kourdistoportocali.comNews Desk5 χρόνια από τη μυστηριώδη εξαφάνιση της "βασίλισσας των Crypto", Ruja Ignatova> Τελευταίο της στίγμα, το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος

Γράφει η Faith Karimi/CNN

5 χρόνια από τη μυστηριώδη εξαφάνιση της “βασίλισσας των Crypto”, Ruja Ignatova> Τελευταίο της στίγμα, το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος

Οι δημόσιες εμφανίσεις είχαν εξέχουσα σημασία για την Ignatova, η οποία συχνά παρακολουθούσε εκδηλώσεις με βραδινές τουαλέτες και έντονο κόκκινο κραγιόν, με διαμάντια να κρέμονται από τα αυτιά της

Η Ruja Ignatova είχε εμφανιστεί στη σκηνή με ένα ριχτό μπορντό φόρεμα, διακοσμημένο με μαύρες λαμπυρίζουσες λεπτομέρειες. Ακτίνες φωτός έλαμπαν, πυροτεχνήματα ξέσπούσαν και το «Girl on Fire» της Alicia Keys έπαιζε δυνατά από τα ηχεία. «Μοιάζει με κορίτσι, αλλά είναι φλόγα. Τόσο λαμπερή, που μπορεί να σου κάψει τα μάτια –καλύτερα να κοιτάξεις από την άλλη πλευρά», έλεγαν οι στίχοι του τραγουδιού, καθώς μια λαμπερή Ignatova ευχαριστούσε το πλήθος που ζητωκραύγαζε στο Wembley Arena του Λονδίνου.

Από την Faith Karimi/CNN

Αυτό συνέβαινε τον Ιούνιο του 2016, όταν τα κρυπτονομίσματα ήταν μία αναδυόμενη μόδα και οι επενδυτές προσπαθούσαν μέσω αυτού να κερδίσουν μετρητά. Η Ignatova αποκαλούσε τον εαυτό της «Cryptoqueen» και διαφήμιζε την εταιρεία της, την OneCoin, ως μεγάλο, επικερδή αντίπαλο του Bitcoin στην αναπτυσσόμενη αγορά κρυπτονομισμάτων.

«Σε δύο χρόνια, κανείς δεν θα μιλά πια για το Bitcoin», έλεγε, καθώς οι επενδυτές χειροκροτούσαν και σφύριζαν.

Δεκαέξι μήνες αργότερα, η Ruja Ignatova θα επιβιβάζονταν σε ένα αεροπλάνο στη Σόφια, στη Βουλγαρία και θα εξαφανίζονταν από προσώπου γης. Δεν την έχει δει κανείς από τότε.

Οι αμερικανικές αρχές λένε σήμερα ότι το OneCoin ήταν ένα σύστημα πυραμίδας που εξαπάτησε τους ανθρώπους με περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς η Ignatova έπεισε τους επενδυτές στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο να ρίξουν τόνους μετρητών στην εταιρεία της. Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς περιγράφουν το OneCoin ως ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή προγράμματα απάτης που έχουν διαπραχθεί ποτέ.

Η ίδια είναι σήμερα μία από τους 10 πιο καταζητούμενους φυγάδες του FBI, μαζί με κατηγορούμενους αρχηγούς συμμοριών και δολοφόνους, και είναι η μόνη γυναίκα επί του παρόντος σε αυτή τη λίστα. Από τους 529 φυγάδες στη λίστα του FBI από τότε που ξεκίνησε το 1950, είναι μία από τις μόλις 11 γυναίκες.

Η Ignatova και οι συνεργάτες της «εξαπάτησαν ανυποψίαστα θύματα παίρνοντας τους δισεκατομμύρια δολάρια, ισχυριζόμενοι ότι το OneCoin θα ήταν ο “δολοφόνος του Bitcoin”», δήλωσε ο εισαγγελέας των ΗΠΑ Damian Williams, ο ανώτατος εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, σε δήλωση του τον περασμένο μήνα.

«Στην πραγματικότητα, τα OneCoins ήταν εντελώς άχρηστα… Τα ψέματα (τους) σχεδιάστηκαν με έναν στόχο, να κάνουν τους καθημερινούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να αποχωριστούν τα χρήματα που κέρδισαν με κόπο».

Γνώριζε ότι ήταν απάτη από την αρχή

Από τότε που η Ignatova εξαφανίστηκε, τον Οκτώβριο του 2017, το πρόσωπό της έχει μείνει ως στάμπα στον ιστότοπο του FBI και σε μεγάλα ειδησεογραφικά μέσα παγκοσμίως. Είναι επίσης μία από τις πιο καταζητούμενες φυγάδες στην Ευρώπη.

Στο κάτω μέρος της αφίσας του FBI υπάρχει ένα σημείωμα: «Η Ignatova πιστεύεται ότι ταξιδεύει με ένοπλους φρουρούς ή/και συνεργάτες. Η Ignatova μπορεί να έκανε πλαστική επέμβαση ή να άλλαξε με κάποιο άλλο τρόπο την εμφάνισή της».

Το FBI λέει ότι επιλέγει τους φυγάδες για τη λίστα με βάση το μήκος του ποινικού τους μητρώου και το πόσο επικίνδυνοι μπορεί να είναι. Ευνοεί επίσης τους φυγάδες που δεν είναι γνωστό ότι μεγιστοποιούν το όφελος από τη δημοσιότητα του προγράμματος σε εθνικό επίπεδο.

Η υπηρεσία αρνήθηκε να παράσχει πρόσθετες λεπτομέρειες στο CNN πέρα από δικαστικά έγγραφα του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, στο οποίο δεν αναφέρονταν το όνομα του δικηγόρου της Ignatova. «Αυτή η υπόθεση είναι μια έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε πέρα από αυτά που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί», δήλωσε ο Daniel Crifo, εκπρόσωπος του γραφείου του FBI στη Νέα Υόρκη.

Όμως τα δικαστικά έγγραφα περιγράφουν λεπτομερώς ένα συγκλονιστικό αφήγημα: Το πώς η Ignatova και ο συνιδρυτής της OneCoin, Karl Sebastian Greenwood, φέρεται να γνώριζαν από την αρχή ότι το φιλόδοξο εγχείρημά τους ήταν ουσιαστικά ένα σχέδιο Ponzi (ο όρος «Ponzi scheme» αναφέρεται σε οποιαδήποτε χρηματική απάτη στηρίζεται σε «πυραμίδα»).

«Το κρυπτονόμισμα OneCoin δημιουργήθηκε με μοναδικό σκοπό την εξαπάτηση των επενδυτών», δήλωσε ο ειδικός πράκτορας του IRS (η Εσωτερική Υπηρεσία Εσόδων είναι η δημόσια οικονομική υπηρεσία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών), John R. Tafur, σε δήλωση του.

Ενώ ο Greenwood και η Ignatova εργάζονταν πάνω στην ιδέα για το OneCoin, το ανέφεραν οι ίδιοι στα email τους ως «άχρηστο νόμισμα», δήλωσαν ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα. Τα ίδια δείχνουν ότι ο Greenwood περιέγραφε τους επενδυτές τους ως «ηλίθιους» και «τρελούς» σε ένα email στον αδερφό της Ignatova, Konstantin Ignatov, ο οποίος επίσης συμμετείχε στην απάτη και ανέλαβε την ηγεσία του OneCoin μετά την εξαφάνιση της αδερφής του, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

«Μπορεί να μην είναι (κάτι) πολύ καθαρό ή για το οποίο εργάζομαι κανονικά ή ακόμα και για το οποίο μπορώ να είμαι περήφανη» έγραφε η Ignatova στον Greenwood το 2014.

Πρότεινε επίσης μια στρατηγική εξόδου σε περίπτωση αποτυχίας της εταιρείας, αναφέροντας σε ένα email του 2014 στον Greenwood ότι θα έπρεπε «να πάρουν τα χρήματα και να τρέξουν και να κατηγορήσουν κάποιον άλλο για όλα αυτά».

Από νεαρή ηλικία, η Ignatova ήθελε να είναι πλούσια

Η 42χρονη Ruja Ignatova είναι Γερμανίδα υπήκοος, αλλά γεννήθηκε στη Βουλγαρία, όπου ο πατέρας της ήταν μηχανικός και η μητέρα της δασκάλα. Στο βιβλίο του, «The Missing Crypto Queen», ο συγγραφέας Jamie Bartlett περιέγραψε την άνοδό της από ένα πολύ μέτριο ξεκίνημα σε επιχειρηματικό αστέρι.

Όταν ήταν μικρή, η οικογένειά της μετακόμισε στη Γερμανία, όπου η Ignatova διέπρεψε ως φοιτήτρια και περνούσε τον ελεύθερο χρόνο της μελετώντας και παίζοντας σκάκι, γράφει ο Bartlett. Οι συμμαθητές της την περιέγραφαν ως έξυπνη, δυναμική αλλά και απόμακρη.

Η Ignatova κέρδισε μια υποτροφία σε ένα πανεπιστήμιο στην Konstanz της Γερμανίας, όπου γνώρισε και παντρεύτηκε έναν συμφοιτητή της της Νομικής. Υποστήριζε ότι δεν ήθελε παιδιά, γράφει ο Bartlett, επειδή θα την εμπόδιζαν από το απακτήσει πλούτο. Έλεγε επίσης στους ανθρώπους ότι ήθελε να γίνει εκατομμυριούχος στα 30 της. «Ήθελε απεγνωσμένα να είναι πλούσια, ακόμη και να “καταβροχθίζει” βιβλία τις πρώτες πρωινές ώρες για το πώς να βγάλει χρήματα», γράφει ο συγγραφέας του «The Missing Crypto Queen».

Αφού σπούδασε Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η Ignatova βρήκε δουλειά στη Σόφια ως σύμβουλος στη McKinsey & Company, τη διεθνή εταιρεία συμβούλων διαχείρισης. Οι πελάτες την εμπιστεύονταν και τη βοηθούσαν για την ανάδειξή της, γράφει ο Bartlett. Η ευχέρειά της στις γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών, γερμανικών, αγγλικών και βουλγαρικών, βοήθησε επίσης.

Οι εμφανίσεις της είχαν σημασία για την Ignatova, η οποία συχνά παρακολουθούσε εκδηλώσεις με βραδινές τουαλέτες και έντονο κόκκινο κραγιόν, με διαμάντια να κρέμονται από τα αυτιά της. «Όλα έδειχναν επιτυχία και αίγλη», αναφέρεται στο βιβλίο. «Είχε εμμονή με το στυλ και την εικόνα της».

Το OneCoin φέρεται να υπόσχονταν στους επενδυτές πενταπλάσια έως δεκαπλάσια απόδοση

Τα κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin είναι ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που δημιουργούνται και διαχειρίζονται από ένα παγκόσμιο, αποκεντρωμένο δίκτυο υπολογιστών αντί από κάποια τράπεζα ή κυβέρνηση. Το Bitcoin, για παράδειγμα, «εξορύσσεται» ή δημιουργείται από επαγγελματίες εξορύκτες κρυπτογράφησης που χρησιμοποιούν στρατιές διακομιστών σε κέντρα δεδομένων.

Πρόκειται για μια -σε μεγάλο βαθμό- άναρχη και εξαιρετικά ασταθή βιομηχανία και οι απόψεις των ειδικών σχετικά με τη βιωσιμότητα της κρυπτογράφησης έχουν τεράστια γκάμα. Οι υποστηρικτές του οραματίζονται σε γενικές γραμμές ένα μέλλον στο οποίο οι οικονομίες θα λειτουργούν με ψηφιακά νομίσματα επικυρωμένα από την κοινότητα των χρηστών και όχι από μια κεντρική τράπεζα. Οι επικριτές του το απορρίπτουν ως σχέδιο Ponzi ή, τουλάχιστον, ως επένδυση υψηλού κινδύνου.

Το 2014, η Ignatova και ο Greenwood, ο συνιδρυτής, ξεκίνησαν να παρουσιάζουν το OneCoin σε επενδυτές στην Ευρώπη, τη Νέα Υόρκη και σε όλο τον κόσμο. Διοργάνωσαν διαδικτυακά σεμινάρια και συνέδρια όπου προέτρεψαν τους πιθανούς επενδυτές να καταθέσουν κεφάλαια σε έναν λογαριασμό που θα επέτρεπε την αγορά πακέτων OneCoin, σύμφωνα με το ομοσπονδιακό κατηγορητήριο.

Το OneCoin λειτουργούσε ως ένα πολυεπίπεδο δίκτυο μάρκετινγκ στο οποίο οι επενδυτές λάμβαναν προμήθειες για τη στρατολόγηση άλλων προκειμένου να αγοράσουν πακέτα κρυπτονομισμάτων, ανέφεραν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς. Τα πακέτα κάλυπταν διάφορα επίπεδα εισοδήματος και έφταναν ακόμα και σε «μεγιστάνες εμπόρους».

Η Ignatova και οι συνεργάτες της υπόσχονταν στους αγοραστές πενταπλάσια ή και δεκαπλάσια απόδοση της επένδυσής τους, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.

Πράγματι, ακολούθησε αγοραστική φρενίτιδα. Μόνο μεταξύ του τέταρτου τριμήνου του 2014 και του τέταρτου τριμήνου του 2016, οι επενδυτές έδωσαν στην OneCoin περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσαν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς, επικαλούμενοι αρχεία που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους. Περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια προήλθαν από επενδυτές στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα.

«Χρονολόγησε τέλεια το σχέδιό της, εκμεταλλευόμενη την ξέφρενη άνοδο των πρώτων ημερών των κρυπτονομισμάτων», δήλωσε ο Williams, ο κορυφαίος ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Μανχάταν.

Τα OneCoins δεν εξορύσσονταν όπως άλλα κρυπτονομίσματα, δήλωσαν ομοσπονδιακοί ερευνητές. Αντί για στρατούς ισχυρών διακομιστών, το OneCoin δημιουργήθηκε από ένα τμήμα λογισμικού. Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς είπαν ότι σε ένα email προς τον Greenwood, τον Αύγουστο του 2014, η Ignatova έγραφε: «Δεν εξορύσσουμε στην πραγματικότητα, αλλά λέμε στους ανθρώπους να το κάνουν».

Η αξία του OneCoin δεν βασίστηκε στην προσφορά και τη ζήτηση της αγοράς όπως άλλα κρυπτονομίσματα, αλλά απλώς χειραγωγήθηκε ιδιωτικά από την ίδια την OneCoin.

Αλλά μετά ήρθε η κατάρρευση

Το σύστημα άρχισε να γκρεμίζεται το 2016 όταν οι επενδυτές δυσκολευόντουσαν να πουλήσουν τα OneCoins τους για να ανακτήσουν τις αρχικές τους επενδύσεις. Ήταν τότε που ξεκίνησε να διαδίδεται στο διαδίκτυο ότι η επιχείρηση ήταν απάτη. Τα μέσα ενημέρωσης άρχισαν να κάνουν ερωτήσεις. Διεθνείς και ομοσπονδιακοί ερευνητές των ΗΠΑ ενεπλάκησαν σε αυτό.

Τελικά, τον Οκτώβριο του 2017, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατηγόρησε την Ignatova για ηλεκτρονική απάτη, συνωμοσία για διάπραξη ηλεκτρονικής απάτης, απάτη σε χρεόγραφα και συνωμοσία για ξέπλυμα χρήματος, καθένα από τα οποία επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης 20 ετών. Κατηγορήθηκε επίσης για συνωμοσία για τη διάπραξη απάτης επί τίτλων, η οποία επισύρει μέγιστη ποινή πενταετίας. Ομοσπονδιακός δικαστής στη Νέα Υόρκη εξέδωσε ένταλμα σύλληψής της.

Λιγότερο από δύο εβδομάδες αργότερα, στις 25 Οκτωβρίου 2017, η ίδια επιβιβάστηκε σε εμπορική πτήση από τη Σόφια της Βουλγαρίας για την Αθήνα, αναφέρουν δικαστικά έγγραφα. Στη συνέχεια, εξαφανίστηκε, αφήνοντας τους επιχειρηματικούς της εταίρους να αναλάβουν όλες τις ευθύνες της αποτυχημένης εταιρείας.

Το FBI λέει ότι πιστεύει ότι μπορεί να ταξίδεψε με γερμανικό διαβατήριο από την Αθήνα, πιθανώς στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Γερμανία, τη Ρωσία, την Ανατολική Ευρώπη ή ακόμα και πίσω στη Βουλγαρία. Προσφέρει αμοιβή 100.000 $ για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψή της.

«Έφυγε με ένα τεράστιο ποσό μετρητών», ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Michael Driscoll, βοηθός διευθυντής του FBI στη Νέα Υόρκη. «Τα χρήματα μπορούν να αγοράσουν πολλούς φίλους και φαντάζομαι ότι το εκμεταλλεύεται αυτό».

Ωστόσο, οι συνεργάτες της δεν ήταν τόσο τυχεροί. Ο Greenwood συνελήφθη τον Ιούλιο του 2018 στο σπίτι του στο Κο Σαμούι της Ταϊλάνδης και εκδόθηκε στις ΗΠΑ. Παραδέχθηκε την ενοχή του τον Δεκέμβριο για απάτη, συνωμοσία για απάτη και συνωμοσία για ξέπλυμα χρήματος. Είναι στη φυλακή και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 20 ετών για κάθε μία από τις τρεις κατηγορίες όταν καταδικαστεί τον Απρίλιο.

Ο αδελφός της Ignatova, Konstantin Ignatov, συνελήφθη τον Μάρτιο του 2019 στο διεθνές αεροδρόμιο του Λος Άντζελες. Είχε ταξιδέψει στις ΗΠΑ για επαγγελματικούς λόγους και ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί στην πτήση της επιστροφής του στη Βουλγαρία, όταν πέντε μεγαλόσωμοι άντρες με κοστούμια του πέρασαν χειροπέδες και τον πήγαν σε μια αίθουσα ανάκρισης, όπου του έκαναν ερωτήσεις για την εξαφανισμένη αδερφή του, γράφει ο Bartlett.

Ο Ignatov ομολόγησε την ενοχή του για συνωμοσία απάτης, ξέπλυμα χρήματος και απάτη και έχει προγραμματιστεί να καταδικαστεί τον Φεβρουάριο.

Το OneCoin έχει κλείσει και ο ιστότοπός του δεν είναι πλέον ενεργός.

Αλλά η ιδρύτρια του, η γυναίκα με τα μακριά φορέματα και τα φανταχτερά κοσμήματα, έχει ξεφύγει από τις αρχές. Περισσότερα από πέντε χρόνια αφότου η Cryptoqueen κατέβηκε από αεροπλάνο στην Ελλάδα, το πού βρίσκεται παραμένει ένα μεγάλο μυστήριο.

SHARE

Περισσότερα

MORE NEWS DESK