσε την οικονομία, αλλά δεν ήταν σίγουροι.

Είπε επίσης ότι οι Αμερικανοί εργαζόμενοι είναι καλύτερα στην τρέχουσα κατάστασή τους -με χαμηλή ανεργία και ισχυρή ανάπτυξη θέσεων εργασίας, αλλά υψηλότερη από το κανονικό αύξηση των τιμών- από ό, τι θα ήταν αν η οικονομία είχε ξαναπέσει σε ύφεση και εκατομμύρια άνθρωποι είχαν βρεθεί εκτός εργασίας, βλάπτοντας δυνητικά την ικανότητά τους να βρουν δουλειά στο μέλλον.

«Πιστεύω ότι οι εργαζόμενοι είναι καλύτερα σήμερα από ό,τι θα ήταν αν δεν είχε παρέμβει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση», είπε η Dr. Rouse. «Αλλά ξέρετε, μερικά από αυτά θα εξαρτηθούν από το πόσο καιρό θα έχουμε ακόμα τον πληθωρισμό μαζί μας. Γιατί ο πληθωρισμός είναι επίπονος». Ερωτηθείσα πότε περιμένει να επιστρέψει σε πιο φυσιολογικά επίπεδα, απάντησε: «Ελπίζουμε μέχρι το τέλος του έτους».

Τα δημοσιονομικά γεράκια έχουν επικρίνει τον Biden για το σχέδιο διάσωσης της πανδημίας που δεν αντισταθμίστηκε με περικοπές δαπανών ή αυξήσεις φόρων και έτσι προστέθηκε στο εθνικό χρέος. «Αν δεν είχαμε παράσχει πραγματικά τέτοιου είδους υποστήριξη, το G.D.P. (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) θα ήταν πολύ μικρότερο», είπε. «Έτσι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να ξόδεψε λιγότερα και έτσι το χρέος μπορεί να ήταν μικρότερο, αλλά το G.D.P. (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) μπορεί να ήταν ακόμα μικρότερο».

Η Dr. Douse τόνισε επανειλημμένα στη συνέντευξη ότι οι μελλοντικοί ερευνητές θα έχουν τον τελευταίο λόγο για τον αντίκτυπο των πολιτικών του Biden — ιδιαίτερα στον πληθωρισμό. Αυτή και το επιτελείο της συμμετείχαν σε μια προσπάθεια μοντελοποίησης στις αρχές του 2021 που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ακόμη και με την ένεση 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του Biden στην οικονομία, υπήρχαν λίγες πιθανότητες να αυξηθούν οι τιμές τόσο γρήγορα ώστε η Federal Reserve να μην μπορέσει να ελέγξει τον πληθωρισμό.

«Θα έλεγα ότι όλοι δουλεύαμε υπό αβεβαιότητα», είπε την Πέμπτη, όταν ρωτήθηκε για αυτά τα μοντέλα. «Νομίζω ότι ο χρόνος θα δείξει αν αυτή ήταν η σωστή κίνηση».

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK