kourdistoportocali.comPeopleTechTι είναι το network slicing και πως το δοκίμασαν οι Vodafone-Ericsson

Ικανοποίηση κορυφαίων επιχειρηματικών αναγκών

Tι είναι το network slicing και πως το δοκίμασαν οι Vodafone-Ericsson

Ένα δίκτυο που ικανοποιεί και υπερβαίνει τις αναδυόμενες απαιτήσεις από ένα ευρύ φάσμα χρηστών

Λοιπόν είναι Τρίτη 15 Μαρτίου 2022. Πάμε να συνεχίσουμε με μία ενδιαφέρουσα γνωριμία που για το ευρύ κοινό.

Τι είναι ο διαχωρισμός δικτύου;

Βy Tim Slinghammer and Scott Bicheno

Ο τεμαχισμός δικτύου είναι η καλύτερη απάντηση των χειριστών σχετικά με τον τρόπο δημιουργίας και διαχείρισης ενός δικτύου, που ικανοποιεί και υπερβαίνει τις αναδυόμενες απαιτήσεις από ένα ευρύ φάσμα χρηστών. Ο τρόπος για να επιτευχθεί o τεμαχισμός δικτύου είναι να το μετατρέψετε σε ένα σύνολο λογικών δικτύων πάνω από μια κοινή υποδομή. Κάθε λογικό δίκτυο έχει σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί έναν καθορισμένο επιχειρηματικό σκοπό και περιλαμβάνει όλους τους απαιτούμενους πόρους δικτύου, διαμορφωμένους και συνδεδεμένους από άκρο σε άκρο.

Το τμήμα δικτύου είναι ένα λογικά διαχωρισμένο, αυτόνομο, ανεξάρτητο και ασφαλές μέρος του δικτύου, που στοχεύει διαφορετικές υπηρεσίες με διαφορετικές απαιτήσεις ταχύτητας, καθυστέρησης και αξιοπιστίας. Τα χαρακτηριστικά του τμήματος δικτύου είναι για παράδειγμα χαμηλή καθυστέρηση, υψηλό εύρος ζώνης και εξαιρετικά αξιοπιστία για μια κρίσιμη περίπτωση χρήσης IoT ή υψηλότερη καθυστέρηση και χαμηλότερο εύρος ζώνης για μια τεράστια περίπτωση χρήσης IoT.

Για την αποτελεσματική διαχείριση των τμημάτων του δικτύου και τη μεγιστοποίηση των εσόδων, ένα σύγχρονο OSS και BSS που παρέχουν αυτοματοποιημένες επιχειρηματικές και λειτουργικές διαδικασίες είναι απαραίτητο. Με προγραμματιζόμενα και ευέλικτα δίκτυα 5G και προηγμένη ενορχήστρωση AI (Artificial Intelligence) και Service Level Agreement (SLA), οι απαιτούμενες λειτουργίες δικτύου μπορούν να δημιουργηθούν με ευελιξία, να αναπτυχθούν γρήγορα και να διαχειρίζονται αυτόματα σε όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής.

Ένα τμήμα δικτύου μπορεί να αφιερωθεί σε έναν εταιρικό πελάτη ή να μοιραστεί από πολλούς ενοικιαστές. Για παράδειγμα, ένα κομμάτι μπορεί να αποτελείται από αποκλειστικό ραδιόφωνο, μεταφορά και βασικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένης μιας αποκλειστικής λειτουργίας επιπέδου χρήστη στην άκρη. Ένα άλλο τμήμα μοιράζεται πόρους ραδιοφώνου και μεταφορών μεταξύ των ενοικιαστών, αλλά παρέχει αποκλειστικές λειτουργίες βασικού δικτύου ανά μισθωτή.

Ο τεμαχισμός δικτύου από άκρο σε άκρο επιτρέπει την καινοτομία και τις περιπτώσεις χρήσης νέων επιχειρηματικών μοντέλων σε όλους τους κλάδους και δημιουργεί νέες ευκαιρίες εσόδων για τους παρόχους υπηρεσιών επικοινωνίας. Παρέχει ευελιξία στις υπηρεσίες και δυνατότητα παροχής υπηρεσιών γρηγορότερα με υψηλή ασφάλεια, απομόνωση και εφαρμόσιμα χαρακτηριστικά για την τήρηση της σύμβασης SLA. Το Network Slicing δίνει τη δυνατότητα στους χειριστές να μεγιστοποιήσουν την απόδοση της επένδυσης μέσω της αποτελεσματικής χρήσης και διαχείρισης των πόρων του δικτύου και να παρέχουν διαφοροποιημένες υπηρεσίες σε κλίμακα.

Ικανοποίηση κορυφαίων επιχειρηματικών αναγκών

Καθώς το 5G φέρνει νέες τεχνολογίες και δημιουργεί νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες σε όλους τους κλάδους, οι επιχειρήσεις αναζητούν καινοτόμες λύσεις για να καλύψουν τις ανάγκες τους και να αντιμετωπίσουν νέες ευκαιρίες. Οι εταιρικοί χρήστες θέλουν αυτοματοποιημένες επιχειρηματικές και λειτουργικές διαδικασίες ξεκινώντας από την παραγγελία της υπηρεσίας, την ενεργοποίηση, την παράδοση και τον τερματισμό της υπηρεσίας. Αναμένουν ότι οι υπηρεσίες θα παρέχονται ταχύτερα με υψηλή ασφάλεια.

Με τον διαχωρισμό δικτύου, οι πάροχοι υπηρεσιών επικοινωνίας μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες των εταιρικών πελατών τους.


Αυτήν τη στιγμή χρησιμοποιείτε δίκτυα μόνο σε ένα μεγάλο κομμάτι, αλλά μια συνεργασία μεταξύ της εταιρείας Vodafone του Ηνωμένου Βασιλείου και της σουηδικής εταιρείας πωλητών kit Ericsson επιδιώκει να τα χωρίσει σε διαχειρίσιμα τμήματα.

Ολοκλήρωσαν μια δοκιμή σε ένα εργαστήριο της Vodafone, χρησιμοποιώντας την κατασκευασμένη από την Ericsson 5G αυτόνομη αρχιτεκτονική εμπορευματοκιβωτίων, η οποία, όπως ισχυρίζονται, ήταν η πρώτη φορά που έγινε τεμαχισμός δικτύου 5G με έλεγχο ποιότητας υπηρεσίας κατά παραγγελία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Προφανώς χρειάστηκαν μόλις 30 λεπτά για να δημιουργηθεί ένα ειδικό τμήμα του δικτύου βελτιστοποιημένο για περίπτωση χρήσης VR μετά την πρώτη «παραγγελία».

«Ο τεμαχισμός του δικτύου είναι ένα απίστευτα πολύτιμο βήμα προς τα εμπρός», δήλωσε ο Andrea Dona, Chief Network Officer της Vodafone UK. «Τμηματοποιώντας το δίκτυό μας και προσαρμόζοντας διαφορετικά τμήματα για διαφορετικές απαιτήσεις, μπορούμε να ζωντανέψουμε νέες ιδέες που διαφορετικά θα ήταν αδύνατες. Όταν διαμορφώνουμε το δίκτυό μας για να ενδυναμώνουμε νέες υπηρεσίες, κλάδοι όπως τα παιχνίδια, η ψυχαγωγία και η υγειονομική περίθαλψη μπορούν να εισέλθουν σε μια νέα εποχή. Αυτό που μπορεί να φαίνεται σαν επιστημονική φαντασία είναι ένα βήμα πιο κοντά χάρη στον τεμαχισμό του δικτύου».

«Ο τεμαχισμός του δικτύου θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην παροχή νέων και καινοτόμων υπηρεσιών 5G για καταναλωτές και επιχειρήσεις», δήλωσε ο Andrea Spaccapietra, Αντιπρόεδρος Ψηφιακών Υπηρεσιών στην Ericsson UK & Ireland. «Με τα εργαλεία για την αποτελεσματική διαχείριση των πόρων δικτύου και την παροχή διαφοροποιημένων υπηρεσιών με αποκλειστική απόδοση, κορυφαίοι πάροχοι δικτύων όπως η Vodafone μπορούν να επιτρέψουν την καινοτομία νέων επιχειρηματικών μοντέλων και περιπτώσεις χρήσης σε διαφορετικούς τομείς και να ξεκλειδώσουν νέες ευκαιρίες εσόδων για να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες του 5G».

Η βιομηχανία ασχολείται με τον τεμαχισμό του δικτύου για όσο διάστημα έχει 5G. Όπως μπορείτε να δείτε από τα κονσερβοποιημένα αποσπάσματα από τους δύο Andreas παραπάνω, βασίζονται πραγματικά στην άφιξη ενός εμπορικά βιώσιμου τεμαχισμού δικτύου για να δώσουν λίγη ζωή στην τρέχουσα γενιά τεχνολογίας κινητής τηλεφωνίας. Η Vodafone αναμένει να ολοκληρώσει ορισμένες εργασίες απόδειξης των πελατών πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Ακολουθεί ένας πίνακας που δείχνει την ενίσχυση της απόδοσης που προσφέρει το ειδικό κομμάτι μέσω του βαρετού παλιού δημόσιου διαδικτύου.

Η Vodafone UK συγκέντρωσε μερικά hacks και αναλυτές στο Λονδίνο χθες για να προαναγγείλει αυτά τα νέα, καθώς και να προσφέρει μια γενικότερη ενημέρωση για το τι κάνουν. Η Dona ενώθηκε με τον αντίστοιχό του στην ομάδα πληροφορικής του Ηνωμένου Βασιλείου, τον Ahmed El Sayed, για να βασιστεί στην ανακοίνωση του Ομίλου από τον περασμένο Οκτώβριο σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο βρίσκεται η Vodafone στις μέρες μας στον τομέα της πληροφορικής, του λογισμικού και αυτού του είδους.

Η φάση της παρουσίασης επικεντρώθηκε στη στρατηγική επανατοποθέτηση της Vodafone σε μια πιο τεχνολογική κατεύθυνση. Ίσως έχοντας επίγνωση του πόσο κουρασμένοι μέχρι το σημείο των κλισέ όρων όπως «techco» και «DevOps» έχουν γίνει, καθώς οι τηλεπικοινωνίες προσπαθούν να απελευθερωθούν από τα δεσμά του «χαζού σωλήνα», οι δύο άνδρες τόνισαν επανειλημμένα ότι αυτή η πολιτιστική αλλαγή σε ολόκληρη την ομάδα είναι κάτι περισσότερο από καλό PowerPoint και συμβαίνει στην πραγματικότητα, στην πραγματική ζωή.

Δεν υπήρξε ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο που σημειώθηκε σχετικά με τον όρκο πρόσληψης 7.000 μηχανικών λογισμικού, αλλά, διαβάζοντας μεταξύ των γραμμών, μείναμε με την εντύπωση ότι η Vodafone επιδίωκε να επικοινωνήσει με την αγορά εργασίας μέσω των συγκεντρωμένων σχολιαστών ότι δεν θα έπρεπε να είναι λιγότερο ελκυστικός προορισμός για επίδοξους geeks από έναν γίγαντα της Silicon Valley ή μια startup στο Διαδίκτυο. Αναγνώρισαν ότι αυτό δεν συνέβαινε με την παλιά Vodafone, αλλά επέμειναν ότι τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά τώρα.

Μια μακρά φάση Q&A αναπήδησε από το Open RAN, στο IoT και στα API. Ένα κοινό θέμα ήταν η ανοιχτότητα και η συνεργασία, με τα δύο στελέχη να τονίζουν ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων όπως η Vodafone μπορούν να ελπίζουν να αναπτύξουν τα είδη εργασιακών σχέσεων που προφανώς χρειάζονται με τον κόσμο της πληροφορικής. Η ανοιχτή, αδόμητη φύση της συνομιλίας στην αίθουσα φαινόταν σχεδιασμένη, εν μέρει, να συμβολίζει αυτό, και επαινούμε τη Vodafone για την προθυμία της να συμμετάσχει και να ενημερώσει προσωπικά το σχολιασμό.

Η σημαντική χρησιμότητα και η ζήτηση για τον τεμαχισμό δικτύου παραμένει αναπόδεικτη από ό,τι μας αφορά. Φαίνεται καλή ιδέα στα χαρτιά, αλλά πόσες περιπτώσεις χρήσης (εκτός από το αναπόφευκτο VR, το οποίο έχει επίσης πολλά ερωτηματικά συνδεδεμένα με αυτό) πραγματικά το απαιτούν; Η Vodafone στοιχηματίζει ότι ο μόνος τρόπος για να το ανακαλύψει είναι να το δοκιμάσει όπως και άλλες καινοτόμες τεχνολογίες όπως το OpenRAN, εμπορικά διαθέσιμες και να διαπιστώσει τι κάνει, αν μη τι άλλο, η αγορά με αυτές.

 

SHARE

Περισσότερα

MORE PEOPLE