kourdistoportocali.comPeopleTastelandΧρυσοί Σκούφοι 2022> Αυτή είναι η λίστα με τα 200 υποψήφια εστιατόρια από ολόκληρη την Ελλάδα

Το ταξίδι του Αθηνοράματος στον κόσμο της γεύσης κρατάει ήδη 23 χρόνια

Χρυσοί Σκούφοι 2022> Αυτή είναι η λίστα με τα 200 υποψήφια εστιατόρια από ολόκληρη την Ελλάδα

Είναι ίσως η άλλη πλευρά της ζωής. Μάλλον η ίδια η ζωή με τις εναλλαγές της

Είναι ίσως η άλλη πλευρά της ζωής. Μάλλον η ίδια η ζωή με τις εναλλαγές της. Ακόμη και λίγο πριν την πρόσκρουση του Τιτανικού στο παγόβουνο η ορχήστρα φρόντιζε να ψυχαγωγεί τους ανυποψίαστους επιβάτες. Οι Χρυσοί Σκούφοι λοιπόν, ο θεσμός που καθιέρωσε το Αθηνόραμα είναι εδώ και μια πρώτη λίστα με τα 15ο και πλέον από τα 200 υποψήφια εστιατόρια από ολόκληρη την Ελλάδα είναι ήδη έτοιμη και σας την παρουσιάζουμε στη συνέχεια. Αλλά πρώτα, λίγα λόγια για την ιστορία του θεσμού.

Η δημιουργία του θεσμού

Το «αθηνόραμα» υπήρξε το πρώτο μέσο ενημέρωσης που καθιέρωσε στήλη κριτικής εστιατορίων από τα πρώτα του τεύχη το 1976. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι η γαστρονομία έχει σημαδέψει καθοριστικά το DNA του. Ήδη από τη δεκαετία του ’80, οι αναγνώστες ζητούσαν να δώσουμε «αστέρια» στα ρεστοράν της Αθήνας, κάτι που ήταν ανέφικτο την εποχή εκείνη, αφού τα καλά εστιατόρια ήταν ελάχιστα και οι γευστικές απαιτήσεις των Αθηναίων απλούστερες. Και ο καιρός πέρασε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80.

Η συνεχής ενασχόλησή μας με τις γευσιγνωσίες και τις κριτικές των εστιατορίων της Αθήνας και παράλληλα οι εμπειρίες από τις επισκέψεις μας σε πολλά από τα πιο δημοφιλή εστιατόρια των ευρωπαϊκών μητροπόλεων, μας έκαναν να διαπιστώσουμε, στο τέλος της δεκαετίας του ‘80, το τεράστιο ποιοτικό χάσμα που υπήρχε μεταξύ ελληνικής και ευρωπαϊκής εστιατορικής σκηνής.
Τότε ήταν που άρχισε να μας απασχολεί το πώς, με τι είδους παρέμβαση, το «αθηνόραμα» θα μπορούσε να παίξει ρόλο σε μια προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητας της ελληνικής γαστρονομίας και των εστιατορίων στη χώρα μας. Κι έτσι μια μέρα, σε μια δημοσιογραφική σύσκεψη την άνοιξη του 1993, το θέμα που εξετάστηκε ήταν εάν μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα θεσμό ο οποίος να βραβεύει κάθε χρόνο τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας. Μετά από λίγο η απόφαση είχε παρθεί.

Από την επόμενη κιόλας ημέρα, οι κριτικοί-γευσιγνώστες του «αθηνοράματος», Διονύσης Κούκης, Άννη Ηλιοπούλου, Δημήτρης Αντωνόπουλος και Κρίτων Παπαδόπουλος, μπήκαν με ενθουσιασμό στο νέο project ξεκινώντας αυτό το συναρπαστικό και ενδιαφέρον ταξίδι που συνεχίζεται εδώ και 23 χρόνια στον κόσμο της γεύσης.

Το 1994 βραβεύτηκαν για πρώτη φορά τα 10 καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας ενώ το 1996 ο θεσμός απέκτησε τον οριστικό του τίτλο Χρυσοί Σκούφοι. Ο θεσμός αγκαλιάστηκε αμέσως τόσο από το κοινό όσο και από τους δημιουργούς και τους επιχειρηματίες της εστίασης και πολύ γρήγορα οι Χρυσοί Σκούφοι έγιναν σημείο αναφοράς της υψηλής γαστρονομίας στην Ελλάδα, ως μια γαλανόλευκη εκδοχή των αστεριών Michelin.

Το 1995 ο θεσμός τέθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, όπως δήλωσε στην τελετή απονομής ο τότε δήμαρχος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Οι αιγίδες μέσα στα χρόνια πλήθυναν, με το Υπουργείο Τουρισμού και το Υπουργείο Ανάπτυξης να εκφράζουν την υποστήριξή τους και την εμπιστοσύνη τους στο θεσμό.

Τα εστιατόρια στην κορυφή της βαθμολογίας

Βαθμολογία με διεθνή πρότυπα

Τα δύο πρώτα χρόνια η βαθμολογία των Χρυσών Σκούφων ήταν ελληνοκεντρική και λιγότερη αυστηρή απ’ ό,τι τα πρότυπα βαθμολόγησης οδηγών όπως ο Guide Michelin, ο Gault et Millau και άλλοι.
Επειδή το διεθνές τοπίο κινούνταν σαφώς προς τη λογική της παγκοσμιοποίησης, η γευσιγνωστική επιτροπή του «αθηνοράματος» αποφάσισε να προχωρήσει στην εφαρμογή των αυστηρών διεθνών κριτηρίων αξιολόγησης, βάσει των οποίων βαθμολογούσαν οι γνωστότεροι ευρωπαϊκοί resto-guides.

Γι’ αυτό το λόγο, οι γευσιγνώστες του «α» άρχισαν από το 1995 –και μέχρι και σήμερα– να επιδίδονται σε συστηματικές επισκέψεις στα καλύτερα εστιατόρια της Ευρώπης, αξιολογώντας την κουζίνα τους και συγκρίνοντάς τη με τα επίπεδα της Αθήνας. Από Joel Robuchon και Alain Ducasse στη Γαλλία μέχρι Pierre Koffmann («La Tante Claire») και Nico Ladenis στην Αγγλία και από τα φημισμένα «Tantris» και «Heinz Winkler» της Βαυαρίας σε ιταλικά αστέρια όπως τα «Gualtiero Marchesi», «Enoteca Pinchiorri», «Antica Osteria del Ponte» και μοναδικά γαστρονομικά ρεστοράν του Σαν Σεμπαστιάν σαν το «Arzak» και το «Akelarre».

Μέσα από αυτές τις συνεχείς γευσιγνωσίες επιβεβαιώθηκε ότι, παρά την απόσταση που μας χώριζε από τη γαστρονομική κορυφή της Ευρώπης, το επίπεδο της αθηναϊκής γαστρονομίας επέτρεπε την εφαρμογή των αυστηρών διεθνών κριτηρίων αξιολόγησης. Τα κριτήρια αυτά άρχισαν να ισχύουν στους Χρυσούς Σκούφους το 1996 και εφαρμόζονται συστηματικά μέχρι σήμερα.

Η ελληνική κουζίνα στο θεσμό των Χρυσών Σκούφων

Η προσπάθεια επιβράβευσης της ελληνικής κουζίνας ξεκίνησε από τον πρώτο χρόνο του θεσμού, το 1994. Δυστυχώς όμως η ελληνική κουζίνα δεν ήταν ακόμη σε επίπεδο βράβευσης. Παρά τις προσπάθειές μας, τα δύο πρώτα χρόνια κάτι τέτοιο δεν έγινε εφικτό. Η πρώτη Χρυσή Τριπλέτα της ελληνικής κουζίνας εμφανίζεται το 1996 και δεν είναι άλλη από την Βιτρίνα, το Βαρούλκο και τη Ρένα της Φτελιάς. Για πρώτη φορά ευφάνταστα μαγειρικά μυαλά παίρνουν το ελληνικό γευστικό απόσταγμα, το φιλτράρουν και το σερβίρουν με νεωτεριστικό και δημιουργικό τρόπο. Ο επόμενος μεγάλος σταθμός στη βράβευση της ελληνικής κουζίνας είναι η επέκταση της αξιολόγησης και των διακρίσεων σε πανελλήνιο επίπεδο το 2003 και η καθιέρωση των ξεχωριστών βραβείων ελληνικής κουζίνας δίπλα στα βραβεία των Χρυσών Σκούφων το 2009.

Οι τελετές απονομής του θεσμού

Από την αρχή της δημιουργίας τους, οι Χρυσοί Σκούφοι δεν αντιμετώπισαν τη βράβευση των καλύτερων εστιατορίων σαν ένα απλό καθημερινό γεγονός, αλλά σαν την κορύφωση μιας απολαυστικής και επίπονης διαδικασίας που καταλήγει σε μια γιορτή της γαστρονομίας, ένα μεγάλο πολιτισμικό event που έχουν τιμήσει με την παρουσία τους και την ενεργό συμμετοχή τους μεγάλοι καταξιωμένοι σεφ, δημιουργώντας και μαγειρεύοντας οι ίδιοι το ειδικό γαστρονομικό μενού της τελετής απονομής.

Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται ο Βάσκος κορυφαίος technomotional Andoni Luis Aduriz (2 αστέρια Michelin και πάντοτε στην πρώτη δεκάδα των «50 Καλύτερων Εστιατορίων του Κόσμου») ο φευγάτος σούπερ σταρ των Άλπεων Marc Veyrat (3 αστέρια Michelin και 20/20 από το Gault et Millau) ο υπέρκομψος Βάσκος Martin Berasategui (3 αστέρια Michelin και πολλές φορές μέσα στα «50 Καλύτερα Εστιατόρια του Κόσμου») ο κορυφαίος σεφ του Μιλάνο Carlo Cracco (2 αστέρια Michelin και μέσα στα «50 Καλύτερα Εστιατόρια του Κόσμου») ο 3άστερος θρύλος της παγκόσμιας γαστρονομίας Albert Roux, η σιδηρά κυρία της γαλλικής κουζίνας Ghislaine Arabian (2 αστέρια Michelin), ο είκοσι φορές 3άστερος σταρ σεφ της Βαυαρίας Heinz Winkler, ο hot σεφ της μόδας από το Μιλάνο Elio Sironi (εστιατόριο Bvlgari και τώρα executive chef στο εστιατόριο των Dsquared, Ceresio 7), ο Björn Frantzén σταρ της nouvelle vague της σύγχρονης Nordic Cuisine, με 2 αστέρια Michelin, το τρομερό παιδί της νέας Βρετανικής σκηνής Isaac McHale, που εστιατόριό του το «The Clove Club» στο Shoreditch του Λονδίνου, βραβευμένο ήδη με αστέρι Michelin σκαρφάλωσε αλματωδώς στην 26η θέση των 50 Καλύτερων Εστιατορίων στον Κόσμο το 2016.

Φυσικά τα επίσημα δείπνα της απονομής το μενού έχουν επίσης δημιουργήσει όλοι οι κορυφαίοι Έλληνες σεφ, ενώ το 2017 στην επέτειο των 25 τους χρόνων, οι Χρυσοί Σκούφοι αποφάσισαν να τιμήσουν πέντε νέους Έλληνες σεφ που έχουν κερδίσει με το σπαθί τους διεθνή αναγνώριση δουλεύοντας σε τριάστερα εστιατόρια της Ευρώπης: Θάνος Φέσκος, Γιώργος Κατάρας («Geranium», Κοπεγχάγη), Γιώργος Παπαζαχαρίας («Maaemo», Όσλο), Μιχάλης Παπαφίλης («Epicure», Παρίσι), Φίλιππος Χρονόπουλος («Restaurant du Palais Royal», Παρίσι).

Το 2014, μάλιστα, το diner de gala των Χρυσών Σκούφων ήταν το επίσημο δείπνο των Υπουργών Τουρισμού της Ευρώπης στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είναι μια αλήθεια που αναγνωρίζεται ευρέως στην Ελλάδα από γαστρονομικούς και μη κύκλους το ότι οι Χρυσοί Σκούφοι πυροδότησαν τη ραγδαία άνοδο της γαστρονομίας στη χώρα και ότι το επίπεδο εστίασης οφείλει πολλά στην ύπαρξη των βραβείων και στον ευγενή ανταγωνισμό που αυτά προκαλούν ανάμεσα στα εστιατόρια.

Η λίστα των υποψηφίων εστιατορίων προς βράβευση για το 2022, θα συμπληρώνεται συστηματικά κατά την διάρκεια της σεζόν βάση του ρυθμού επισκέψεων της κριτικής επιτροπής στα εστιατόρια της επικράτειας και με κριτήριο την αξιολόγηση και την βαθμολόγηση των γευσιγνωστών. Από τη λίστα των υποψηφίων θα βραβευτούν με Χρυσό Σκούφο όσα εστιατόρια θα έχουν βαθμολογηθεί από 15/20 και πάνω και με Top Notch όσα θα έχουν βαθμολογηθεί από 14,25/20 έως και 14,90/20.

Η κριτική επιτροπή των Χρυσών Σκούφων επιδίδεται κάθε χρονιά σ’ ένα τεράστιο γαστρονομικό σαφάρι απ΄ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας, διανύοντας άπειρα χιλιόμετρα και ναυτικά μίλια ενός οδοιπορικού που ξεκινάει από την Αλεξανδρούπολη και το Αμύνταιο και καταλήγει στην Ρόδο και την Κρήτη.

Τα μέλη της γευσιγνωστικής επιτροπής του Αθηνοράματος βαθμολογούν πιάτο προς πιάτο εκατοντάδες εστιατόρια. Δοκιμάζουν χιλιάδες πιάτα και γεύσεις, αξιολογούν λεπτομερώς την ποιότητα των πρώτων υλών, την τεχνική των σεφ, την επιδεξιότητα τους, την αρμονία και την ισορροπία των γεύσεων , τα πρωτότυπα υλικά, τους δόκιμους και ευφάνταστους συνδυασμούς, την αισθητική εμφάνιση των πιάτων και τη γενική αίσθηση που τελικά εκπέμπει το σύνολο των επί μέρους στοιχείων. Αυτό το πολυσύνθετο γαστρονομικό πανόραμα καταγράφεται καταρχήν στις υποψηφιότητες και τελικά στα βραβεία της κάθε χρονιάς.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΧΡΥΣΟ ΣΚΟΥΦΟ 2022

1 Akti Restaurant | Ψάρι – Θαλασσινά | Αττική – Κεντρικά και Νότια Προάστια – Βουλιαγμένη
2 Alali (Ξεν. «Astarte Suites») | Σύγχρονη κουζίνα | Κυκλάδες – Σαντορίνη – Ακρωτήρι
3 Aleria | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Αττική – Αθήνα – Μεταξουργείο
4 Alios Ilios (Ξεν. «Santo Maris Oia Luxury Suites & Spa») | Ελληνική κλασική κουζίνα | Κυκλάδες – Σαντορίνη – Οία
5 AlmyVita | Σύγχρονη κουζίνα | Κρήτη – Ν. Χανίων – Αλμυρίδα
6 Alficon Speakeasy Gastronomy | Σύγχρονη κουζίνα | Αττική – Αθήνα – Παγκράτι
7 Alfredo’s Grand Dining (Regency Casino Thessaloniki) | Σύγχρονη κουζίνα | Θεσσαλονίκη – Περίχωρα Θεσσαλονίκης – Αεροδρόμιο
8 Anama | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Πελοπόννησος – Ν. Μεσσηνίας – Γιάλοβα
9 Ανδρέας | Κρέας | Μακεδονία – Ν. Σερρών – Σκοπιά
10 Ανερούσα (Ξεν. «Petra & Fos Βoutique Ηotel») | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Πελοπόννησος – Ν. Λακωνίας – Οίτυλο
11 Annie Fine Cooking | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Αττική – Αθήνα – Νέος Κόσμος
12 Apiri | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Κρήτη – Ν. Ηρακλείου – Ηράκλειο
13 Argonaut (Ξεν. “Elounda Beach”) | Ιταλική κουζίνα | Κρήτη – Ν. Λασιθίου – Ελούντα
14 Ark | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Αττική – Κεντρικά και Νότια Προάστια – Γλυφάδα
15 Artisanal Lounge & Gardens | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Αττική – Βόρεια Προάστια – Κηφισιά
16 Avant Garden | Σύγχρονη κουζίνα | Κυκλάδες – Σύρος – Ερμούπολη
17 Avli | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Κρήτη – Ν. Ρεθύμνου – Ρέθυμνο
18 Baos (Ξεν. «Myconian Korali») | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Κυκλάδες – Μύκονος – Χώρα
19 Βασίλαινας | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Αττική – Αθήνα – Ιλίσια
20 BeefBar Mykonos | Κρέας | Κυκλάδες – Μύκονος – Άγιος Ιωάννης
21 Βεργιώτικο | Ελληνική κλασική κουζίνα | Μακεδονία – Ν. Ημαθίας – Βέροια
22 Bill & Coo Gastronomy Project (Ξεν. Bill & Coo) | Σύγχρονη κουζίνα | Κυκλάδες – Μύκονος – Μεγάλη Άμμος
23 Birdman | Γιαπωνέζικη κουζίνα | Αττική – Αθήνα – Κέντρο
24 Black Rock (Ξεν. «Santorini Secret» ) | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Κυκλάδες – Σαντορίνη – Οία
25 Blue Bay (Ξεν. Atlantica Imperial Resort & Spa) | Σύγχρονη κουζίνα | Δωδεκάνησα – Ρόδος – Κολύμπια
26 Botrini’s | Σύγχρονη κουζίνα | Αττική – Βόρεια Προάστια – Χαλάνδρι
27 Botrini’s (Ξεν. «Angsana Corfu» ) | Σύγχρονη κουζίνα | Επτάνησα – Κέρκυρα – Μπενίτσες
28 Bubo Fine Dining Restaurant (Ξεν. «Ekies All Senses Resort») | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Μακεδονία – Ν. Χαλκιδικής – Βουρβουρού
29 Γευsea | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Δωδεκάνησα – Νίσυρος – Μανδράκι
30 Γλυκάνισος | Ψάρι – Θαλασσινά | Θεσσαλονίκη – Περίχωρα Θεσσαλονίκης – Πυλαία
31 Cabbanes (Ξεν. «Myconian Villa Collection») | Σύγχρονη κουζίνα | Κυκλάδες – Μύκονος – Ελιά
32 Cantina | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Κυκλάδες – Σίφνος – Κάστρο
33 Ceresio 7 DSquared | Ιταλική κουζίνα | Κυκλάδες – Μύκονος – Χώρα
34 César Meze Bar | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Δωδεκάνησα – Ρόδος – Λίνδος
35 Clochard | Σύγχρονη κουζίνα | Θεσσαλονίκη – Κέντρο Θεσσαλονίκης – Προξένου Κορομηλά
36 Coya Mykonos | Περουβιανή κουζίνα | Κυκλάδες – Μύκονος – Χώρα
37 CTC | Σύγχρονη κουζίνα | Αττική – Αθήνα – Κεραμεικός
38 Cuvée (Ξεν. «Aqua Blu Boutique Hotel + Spa») | Σύγχρονη κουζίνα | Δωδεκάνησα – Κως – Λάμπη
39 Δέκα τραπέζια | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Θεσσαλονίκη – Κέντρο Θεσσαλονίκης – Λευκός Πύργος – Διεθνής Έκθεση
40 Delta | Σύγχρονη κουζίνα | Αττική – Κεντρικά και Νότια Προάστια – Καλλιθέα
41 Dionysos (Ξεν. Elounda Beach) | Σύγχρονη κουζίνα | Κρήτη – Ν. Λασιθίου – Ελούντα
42 Dome Real Cuisine (Ξεν. «Nikopolis Hotel Thessaloniki») | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Θεσσαλονίκη – Περίχωρα Θεσσαλονίκης – Θέρμη
43 Drakoulis Dry & Raw | Κρέας | Αττική – Βόρεια Προάστια – Κηφισιά
44 Efisia (Ξεν. «Myconian Ambassador») | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Κυκλάδες – Μύκονος – Πλατύς Γιαλός
45 El Resto Bar (Ξεν. «Agapitos Villas & Guesthouses») | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Θεσσαλία – Ν. Μαγνησίας – Μούρεσι
46 Elements Restaurant (Ξεν. «Canaves Epitome») | Σύγχρονη κουζίνα | Κυκλάδες – Σαντορίνη – Οία
47 Eleonas by Fuga (Ξεν. «Eagles Palace») | Ιταλική κουζίνα | Μακεδονία – Ν. Χαλκιδικής – Ουρανούπολη
48 Erimitis | Σύγχρονη κουζίνα | Επτάνησα – Παξοί – Μαγαζιά
49 Etrusco | Σύγχρονη κουζίνα | Επτάνησα – Κέρκυρα – Κάτω Κορακιάνα
50 Herve Restaurant | Σύγχρονη κουζίνα | Αττική – Αθήνα – Πετράλωνα
51 Ηλιοβασίλεμα | Ψάρι – Θαλασσινά | Κυκλάδες – Σύρος – Γαλησσάς
52 Η Μαριγούλα | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Μακεδονία – Ν. Χαλκιδικής – Πολύγυρος
53 Hytra | Σύγχρονη κουζίνα | Αττική – Αθήνα – Νέος Κόσμος
54 Hellas | Ελληνική κλασική κουζίνα | Δωδεκάνησα – Ρόδος – Πεύκοι
55 Ferryman | Ελληνική κλασική κουζίνα | Κρήτη – Ν. Λασιθίου – Ελούντα
56 Five Senses – Sophisticated Greek Gastronomy (Ξεν. «LINDOS BLU, Luxury Hotel & Suites») | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Δωδεκάνησα – Ρόδος – Λίνδος
57 Flame (Ξεν. Costa Navarino) | Σύγχρονη κουζίνα | Πελοπόννησος – Ν. Μεσσηνίας – Πύλος
58 Flya (Ξεν. «Olivar Suites») | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Επτάνησα – Κέρκυρα – Μεσογγή
59 Fresco (Ξεν. Sani Dunes) | Ιταλική κουζίνα | Μακεδονία – Ν. Χαλκιδικής – Σάνη
60 Fresh ( Ξεν. «Elysium Resort & Spa») | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Δωδεκάνησα – Ρόδος – Καλλιθέα
61 GB Roof Garden (Ξεν. «Grande Bretagne») | Σύγχρονη κουζίνα | Αττική – Αθήνα – Κέντρο
62 Grada Nuevo | Ψάρι – Θαλασσινά | Θεσσαλονίκη – Κέντρο Θεσσαλονίκης – Πλ. Ελευθερίας
63 Grandma’s (Ξεν. «Liostasi Hotel & Suites») | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Κυκλάδες – Ίος – Χώρα
64 Ιθaka | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Κυκλάδες – Ίος – Όρμος
65 Jackie O’ Beach | Σύγχρονη κουζίνα | Κυκλάδες – Μύκονος – Σούπερ Παραντάις
66 Kalopsia | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Κυκλάδες – Τήνος – Κιόνια
67 Kamares by Spondi (Ξεν.«Eagles Palace») | Σύγχρονη κουζίνα | Μακεδονία – Ν. Χαλκιδικής – Ουρανούπολη
68 Kapsaliana Village (Ξεν. «Kapsaliana Village Hotel») | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Κρήτη – Ν. Ρεθύμνου – Αρκάδι
69 Kenshō Ornos Restaurant (Ξεν. «Kenshō Boutique Hotel & Suites») | Σύγχρονη κουζίνα | Κυκλάδες – Μύκονος – Ορνός
70 Kenshō Psarou Restaurant (Ξεν. KENSHŌ Boutique Hotels & Villas) | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Κυκλάδες – Μύκονος – Ψαρού
71 Κόκκινο Ποδήλατο | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Κυκλάδες – Σαντορίνη – Οία
72 Kooc Taverna Secrets (Ξεν. «Costa Navarino» ) | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Πελοπόννησος – Ν. Μεσσηνίας – Πύλος
73 Κτήμα Γράμψα | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Επτάνησα – Ζάκυνθος – Λαγώποδο
74 La Bouillabaisse (Ξεν. «Minos Beach Art Hotel») | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Κρήτη – Ν. Λασιθίου – Άγιος Νικόλαος
75 Lauda (Ξεν. Andronis Boutique Hotel) | Σύγχρονη κουζίνα | Κυκλάδες – Σαντορίνη – Οία
76 Le Pavillon | Σύγχρονη κουζίνα | Αττική – Βόρεια Προάστια – Χαλάνδρι
77 Lycabettus Restaurant (Ξεν. Andronis Luxury Suites) | Σύγχρονη κουζίνα | Κυκλάδες – Σαντορίνη – Οία
78 Lure by Olivier Campanha (Ξεν. «Mystique Hotel») | Σύγχρονη κουζίνα | Κυκλάδες – Σαντορίνη – Οία
79 M Flavours (Ξεν. «Athens Capital Center MGallery» ) | Σύγχρονη κουζίνα | Αττική – Αθήνα – Κέντρο
80 Μαϊάμι | Ψάρι – Θαλασσινά | Θεσσαλονίκη – Ανατολική Θεσσαλονίκη – Καλαμαριά – Νέα Κρήνη – Αρετσού
81 La Maison | Σύγχρονη κουζίνα | Κυκλάδες – Σαντορίνη – Ημεροβίγλι
82 Makris Degustation (Ξεν. «Domes Miramare Corfu») | Σύγχρονη κουζίνα | Επτάνησα – Κέρκυρα – Μωραΐτικα
83 Malabar (Ξεν. «The Margi») | Σύγχρονη κουζίνα | Αττική – Κεντρικά και Νότια Προάστια – Βουλιαγμένη
84 Μαραθιά | Ελληνική κλασική κουζίνα | Κυκλάδες – Τήνος – Χώρα
85 Marea Sea Spirit | Ψάρι – Θαλασσινά | Θεσσαλονίκη – Κέντρο Θεσσαλονίκης – Διαγώνιος – Ναυαρίνο
86 Μαρίνα | Ψάρι – Θαλασσινά | Μακεδονία – Ν. Χαλκιδικής – Ποτίδαια
87 Matsuhisa Athens (Ξεν. «Astir Palace») | Γιαπωνέζικη κουζίνα | Αττική – Κεντρικά και Νότια Προάστια – Βουλιαγμένη
88 Matsuhisa Mykonos (Ξεν. «Belvedere») | Γιαπωνέζικη κουζίνα | Κυκλάδες – Μύκονος – Χώρα
89 Maya (Ξεν.«Porto Zante Villas + Spa» ) | Ασιατική κουζίνα | Επτάνησα – Ζάκυνθος – Τραγάκι
90 Μαυρίκος | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Δωδεκάνησα – Ρόδος – Λίνδος
91 Melia (Ξεν.«Lesante Blu Beach Resort») | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Επτάνησα – Ζάκυνθος – Τραγάκι
92 Mia’s | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Κυκλάδες – Σαντορίνη – Οία
93 Mikrasia Restaurant (Ξεν. «Katikies – Mykonos») | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Κυκλάδες – Μύκονος – Άγιος Ιωάννης
94 Mikrasia Restaurant Santorini (Ξεν. «Katikies – Santorini») | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Κυκλάδες – Σαντορίνη – Οία
95 Milos (Ξεν. «Milos») | Ψάρι – Θαλασσινά | Αττική – Αθήνα – Κέντρο
96 Monzu | Ιταλική κουζίνα | Αττική – Βόρεια Προάστια – Κηφισιά
97 Mosaico Gastro Wine Bar (Ξεν. «Horizon Beach Resort») | Σύγχρονη κουζίνα | Δωδεκάνησα – Κως – Μαστιχάρι
98 Μούργα | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Θεσσαλονίκη – Κέντρο Θεσσαλονίκης – Αγία Σοφία
99 Mykonos Social By Jason Atherton (Ξεν. «Santa Marina») | Σύγχρονη κουζίνα | Κυκλάδες – Μύκονος – Ορνός
100 Nikkei Peruvian Resto Bar (Ξεν. «St. George Lycabettus») | Περουβιανή κουζίνα | Αττική – Αθήνα – Κολωνάκι
101 Noble Gourmet Restaurant (Ξεν. «Elysium Resort & Spa») | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Δωδεκάνησα – Ρόδος – Καλλιθέα
102 Nōema | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Κυκλάδες – Μύκονος – Χώρα
103 Ν.Ο.Ρ. (Ναυτικός Όμιλος Ρόδου) | Σύγχρονη κουζίνα | Δωδεκάνησα – Ρόδος – Ρόδος
104 Nus | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Κυκλάδες – Σίφνος – Πλατύς Γιαλός
105 Ocean Restaurant (Ξεν. «Daios Cove Luxury Resort & Villas») | Σύγχρονη κουζίνα | Κρήτη – Ν. Λασιθίου – Άγιος Νικόλαος
106 Old Mill (Ξεν. «Elounda Mare Hotel») | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Κρήτη – Ν. Λασιθίου – Ελούντα
107 Opson (Ξεν. «Andronis Arcadia») | Σύγχρονη κουζίνα | Κυκλάδες – Σαντορίνη – Οία
108 Παπαϊωάννου – Καβούρι | Ψάρι – Θαλασσινά | Αττική – Κεντρικά και Νότια Προάστια – Βουλιαγμένη
109 Παπαϊωάννου – Κεφαλάρι | Ψάρι – Θαλασσινά | Αττική – Βόρεια Προάστια – Κηφισιά
110 Παπαϊωάννου – Μικρολίμανο | Ψάρι – Θαλασσινά | Αττική – Πειραιάς & Περίχωρα – Πειραιάς
111 Patio (Ξεν. «The Margi») | Σύγχρονη κουζίνα | Αττική – Κεντρικά και Νότια Προάστια – Βουλιαγμένη
112 Pelagos (Ξεν. «Four Seasons Astir Palace Hotel Athens») | Σύγχρονη κουζίνα | Αττική – Κεντρικά και Νότια Προάστια – Βουλιαγμένη
113 Pelagos Seaside Restaurant (Ξεν. «Coriva Beach») | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Κρήτη – Ν. Λασιθίου – Κουτσουνάρι
114 Petra Restaurant (Ξεν. «Canaves Oia Suites») | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Κυκλάδες – Σαντορίνη – Οία
115 Pomo d’ Oro | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Επτάνησα – Κέρκυρα – Κέρκυρα
116 Principote Mykonos | Σύγχρονη κουζίνα | Κυκλάδες – Μύκονος – Πάνορμος
117 Prosilio | Σύγχρονη κουζίνα | Επτάνησα – Ζάκυνθος – Ζάκυνθος
118 Rose Garden | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Επτάνησα – Κέρκυρα – Μωραΐτικα
119 Salonica Restaurant & Bar (Ξεν. «Makedonia Palace») | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Θεσσαλονίκη – Ανατολική Θεσσαλονίκη – Φάληρο
120 Santoro (Ξεν. «Grace Hotel Santorini, Auberge Resorts Collection») | Σύγχρονη κουζίνα | Κυκλάδες – Σαντορίνη – Ημεροβίγλι
121 Selene (Ξεν. Katikies Garden) | Σύγχρονη κουζίνα | Κυκλάδες – Σαντορίνη – Φηρά
122 Seltz (Ξεν. «Katikies – Mykonos») | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Κυκλάδες – Μύκονος – Άγιος Ιωάννης
123 Sense (Ξεν. «AthensWas») | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Αττική – Αθήνα – Μακρυγιάννη
124 Soil | Σύγχρονη κουζίνα | Αττική – Αθήνα – Παγκράτι
125 Σπονδή | Σύγχρονη κουζίνα | Αττική – Αθήνα – Παγκράτι
126 Squirrel (Ξεν. «Danai Beach Resort») | Σύγχρονη κουζίνα | Μακεδονία – Ν. Χαλκιδικής – Νικήτη
127 Sterna (Ξεν. Kinsterna) | Σύγχρονη κουζίνα | Πελοπόννησος – Ν. Λακωνίας – Μονεμβασιά
128 Συν Τροφή | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Θεσσαλονίκη – Κέντρο Θεσσαλονίκης – Λαδάδικα – Λιμάνι
129 Sushimou | Γιαπωνέζικη κουζίνα | Αττική – Αθήνα – Πλάκα
130 Tamarisk «The Coast» (Ξεν. «Numo Ierapetra Hotel») | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Κρήτη – Ν. Λασιθίου – Ελούντα
131 Taverna Daios Cove (Ξεν. «Daios Cove Luxury Resort & Villas») | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Κρήτη – Ν. Λασιθίου – Άγιος Νικόλαος
132 The Club House (Ξεν.«Porto Zante Villas + Spa») | Σύγχρονη κουζίνα | Επτάνησα – Ζάκυνθος – Τραγάκι
133 The Gelsomino Restaurant (Ξεν. «Albergo Gelsomino Hotel») | Σύγχρονη κουζίνα | Δωδεκάνησα – Κως – Κως
134 Thama | Σύγχρονη κουζίνα | Κυκλάδες – Τήνος – Χώρα
135 The Zillers (Ξεν. The Zillers) | Σύγχρονη κουζίνα | Αττική – Αθήνα – Κέντρο
136 The Yacht Club (Ξεν.« Elounda Mare») | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Κρήτη – Ν. Λασιθίου – Ελούντα
137 Τηλέμαχος Athens | Κρέας | Αττική – Αθήνα – Κέντρο
138 Throubi (Ξεν.«Andronis Concept Wellness Resort») | Σύγχρονη κουζίνα | Κυκλάδες – Σαντορίνη – Ημεροβίγλι
139 Tomata | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Μακεδονία – Ν. Χαλκιδικής – Σάνη
140 Toula’s Gastronomy | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Επτάνησα – Κέρκυρα – Νησάκι
141 Travolta | Ψάρι – Θαλασσινά | Αττική – Δυτικά Προάστια – Περιστέρι
142 Treehouse (Ξεν. «Ekies All Senses Resort») | Σύγχρονη κουζίνα | Μακεδονία – Ν. Χαλκιδικής – Βουρβουρού
143 Trizoni Sea Treasures | Ψάρι – Θαλασσινά | Θεσσαλονίκη – Κέντρο Θεσσαλονίκης – Λαδάδικα – Λιμάνι
144 Tudor Hall (Ξεν. «King George») | Σύγχρονη κουζίνα | Αττική – Αθήνα – Κέντρο
145 Varoulko Seaside | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Αττική – Πειραιάς & Περίχωρα – Μικρολίμανο
146 Venetian Well | Σύγχρονη κουζίνα | Επτάνησα – Κέρκυρα – Κέρκυρα
147 Vezené | Σύγχρονη κουζίνα | Αττική – Αθήνα – Ιλίσια
148 Vezené Santorini (Ξεν. « Cavo Tagoo Santorini» ) | Σύγχρονη κουζίνα | Κυκλάδες – Σαντορίνη – Ημεροβίγλι
149 Vinum (Ξεν. «Eagle’s Palace» ) | Σύγχρονη κουζίνα | Μακεδονία – Ν. Χαλκιδικής – Ουρανούπολη
150 Water Restaurant (Ξεν. «Sani Asterias») | Σύγχρονη κουζίνα | Μακεδονία – Ν. Χαλκιδικής – Σάνη
151 Χαρούπι | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Θεσσαλονίκη – Κέντρο Θεσσαλονίκης – Λαδάδικα – Λιμάνι
152 Ψαράδες | Ψάρι – Θαλασσινά | Αττική – Κεντρικά και Νότια Προάστια – Παλαιό Φάληρο
153 Ω omega3 | Σύγχρονη κουζίνα | Κυκλάδες – Σίφνος – Πλατύς Γιαλός
154 Zoga (Ξεν. «Aeolis Tinos Suites») | Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα | Κυκλάδες – Τήνος – Τριαντάρος
155 Zuma (Ξεν. «Cavo Tagoo») | Γιαπωνέζικη κουζίνα | Κυκλάδες – Μύκονος – Άγιος Στέφανος

SHARE

Περισσότερα

MORE PEOPLE