kourdistoportocali.comNews Desk5άστερες business στη Μυκονιάτικη Golden Land των Billionaires

Kωνσταντίνος Κουκάς, ο πιο ζηλευτός Έλληνας δήμαρχος

5άστερες business στη Μυκονιάτικη Golden Land των Billionaires

Είναι Οκτώβριος του 2020 και η Μύκονος έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο

Κάθε κόκκος άμμου σ΄αυτό το νησί με κάποιο μαγικό τρόπο γίνεται χρυσάφι. Την ώρα που άλλες περιοχές της Ελλάδας αγκομαχούν στη δίνη της πανδημίας και οι κάτοικοί τους ζουν από τα κυβερνητικά επιδόματα η Μύκονος έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο. Εδώ οι άνθρωποι συνεχίζουν να χαμογελούν και να χορεύουν σε ένα ατέλειωτο μεθύσι ήλιου, γαλάζιου, ξεγνοιασιάς που σπάνια το βρίσκεις οπουδήποτε αλλού στο πλανήτη.

Aπό τον Βασίλη Μπόνιο

Είναι αυτή η ενέργεια, ο μυκονιάτικος αέρας, η γειτονική Δήλος, τα Ρήνια, γύρευε τι άλλου είδους αποφάσεις της φύσης που έκαναν αυτό το νησί έναν υπαρκτό επίγειο παράδεισο του χρήματος και της διασκέδασης. Είναι ίσως το μοναδικό μέρος της Ελλάδας που όλες σχεδόν οι Αρχές και οι θεσμοί της χώρας λειτουργούν (συχνά παρά τις αντιθέσεις τους) σαν μία ορχήστρα.

Το να μάθεις πόσο (δις;) τζίρο κάνει αυτό το νησί είναι ίσως ένας από τους πιο δυσεπίλυτους γρίφους που κανείς απόφοιτος του LSE δεν θα μπορούσε να απαντήσει με ασφάλεια. Κι αυτό γιατί το μαύρο χρήμα που τζιράρεται στο νησί δεν έχει ταβάνι. Θα σας δώσουμε δύο ενδεικτικά στοιχεία: Η Μύκονος των 9.000 μόνιμων κατοίκων κάθε Αύγουστο (προ πανδημίας) φιλοξενεί 180.000 τουρίστες τη μέρα οι οποίοι αφήνουν πίσω τους 120 τόνους σκουπίδια ημερησίως.

Πριν μερικά χρόνια μία παρέα νέων μυκονιατών που ταξίδευαν με πλοίο της Blue Star Ferries αποφάσισαν να αλλάξουν το ρου της ιστορίας στη δημοτική αρχή του νησιού. Ανάμεσά τους ο Μιχάλης που μας διηγείται την ιστορία. Η παρέα θα πρότεινε σε μία από τις πιο δραστήριες κοινωνικά γυναίκες του νησιού να κατέβει ως επικεφαλής ενός νέου συνδυασμού που θα μπορούσε να κατακτήσει ακόμη και τη δημαρχία. Η συγκεκριμένη γυναίκα αρνήθηκε να είναι επικεφαλής του συνδυασμού.

Ανάμεσα στη παρέα που ταξίδευε εκείνη τη μέρα με το πλοίο βρισκόταν ένας νεαρός μυκονιάτης με πολύ καλές σπουδές, Οννεδίτης ο οποίος υπήρξε πρόεδρος του 15μελούς στο σχολείο του και από τους μαθητές που διαμαρτύρονταν γιατί το νησί δεν είχε αθλητικό κέντρο. Μερικά χρόνια αργότερα ο νεαρός μαθητής θα βρισκόταν σαν δήμαρχος πλέον του νησιού έτοιμος να εγκαινιάσει το αθλητικό κέντρο της Μυκόνου για το οποίο έχουν συμβάλλει τόσο η Εκκλησία, οι πρώην δημοτικές αρχές, επιχειρηματίες του νησιού αλλά σίγουρα φέρνει τη σφραγίδα του σημερινού δημάρχου Κωνσταντίνου Κουκά. Εάν δεν υπήρχε η πανδημία το Αθλητικό Κέντρο της Άνω Μεράς θα είχε ήδη εγκαινιασθεί.

O Κωνσταντίνος Κουκάς γεννήθηκε το 1982 από γονείς Μυκονιάτες, τον Παναγιώτη Κουκά  από την Άνω Μερά και την Αγγελική Κουσαθανά από τον Γλάστρο.

Έχει δύο πτυχία (Νομικής του Πανεπιστημίου Θράκης & Γλωσσών, Φιλολογίας και Πολιτισμού των Παρευξείνιων Χωρών από το ίδιο πανεπιστήμιο). Έχει ένα μεταπτυχιακό στις «Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Σπουδές» από την Νομική Σχολή Αθηνών και είναι τελειόφοιτος στη Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Μιλάει δύο ξένες γλώσσες (Αγγλικά και Ιταλικά).

Ο Κωνσταντίνος Κουκάς λοιπόν σε εκείνο το ταξίδι θα δήλωνε παρόν ως επικεφαλής του φιλόδοξου νέου συνδυασμού. Στα 32 του χρόνια θα γινόταν ο πρώτος πολίτης του τόπου του και ίσως ο δήμαρχος που ζηλεύουν όλοι οι υπόλοιποι συνάδελφοί του στην Ελλάδα μια και η Μύκονος είναι μοναδικός τόπος.

Σε μία συγκυρία που οι κακοποιήσεις ζώων σοκάρουν για τα κτηνώδη ένστικτα των Ελλήνων δραστών (απίστευτη η βλάβη στο ανθρώπινο ύφασμα που έχουν από τη γέννησή τους αυτοί οι δολοφόνοι) ο δήμος Μυκόνου θα εγκρίνει ένα ποσό που αγγίζει τα 125.000 ευρώ για τις παραπάνω ενέργειες όπως καταγράφονται στη σχετική απόφαση.

Για τις φροντίδα των αδέσποτων ο δήμος Μυκόνου έγινε αποδέκτης επιβράβευσης από φιλοζωικά σωματεία όπως το Save a Greek Stray.

Αν μη τι άλλο είναι δείγμα ανθρωπιάς και πολιτισμού για τους τετράποδους αιώνιους φίλους μας.

Στη προσπάθεια του δήμου να βελτιώσει τις ζωές τόσο των μόνιμων κατοίκων του νησιού, όσο και των τουριστών αυτό το καλοκαίρι θα στεκόταν αρωγός ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης.

Ο ερχομός του νέου Διοικητή της Αστυνομίας όσο και μίας ομάδας νεαρών μοτοσικλετιστών θα έβαζαν τη σφραγίδα της Τάξης και του Νόμου το καλοκαίρι του 2020 στο νησί. Για πρώτη φορά οι κάτοικοι- όπως οι ίδιοι παραδέχονται-θα έβλεπαν άνδρες-μοτοσικλετιστές της γνωστής Ομάδας Δίας στο νησί.

Τρεις νεαροί αστυνομικοί, ο Κλέαρχος, ο Φώτης και ο Βασίλης θ΄αρχίσουν από τις αρχές του καλοκαιριού να περιπολούν στους μυκονιάτικους δρόμους και τα αποτελέσματα της δουλειάς τους θα γινόταν σχεδόν αμέσως αισθητά στο νησί.

Η Ομάδα θα εξάρθρωνε κύκλωμα που διακινούσε τη περίφημη ροζ κοκαίνη ενώ η παρουσία τους θα ήταν αποτρεπτική για τη δράση πάσης φύσεως κυκλωμάτων και συμμοριών που τα τελευταία χρόνια δρούσαν στο νησί με θύματα διάσημους τουρίστες και αποτέλεσμα τη δυσφήμιση της Μυκόνου.

Η παρουσία τους στη Μύκονο ήταν μία από τις πλέον σωστές παρεμβάσεις της Πολιτείας εδώ.

Κι εάν φέτος ο Κορωναιός έβαλε την αρνητική σφραγίδα του στο νησί αυτός δεν είναι λόγος η μυκονιάτικη γη να σταματήσει να προσελκύει τους επενδυτές που ονειρεύονται να μετατρέψουν την άμμο σε χρυσάφι. Ανάμεσά τους η πασίγνωστη Four Seasons, η Grivalia Hospitality από κοινού με την εταιρεία Frontisa, το σχήμα Χατζημιχάλη-Λιακουνάκου, ο Όμιλος Μήτση (είναι ιδιοκτήτης φιλέτου στη καρδιά της Ελιάς), Αμερικανοί επενδυτές στη περιοχή Διβούνια Μυκόνου, κλπ.

Μόνο που οι παραπάνω επενδύσεις δεν βρίσκουν ακριβώς σύμφωνο το Δημοτικό Συμβούλιο Μυκόνου το οποίο με 27 αρνητικές ψήφους βρέθηκε απέναντι προκαλώντας την αντίδραση του υπ. Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη. Εδώ η Πολιτεία κάνοντας χρήση ενός Νόμου που δημιουργήθηκε για τα εμπόδια που έβαζαν οι δήμαρχοι στο Ελληνικό μπορεί να παρακάμψει τον Δήμο απευθυνόμενη στην Περιφερειακή Αρχή.

-Δεν μπορούμε να υποδεχθούμε επενδύσεις τέτοιου μεγέθους. Το νησί δεν είναι έτοιμο να τις δεχθεί γι΄αυτό και σύσσωμοι όλοι οι συνδυασμοί αντιδρούν. Είμαστε αποφασισμένοι να προσφύγουμε στο ΣΤΕ…,

εξηγεί στους συνομιλητές του ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς.

-Δεν είναι μόνο η ανάγκη υποδομών που δεν μπορεί μπορεί να καλυφθεί με το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ που μας δίνει η Πολιτεία είναι και το γεγονός ότι η δημιουργία 4-5 τουριστικών εγκαταστάσεων στο νησί μας αντιστοίχων μεγεθών με τον Αστέρα ή το Costa Navarino θα πλήξει θανάσιμα τις υπόλοιπες επιχειρήσεις και την αγορά της εστίασης στο νησί. Η δημιουργία τουριστικών χωριών που θα κρατάνε έγκλειστους τους τουρίστες εντός των συγκροτημάτων θα βλάψει τις υπόλοιπες επιχειρήσεις ενώ και οι κάτοικοί του οι οποίοι είναι το κύριο μέλημά μου δεν θα έχουν κάτι να κερδίσουν, το αντίθετο…”

υποστηρίζει ο κ. Κουκάς και συνεχίζει δίνοντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:

-Kάποιοι από τους επενδυτές δήλωσαν αρχικά ότι θα προχωρούσαν οι ίδιοι στη χρήση της μεθόδου της αφαλάτωσης. Στη πορεία εγκατέλειψαν αυτό το σχέδιο και μου ζήτησαν να συνδεθούν στο δίκτυο ύδρευσης του νησιού. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει χωρίς ταυτόχρονα να συνδεθούν και τα 1.000 σπίτια και οι εγκαταστάσεις των κατοίκων που μεσολαβούν έως το υπό ανέγερση συγκρότημα….”,

σημειώνει ο κ. Κουκάς.

Στο μεταξύ η απόφαση αναστολής  για ένα έτος της χορήγηση οικοδομικών αδειών για τουριστικά καταλύματα στις εκτός σχεδίου περιοχές σε Μύκονο και Σαντορίνη, με απόφαση που υπέγραψε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  κ. Δημήτρης Οικονόμου, θα έδινε ένα χρονικό διάστημα θα διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους.

Της αναστολής εξαιρούνται:

α. οι περιπτώσεις που υπάγονται στις διατάξεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 26 ν.2831/2000 (Α’ 140), όπως ισχύει

β. οι περιπτώσεις για τις οποίες έχει χορηγηθεί, έως την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσης, “προέγκριση οικοδομικής άδειας” της παρ. γ του άρθρου 28 ν.4495/2017 (Α’ 167), όπως ισχύει και

γ. οι εγκεκριμένοι οργανωμένοι υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων του άρθρου 1 του ν. 4179/2013.

Η ισχύς της απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευση της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Τι συνέβη στο μεταξύ; Ώσπου να δημοσιευθεί η απόφαση είχαν εκδοθεί ήδη 20 νέες άδειες…

Το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ ενδιαφέρον καθώς τόσο ο δήμαρχος του νησιού όσο και ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης και οι λοιποί εμπλεκόμενοι θα δώσουν στη δημοσιότητα τις θέσεις τους.

Το νησί της Μυκόνου είναι ένας επίγειος Παράδεισος που όπως όλα δείχνουν δεν θα σταματήσει να προσελκύει τους επενδυτές και χρυσοθήρες του πλανήτη. Είναι ένας συναρπαστικός τόπος για να ζεις αλλά και να δουλεύεις τώρα που η τηλεργασία αλλάζει τα δεδομένα στη παγκόσμια οικονομία.

Μπορείς να δουλεύεις από τη Μύκονο και η έδρα της εταιρίας σου να βρίσκεται στο Βερολίνο, τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, οπουδήποτε στο κόσμο…

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK

TOP LINE

ΙΣΡΑΗΛ-ΝΕΟ> Το 80% των εμβολιασθέντων δεν μεταδίδει τον ιό, το 20% των εμβολιασθέντων τον μεταδίδει
Παγκόσμιο ΣΟΚ από τον Ugur Sahin (εμβόλιο Pfizer) o οποίος παραδέχεται στη WSJ ότι το εμβόλιο δεν αντιμετωπίζει τη Delta και νίπτει τα χείρας του για τη 3η δόση! Να αποφασίσουν οι κυβερνήσεις και οι πολίτες!
Φθινόπωρο 2019> Tο νοσοκομείο της Wuhan είχε ήδη δύο ορόφους γεμάτους με άρρωστους γιατρούς
EKTAKTO> Γιατρός του Λευκού Οίκου προειδοποιεί ότι ο Biden δεν στέκει στα καλά του και σύντομα θα παραιτηθεί ή θα τον αναγκάσουν σε παραίτηση!
ΕΚΤΑΚΤΟ> Η Ιαπωνική Shionogi ξεκινά δοκιμές σε ανθρώπους για το χάπι κατά της COVID
Financial Times> O ιός κυκλοφορούσε στην Ιταλία από τον Οκτώβριο του 2019. Η Κίνα αρνείται να επιτρέψει νέα έρευνα!
Bhutan> Πως ένα μικρό φτωχό έθνος κατάφερε να έχει μόνο έναν θάνατο από τον κοροναϊό;
Ο φονικός κορωνοϊός SARS (2002) και η μεγάλη εξαπάτηση της Κίνας. Οι ανατριχιαστικές ομοιότητες με το σήμερα
Μετά το Ισραήλ και η Μεγάλη Βρετανία περιγράφει τα εμβόλια σαν “κουτσές πάπιες”
Aναθυμιάσεις οξυδέρκειας στους Κήπους του Προεδρικού Μεγάρου
IΣΡΑΗΛ ΝΕΟ> Πότε θα χρειαστείς 3η δόση. Στο 16% η προστασία του εμβολίου της Pfizer έναντι της Delta μετά το 6μηνο
Μάχη ζωής με τον ιό δίνουν γνωστός τραγουδιστής (ανεμβολίαστος) και πασίγνωστος επιχειρηματίας αυτοκινήτου (εμβολιασθής). 35χρονος στη Κόρινθο πέθανε μετά το εμβόλιο