kourdistoportocali.comPeopleTechΟ Kαθηγητής Σπινέλλης, καλεσμένος στο 7ο Webcast του Ιδρύματος Ευγενίδου

Ίδρυμα Ευγενίδου

Ο Kαθηγητής Σπινέλλης, καλεσμένος στο 7ο Webcast του Ιδρύματος Ευγενίδου

Το λογισμικό που άλλαξε τον κόσμο: Η εξέλιξη του λειτουργικού συστήματος Unix από το 1970 μέχρι σήμερα

Πριν από 50 χρόνια, ερευνητές στα διάσημα εργαστήρια Μπελ των ΗΠΑ σχεδίασαν και ανέπτυξαν το πανίσχυρο λειτουργικό σύστημα Unix, λογισμικό με βάση το οποίο λειτουργούν σήμερα δισεκατομμύρια υπολογιστές σε όλο τον πλανήτη.

To νέο Webcast του Ιδρύματος Ευγενίδου που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021, στις 18:00, με θέμα «Το λογισμικό που άλλαξε τον κόσμο: Η εξέλιξη του λειτουργικού συστήματος Unix από το 1970 μέχρι σήμερα», θα παρουσιάσει όλα τα στοιχεία για το σύστημα αυτό και κυρίως τη σημαντικότητά του ως βάση για πολλά άλλα λειτουργικά συστήματα.

Καλεσμένος ομιλητής του 7ου webcast του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι ο Διομήδης Σπινέλλης, Kαθηγητής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεγάλο επιστημονικό έργο, βραβευμένα και ευρέως μεταφρασμένα βιβλία και πάνω από 300 επιστημονικά άρθρα.

Το λειτουργικό σύστημα Unix, στην πάροδο των χρόνων, αποτέλεσε την βάση για πολλά άλλα λειτουργικά συστήματα, όπως τα Linux, macOS iOS, Android και Chrome OS, τα οποία εγκαταστάθηκαν σε μικρούς και μεγάλους υπολογιστές: από servers και προσωπικούς υπολογιστές μέχρι κινητά τηλέφωνα και tablets. Επιπλέον η εξέλιξη του Unix συνέβαλε καθοριστικά στην έννοια του λογισμικού ανοιχτού κώδικα (Open Source Software), δηλαδή λογισμικού που μπορεί ο καθένας ‒ελεύθερα και δωρεάν‒ να χρησιμοποιήσει, να μελετήσει τον πηγαίο κώδικα και να τον τροποποιήσει.

Τέλος, το περιβάλλον Unix αποτέλεσε απαραίτητο στοιχείο για την ανάπτυξη του Internet, ενώ τα κύρια χαρακτηριστικά που το διακρίνουν, όπως η δυνατότητα να τρέχει σε διαφορετικά συστήματα, η υποστήριξη πολυδιεργασίας (multitasking) και πολλαπλών χρηστών (multiusers), το καθιστούν εξίσου σημαντικό στις μέρες μας, όσο ήταν και όταν πρωτοδημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’60.

Λίγα λόγια για τον Kαθηγητή Διομήδη Σπινέλλη:

Ο Διομήδης Σπινέλλης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει τα βραβευμένα και ευρέως μεταφρασμένα βιβλία «Code Reading: The Open Source Perspective» και «Code Quality: The Open Source Perspective», καθώς και πάνω από 300 επιστημονικά άρθρα που έχουν λάβει περισσότερες από 10.500 ετεροαναφορές. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του έχει τίτλο «Effective Debugging: 66 Specific Ways to Debug Software and Systems». Έχει διατελέσει διευθυντής σύνταξης του επιστημονικού περιοδικού IEEE Software, καθώς και επί δεκαετία συντάκτης της τακτικής στήλης του «Tools of the Trade». Εργαλεία και βιβλιοθήκες λογισμικoύ ανοικτού κώδικα που έχει υλοποιήσει αποτελούν τμήμα των λειτουργικών συστημάτων Apple macOS και BSD Unix. Κατέχει τον τίτλο του διακεκριμένου μέλους στις οργανώσεις ACM και IEEE.

Για εγγραφή στο Webcast του Ιδρύματος Ευγενίδου πατήστε ΕΔΩ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε δωρεάν το Webcast στο κανάλι του Ιδρύματος Ευγενίδου ΕΔΩ.

Τα Webcasts Series του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι μία σειρά από διαδικτυακές συναντήσεις επιστημόνων και έγκριτων στελεχών από διαφορετικούς χώρους, οι οποίοι συζητούν για θέματα που σχετίζονται με το Διάστημα, την Εκπαίδευση και τις Φυσικές Επιστήμες.

Μπορείτε να δείτε όλα τα προηγούμενα Webcasts της σειράς Webcasts Series του Ιδρύματος Ευγενίδου ΕΔΩ.

SHARE

Περισσότερα

MORE PEOPLE

TOP LINE

Ο Bourla δήλωσε ότι διαγνώστηκε με κορωναιό παρά τα 4 εμβόλια Pfizer (ή Evian;) που έλαβε. Aγωνία για τον Μαργαρίτη
Μετά τους επιφανείς Εβραίους καθηγητές του Columbia University έρχονται συνάδελφοί τους του Stanford University να υποστηρίξουν ότι τα εμβόλια COVID-19 είναι πιο επικίνδυνα από τον ιό. Επιστολή σε Biden-Johnson
Joseph Mercola> O κορυφαίος Εβραίος καθηγητής εξηγεί πώς να αποτοξινωθείτε από την πρωτεΐνη ακίδας μετά από COVID-19 ή εμβόλιο COVID-19
Henry Kissinger> Είμαστε στο χείλος του πολέμου με τη Ρωσία και την Κίνα για ζητήματα που εν μέρει δημιουργήσαμε
Αναβρασμός στην Apple> Ο Tim Cook απαιτεί από τις 5 Σεπτεμβρίου όλοι οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν στο γραφείο
Υuval Harari> Οι κοινοί άνθρωποι πρέπει να ζουν με φόβο στην ιδέα «δεν χρειαζόμαστε τη συντριπτική πλειονότητα από εσάς»
Ανδρέας Σταματιάδης-Ανθή Παπακώστα> Χόρεψε μαζί μου ως το τέλος του πολέμου. Σκηνοθεσία Τίγρης
Σάρωσε η εκλεκτή του Trump στο Wyoming
Αποκάλυψη New York Times> Απάτες δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα προγράμματα ανακούφισης για την Covid-19 στις ΗΠΑ
Αποκάλυψη> Η Angelina Jolie έχει μηνύσει το FBI απαιτώντας να μάθει γιατί ο Brad Pitt δεν συνελήφθη για βιαιοπραγία εναντίον εκείνης και των παιδιών της
Αντώνης Δρογώσης> Ο Αρχιτέκτονας που υπογράφει ίσως το πιο φιλόξενο ξενοδοχείο της Μυκόνου. Αυτό είναι το Atlantis
Εγχώριοι επιχειρηματίες, επώνυμοι και ανώνυμοι, αναζητούν απεγνωσμένα την ένεση-αντιεμβόλιο που εξουδετερώνει τις μελλοντικές παρενέργειες των εμβολίων COVID στον οργανισμό