kourdistoportocali.comNews DeskΑκόμα ένα ηχηρό "χαστούκι" για τον Mark Zuckerberg> Η Meta είχε την τρίτη συνεχόμενη τριμηνιαία πτώση (-4%) των εσόδων της

Γράφει η Clare Duffy/CNN

Ακόμα ένα ηχηρό “χαστούκι” για τον Mark Zuckerberg> Η Meta είχε την τρίτη συνεχόμενη τριμηνιαία πτώση (-4%) των εσόδων της

Η εταιρεία έχασε επίσης συνολικά περισσότερα από 13,7 δισεκατομμύρια δολάρια όσον αφορα τη μονάδα «Reality Labs» που στεγάζει τις metaverse προσπάθειές της

Για χρόνια, το Facebook και ο διευθύνων σύμβουλός του Mark Zuckerberg επένδυσαν πολλά στην ανάπτυξη, μεταξύ άλλων σε τομείς όπως η εικονική πραγματικότητα με αναπόδεικτες όμως δυνατότητες. Αλλά μετά από μια βίαιη χρονιά κατά την οποία η εταιρεία έχασε περισσότερα από 600 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία, ο Zuckerberg άρχισε να μιλά τη γλώσσα της Wall Street -και εκείνη τον ανταμείβει για αυτό.

Από την Clare Duffy/CNN

Η μητρική Meta του Facebook δημοσίευσε την Τετάρτη την τρίτη συνεχόμενη τριμηνιαία πτώση των εσόδων της και την απότομη πτώση των κερδών της για τους τελευταίους τρεις μήνες του 2022, καθώς αντιμετώπισε την ευρύτερη οικονομική αβεβαιότητα, έντονο ανταγωνισμό στην αγορά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και επιβαρύνθηκε με σημαντικές χρεώσεις από έναν πρόσφατο γύρο απολύσεων.

Ωστόσο, η εταιρεία ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών της Wall Street όσον αφορά τις πωλήσεις. Επιπλέον, δεσμεύτηκε να επικεντρωθεί στην «αποτελεσματικότητα» (θα περιλαμβάνει νέες απολύσεις;), μείωσε τις προβλέψεις της για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες για το επόμενο έτος και ανακοίνωσε σχέδια για ενίσχυση του σχεδίου επαναγοράς μετοχών της κατά 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Όλα αυτά συνέβαλαν στην αύξηση των μετοχών της Meta σχεδόν κατά 17% την Τετάρτη.

«Το 2023 θα είναι το “Έτος Αποδοτικότητας” και επικεντρωνόμαστε στο να γίνουμε ένας ισχυρότερος και πιο ευκίνητος οργανισμός», τόνισε ο Zuckerberg σε δήλωση του που δυνόδευσε τα οικονομικά αποτελέσματα.

Η Meta ανέφερε έσοδα σχεδόν 32,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τρίμηνο, μειωμένα κατά 4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά πάνω από τα 31,5 δισεκατομμύρια δολάρια που είχαν προβλέψει οι αναλυτές. Τα τριμηνιαία καθαρά έσοδα του γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ήταν μόλις 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια, μειωμένα κατά 55% από την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους και κάτω από τις προσδοκίες των αναλυτών.

Η Meta ανακοίνωσε σχέδια για απολύσεις περίπου 11.000 υπαλλήλων τον Νοέμβριο. Η εταιρεία έχει επιβάλλει επίσης επί του παρόντος ένα ευρύ πάγωμα προσλήψεων και σχεδιάζει να περιορίσει τις προσλήψεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, δήλωσε η CFO της Meta, Susan Li, σε μια κλήση με αναλυτές την Τετάρτη.

Στην έκθεσή της για τα κέρδη, η Meta ανέφερε ότι μείωσε ελαφρώς την καθοδήγησή της για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες για το 2023, μεταξύ 30 και 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επικαλούμενη σχέδια για χαμηλότερες δαπάνες κατασκευής κέντρων δεδομένων. Πρόσθεσε επίσης ότι «ουσιαστικά όλες οι κεφαλαιουχικές μας δαπάνες συνεχίζουν να υποστηρίζουν την Οικογένεια των Εφαρμογών», έναν όρο που αναφέρεται στο Facebook, το Instagram και το WhatsApp, ίσως σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους επενδυτές που είναι δύσπιστοι για το σχέδιό της να επικεντρώσει το επιχειρηματικό της μοντέλο στο μέλλον και στην έκδοση του διαδικτύου που ονομάζει μετασύμπαν (metaverse).

Για το πρώτο τρίμηνο του 2023, η Meta αναμένει έσοδα μεταξύ 26 και 28,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το ανώτερο όριο των οποίων θα αντιπροσώπευε αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και θα έσπαγε το σερί διαδοχικών τριμηνιαίων εσόδων της Meta. Αυτή η πρόβλεψη, ωστόσο, είναι κάπως καλύτερη από αυτή της Snap νωρίτερα στην εβδομάδα, η οποία δήλωσε ότι αναμένει τα έσοδα του πρώτου τριμήνου να μειωθούν μεταξύ 2% και 10% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Ο Zuckerberg εξήγησε την εστίαση της εταιρείας στην αποτελεσματικότητα κατά τη διάρκεια της κλήσης με τους αναλυτές, αναγνωρίζοντας ότι για τα πρώτα 18 χρόνια της ιστορίας της εταιρείας, τα έσοδά της αυξάνονταν απότομα κάθε χρόνο. «Και τότε προφανώς αυτό άλλαξε πολύ δραματικά το 2022, όπου τα έσοδά μας είδαν αρνητική ανάπτυξη για πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρείας… και δεν αναμένουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί, αλλά δεν νομίζω ότι θα επιστρέψει απαραίτητα η κατάσταση στο όπως ήταν πριν».

Και πρόσθεσε: «Νομίζω λοιπόν ότι αυτή είναι μια αρκετά γρήγορη αλλαγή φάσης εκεί που νομίζω ότι απλώς μας ανάγκασε να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να πούμε, εντάξει, δεν μπορούμε απλά να αντιμετωπίζουμε τα πάντα σαν να είναι υπερ-ανάπτυξη», αν και ο Zuckerberg ανέφερε ότι πιστεύει πως η αλλαγή νοοτροπίας «στην πραγματικότητα μας κάνει καλύτερους».

Οι αριθμοί χρηστών της Meta αποτέλεσαν επίσης ένα φωτεινό σημείο όσον αφορά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Τετάρτης. Το Facebook έχει τώρα 2 δισεκατομμύρια ενεργούς χρήστες καθημερινά και η οικογένεια εφαρμογών της Meta αύξησε τους καθημερινούς ενεργούς χρήστες της κατά 5% σε ετήσια βάση, σε 2,96 δισεκατομμύρια, ένα ευπρόσδεκτο σημάδι για την εταιρεία μετά τις ανησυχίες για στάσιμη ανάπτυξη χρηστών πέρυσι.

Η βασική διαφημιστική δραστηριότητα της εταιρείας μειώθηκε λίγο περισσότερο από 4%, σε σχεδόν 31,3 δισεκατομμύρια δολάρια, αποτέλεσμα «καλύτερο από το αναμενόμενο» που «θα έπρεπε να διαψεύσει τις ανησυχίες για την κατάσταση της βιομηχανίας ψηφιακής διαφήμισης», δήλωσε ο Jesse Cohen, ανώτερος αναλυτής στο Investing.com. Ο Li είπε ότι η αύξηση των εσόδων από διαφημίσεις από τους κορυφαίους κλάδους διαφήμισης, το διαδικτυακό εμπόριο και τα συσκευασμένα αγαθά για καταναλωτές, παρέμεινε αρνητική κατά το τρίμηνο Δεκεμβρίου, αλλά μειώθηκε με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι το προηγούμενο τρίμηνο.

Ωστόσο, η μέση τιμή ανά διαφήμιση της Meta μειώθηκε κατά 22% από έτος σε έτος κατά το τρίμηνο του Δεκεμβρίου και 16% συνολικά το 2022, καθώς η εταιρεία παλεύει με τις αλλαγές παρακολούθησης εφαρμογών της Apple και τον αυξημένο ανταγωνισμό από εταιρείες όπως το TikTok.

Η εταιρεία έχασε επίσης συνολικά περισσότερα από 13,7 δισεκατομμύρια δολάρια όσον αφορα τη μονάδα «Reality Labs» που στεγάζει τις metaverse προσπάθειές της. Τα έσοδα της «Reality Labs» για το τέταρτο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 17%, στα 727 εκατομμύρια δολάρια, λόγω των χαμηλότερων πωλήσεων των ακουστικών Quest 2, σύμφωνα με την εταιρεία.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK