kourdistoportocali.comNews DeskPOLITICO> Η Marine Le Pen πιο κοντά στα Ηλύσια Πεδία

Breaking News

POLITICO> Η Marine Le Pen πιο κοντά στα Ηλύσια Πεδία

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ταράξει την ΕΕ στα θεμέλιά της

Οι ευρωεκλογές προορίζονται να είναι αξιόλογες αλλά βαρετές ασκήσεις για την οικοδόμηση κεντρώων συνασπισμών. ΟΧΙ αυτή τη φορά.

Ο θρίαμβος της ακροδεξιάς στη Γαλλία προκάλεσε τον Πρόεδρο Emmanuel Macron να προκηρύξει εθνικές εκλογές υψηλού ρίσκου που θα μπορούσαν να καθορίσουν το μέλλον όχι μόνο της χώρας του αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε όλη την ήπειρο ήταν μια καλή αν όχι θεαματική βραδιά για τα κεντροδεξιά και ακροδεξιά κόμματα και μια εξαιρετικά κακή για τους φιλελεύθερους και ιδιαίτερα τους πράσινους.

Αλλά στη Γαλλία, η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση, με επικεφαλής τους ευρωσκεπτικιστές και σκεπτικιστές του ΝΑΤΟ, συνέτριψε εντελώς τη φιλελεύθερη Αναγέννηση του Macron και όλους τους άλλους διεκδικητές. H Εθνική Συσπείρωση πρόκειται να κερδίσει το 31,5 τοις εκατό των ψήφων -υπερδιπλάσιο από το 14,7 τοις εκατό που προβλέπεται για το φιλελεύθερο κόμμα της Αναγέννησης του Macron.

Σε ένα στοίχημα υψηλού κινδύνου για την ανάκτηση της πολιτικής πρωτοβουλίας, ο Macron πόνταρε ότι οι ψηφοφόροι θα γυρίσουν πίσω την ακροδεξιά παλίρροια και θα δείξουν ότι η Εθνική Συσπείρωση της Marine Le Pen δεν μπορεί να κερδίσει σε εθνικό επίπεδο.

«Η Γαλλία χρειάζεται μια σαφή πλειοψηφία σε γαλήνη και αρμονία. Το να είσαι Γάλλος, κατά βάθος, σημαίνει να επιλέγεις να γράφεις εσύ ιστορία, όχι να σε οδηγούν προς τα εκεί», είπε ο Macron.

Ο Mujtaba Rahman, επικεφαλής της Ευρώπης στο Eurasia Group, μιας εταιρείας συμβούλων κινδύνου, εκτίμησε ότι το στοίχημα θα αποδώσει. «Σχεδόν σίγουρα θα βάλει φρένο στη Le Pen», είπε. Η τελευταία δήλωσε ότι το κόμμα της είναι «έτοιμο να ασκήσει εξουσία» και είπε στους εκστασιασμένους οπαδούς της: «Μπορώ μόνο να χαιρετίσω αυτή την απόφαση».

Το κύμα της ακροδεξιάς στη Γαλλία επαναλήφθηκε και αλλού στην Ευρώπη σε μια δραματική νύχτα αναταραχής στην πολιτική της ΕΕ. Στο Βερολίνο, τα κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού του Olaf Scholz ηττήθηκαν από το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο ήρθε δεύτερο μετά τους συντηρητικούς. Τα ακροδεξιά κόμματα σημειώνουν επίσης κέρδη στην Αυστρία, την Ολλανδία, την Ισπανία και την Ιταλία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Στη Γαλλία, οι επιδόσεις της Εθνικής Συσπείρωσης στις επερχόμενες πρόωρες εκλογές στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου θα παρακολουθούνται στενά ως προάγγελος για το εάν η Le Pen – η οποία επί σειρά ετών είναι επίσης ενεργή στη γαλλική πολιτική– μπορεί να οδηγήσει τη δυναμική του κόμματός της στην προεδρία το 2027.

Ως πρόεδρος της έβδομης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, η Le Pen είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ταράξει την ΕΕ στα θεμέλιά της, δίνοντας προτεραιότητα στα πατριωτικά συμφέροντα έναντι της διεθνούς συνεργασίας. Γιορτάζοντας τη νίκη του κόμματός της στiς ευρωεκλογές της Κυριακής, είπε ότι το αποτέλεσμα θα πρέπει να στείλει ένα μήνυμα στις Βρυξέλλες και να «δώσει ένα τέλος σε αυτήν την οδυνηρή εποχή της παγκοσμιοποίησης».

Κατηγορούμενη ότι φλερτάρει με το Κρεμλίνο, έχει υποσχεθεί να απομακρύνει το Παρίσι από την στρατιωτική διοίκηση του ΝΑΤΟ και θα αμφισβητήσει την εξουσία της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ, την οποία κάποτε ζήτησε να καταργηθεί.

Όπως ο Macron, η Le Pen έχει υποστηρίξει ότι η Γαλλία είχε φτάσει σε μια ιστορική καμπή.

«Το αποψινό μήνυμα, συμπεριλαμβανομένου αυτού της διάλυσης της βουλής, απευθύνεται επίσης στους ηγέτες των Βρυξελλών», είπε. «Αυτή η μεγάλη νίκη των πατριωτικών κινημάτων είναι σύμφωνη με την κατεύθυνση της ιστορίας, η οποία βλέπει σε όλο τον κόσμο την επιστροφή των εθνών».

Η ξαφνική απόφαση του Macron να διαλύσει την Γαλλική Εθνοσυνέλευση αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία από τους υποστηρικτές του, με αρκετούς να αποδοκιμάζουν καθώς μιλούσε σε ένα πλήθος σε μια τηλεοπτική ομιλία από τα κεντρικά γραφεία του κόμματός του στο Παρίσι.

Αντίθετα, ενθουσιασμένοι υποστηρικτές του κόμματος Εθνική Συσπείρωση πανηγύριζαν καθώς ο Macron ανακοίνωνε τη διάλυση του κοινοβουλίου, κάτι που το κόμμα είχε ζητήσει καθώς είχε φανεί το μέγεθος της νίκης τους. Τραγουδούσαν «Διάλυση, διάλυση!» καθώς παρακολουθούσαν τον Macron σε εκλογική εκδήλωση όπου η Le Pen ανέβηκε στη σκηνή.

Η τελευταία μίλησε δίπλα στον επικεφαλής υποψήφιο της Εθνικής Συσπείρωσης για τις εκλογές στην ΕΕ, Jordan Bardella. Καθώς τελείωσε την ομιλία της, το ακροατήριο πολλών εκατοντάδων τραγούδησε τον γαλλικό εθνικό ύμνο, κουνούσε γαλλικά τρίχρωμα και επισκέφτηκε τον μπουφέ για να πάρει περισσότερα ποτά.

Ο επικεφαλής υποψήφιος των Σοσιαλιστών Raphaël Glucksmann απάντησε στον θρίαμβο της ακροδεξιάς λέγοντας: «Παντού στην Ευρώπη, γινόμαστε μάρτυρες ενός κύματος που κλονίζει τη δημοκρατία μας».

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK